RealFlight

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 24 sty 2017, o 16:23

Na czuja mysle ze On wlasnie doswiadczenie probuje zdobyc - sugeruje to, ze helik Mu "dryfuje po calym polu".
Zastanawiajace jest tylko to potem dorzucil " w lewo i do tylu"...
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 16:55

Lasiek pisze:Wyzeruj trymy i subtrymy na apce. W programie ustaw radio takie jakie posiadasz i pokaż porogramowi wychylenia maksymalne dragow. Jak to nie pomoze to nie wiem moze monitor Ci krzywo stoji:)


Trymy i Subtrymy wyzerowane, radio skalibrowane z programem, monitor stoi prosto:)
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 16:59

aikus pisze:Na czuja mysle ze On wlasnie doswiadczenie probuje zdobyc - sugeruje to, ze helik Mu "dryfuje po calym polu".
Zastanawiajace jest tylko to potem dorzucil " w lewo i do tylu"...


Tak zgadza się próbuję zdobyć doświadczenie, wiem że normalnie heli ma taką cechę, że stara się skręcać w lewo i dryfować do tyłu, ale w moim przypadku w RealFlight przy zawisie zachowuje się jakby go znosił silny wiatr.
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 17:02

pkali pisze:Pochwal się jeszcze czy masz jakieś doświadczenie w lataniu helikopterem sześciokanałowym. Być może normalne zachowanie modelu interpretujesz jako nieprawidłowe.

tapatalk


Próbuję dopiero zdobyć doświadczenie, fizycznie posiadam trzy heli Trex 250, Trex 500, Efly 190. Przed odpalenie ich w realu chciałem nauczyć się latać na symulatorze, najlepiej nagram filmik z symulatora i pokażę Wam o co mi chodzi.

edit:

Front242 pisze:
pkali pisze:Nadajnik skalibrowany w RealFlight?


Tak skalibrowałem nadajnik tj. Spektrum DX6i z programem RF.

edit:

Cześć. Nagrałem filmik z RF, zobaczcie sami :)

https://www.youtube.com/watch?v=C0NIbtC ... e=youtu.be
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 sty 2017, o 17:47

Jak się nagrywa film ekranu?

On tak ci skacze czy film tnie?

Może masz wiatr nocny ustawiony?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 18:01

Wiatr mam na zero filmik mi się trochę zacinal a nagrywałem za pomocą programu action.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 24 sty 2017, o 18:02

miru na litos boska no przeciez widzisz ze programik do nagrywania ma :hammer:

front, pieknie kretujesz te heliki, ja Cie... ten realflight to jednak zaje**sty symulator jest!!
widze ze prawie nie dotykasz prawego drazka i imho jest to z grubsza normalne zachowanie modelu.
ergo: zaden helikopter NIE WISI SAM zaraz pp ppdniesieniu. trzeba go w powietrzu ustawic w zawisie i wtedy jesli nadal dryfuje po puszczeniu drazka - ttymowac czy regulowac.

jakbys nagral jeszcze jeden filmik i pokazal jak on reaguje na duze ruxhy prawego drazka to bym moze powiedzial cos wiecej...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 24 sty 2017, o 18:07

a w ogole to wielki szacun ze probujesz najpierw na symku!! malo kto w rzeczywistosi tak robi i potem mamy efekty... takie jak na Ywoim filmie, tylko, ze w rzeczywistosci... :masakra:

tak trzymac!! :thumb:
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 24 sty 2017, o 18:45

Późnym wieczorem wrzucę filmik jak to wygląda u mnie. W innym kierunku ale też dryfuje. Będziesz musiał się nauczyć nad tym panować :)

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 18:49

pkali pisze:Późnym wieczorem wrzucę filmik jak to wygląda u mnie. W innym kierunku ale też dryfuje. Będziesz musiał się nauczyć nad tym panować :)

tapatalk


Czyli rozumiem, że takie dryfowanie to normalna sytuacja przy początku zawisu?

edit:

aikus pisze:a w ogole to wielki szacun ze probujesz najpierw na symku!! malo kto w rzeczywistosi tak robi i potem mamy efekty... takie jak na Ywoim filmie, tylko, ze w rzeczywistosci... :masakra:

tak trzymac!! :thumb:


Podsyłam filmik, na którym trochę więcej ruszam prawym drążkiem i próbuję ustabilizować sytuację, z marnym skutkiem z resztą :glaszcz:

https://www.youtube.com/watch?v=PdsoM_K ... e=youtu.be

edit:
Cześć, a powiedzcie co z taką sytuacją Pan robi normalnie zawis we RF a heli mu jakoś nie dryfuje jak u mnie?

https://www.youtube.com/watch?v=RtxdK2qkqvM

edit:
Zauważyłem ze przy neutrum lewego i prawego drazka maszyna bardzo szybko reaguje normalnie załatwia się to w apce ustawiając d/r Expo. Ja mam nadajnik 6 kanałowy jak zmienić to softwerowo w RF?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 24 sty 2017, o 19:12

Nic nie stoi na przeszkodzie abyś expo ustawił w nadajniku.

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 19:15

Ale nie wpływa to na zmianę pozycji drazka w programie.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 24 sty 2017, o 19:22

Wszystko jest ok, poprostu nie umiesz jeszcze zawisu:) a ten pan umie i to jest roznica:)
ruchy prqwym drazkiem sa krotkie i nie duze, prawdopodobnie ich nie widzisz u niego tak jak ja ich nie widze u Cirbie. IMHO wszustko jest ok:)
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 20:51

Wiesz normalnie bym zmniejszył w apce czulosc za pomocą dr/Expo bo rzeczywiście nie potrafię jeszcze wykonywać tak delikatnych ruchów.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3344
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 294 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 24 sty 2017, o 21:00

Nie wiem jak w RF ale w FlightSim jest (była) możliwość software'owego włączenia DR/EXPO. Uważam jednak że ma to zastosowanie tylko dla aparatur (a raczej sterowników) szalenie prymitywnych bez własnego DR/EXPO. Praktyczniej jest nauczyć się tego na własnym nadajniku :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 06:50

u mnie to wygląda tak

YouTube
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 08:12

Front242 pisze:Wiesz normalnie bym zmniejszył w apce czulosc za pomocą dr/Expo bo rzeczywiście nie potrafię jeszcze wykonywać tak delikatnych ruchów.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Jak już wcześniej pisałem spokojnie możesz to zrobić. Symulator będzie widział zmiany w nadajniku. Ważne, aby podczas kalibracji w symulatorze expo było ustawione na 0, później możesz eksperymentować z innymi wartościami.
Na pewno będzie Ci łatwiej na większym modelu. Znajdź jakąś 700 i na niej ćwicz. Możesz też sobie zmniejszyć prędkość symulacji, wszystko będzie się działo w zwolnionym tempie.

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sty 2017, o 08:14

A dlaczego trzeba zerowac expo przy kalibracji? Przecież symek nie wie jak szybko ruszamy drazkiem.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 08:23

Możesz mieć rację, nie upieram się :)

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 25 sty 2017, o 10:41

pkali pisze:u mnie to wygląda tak

YouTube


Czyli w sumie podobnie jak u mnie, napisz jak sobie z tym radzisz?

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość