RealFlight

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 25 sty 2017, o 10:53

Cześć, nurtuje mnie jeszcze jedno zagadnienie związane z 6 kanałami nadajnika. W RF mamy widoczny podgląd apki, na niej są widoczne po lewej stronie dwa przełączniki a po prawej potencjometr i przełącznik, rozumiem że aby móc przełączać wszystkie przełączniki trzeba mieć nadajnik 8 kanałowy. Ja posiadam nadajnik 6 kanałowy i mogę przełączać jednym wybranym przełącznikiem (zależy, który wybiorę w edycji kanałów). Jak rozumiem pierwsze 4 kanały to throttle, rudder, elevator, alieron (przepraszam za pisownie :) a co z pozostałymi, czy 5 kanał to on/off Gyro? U mnie działa to tak że własnie po on/off Flap/Gyro na apce przełącza się przełącznik w RF. Działa też zmiana trybu latania IDLE1/2, mogę też z apki zrobić throttle holda. Czy więc gdybym miał apkę 8 kanałową mógłbym też zmieniać tryby DR/Expo? Przepraszam trochę zagmatwałem :)
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 25 sty 2017, o 10:55

pkali pisze:u mnie to wygląda tak

YouTube


BTW. Fajna sceneria to jakiś własny HDR?
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 11:54

Front242 pisze:Czyli w sumie podobnie jak u mnie, napisz jak sobie z tym radzisz?


Tutaj nie ma drogi na skróty, ćwiczę na symulatorze, latam i rozbijam się w realu :D .

Też latałem na dx6i, pod pstryki miałem podłączone idle, hold, dr/expo i gyro. Będziesz musiał poszukać, nie pamiętam jak expo się aktywowało w ustawianiach.

sceneria jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.knifeedge.com/forums/downloa ... e&id=19227

tutaj masz całą bazę scenerii i modeli:
http://www.knifeedge.com/forums/downloads.php
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 25 sty 2017, o 12:01

pkali pisze:
Front242 pisze:Czyli w sumie podobnie jak u mnie, napisz jak sobie z tym radzisz?


Tutaj nie ma drogi na skróty, ćwiczę na symulatorze, latam i rozbijam się w realu :D .

Też latałem na dx6i, pod pstryki miałem podłączone idle, hold, dr/expo i gyro. Będziesz musiał poszukać, nie pamiętam jak expo się aktywowało w ustawianiach.

sceneria jest do ściągnięcia tutaj:
http://www.knifeedge.com/forums/downloa ... e&id=19227

tutaj masz całą bazę scenerii i modeli:
http://www.knifeedge.com/forums/downloads.php


"Też latałem na dx6i, pod pstryki miałem podłączone idle, hold, dr/expo i gyro. Będziesz musiał poszukać, nie pamiętam jak expo się aktywowało w ustawianiach."
Ale da radę w ogóle je aktywować, nieźle, nie mogę sobie z tym poradzić. :o
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 12:12


YouTube

podporządkowanie dr/expo zaczyna się od 4:30
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 25 sty 2017, o 14:04

Troche zle do tego podchodzisz Front...
Nie staraj sie na sile wykorzystac wszystkich pstryczkow jakie masz w apce bo dostaniesz rozpieciorzenia jazni.
W lataniu helikopterem zwykle jest tak, ze oprocz drazkow uzywa sie jednego, gora dwoch pstryczkow:
- Hold
- Idle up.

W ogole przewaznie w lataniu modelami jest tak, ze wiekszosc pstryczkow jest niepotrzebna.

To jest raz.
Dwa - Ilosc kanalow a ilosc pstryczkow to dwie i tylko czesciowo zwiazane ze soba rzeczy.
Zaczynasz dobrze:

Pierwsze cztery kanaly to Throttle, Aileron, Elevator, Rudder. Ale juz tutaj UWAGA!! Ktory kanal ma przypisana do myslnie ktora funkcje TO ZALEZY OD RADIA!! Nigdy nie mialem Spektrum wiec nie wiem jak jest w tych radiach.
Dalej: Piaty kanal to regulacjja czulosci zyroskopu - przydaje sie jesli chcesz latac na roznych predkosciach obrotowych wirnika (przykladowo Normal, Idle1, Idle2 - im wyzsze obroty, tym nizsza czulosc).
Szosty kanal to Pitch, czyli skok ogolny.

Jesli chodzi o aileron, elevator, rudder - sprawa jest prosta - obrot jednego drazka w jednej osi - to jeden kanal. Po prostej albo po jakiejs tam krzywej (DR / EXP).
Jazda zaczyna sie przy Throtlu i pitchu - te dwa kanaly obslugujesz JEDNYM drazkiem i jedna jego plaszczyzna.
W mode2 jest to lewy drazek - gora - dol.
No i teraz w zaleznosci od tego jakie ustawisz sobie krzywe skoku i gazu taka bedziesz mial reakcje kanalow na wychylenie drazka.

IMHO kiepskim pomyslem jest przypisywanie sobie wlaczenia i wylaczenia DR/EXPO do jakiegos pstryczka i bawienie sie tym w locie.
RAZ ustaw model tak, zeby Ci sie dobrze latalo.
Na poczatek reakcje modelu niech beda rzeczywiscie delikatne - tak jest latwiej.
Ostrzejsze reakcje przydadza Ci sie jak zaczniesz latac 3D.
Przyzwyczaj sie do tego jak model reaguje... oswoj sie z nim, wlataj sie w niego i cwicz.
Na jednych ustawieniach w symku.
Albo jednym modelem w rzeczywistosci.
W ten sposob najszybciej sie nauczysz.

Zmienianie obrotow wirnika w locie (nor, id1 id2) to wiecej niz dosc.

Wlaczanie i wylaczanie DR/EXPO - dla mnie to jakis absurd - aczkolwiek oczywiscie zakazu nie ma ;)
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 25 sty 2017, o 14:47

Aikus, zmiana DR nie jest wcale takim absurdem :D . Latanie zaczynałem blade mcpx bl. Instrukcja helika zaleca pod pstryczkiem ustawienie DR na 70 i 100%. Później z przyzwyczajenia miałem tak w modelach z zyx'ami. Zastępowało to trochę flying style w brainie. Do szybkiego latania DR miałem na 70%, przy flipach przełączałem na 100%.
No, ale to już kwestia upodobań, przyzwyczajenia i znalezienia swoich ustawień.
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3344
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 294 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 25 sty 2017, o 15:18

aikus pisze:IMHO kiepskim pomyslem jest przypisywanie sobie wlaczenia i wylaczenia DR/EXPO do jakiegos pstryczka i bawienie sie tym w locie.
nie do końca mogę się zgodzić - to nie musi być osobny prztyczek...
Ja mam np ustawione DR/EXPO i powiązane z trybem lotu (IDLE).
W trybie NORMal steroanie jest delikatne przy zerze (EXPO) w IDLE liniowe.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 25 sty 2017, o 15:44

@pkali: ok, czyli kwestia uppdobania. moze malo wyraznie napisalem ze to tylko moje zdanie.

@Ramotny, a tak zgadza sie, jak najbardziej mozna przypisac wiecej funkcji do jednego pstryczka, np tak jak mowisz.

w samolotach jest wieksze pole do popisu: miksowanie klap do SW, lotek do kierunku.... duzo tego jest.

choc w sumie w helikopterach przed epoka governorow tez przydawalo sie np miksowanie cykliki do gazu...

najwazniejsza zasada wszedzie to nie starac sie na sile tego wszystkiego wykorzystac! to przewaznie NIE JEST potrzebne.
Dopiero jak czegos brakuje to szukac rozwiazania.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3344
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 294 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 26 sty 2017, o 12:07

aikus pisze:najwazniejsza zasada wszedzie to nie starac sie na sile tego wszystkiego wykorzystac! to przewaznie NIE JEST potrzebne.
Dopiero jak czegos brakuje to szukac rozwiazania.
to też jest prawda... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 2 lut 2017, o 13:41

Cześć. Wiecie może w jaki sposób (jeżeli w ogóle jest taka możliwość) włączyć podwozie szkoleniowe helikoptera, na jakimś filmiku z YT widziałem, że można. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3344
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 294 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 2 lut 2017, o 13:55

a po jakiego grzyba potrzebne Ci podwozie treningowe na symulatorze ???
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 lut 2017, o 16:02

Mamy już wątek o RealFlight. Połączyłem oba wątki.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 827
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 88 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: msheli » 2 lut 2017, o 18:53

Na symulatorze Phoenix jest model z takim podwoziem, poszukaj czy u ciebie też tak nie ma

moto x play
Gaui X3 / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 586
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: AdamP » 2 lut 2017, o 19:26

Ramotny pisze:a po jakiego grzyba potrzebne Ci podwozie treningowe na symulatorze ???

co się tak dziwisz, po trzech godzinach siedzenia zaleca się zakładanie kasków ochronnych na głowę w celu uniknięcia obrażeń powstałych od latających wałków, patelni itp.
Każdy uczy się na własnych kretach...
T-Rexy i Gobliny

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość