Ładowarka Imax B6AC 50W z zasilaczem i H-POWER H100

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 11 wrz 2017, o 13:50

Mam mniej więcej od roku Imax B6AC, w ten weekend część pakietów naładowałem Imax a część świeżo zakupioną H-POWER H100.

Jednego pakietu naładowanego z Imax nie wylałem.....
Genialny Ja :-) wymyśliłem że sobie go rozładuję na nowej H100 :D, oczywiście pomieszałem na polu pakiety :/ no to mierzę i mierzę.............. jest to ten !!!! Ups a co to jak to?

Hmm pierwsza cela 4,127 druga 4,213 trzecia 4,231 łącznie 12,56.......
Może źle mierzy....a może pakiet coś nie bardzo, przeważnie różnice dopiero na 2 miejscu po przecinku się pojawiały....
Dobra wyciągam z szafy walizkę w której prawdopodobni jest HW Multifunction..... bo tez ma opcję pomiaru pakietu i mu bardziej wieżę :-)
No i co pokazał ? :-) 4,11... 4,20... 4,22....

No nie tak to już być nie może.... grubo jest.....
Imax na stół biorę inny pakiet, ładuje się...........pakiet w dłoń, heli w dłoń, radio w dłoń, wyszło że mam trzy ręce? trudno... dobra jestem na boisku pusto woku mnie, robię zawis....nuda...nuda.... 7min nuda :-)
ooo.... piszczy sygnalizator rozładowania pakietu :-) no to do domu.... pakiet po HW.... "qurwa.... co Ty chłopie mierzysz?... pomyślałem, było pomierzyć naładowany, rozładowanych masz full do mierzenia"

Imax na stół, pakiet na stół ładuję się... karteczka przylepna z przypomnieniem "pomierzyć naładowany" :-)
Koniec ładowania - mierzymy.

Przy pomocy Imax wyniki na poszczególnych celach różnią się o +-0,01
Przy pomocy H100 wyraźnie mniej ma pierwsza od pozostałych... o - 0,06
Przy pomocy HW wyraźnie mniej ma pierwsza od pozostałych.... o - 0,05

Ciekawostka..... test kolejny do 5 innych pakietów za każdym razem pierwsza cela mniej.
No to teraz 6 zawisów.... po 7 min..... 50 min później......

Losowo wybrany pakiet z wcześniej testowanych naładowałem z H100,
Jest ok różnica miedzy celami jest na poziomie +-0,02 i by najmniej pierwsza cela wcale nie mam najniższej wartości.....tylko tym razem 4,198 ma druga....

Wniosek Pakiet ok, H100 ok, HW ok,
Imax ????? Jak myślicie ??? nie przejmować się ?

pozdr.
M.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 671
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: dawo » 11 wrz 2017, o 14:39

To teraz sprawdź czy miernik też ok. Taki błąd może być błędem pomiaru - tolerancji błędu miernika. W miarę możliwości porównaj z innym miernikiem czy takie same będą pomiary. Jak tak to rojazd na celach 0,002 ja bym pominął :) może zastanowiłbym się nad 0,1 na celach czy jest czym się zajmować i kalibrować balans ładowarki.
3x450,V922, Protos mini, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, F16, quad 250, DX7S :)
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5608
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 534 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 11 wrz 2017, o 14:55

Jeśli mierzysz POJEDYNCZE cele jednym multimetrem i wychodzą rózne pomiary to wiesz na pewno, ze są różnice między tymi celami.
Nie wiesz na pewno jakie dokladnie jest na nich napięcie, ale wiesz mniej więcej jakie są różnice.

Jeśli np. zmierzysz napięcie lipocheckerem i lipochecker Ci pokaże np.:

3,85; 3,80; 3,79

to wiesz tyle, ze lipochecker pokazuje to co pokazał.
Ale jesli po tym weżmiesz miernik uniwersalny i zmierzysz każdą cele osobno i wyjdzie Ci, ze każda cela osobno zmierzona multimetrem ma np.
3,81; 3,80; 3,79
to juz wiesz, ze lipochecker zawyża pomiar pierwszej celi o 0,04V.

I tak dalej...

Teraz pytanie jak bardzo można ufać multimetrowi?
Z mojego doświadczenia wynika, że tak na ślepo i statystycznie to dużo bardziej niż lipo checkerom.
Lipocheckery trzeba z zasady "skalibrować" czyli poznać ich błąd przy pomocy choćby najtańszego multimetru (nawet takiego za 10 złotych).

Ale - jeśli chcesz mieć gwarancje aptekarskiej dokładności to nie pozostaje Ci nic innego jak zaopatrzyć się w multimetr certyfikowany świadectwem Państwowego Komunitetu Normalizacji Miar i Jednostek.
Możesz też zanieść do PKNMIJ Twoj miernik, oni go tam zbadają, porównają z wzorcami i wydadzą świadectwo (lub nie).
Oczywiście tak czy siak - to kosztuje. Nie mało.
Nie pamiętam ile (robiłem to z 15 lat temu na potrzeby jednego projektu).

Niestety chyba nie ma jak w domowych warunkach wytworzyć sobie wzorca napięcia hmm ... Jakbym nie kombinował - do czegoś muszę się odnieść. Albo muszę mieć bardzo dokładny opór, źródło napięciowe i amperomierz, albo źródło napięciowe które potraktuję po prostu jako wzorzec napięcia, albo ohmomierz i amperomierz... albo drugi voltomierz - tak czy siak czemuś trzeba zaufać.

Więc w praktyce jeśli masz powiedzmy dwa lipocheckery, ładowarke, i multimetr, i z rożnic w pomiarach nie wychodzi Ci jakaś totalna abstrakcja to uznajesz, ze po prostu mniej więcej tak jest, dokładność jest taka i inna nie będzie.


Ja osobiście olewam rozjazdy na celach rozładowanych pakietów rzędu <0,1V.
Jak mam nową ładowarkę to bacznie obserwuję jej pierwsze ładowanie, a potem sprawdzam, czy któraś cela nie jest jakoś kosmicznie przeładowana.
Jesli wyniki zawierają sie w granicach powiedzmy 4,16 - 4,24 - uznaję, ze jest dobrze.
Potem, w dalszym użytkowniu naładowane pakiety uznaję za naładowane... i tyle.

Nigdy nie wylatuję pakietów bardziej niż do 3,7.
Przeważnie po locie mam około 3,8.
Kontroluję swoją wiedzę stanie pakietów raz na jakiś czas, wyrywkowo w znanych modelach.
Dokładniejsze kontrole - wiadomo - zawsze po zmianie setupu (silnika, regla, śmigła, łopat itp) mającego wpływ na pobór energii.

I tyle.
Czyli generalnie nie spuszczam się nad tym wszystkim zbytnio. Szkoda czasu i zachodu, wartość dodana pomijalna.
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 11 wrz 2017, o 16:39

Aikus przedwszystkim dzięki za odpowiedz. Przypomniałeś mi że mam multimetr :)

Ale pokazuje mi bardzo zbliżone wartości do tych z lipochecker od Hobbywing (to wzasadzie nie jest lipochecker tylko programator do wersji V3 i4 ma opcje mierzy napięcie pakietu)

H-Power H100 też łapie się Twoich założeniach
Imax już niestety nie to znaczy nie zakażdym razem....

Wychodzi że bardziej lub mniej niedoładuje pierwszej celi a przeładowuje trzecią.... dziś tylko multimetrem mierzyłem, przyjołem sobie 4,200 v jako punkt odniesienia,

Pięć pakietów, każdy osobno, ładowane na imax
Wyniki od przyjętego punktu to: -0,08 do -0,05 tylko dla pierwszej celi pozostałe dwie nie więcej różnią się niż 0,02

Ale trzecia przeważnie ma 4,2x, natomiast druga poniżej 4,20 i to bym uznał za ok.

Czyli tylko pierwszą mi niedoładowuje i chyba wypadało by to skorygować.

W przypadku sprzedarzy uczciwie o tym fakcie powinienem poinformować.

Pozdr.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5608
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 534 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 11 wrz 2017, o 19:21

Imaxy to tanie ladowarki, nie ma co oczekiwac cudow. Dzis skalibrujesz jutro znow sie rozjedzie... a kalibrowac mozesz tylko raz:>...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1304
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 11 wrz 2017, o 19:59

Raz jeszcze wspomnę, że kalibrację imaxa można robić dowolną ilość razy pod warunkiem wymiany pewnych rezystorków na wersje regulowane. Mój IMAX posiada takie dwa, bo robił rozjazd rzędu 0,1V na celę. Jak się uśmiechniecie, wstawię fotki rozwiązania.

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 11 wrz 2017, o 20:10

SeKLeS dzięki raczej pójdzie na Allegro od 1zl z opisem co i jak.

Czasu na grzebanie pewnie szybko nieznajdę.

Tak że nowego właściciela pokieruje do Ciebie jeśli nic niemasz przeciwko.

Pozdr.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),
Awatar użytkownika
Buszmen
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 23-11-2014
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Buszmen » 21 wrz 2017, o 18:07

SeKLeS pisze:Raz jeszcze wspomnę, że kalibrację imaxa można robić dowolną ilość razy pod warunkiem wymiany pewnych rezystorków na wersje regulowane. Mój IMAX posiada takie dwa, bo robił rozjazd rzędu 0,1V na celę. Jak się uśmiechniecie, wstawię fotki rozwiązania.

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A teraz pięknie proszę o fotki, bo mam takiego IMAX-a

BTW : masz właśnie "100" - jubileuszowe podziękowanie
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1304
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 21 wrz 2017, o 19:42

Voila! ObrazekObrazekObrazek

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości