Światła do lądowania zapalane wraz z podwoziem

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 205 razy
Podziękowano: 364 razy

Postautor: Artja » 5 sty 2018, o 19:12

Mechaniczny włącznik sprzężony z golenią ma jeszcze ten plus, że daje optyczną sygnalizację stanu podwozia. W tej wielkości modelu to może być czasem pomocne ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 791
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 116 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: omcKrecik » 5 sty 2018, o 21:56

Na przykład "nie domknięte" :grin2:
Na podejściu... :masakra:
Te mikrowyłączniki trza sprytnie zainstalować i połączyć, bo nie schowane nadal jest pożyteczniejsze ;)
Chyba, że w dobrym stylu na brzuchu w pianie... Ze sprawnym podwoziem :masakra: :masakra: :masakra:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 1152
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 92 razy

Postautor: mwx » 17 sty 2018, o 13:26

Ja, jako modelarz-onanista zmotałbym to na dwóch microswitchach i małym serwie z okrągłym orczykiem, wyrezanym tak żeby robił za krzywkę. Można se wówczas dowolnie pilnikiem programować tryby załączania i rozłączania w różnych pozycjach serwa. :D

Zmiana programu - wymiana orczyka :rotfl:
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 791
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 116 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: omcKrecik » 18 sty 2018, o 13:08

Praktykowałem ten sposób - działa :) , bo co miałoby nie działać. Tylko urządzenie wychodzi dość spore o pogibanych kształtach, bo płytka z mikroswitchami i złączami/kabelkami do nich wypada niejako nad serwem.
Stosowałem też czujniki optyczne IR. Wtedy jest znacznie mniejsze, ale z kolei i tak dodatkowa elektronika do tych czujników.
Więc w sumie prosty układ rozpoznający sygnał z odbiornika i włączający/wyłączający do 6-ciu urządzeń z jednego kanału to jest to, na czym teraz stanęło. Działa, obciążenie robocze do 6x20A.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron