Rozladowywanie LiPolka LEDami - rozkmina:)

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 19 lis 2014, o 13:42

Li-Pol 1s ma napiecie od 4,2V(pelny) do 3,0V(pusty).

Potrzebuje zasilac takim lipolkiem diody LED biale (3,6V) oraz niebieskie (3,5V). Oczywiscie przez odpowiednio dobrane rezystorki liczone na napiecie pelnego lipola.

I teraz dwa pytania:
1. Jakie sa napiecia od ktorych te diody zaczynaja cokolwiek przewodzic?
2. Jakie sa napiecia od ktorych te diody zaczynaja swiecic?

Chodzi mi o to, czy:
1. Nie bede w stanie NIGDY w ten sposob nadmiernie rozladowac lipolka (tak by bylo najfajniej).
2. Nie bede w stanie w ten sposob rozladowac lipolka dopoki dioda swieci (ponizej swiecenia nie przewodzi, albo przewodzi bardzo slabo).
3. Rozladuje lipola, bo dioda przewodzi juz ponizej 3V.
4. Rozladuje lipola, bo dioda swieci ponizej 3V. Slabo ale swieci.

Jak to jest?
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 19 lis 2014, o 14:07

Przydała by się jakaś charakterystyka U/I z noty katalogowej elementów które cie interesują.
Ja znalazłem przykładowy taki (wykres 1) i tam widać, że poniżej napięcia 1,5V dla diody czerwonej nic tam się nie dzieje (dla żółtej gdzieś w okolicach 1,7V).
I jeszcze tu jakiś zestaw prostych informacji o kolorze/napięciu
Nie jestem specem, ale od noty katalogowej bym zaczął...
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, o 14:24 przez valoos, łącznie zmieniany 1 raz.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 19 lis 2014, o 14:21

Wlasnie w tym rzecz, ze ogolnie takie wykresy widywalem i wyglada mi na to, ze w miare spoko - o ile nie zostawie tego podlaczonego na tydzien to raczej lipolka nie zabije.
A konkretnych wykresow do konkretnych diod raczej nie zdobede, bo to takie diodki wiesz... na kilogramy kupowane SMD kiedys tam gdzies tam i nic o nich nie wiem...

Update: zrobie eksperyment i dam znac jak to wychodzi.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1680
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 19 lis 2014, o 16:30

Dioda zaczyna świecić od napięcia w zależności od koloru... pomarańczowa 1.4, 1.8 zilelona, niebieskia ok 2.0V.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 19 lis 2014, o 23:16

... a jak swieci, to i przewodzi... :?
:| Nie dopsie.
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 20 lis 2014, o 00:18

A jakby tak z diodą niebieską dać w szereg dwie diody prostownicze? (spadek napięcia ok. 0,7V)
Wtedy z naładowanego lipola 4,20V - 0,7V - 0,7V = 2,8V świeci
poniżej 3,4V mamy 3,3V - 0,7V - 0,7V = 1,9V nie świeci
Pytanie jakie to będzie świecenie przy tych 4,2V
Do czego to właściwie chcesz użyć?
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 20 lis 2014, o 08:21

valoos pisze:A jakby tak z diodą niebieską dać w szereg dwie diody prostownicze? (spadek napięcia ok. 0,7V)


Czekaj, to dioda krzemowa nie ma 0,6V? ...(tak sie uczylem jakies 20 lat temu... )

valoos pisze:Wtedy z naładowanego lipola 4,20V - 0,7V - 0,7V = 2,8V świeci
poniżej 3,4V mamy 3,3V - 0,7V - 0,7V = 1,9V nie świeci
Pytanie jakie to będzie świecenie przy tych 4,2V


No wlasnie, chyba slabo... Wczoraj podlaczylem to pod pastylke Litowa (3V nominalnie, a ta akurat miala rowno trzy w stanie jalowym, czyli pod obciazeniem pewnie jakies 2,8 - nie moglem zmierzyc jednoczesnie pradu i napiecia, ale prad wynosil 8mA na dwie diody) i slaabiutko to swiecilo...
Jako dioda sygnalizacyjna by wystarczylo, ale jako dioda ktora ma cos oswietlic to nie bardzo.

valoos pisze:Do czego to właściwie chcesz użyć?


Łopaty swiecace robie.
Nie ma biedy. Z wpelni naladowanego lipolka idzie 30mA na lopate, czyli 60 mA na dwie.
Czyli LiPolek 75mAh (taki z mikro helikopterka) wystarczy na prawie godzine latania - w Zyciu tego na raz nie wylatam.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2805
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 20 lis 2014, o 08:22

A nie lepiej układ z mosfetem (trzeba zmienić parametr rezystora dla 1S) :dk: Albo "gotowiec" z All-Battery.com hmm

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 20 lis 2014, o 09:04

Mozna, ale Artu... ja to cale ustrojstwo musze gdzies umocowac na lopatach / na glowicy.
Nie mowie ze sie nie da, mowie, ze jest to dodatkowe utrudnienie. Samego lipolka jest ciezko umiescic, a jakbym tam jeszcze mial gdzies wciskac jakis chocby najprostrzy uklad to kaplica.
Zeby to jeszcze w 600tce na przyklad, to spoko, ale ja to do 450tki robie.
Narazie bede tego "pilnowal ręcznie" :)
Jak mi sie zdarzy wykonczyc lipolka to pomysle o ukladzie, tylko z ukladem jest gorszy problem. Uklad jak mniemam dziala tak, ze w pewnym momencie odcina zasilanie. Odcina i koniec.
No i niechby mi on odcial w locie... Kret gotowy!
Wiec jesli juz to musialby to byc ukladzik jakis taki troche bardziej sophisticated, ktory powiedzmy od 3,7V zaczyna migac, a przy 3,3 odcina....

Nie no spoko - wiadomo ze w nocy lata sie glownie zima.
Zima i noca na lotnisko nie idzie sie na kilka godzin tylko na maks kilka lotow. A tyle lipolek wytrzyma.
Mysle ze bedzie ok.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 20 lis 2014, o 11:08

Aikus, lubisz filozofować. Myślałem że coś odkrywczego szukasz (już się zastanawiałem ile ledó trzeba aby szybko rozładować pakiet 6s5000) a okazuje się że to tylko podświetlane łopaty.
Wszyscy się nie opierdalają tylko podpinają pod lipola diody a ty kombinujesz co tu zrobić aby lipola do końca nie rozładować. :masakra:
Do tego ten lipol kosztuje aż 5zł
Dobrze że doszedłeś do wniosku że normalnie nie da się rozładować kilkoma lotami bo prądu idzie bardzo mało i że można zmierzyć prąd poboru.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 20 lis 2014, o 12:10

Wstydze sie teraz...
Obrazek
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 20 lis 2014, o 13:06

Kenobi, innowatorami są ludzie posiadający otwarte umysły. Oni zawsze robią inaczej niż cała reszta.
Głowa do góry Aikus, bez kombinowania nie ma latania/zarabiania/szpanowania/ -ania/ -ania a przede wszystkim satysfakcji. Jak już coś zadziała...
;)
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 20 lis 2014, o 13:53

Nie przeczę
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7525
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 20 lis 2014, o 14:30

Spooko spoko, luzik, przeciez zartuje:)
Moze nie jestem samcem alfa, ale nie jestem tez mala dziewczynka
:swir:
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 20 lis 2014, o 18:27

Aikus, po co się tak męczyć.
U mnie jest następująco: Niebieska i zielona ok. 500 Ohm (510), czerwona i pomarańczowa (żółta?) 1100 Ohm. Akumulator najlepiej jak najmniejszy- cztery diody pobierają u mnie jakieś 50 mA, więc aku 50mAh powinien teoretycznie starczyć na ok. godzinę. Pierwsze bledną diody na wyższe napięcie- np. niebieska i jest to sygnał, że czas naładować ogniwko.

Po prostu niebieska na najwyższe napięcie zgaśnie jako pierwsza. W moim układzie następuje to przy ok 3,3V na ogniwie, więc jest to odpowiedni moment na podładowanie.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 251
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Carson » 23 sie 2018, o 14:36

Czy zamiast rozladowywac pakiety funkcja discharge i zamieniac wpompowana wczesniej energie na cieplo, mozna trasferowac ta energii do jakiegos wiekszego akumulatorka, ktory nie ma efeketu pamieci i moze byc dlugotrwale naladowany w duzym stopniu? A pozniej w razie potrzeby robic transfer w druga strone :D sa jakies przeciwskazania? praktykowal ktos z was cos takiego?
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15801
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 23 sie 2018, o 15:00

Najpraktyczniej wyświecić (bo światło jest ciche) ten prąd i olac że zmarnowany. To nie są duże koszty przy 450tce więc trochę szkoda zachodu. Takie moje zdanie :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 699
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 51 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: mikegsx400 » 23 sie 2018, o 16:42

Ja nawet idę krok dalej, nie rozładowuje pakietów jak nie uda się wylatać wszystkich.

Bo na przykład, najpierw skończą mi się modele :D
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1089
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: dawo » 23 sie 2018, o 20:14

Ja na przykład mam kilka modeli co na takich pakietach jak ma Majk nie polecą tylko szybko spadną :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2252
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 165 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 23 sie 2018, o 20:44

Carson pisze:Czy zamiast rozladowywac pakiety funkcja discharge i zamieniac wpompowana wczesniej energie na cieplo, mozna trasferowac ta energii do jakiegos wiekszego akumulatorka, ktory nie ma efeketu pamieci i moze byc dlugotrwale naladowany w duzym stopniu? A pozniej w razie potrzeby robic transfer w druga strone :D sa jakies przeciwskazania? praktykowal ktos z was cos takiego?


Jak lubisz być bardzo eko to wrzucaj ten prąd do akumulatora swojego samochodu.

Jedyną korzyścią będzie Twoja satysfakcja, no ale czy jest coś cenniejszego?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości