Wygładzacz poboru prądu

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 85
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: marketleader » 2 kwie 2016, o 19:02

Na HK znalazłem coś takiego:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oster.html
Ma toto kondensatory, które się ładują, a na sygnał z nadajnika wyzwala zgromadzony ładunek dając dodatkowego kopa. Stosuje się raczej w samochodach - takie elektroniczne nitro.

To mi nasunęło myśl, że przydałoby mi się takie urządzonko, które podobnie jak powyżej ładuje kondensatory, a w momencie nagłych wzrostów poboru prądu samo oddaje nagromadzony ładunek. Dzięki temu prąd pobierany przez regulator mógłby sobie skakać, a pobór z pakietu byłby w miarę jednostajny, uśredniony, "wygładzony" przez takie urządzenie. Pobory prądu przez np. silnik mogłyby być w szczycie dużo większe niż pozwala C pakietu (nawet to chwilowo-szczytowe), pakiet się nie męczy, a silnik nie zdycha jak trzeba dać kopa.

Spotkał się ktoś z takim urządzeniem? A może samo podpięcie dużego kondensatora dałoby taki efekt? Toto ma kondensatory 30F !!
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 2 kwie 2016, o 19:23

Pomysł fajny, ale waży to 60 gram, nie wiem jak duże i ile takich skoków napięcia by podbilo :-)
Zwłaszcza jęsli lot w całości prawie sie z takich składa.
Jak przydycha pakiet to go wymieniam na nowy, wiem że to chujowy sposób ale nic innego na razie nie wymysliłem.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2016, o 19:27

A gov nie wystarczy?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 2 kwie 2016, o 19:32

Te urządzenie nie ma na celu zadbać o utrzymanie obrotów , tylko umożliwić to governorowi w momencie gdy w celu ich utryzmania potrzebny jest nagły duży pobor prądu.
tak ja rozumiem jego zastosowanie w heliku.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2016, o 19:46

No ale to musialbys przewidzies taka sytuacje i go aktywowac... jesli dobrze czaje..?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 2 kwie 2016, o 20:01

Tak , wtedy podczas figury go uaktywniasz :D
Troche to wyglada jak gadget na 1 kwietnia do helikow.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 kwie 2016, o 20:04

Hehe. Tzn byc moze ma to sens w autach na torze jesli jedzie sie w konkretnej klasie. O ile zasady zawodow dopuszczaja takie bajery...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 2 kwie 2016, o 20:09

Można tez starej dołożyc do wibratora, ciekawe co by z nim się stalo jakby go aktywować w stosownym momencie :-)
Moglaby szczękać zębami jeszcze z tydzień :-0
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 85
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: marketleader » 2 kwie 2016, o 21:14

Jazz pisze:Moglaby szczękać zębami jeszcze z tydzień :-0

Nieśmieszne :vhappy:

A tak serio to nie chodziło mi o stosowanie tamtego: ciężkie i trzeba aktywować. Chodziło mi o coś podobnego, ale takiego, żeby sobie sam ciągnął stały, uśredniony prąd z pakietu a wydawał go skokami tak jak akurat potrzebuje silnik. Zaleta: nie morduje pakietu.
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 253 razy

Postautor: Kowal » 2 kwie 2016, o 21:19

Wstaw drugi pakiet.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 kwie 2016, o 21:28

Urządzenie bez sensu, wystarczy dać większą zębatkę atakującą, regulator będzie sterować silnik niższym pwm więc w razie potrzeby będzie miał większy headroom.
A owe 60g można przeznaczyć na większy pakiet.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 2 kwie 2016, o 22:41

Nie mòglby to byc tylko kondensator bez wyzwalaczy. Taki kilka razy wiekszy niz w esc?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 kwie 2016, o 22:43

to fakt, zadziwiające są te niektóre rzeczy w HK- kompletnie bez sensu, w tym wypadku wystarczy sprawny pakiet.

Widziałem kiedyś podgrzewacz do opon samochodów 1/10, albo chłodnicę wodną do 450, inrunner!
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 kwie 2016, o 23:06

Wiktor pisze:Nie mòglby to byc tylko kondensator bez wyzwalaczy. Taki kilka razy wiekszy niz w esc?

I ważący pół kilo,
znowu lepiej większy pakiet wsadzić niż coś co musi wyssać zanim odda prąd.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 kwie 2016, o 23:14

Kenobi36 pisze:
Wiktor pisze:Nie mòglby to byc tylko kondensator bez wyzwalaczy. Taki kilka razy wiekszy niz w esc?

I ważący pół kilo,
znowu lepiej większy pakiet wsadzić niż coś co musi wyssać zanim odda prąd.


kilka razy to trochę mało, w ESC masz pewnie 2x 2000uF/50V (jeżeli w ogóle) 2F to 2mln więcej

Swoją droga 3F ważące 60g to jakaś ostra ściema- pewnie nawet sami chińczycy się z tego śmieją :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 kwie 2016, o 06:50

Bez sensu. Fakt. Ale jesli mozna zamontowac w aucie, z ktorym na zawodach wymagany jest konkretny silnik, to o ile dodatkowa waga nie utrudni jezdzenia, to jest zawsze możliwość przewagi...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 85
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: marketleader » 3 kwie 2016, o 18:07

wojtekr pisze:kilka razy to trochę mało, w ESC masz pewnie 2x 2000uF/50V (jeżeli w ogóle) 2F to 2mln więcej

2F to "tylko" tysiąc ;) razy więcej niż 2000uF

wojtekr pisze:Swoją droga 3F ważące 60g to jakaś ostra ściema- pewnie nawet sami chińczycy się z tego śmieją :)

Hahaha. Nie 3F tylko piszą, że 30F. To chyba faktycznie ściema. Pewnie wpakowali tam po prostu mały wysoko wydajny pakiet.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7513
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 4 kwie 2016, o 16:34

Prawdopowodobnie siedza tam superkondensatory. Nizsze napiecia - duzo wyzsze pojemnosci.
Poza masa istnieje jeszcze jeden problem: Ladowanie takiego superkondensatora - to na co ktos juz zwrocil uwage - najpierw musi wyssac energie.
Do tego, musi wyssac tej energii calkiem sporo.
Do tego nei moze tego zrobic w mega krotkim czasie, czyli nie mozemy podlaczyc pustego superkondensatora do pakietu, bo w pierwszej chwili poplynie tam praktycznie prad zwarcia.
A wiec trzeba to wyposarzyc w odpowiedni uklad ladujacy.
Uklad jest prosty, (w najprostrzej postaci dioda i rezystor rownolegle) ale jesli prady i moce maja byc duze to i rozmiary ukladu musza byc duze, a zatem znowu masa...
Jakby sie nie odwrocil - dupa zawsze z tylu.

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość