Ładowanie - pakietów LiPo

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 9 kwie 2016, o 11:23

Czy Raytronic C60 naładuje mi pakiety jeśli podłączę tylko złącze balancera? Jakie max prąd pójdzie przy takiej konfiguracji? Mam 6szt malutkich SLS 450mAH do acrobata i chciałbym uniknąć kolejnych przejściówek (mają złącza JST)
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 9 kwie 2016, o 11:32

Pytanie bez sensu, gdyż złącze balansera służy do rozładowywania poszczególnych cel/ balansowania.
Co nie znaczy że nie można przez to złącze ładować za pomocą przejściówki.
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 9 kwie 2016, o 11:44

Nie wiem czy bez sensu - Powerlab 8 umożliwia ładowanie przez port balancera bez dodatkowych przejściówek - dlatego pytam.

Mam 6 tych pakietów, najchętniej podpiął bym je wszystkie do gniazd balancera na płytce ładowania równoległego bo nie chce mi się kombinować 6 przejścówek,ani zamieniać płytek bo jednak podstawa to dla mnie pakiety z XT60.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15251
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 664 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 kwie 2016, o 13:47

Znam Twój ból.
Ja dodatkowo jak zrobilem przejściówkę to sie okazało ze popierdzieliłem + z - i wszystkie ciąłem lutując jeszcze raz, ino na odwrót :D

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 kwie 2016, o 15:18

można ładować ale i tak trzeba podpiąć do skrajnych pinów balansera + i - ładowarki. Więc i tak trzeba robić przejśiówki
Helikoptery
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1305
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: ocean_wro » 9 kwie 2016, o 16:15

miruuu pisze:Znam Twój ból.
Ja dodatkowo jak zrobilem przejściówkę to sie okazało ze popierdzieliłem + z - i wszystkie ciąłem lutując jeszcze raz, ino na odwrót :D

Obrazek

A Ty co żeś tak usmalił te gniazdo xt60 ?

Na przyszłość plus + (czerwony ) minus - (czarny).

Paniał ?
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15251
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 664 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 kwie 2016, o 16:52

Hehe. Jak odpinalem wtyczke balansera to ec3 sie oparło jakoś tak pechowo :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 9 kwie 2016, o 22:11

Sprawdzałem na swoim Raytronicu - wrzeszczy że muszą być podłączone główne kable a więc raczej nie ma tej funkcji co Powerlab Revolectrix'a. Można zrobić kabelek łączący wyjście XT60 na płytce ładowania równoległego z jednym z nieużywanych portów balancera, tak żeby podać + i - na odpowiednie linie balansera. I powinno dać radę z tym ładowaniem 6 pakietów przez same złączki balansera. Trzeba tylko uważać aby nie przesadzić z prądem ładowania bo kable balansera i ścieżki na PCB mogą się grzać. Dla pakietów 450mAh może ma to sens...
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2016, o 06:59

Nie nie ma takiej funkcji.
A przez podłączenie prądowego z balancerem na płytce ładowania równoległego ładowałem pakiety do Blade 130X :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7158
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 10 kwie 2016, o 10:13

Musisz mieć kabelek gdzie od strony ładowarki podpinasz normalnie a od strony pakietu tylko złącze balansera i do złącze balansera masz podpięty Plus i minus do skrajnych pinow
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15251
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 664 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 kwie 2016, o 10:16

Jesli to byla odpowiedz na mojego posta ktorego wycofalem po tym jak przeczytałem go i nie zrozumialem o co mi chodzi, to dzieki ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2016, o 11:22

A już myślałem że Wojtek znowu się czegoś najarał :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość