Ładowanie - akumulatora w aucie

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 25 kwie 2016, o 22:59

piekarz.pl raster 2,54?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 25 kwie 2016, o 23:17

Raster mniej więcej 4mm
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 25 kwie 2016, o 23:19

cos tam dobierzesz albo w tme.pl
Helikoptery
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 92
Rejestracja: 13-03-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 26 kwie 2016, o 06:52

Kruku pisze:Raster mniej więcej 4mm


No to na 99% jest to złącze z mojego poprzedniego postu
PC02M-G Złacze mocy, gniazdo na kabel - raster 3.96 - 2pin ( + terminale) - standard Molex
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 26 kwie 2016, o 14:55

Też myślę, że to pewnie to gniazdo i je zamówię. Dzięki.

Projekt jest już na ukończeniu. Szyny do heli są już przymocowane. Zostało mocowanie Powerlabów i okablowanie panelu elektrycznego oraz wykończeniówka przy szufladach

Szuflady na pakiety wyglądają tak:
Obrazek

Dorabianie zapięć:
Obrazek

Pod frontami będzie gąbka aby nie telepały podczas jazdy. Podobnie w innych szufladach. Tutaj w celach testowych:
Obrazek

Szuflady są bardzo głębokie ale dzięki temu będzie można zastosować ściankę działową i z tyłu przechowywać pakiety aktualnie nie używane. Dokładne miejsce wstawienia tej ścianki wyjdzie w praktyce.
Obrazek

Kable wewnątrz szuflady pozwalają podłączyć równolegle 2 pakiety 6S
Obrazek
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 26 kwie 2016, o 16:28

Trzeba przyznać że masz rozmach...

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 26 kwie 2016, o 17:00

Kruku piszesz o tym gdzies na jakims bardziej miedzynarodowym forum? Na freaku chocby?
Jestem ciekawy reakcji miedzynarodowego heli teamu...
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 26 kwie 2016, o 18:31

Nigdzie poza HT o tym nie piszę. Jak skończę projekt i nic nie wybuchnie to wtedy może w jednym poście podsumuje to w tym wątku:
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=374446

W tym wątku jest sporo info o głównej koncepcji czyli ładowaniu lipo z akumulatorów
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 27 kwie 2016, o 10:37

Powstaje panel elektryczny. Panel będzie zamontowany na zawiasach z lewej strony aby można było dojść do podłączeń.

Od lewej do prawej na zdjęciu (czyli od góry do dołu) przewidziane jest miejsce na kolejno: wyłącznik bezpiecznikowy główny 150A, woltomierz, amperomierz, 4 wyłączniki bezpiecznikowe do 2 ładowarek (po 70A), lodówki i wyjścia na gniazdo typu zapalniczka (po 15A) oraz na końcu samo gniazdo zapalniczki. Gniazdo w razie potrzeby może być użyte np. do laptopa albo narzędzi na 24 DC.

Obrazek

Montaż zawiasu, do którego przyczepiony będzie panel. Pod samym panelem widać jeszcze przetwornicę DC/AC o mocy 300W, włączaną wyłącznikiem zintegrowanym.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2016, o 11:17 przez Kruku, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7348
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 27 kwie 2016, o 10:47

hehe:) Projekt tego Slystera przy Twoim wyglada jak jakies tyczki-zbiliczki ... choc i tak jest fajny.
To Twoje to majstersztyk! blać napisz tam koniecznie, najlepiej podlinkuj ten watek stad, niech chociaz zdjecia oglondajo, niech sie uczo.
:)
Chyba ze Ci sie chce wszystko pisac jeszcze raz po angielsku...
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 27 kwie 2016, o 11:05

Napiszę jeden post jak skończę projekt. Tu i na HF. Z fotkami na gotowo. Chciałbym najpierw przetestować jak to zadziała. Jestem ciekaw ile realnie pakietów będę mógł naładować do 50% rozładowania akumulatorów (długa żywotność).

Chociaż projekt jeszcze nie został skończony, został już ochrzczony mianem "krówki", na wzór milk cows z czasów II wojny, które zaopatrywały U-booty w wachę. No i naklejkę sobie chyba sprawię na tylną szybę. Taką krowę z piorunami wychodzącymi z wymion :D
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4215
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 27 kwie 2016, o 11:31

Masakresjszyn...:) BTW, zwykle kiedy Aikus coś napisze, to prawie zawsze jest drugie dno... Dzień jak codzień na helifrak, wpada post Kruka z linkiem na HT i googlownica zaczyna dymić. Kiedy user skończy już mozolnie sylabizować nasze "łooo... jak fajno że to nie jebło!", to zara będzie "dear Kruku! please explain where to connect my fine mackintosh apple? :dk: "
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 28 kwie 2016, o 15:32

Panel elektryczny już zamocowany. Brakuje jeszcze tylko zamka blokującego go w pozycji roboczej.

Obrazek

Wyszła nagła komplikacja z mocowaniem bezpieczników do gratów bo bezpieczniki są zza wielkiej wody i nie pomyślałem, że tam gwinty śrub są mierzone częściach cali, a te które dostarczyli są za krótkie, żeby przejść przez panel. No i ni wuja nie da się w Wawie takich dokupić. Będzie pewnie ratowanie się lekkim wpustem na łeb śruby, żeby wykorzystać te z bezpieczników.
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 28 kwie 2016, o 16:33

Oj ty to masz rozmach :) kruku otworzy chyba nowy biznes dla modelarzy: pogotowie ladownicze pod hasłem: o każdej porze kuruku lipole ci naładować pomoże.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
ZbyszekM
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 92
Rejestracja: 13-03-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontaktowanie:

Postautor: ZbyszekM » 28 kwie 2016, o 16:51

Kruku pisze:........... tam gwinty śrub są mierzone częściach cali, a te które dostarczyli są za krótkie, żeby przejść przez panel. No i ni wuja nie da się ...........


A może jednak się da.
Tam próbowałeś
http://www.asmet.com.pl/sruby.htm
Piszą na swojej stronie, że mają i calowe.
Mają siedzibę w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich przed Pruszkowem.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 28 kwie 2016, o 17:03

Dzięki Zbyszek za linka. Faktycznie mogą mieć. Jutro planuję skończyć projekt więc już poszedłem drogą na skróty ze zrobieniem wpustu pod łeb. Gdyby z tym był problem to tam pewnie podjadę. Mam nadzieję, że na weekend będę mógł już to wszystko odpalić i hm... mam nadzieję, że nie będzie tak http://i.giphy.com/QT9SVRVexMgOk.gif
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 29 kwie 2016, o 10:07

Taka historia:

Mierzę jednym woltomierzem napięcie instalacji - 25.2V. Woltomierz panelowy - 25.5V. Wziąłem inny woltomierz, żeby porównać i... 24.9V WTF?!
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 kwie 2016, o 10:13

Znaczy że ten pierwszy się myli :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
szymonstempien
Stały bywalec...
Posty: 139
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szymonstempien » 29 kwie 2016, o 10:18

Kruku może chodzi tu o dokładność, klasę voltomierza.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 29 kwie 2016, o 10:29

Rozrzut jest 0.6V. To naprawdę sporo. Zwykły multimetr bez problemu ma dokładność 0.1V na zakresie 0-200V
Użyłem 2 różnych multimetrów. No nic, użyję jeszcze paru i dojdę mniej więcej do tego który jest prawidłowy.
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości