Ładowanie - akumulatora w aucie

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 15 maja 2016, o 21:35

Kruku
Ladna fura.
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 15 maja 2016, o 21:37

Wiecie co w tym wszystkim jest tak naprawdę, ale tak naprawdę mega fajne?
Nie, nie wykonanie, czy samochód zwany krówką, choć to są aspekty ważne i pierwszorzędne.
Kruku zniwelował konieczność myślenia o ładowaniu pakietów - do zera. Ma ochotę polatać, to podłącza pakiety i od razu jedzie na pole. Dojeżdża i lata. W trakcie latania - ładuje, nie myśląc, ile mu zostało. Atmosfera i warunki sprzyjają, lata cały dzień, do wyrzygania, dosłownie :).
A jeszcze nie będąc samolubnym i nie chcąc zostawać w pojedynkę na polu, tudzież pchać samochodów kolegów, ładujących od tych biednych akumulatorków, użycza swoich gniazdek. To się nazywa gest. :thumb:
Zobaczycie, będą o nim krążyć legendy ;) Kruku - the electrician... ;), albo prądowy boj, czy inny plej ;)
Już to mówiłem, ale pozamiatałeś Kruku. :piwo2:
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 maja 2016, o 21:53

No nie wiem, moim zdaniem, dla modelarza to wstyd wracać w nie rozładowanymi akumulatorami.
Więc gdybym miał 400Ah/25V to chyba umarł na latanie :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 15 maja 2016, o 21:59

... A mógł powiedzieć, że mu żal dupę ściska... Lol
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 15 maja 2016, o 22:08

Jeszcze pozostaje tylko przeprowadzić się do takiej strefy klimatycznej która daje większą szansę na ładną pogodę :)

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 maja 2016, o 22:11

Wiktor pisze:... A mógł powiedzieć, że mu żal dupę ściska... Lol

Głupi szczeniak jesteś?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 15 maja 2016, o 22:21

Kula pisze:Jeszcze pozostaje tylko przeprowadzić się do takiej strefy klimatycznej która daje większą szansę na ładną pogodę :)

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
Właśnie to jest myśl. Latamy głównie jak jest słonecznie, Kruku nie myślałeś o fotowoltaice na dachu? Koszty ładowania tych aku w nocy pewnie i tak są małe ale z panelem 1-2kw miał byś prąd w słoneczne dni za free + ładowanie aku jak stoi samochód na słońcu.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 15 maja 2016, o 22:24

Pomysł jest niezły i wykonanie też.
Tak się tylko zastanawiam bo zmieniają się czasem plany życiowe, rezygnuje się czasem z hobby albo odkłada na dalszy plan.
Przy poczynionych przygotowaniach było by szkoda podwójnie.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 maja 2016, o 22:24

Wiktor wyluzuj, trochę nie bardzo wiadomo o co kaman
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 16 maja 2016, o 09:58

@lenu: rozważałem nawet przez krótką chwilę taki pomysł ale zbyt mało znam temat i w sumie pojemność aku i dostępność ładowania w garażu wyczerpują temat. Ale to ciekawy pomysł. Teoretycznie można pomysł z panelami zastosować w innej konfiguracji. W takiej gdzie aku są dużo mniejszej pojemności (np 2*80Ah) i panele je doładowują. Panel 250W to około 700 zł i wejdą takie 3 spokojnie nawet na osobówkę. Można przymocować do szyn bagażnika dachowego i mieć powiedzmy 500W na polu (w 750W nie wierzę bo na pewno te 250W to przy pełnym słońcu). Akumulatory jako zasilanie buforowe i w sumie hm... pomysł wart co najmniej zbadania. Panele mocno staniały przez lata:
http://allegro.pl/panele-fotowoltaiczne ... 96303.html

@Peper: Jakiś czas o tym myślałem. To co jest "stracone" przy rezygnacji z hobby to sama przeróbka auta. Ale sam samochód mogę z powrotem dość łatwo przerobić na wersję "cywilną". Jest przerobiony tak, że wystarczy wszystko rozkręcić i zamontować siedzenia. Oprócz gniazda w błotniku nie było ingerencji w jego zasadniczą konstrukcję. Całość przeróbki wyszła 17 tyś (robocizna 10 i materiały 7). Resztę można bardziej lub mniej odzyskać. Czy to dużo? Zależy. Przy tym ile wydaje się na klasę 700 w ogólności i biorąc pod uwagę, że to starczy na wiele lat i oszczędzi dużo czasu doszedłem do wniosku, że warto. Poza tym w przyszłości mniej wydatków na pakiety. Jeśli będę chciał pójść w jakiś nowy setup gdzie wymagane są inne LiPo to wystarczą 3 sztuki. Czas pokaże czy to miało sens :)
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2167
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: lenu » 16 maja 2016, o 11:01

Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15777
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 maja 2016, o 13:20

Kula pisze:Jeszcze pozostaje tylko przeprowadzić się do takiej strefy klimatycznej która daje większą szansę na ładną pogodę :)

A to nie mówił Ci Kruku, że planuje zamontować na dachu rozganiacz chmur??


@Kruku - śledze wątek od samego początku i przy każdym updacie moja reakcja jest taka sama: :kopara:
Czekam na weekend żeby pomacać i obwąchać.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2038
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 16 maja 2016, o 19:13

Albo coś takiego, żeby nad lotniskiem zawsze było słońce
http://youtu.be/GteGbZeKsOI
...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7509
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 706 razy
Podziękowano: 486 razy

Postautor: aikus » 16 maja 2016, o 20:50

Co to blać jest?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 maja 2016, o 20:53

maszyna do robienia iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
chmur nie ogarnia ale nieźle działa

jest też wersja RC, tylko do zasilania potrzebuje pawczo-fury :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 487
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 91 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 3 sie 2016, o 23:07

Ostatnio przy ładowaniu równoległym dwóch szuflad 12S5Ah dotknąłem gniazdo odwrotną stroną wtyczki XT60. Efekt do przewidzenia - jedno wielkie jebnięcie. Ale na szczęście zaspawało mi wtyczkę od strony kabla ładującego, a nie gniazdo w PCB przymocowane do szuflady. To tylko porządnie okopciło.

Rozgałęziacz do ładowania równoległego miałem na 16AWG i przy ładowaniu 40A (20A na szufladę) grzał się b. mocno. Postanowiłem więc przy okazji całkowicie wymienić okablowanie z ładowarek.

No i dzisiaj wydłubałem :) Bananki do ładowarek, kabel 10AWG w oplocie do złącza XT60 i potem rozgałęziacze do ładowania równoległego na 12AWG.

Obrazek

Przy okazji zaznaczyłem czarnym markerem minusy na gniazdach i wtyczkach żeby przy każdym podłączaniu (zwłaszcza tych równoległych bo wtedy jest ryzyko) mieć dodatkową wizualną kontrolę.

Obrazek

Teraz kable tylko lekko ciepłe :juppi:
Pozdrawiam,
Paweł

2x(T450L, PMAXv2) / DX9 / vControl / neXt
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 8 wrz 2016, o 11:56

Hej,

Kope lat:)

Czy ktos moze wie jaka jest specyfika ladowania akumulatorow zelowych?
Z tego co wiem to ma byc to niskie c 0,3 albo najlepiej 0,1.

Ale podobno zwykla ladowarka transformatorowa 1000mah jest zla - pewnie ma to zwiazek ze wyglada jak zasilacz do rutera i nie ma badania napiecia akumulatora. (Gosc w elektrycznym powiedzial ze tylko tym popsuje akumulator i pokazal jakas ladowarke z napisem "do akumulatorow zelowych firmy vipow).

Zakladam ze raki reaktor to i tak jest bardziej dokladny i zaawansowany niz ta ladowarka... pytanie tylko czy ktorys z jego "programow" nadaje sie do tych akumulatorow zelowych.
Moze jakos specjalnie skonfigurowany progrem PB byl by dobry?

Dzieki
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2804
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 8 wrz 2016, o 12:05

W większości ładowarek modelarskich jest funkcja ładowania akumulatorów Pb, i takim właśnie jest "żelak" :grin2:
Co do prądu ładowania, to 0,1C będzie jak najbardziej :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 8 wrz 2016, o 12:29

Tak tak.
Tylko wlasnie idzie mi o to ze to PB to wlasnie chodzi o to ladowanie x etapowe do żelaków czy moze zwykle takie jak z prostownika do aku samochodowego.

W tym sek ze podobnoe zwykly olowiowy sie laduje inaczej (prosciej) a te olowiowe ale żelowe to wymagaja jakiegos tam xetapowego ladowania itd i sa specjalne ladowarki do nich.
Tyle ze ja szczegolow nie znam i dlatego pytam :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2804
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 8 wrz 2016, o 12:37

Ja swoje 3 "żelki" (12AH i 2 x 45Ah) ładuję ImaxB6 standardowym programem Pb prądem 0,1C, i mają się dobrze :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość