DIY Programmable Electronic DC Load 600W

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 mar 2017, o 23:17

MacGyverek znasz jakiś prostszy sposób na formatowanie liczb? Napisałem i działa ale przy braku funkcji to jakaś masakra


//jakaś wartość
n0.val=n0.val+107
//konwersja na text
cov n0.val,jedn_txt.txt,0
strlen jedn_txt.txt,len_2.val
len_2.val=len_2.val-2
//konwersja na liczbę bez dwóch ostatnich miejsc
cov jedn_txt.txt,jedn.val,len_2.val
//obliczenie miejsc po przecinku
dzies.val=jedn.val*100
dzies.val=n0.val-dzies.val
//konwersja na text
cov jedn.val,jedn_txt.txt,0
cov dzies.val,dzies_txt.txt,0
//lead zero
if(dzies.val<10)
{
t2.txt=jedn_txt.txt+".0"+dzies_txt.txt
}else
{
t2.txt=jedn_txt.txt+"."+dzies_txt.txt
}

Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 23 mar 2017, o 19:29

Niestety. Tu maly minus. Ew. Mozesz zrobić tak ze robisz dwa pola teksowe i miedzy tym kropke. Procesor wtedy wysle dwa stringi : calkowita liczba i wartość po przecinku.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 mar 2017, o 19:40

masz może kawałek C z procka jako GET I SET? Możesz podesłać?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 mar 2017, o 19:47

A jak w wersjach nie enhanced jest ogarnięty RTC?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 23 mar 2017, o 19:58

Juto podeślę bo przy sobie nie mam. Ja robie tak ze procek wysyla stringa z nazwastrony.element.val=wartosc. Jak nacisne przycisk to odpala event z numerem parametru (wymyslilem sobie swoje indeksowanie) + wartosc. Wyswietlacz jest u mnie masterem a procek slave. Mam napisana prosta synchronizacje danych. Jesli wyswietlacz potrzebuje jakies dane wysyla komendę, a procek pluje cala lista z nazwami elementow, stron i wartości. Wersje z rtc nie mialem. Rtc mam jakiefos pcfa przy procku podpietego pod i2c.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 24 mar 2017, o 14:25

Przepraszam cie ale bedziesz musial poczekać do poniedzialku. Sluzbowo musialem dzis wyjechać i nie bylo mnie przy kompie.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 mar 2017, o 14:32

spoko, i tak dzięki za pomoc
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 mar 2017, o 10:29

W związku ze zmianą koncepcji ze sterowaniem z Raspberry na Atmela zmajstrowałem taki układ. Będzie możliwa komunikacja przez WWW i na przykład zczytywanie danych do wykresów czy co tam można sobie wymyślić. Będzie to tylko wymagało jakiegoś ajaxa do przesyłania danych w trybie ciągłym, żeby stosu nie powalić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 mar 2017, o 11:02

Czy ktoś się orientuje czy do A/D i wzmacniaczy operacyjnych można dać zasilanie 12V z zasilacza impulsowego czy powinno się dać z trafa, prostownika itd?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 26 mar 2017, o 11:56

Można dać ale baczną uwagę trzeba zwrócić na filtrowanie.
Bardzo fajne impulsowe ma TI, seria TPS.
Jakie tam są potrzebne parametry? Dobiorę cosik fajnego.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 mar 2017, o 12:08

Zerknij na schemat, tam są układy i pomiarowe na wejściu i sterujące do tranzystorów mocy
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 27 mar 2017, o 10:31

popatrzyłem i zdanie mam następujące:

Jako, że to będzie sprzęt "ciężki" do użytku w domu/warsztacie dałbym klasykę gatunku czyli trafo i prostownik i dalej:

webench_design_12V.pdf


na Vrefach i zasilaniu ADC 100nF + 10nH
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 20:49

A zrobił byś płytkę w eaglu? Ważne żeby była wąska bo tam jest mało miejsca.

W ogóle temat jest do przemyślenia bo jest potrzebne zasilanie 5V do uC, wyświetlacza i analoga, 12V do analoga i wiatraków- może ktośma większe doświadczenie z zasilaniem.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 27 mar 2017, o 20:58

Jasne, że mogę zrobić. Napisz mi dokładnie na PW jakie napięcia z jaką wydajnościa (i optymalne wymiary płytki). Zrobi się osobną płytkę zasilającą (choć widziałem, że zasilanie procka jest przez liniowy a to w zupełności wystarcza).
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 21:48

Myślę, że można zrobić tak:

1. Impulsowe 12V do
wiatraków
stabilizatora 7805 uC
stabilizatora 7805 wyświetlacza


2. Porządne 12V do
analoga MCP604 i MCP601 na wejściu do pomiarów na schemacie jest złącze JP2
napięcie odniesienia do układów wyjściowych TL431

ponieważ płytka z uC i ethernetem się nie mieści do obudowy więc pomyślałem o takim rozwiązaniu:

Obrazek

Obrazek


to by rozwiązało problem zasilania 12V/5V a jak by to drugie 12V tez tu weszło to było by spoko tylko wtedy zostaje 70mm na 32mm ale za to wydajność prądowa potrzebna jest rzędu max 100mA (strzelam)
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 21:54

takie trafo wystarczy? Bo by weszło jeszcze i wtedy zostało by trochę miejsca na zasilacz
https://www.piekarz.pl/pl/?item=2802
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 22:03

Druga opcja to zmniejszenie wydajności o 1/3 i wtedy wejdzie wszystko do obudowy.
Trzecia opcja to zrezygnowanie z ethernetu i wtedy też jest jedna obudowa i 6 radiatorów

Przy 6 radiatorach jest 55mm miejsca na elektronikę (zielone - to płyta z tranzystorami i radiatorami)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 27 mar 2017, o 22:12

A może olej ethernet i wstaw moduł WiFi. Np HF-LPT-100. Możesz zrobić prosty serwer TCP. On działa tak, że co dostanie po UART wysle po TCP do klienta. Konfiguruje się go przez przeglądarke www na porcie 80 jak router. Polecam.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 22:13

tak, ale to mam już gotowe.

Całość ma wyglądać jakoś tak:

Obrazek

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 22:20

MacGyverek pisze:A może olej ethernet i wstaw moduł WiFi. Np HF-LPT-100. Możesz zrobić prosty serwer TCP. On działa tak, że co dostanie po UART wysle po TCP do klienta. Konfiguruje się go przez przeglądarke www na porcie 80 jak router. Polecam.


faktycznie fajny i mały, kupię gdzieś i zobaczymy. Dzieki
Helikoptery- Fireball for sale

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość