DIY Programmable Electronic DC Load 600W

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 27 mar 2017, o 22:45

Maritex lub Micros dystrybutorem jest.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2017, o 23:18

bluuu
jednak chyba zmiana koncepcji - trzeba wywalić ten ethernet wtedy ten zasilacz może mieć wysokość 60mm i długości tyle i le potrzeba. Umiejscowi się płytkę pionowo.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 28 mar 2017, o 09:37

Ten zasilacz impulsowy to jest 12V ? Ma w sobie regulacje ? Bo teraz się zastanawiam jak najlepiej zrobić to piękne 12V bo mam też inny pomysł, zaraz to przemyślę :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 mar 2017, o 10:15

Ma regulacje ale mala

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 28 mar 2017, o 10:25

A nie lepiej dac tak jak jest 12V i potem na płytce zrobic step down na 5V/1A na kosci MCP (microchipa). Ew jesli trzeba 3.3V to potem juz liniowy np LM. Ja tak zawsze zasilam i z ADC nie mam problemu. Ważne zeby dac dlawiki ok 1uH i 100nF przy scalakch. Nigdy mnie ten uklad nie zawiódł. Dodatkowo najlepiej zrobic jeszcze uklad referencyjny przy przetwornikach żeby ew problemy w zasilaniu wychwycic i skorygować.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 28 mar 2017, o 11:42

Dobra, chyba się problem pomału rozwiązuje :)

5V jest już na liniowym
12V do wiatraków i gdzie tam trzeba bezpośrednio z zasilacza
Vrefy lecą przez TLe więc to dodatkowo pomaga, a żeby nie było śmieci z przetwornicy to to super 12V puść przez ten filterek:

filter.zip


Delikatnie będzie trzeba podkręcić napięcie zapewne aby było równe 12V.

1uH i 100nF tak jak MacGyverek mówi i będzie cacy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 mar 2017, o 11:45

Czyli filtrujemy a nie robimy osobny zasilacz? ok
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 28 mar 2017, o 11:49

Tylko policzcie ile na 5V ciagnie LCD. Bo np 7" ok 800mA, 5" ok 500mA potrzebuje. Z 12V na 5V to trochr ciepla sie wydziela. Ja proponuję step down niz liniowy. Modul WiFi tez ze 100mA ciagnie, ale tam trzeba 3.3V chyba - nie pamiętam teraz.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 28 mar 2017, o 13:04

Aż tyle ciagnie ? Dobra, Wojtek, po kolei w takim razie:

12V zwykłe - wiatraki i liniowy do procka
12V filtrowane na refy

A jak mi powiesz ile prądu na wyświetlacz to jeszcze taki modulik dorobię (i czy WiFi jest na 5 czy na 3,3)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 mar 2017, o 13:10

załóżmy, że lcd ma 500mA bo mam tylko 2.8" a docelowo ma tam być 4.3"
WiFi na 3.3 200mA
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 mar 2017, o 17:41

Zrobiłem do końca płytę z tranami- jeszcze kablologia
Obrazek

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 28 mar 2017, o 19:38

dobra, to jutro będzie zasiladełko 5 + 3,3 V na płytce z filtrowaniem
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 29 mar 2017, o 12:17

udało się na jednostronnej płytce zrobić, mam nadzieję, że wymiary podpasują

zasilanie.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 mar 2017, o 20:07

Czyli 12V na wiatraki idzie bezpośrednio i supply IN, filter out to 12 na analoga i 5V, 3,3V zasilanie?

A nie znalazła byś czegoś w tme (a najlepiej u piekarza)? Tego TPS'a nie widzę
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 29 mar 2017, o 20:28

tak jak piszesz z wejściami/wyjściami

z TPSem .... poszukam, ale możesz wziąć sample z TI, 5szt i .... w 4 dni masz na miejscu

a tak nawiasem ... to denerwujące jest, że w ofercie dystrybutorów są potężne braki szczególnie w nowszych układach ....
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 mar 2017, o 20:31

ja mam raczej bana na sample w TI :(
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 29 mar 2017, o 20:59

dobra, będzie na TPS5430, tylko że płytka będzie większa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 mar 2017, o 21:03

super, płytkę zrób tylko orientacyjnie bo będę chciał dołożyć do mojej dwustronne z uC
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6428
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 mar 2017, o 21:03

i rozlewać masę?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 29 mar 2017, o 21:30

Ja zawsze rozlewam. Tez czasami kombinuje..czy tak czy nie. Tylko przy zasilaniu mas nie lacz. Dopiero po wszystkich filtrach zalewaj. Inaczej bedzie ci sialo. Jesli bys chciał sprzedawać gotowe urzadzenia to przy badaniach EMC ci na pew o coa wykryja... Ale kto by sie przejmowal ukladami do użytku wlasnego :) Radia słuchać przy tyn chyba nie będziesz :)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość