ESC YEP 50A + Silnik TAROT 450MX (3S) - przestały działać na chwilę

Wtyczki, kable, ładowanie pakietów, teorie prądowe i inne elektro-zagwostki.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1309
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 7 sie 2019, o 19:56

Hej,

Takie coś mi się przytrafiło wczoraj: model po odpaleniu do któregoś już lotu z kolei w tym dniu - przestał reagować na sygnał THRO (silnik nie startował).
Setup: jak w temacie - silnik TAROT 450MX 3500KV 3S (ten niebieski, latał ze 3 sezony) + ESC YEP 50A (też ze trzy sezony już może mieć).
Model latał min. 2 razy wcześniej tego dnia. Loty po 4 minuty, bez mega-katowania, ale po locie silnik bardzo ciepły. Pomiędzy lotami model odpoczywał min. czas jednego lotu innym modelem (z 10 minut minimum). Temperatura tego dnia to tak z 28 stopni. Regiel nie odcinał nic wcześniej w locie, nic nie pikał też (jakieś spadki napięcia etc).
I objaw jest taki, że podpinam pakiet, melodyjka sobie zagrała, wyłączam HOLD, daję gaz i... nic. Nieważne czy z HOLD przełączam na NORMAL i dodaję gazu drążkiem, czy z HOLD przepinam bezpośrednio w IDLE 1. Silnik stoi w miejscu. Zrobiłem kilka prób - za każdym razem tak samo. Po zapięciu pakietu gra melodyjka, i dalej nic. Aż się wystraszyłem, że to może padł mi kanał THRO w apce, ale inne heliki tego dnia latały normalnie.
Dzisiaj chciałem zrobić test - czy to jest kwestia ESC czy silnika, ale jak odpaliłem na biurku to... zadziałało bez problemu. Zakręciłem parędziesiąt sekund - i silnik kręci prawidłowo.

???

O co może chodzić? Ktoś miał coś takiego kiedyś? Czy to początek końca ESC albo silnika może być? Może mi to się odciąć w locie czy coś?
Jest szansa, że silnik trójfazowy ma jakieś takie niefortunne położenie, jak np. starego typu rozruszniki w maluchach - że nie da się zakręcić? I trzeba ręcznie chociaż troszkę przesunąć żeby załapało? Nie sądzę, ale wolę zapytać, chociaż jeszcze na łące będąc pamiętam, że obróciłem ten silnik, ale dalej nie startował.

Kabelki na 1000% były wszystkie OK, nic w nich nie poprawiałem jak dzisiaj siadałem do modelu.
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2399
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 194 razy

Postautor: pkali » 7 sie 2019, o 20:06

Zacząłbym od przelutowania bananów na regulatorze i silniku.

Tapatalk
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 655
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 7 sie 2019, o 20:19

Nie wiem jak YEP, ale swego czasu jeden egz ICE mi tak robił. Przeprogramowałem jeszcze raz regiel i latało.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1309
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 7 sie 2019, o 21:13

Dzięki, na razie nie będę ruszał nic, tylko poobserwuję. A jak wam się to już przytrafiało, to też na zasadzie, że po prostu nie kręcił po odpaleniu, czy zdarzały się jakieś odcięcia w locie? Bo tych się w sumie głównie obawiam.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sie 2019, o 21:56

Adam12 pisze:Nie wiem jak YEP, ale swego czasu jeden egz ICE mi tak robił. Przeprogramowałem jeszcze raz regiel i latało.



ICE to YEP z inną naklejką.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 7 sie 2019, o 23:41

Po zalogowaniu esc nie było żadnych drgań silnika w sensie takim, że jedna faza niedomagała?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1309
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 8 sie 2019, o 06:37

SeKLeS pisze:Po zalogowaniu esc nie było żadnych drgań silnika w sensie takim, że jedna faza niedomagała?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
No właśnie najgorsze, że nie, nic takiego nie miało miejsca. Po prostu zero ruchu, zero reakcji, dlatego w pierwszej kolejności podejrzewałem kanał THRO (w nadajniku, satelitce, albo może jeszcze coś w Brainie).

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2177
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 204 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 sie 2019, o 22:05

zborecque pisze:O co może chodzić? Ktoś miał coś takiego kiedyś?

Mi się kiedyś to przydarzyło, bo przesunąłem zbytnio zakres działania niektórych pstryków i wajch w Betaflight.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 655
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 12 sie 2019, o 17:31

Sprawdź regiel. U mnie ostatnio jeden element miał zimny lut, który puścił i przewodził tylko dlatego, że był ściśnięty trytką. Jak model spadł dwa razy to zacząłem grzebać i wyszło szydło.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1309
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 12 sie 2019, o 19:21

Wczoraj zrobiłem tą 450-tką ze 4 loty, latała bez zająknięcia. Ruszałem kablami parę razy na odpalonym heliku (esc, brain, satelitka etc.) i nic. Wszystko OK. Latał jak złoto.
Chociaż mam trochę wrażenie, że dość długo się rozkręca. Tak jakby trochę dłużej niż to wynika z samego soft-startu regla. Tak jakby to Brain coś jeszcze opóźniał w kanale THRO. Przy silniejszych przyduszeniach kątami obroty wracają minimalnie wolniej. Albo tak mi się wydaje. Sam już nie wiem, na razie tylko obserwuję.
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition

Wróć do „Prądownia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość