Łagodne przejście z normal na idle up

Zasady działania, ustawienia, modyfikacje...
Awatar użytkownika
Clad
Stały bywalec...
Posty: 174
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Clad » 22 wrz 2019, o 08:25

aikus pisze:Ale po co chcesz mieć w takim razie większe kąty w innym idlu....?
miruuu pisze:Też nie mam pomysłu w jakim celu różnicować kąty na różnych idlach.

Hmmm
Dlatego że dalej chce zachować małe kąty przy wyższych obrotach, ale już przy próbach tic-toka te mniejsze kąty z wyższymi obrotami mi nie wystarczały.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17504
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 wrz 2019, o 09:21

Nie rozumiem. To chcesz mieć większe kąty na większych obrotach czy na mniejszych?
Awatar użytkownika
Clad
Stały bywalec...
Posty: 174
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Clad » 22 wrz 2019, o 09:34

Chce mieć wyższe obroty a mniejsze kąty, ale w idlu2, oprócz wyższych obrotów niż w idlu1 zwiększyłem również odrobinę kąty bo przy nauce tic-toków jest mi łatwiej z takimi ustawieniami.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9826
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 848 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 22 wrz 2019, o 10:30

Ja powiem tak: jeśli Ty już się uczysz tic-tocow, to nie zadawaj tu takich pytań bo najwidoczniej sam dobrze wiesz co masz robic.
Każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do celu.

Moze i to dziwne ale co komu do tego...?
Dla mnie jest dziwne jak można latac w mode1 a ludzie tak latają... No i co....
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9826
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 848 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 22 wrz 2019, o 10:33

A słyszałem o gościu który lata w modzie którego nie ma.
W sensie to jest tak jakby Mode dwa, ale drążek na górze to Przepustnica zamknięta.
Nikt tak nie lata. Ale on jeden lata... No i co...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 22 wrz 2019, o 11:25

aikus pisze:A słyszałem o gościu który lata w modzie którego nie ma.
W sensie to jest tak jakby Mode dwa, ale drążek na górze to Przepustnica zamknięta.
Nikt tak nie lata. Ale on jeden lata... No i co...
A to wcale nie jest dziwne w przypadku helika. Spora część, jeśli nie większość pilotów śmigłowców i tych bawiących się symulatorami tak by to ustawiła. W śmigłowcu zwiększa się skok ogólny, ciągnąc dźwignię do siebie. Bawiąc się symulatorem, tak właśnie ustawiałem przepustnicę, na maxa otwarta to był minimalny skok. Na początku w apce też tak chciałem ustawić ale wszyscy mieli inaczej to odpuściłem.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17504
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 wrz 2019, o 12:13

Clad pisze:Chce mieć wyższe obroty a mniejsze kąty, ale w idlu2, oprócz wyższych obrotów niż w idlu1 zwiększyłem również odrobinę kąty bo przy nauce tic-toków jest mi łatwiej z takimi ustawieniami.
W sumie podpisuje się pod aikusem.
Dla mnie dziwne i niezrozumiałe, ale jeśli tak Ci lepiej to jest to wystarczająco logiczny argument by przy tym zostać :)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3641
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 wrz 2019, o 12:16

Trzeba się nauczyć wykonywać odpowiednio małe ruchy a nie ograniczać wychylenia. Będziesz się uczył 2 razy?
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 22 wrz 2019, o 12:25

A jaka właściwie jest sensowna wyjściowa prędkość obrotu na cyklice i ogonie w stopniach/s ?
Jak macie to u siebie ustawione?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Clad
Stały bywalec...
Posty: 174
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Clad » 22 wrz 2019, o 18:03

mwx pisze:Trzeba się nauczyć wykonywać odpowiednio małe ruchy a nie ograniczać wychylenia. Będziesz się uczył 2 razy?

Stopniowo zwiekszam d/r. Kiedys moze przyjdzie czas na kąty ;)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3641
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 wrz 2019, o 18:58

gcze pisze:A jaka właściwie jest sensowna wyjściowa prędkość obrotu na cyklice i ogonie w stopniach/s ?
Jak macie to u siebie ustawione?


Wyjściowo 360°/s na wszystkich osiach daje z jednej strony już całkiem żwawą maszynę a z drugiej nie ma szału i masz pewność że łopaty nie zaczną przeciągać w różnych kombinacjach.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 22 wrz 2019, o 19:08

mwx pisze:Wyjściowo 360°/s na wszystkich osiach daje z jednej strony już całkiem żwawą maszynę a z drugiej nie ma szału i masz pewność że łopaty nie zaczną przeciągać w różnych kombinacjach.


Tak spróbuję, teraz szarpię się przechodząc ze skrajności w skrajność.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3641
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 wrz 2019, o 22:19

Daj do tego trochę expo - będziesz miał trochę łatwiej przy precyzyjnych manewrach i lądowaniu.
Awatar użytkownika
Clad
Stały bywalec...
Posty: 174
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Clad » 22 wrz 2019, o 22:22

gcze pisze:A jaka właściwie jest sensowna wyjściowa prędkość obrotu na cyklice i ogonie w stopniach/s ?
Jak macie to u siebie ustawione?


Możecie wytłumaczyć o co chodzi? "Na ogonie" czyli ze w ciągu 1s helik obróci się w poziomie o 360°?
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 22 wrz 2019, o 23:28

Clad pisze:Możecie wytłumaczyć o co chodzi? "Na ogonie" czyli ze w ciągu 1s helik obróci się w poziomie o 360°?

Tak, to 1 obrót na sekundę.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9826
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 848 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 23 wrz 2019, o 02:41

Clad pisze:[
Stopniowo zwiekszam d/r. Kiedys moze przyjdzie czas na kąty ;)


No i mam dylemat co o tym myśleć....

Bo z jednej strony cholernie utrudniasz sobie życie - najlepiej lata się cały czas jeddym modelem nie kombinując ustawieniami. Niech on będzie ustawiony nawet ch****o ale caly czas tak samo. Wtedy najszybciej się uczysz.

Ale z drugiej strony Ty mówisz tu juz o pierwszych próbach tic-tocow... To nie jest etap na takie dylematy, to jest etap kiedy już wiesz czego chcesz...

Najlepiej by chyba było żebyś nagrał jakiś filmik z tego co Ty tam właściwie latasz.....
Awatar użytkownika
Clad
Stały bywalec...
Posty: 174
Rejestracja: 16-06-2019
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Clad » 23 wrz 2019, o 04:46

Spoko, nagram coś :) Tylko aktualnie z moją flotą mam problem, bo latającą i ustawioną mam tylko 450tkę. W 550tce brak serwa i na razie liczę, że znajdzie się ktoś, ktoś odsprzeda aligna DS610, żebym nie musiał wymieniać wszystkich na cyklice. Gaui x7 to temat na nastepny sezon, ale nią szalał nie będe ;) 500tke mam zamiar sprzedać i czeka na nowego właściciela bez odbiornika i wole jej nie rozwalić w razie czego, no i zostaje 600ta w której kolega z forum zaprogramuje mi ESC bo ja nie mam castle linka i dopiero wtedy zacznę ją ustawiać i oblatywać. Więc jak zdąże przed zimą to coś nagram ;)

Wróć do „Ogólnie o modelach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość