Wyważanie modelu - ogólnie

Zasady działania, ustawienia, modyfikacje...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 1 lut 2010, o 10:23

Żeby model nie sprawiał problemów w locie musi być poprawnie wyważony - idealnie jest gdy środek masy modelu wypada na osi wału głównego.

Najprostsza metoda kontroli wyważenia polega na:
- przygotowaniu modelu do lotu (bateria, kabina)
- postawieniu modelu na płaskiej, poziomej powierzchni
- ustawieniu wirnika łopatami poprzecznie do osi kadłuba i podniesienie modelu za okucia łopat do góry
Jeśli przy podnoszeniu model nie zmieni swojego poziomego położenia a płozy pozostaną równolegle do powierzchni to model jest wyważony poprawnie.
Czułość i dokładność obserwacji można zwiększyć przyczepiając do belki ogonowej jak najbliżej kadłuba (żeby nie obciążać ogona) libelkę (oczko z poziomnicy).

Druga metoda jest podobna, troszkę mniej wygodna ale czulsza i polega na:
- przygotowaniu modelu do lotu (bateria, kabina)
- chwyceniu model za głowicę i okucia łopat
- obróceniu modelu o 90 stopni "na bok" tak by oś wału głównego była poziomo i obserwujemy jak model "zawiśnie" na wale - w którą stronę się obróci

W obu przypadkach dopuszczalne jest lekkie uniesienie ogona (czyli lekkie przeciążenie na dziób).

Jeśli model jest źle wyważony to wpierw należy próbować przesunąć jego wyposażanie (najczęściej baterię bo najcięższa) tak by uzyskać zrównoważenie.
Jeśli to ze względów konstrukcyjnych to się nie uda to można przód doważyć ciężarkami ale to powinna być ostateczność - im model lżejszy tym żwawszy, łatwiej robi ewolucje (dla początkujących to akurat może być wada :D) no i dłużej lata.
Do doważania polecam ciężarki samoprzylepne do felg aluminiowych - pasek ołowianych 4x5g+4x10g kosztuje ok. 1,50zł/szt. (2009/2010-Allegro)
Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 14 lut 2010, o 23:05

Bardzo przydatny, wielofunkcyjny "Helicopter Power & Setup Calculator" -> http://www.dhrc.rchomepage.com/calcAdvanced.htm
A tu uproszczony "Headspeed Calculator" -> http://heli.dacsa.net/CalculatorV2/Default.aspx
Kalkulator dla GAUI Hurricane 455 (ZIP): -> http://www.hobbyworld.gr/hurricaneclub/ ... ulator.zip (thx to Bladyrunner)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, o 23:55 przez Ramotny, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
piotralski
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 04-03-2010
Lokalizacja: Pruszków
Podziękowano: 1 raz

Postautor: piotralski » 16 mar 2010, o 19:56

Przepraszam Was bardzo, ale nie bardzo wiedziałem jak nazwać ten wynalazek. Zapytacie pewnie czemu go kupiłem...
Potrzebowałem łapać wymiar popychaczy ze środka kulek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieje ze komuś się to info przyda... :)

PS.
Jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie...
Pozdrawiam Piotrek

Druine D31
Katana S50E
FunJET ULTRA
DogFighter MPX
... i kilka innych do poskładania :)
PhoenixRC
Jeti DC-16 2,4GHz
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 497
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 16 mar 2010, o 21:33

Luzik, dział właściwy. A powiedz: suwmiarką nie opędzi takiego pomiaru? Złapać szczękami zewnętrznymi do krawędzi oczek snapu, a mając średnicę kulki znasz dokładnie szukany wymiar.

???

Zdrówka!

Łukasz
Lama 2V3
Outrage 550 ("Stock version")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 03-03-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 16 mar 2010, o 21:49

Luke Skywalker pisze:A powiedz: suwmiarką nie opędzi takiego pomiaru? Złapać szczękami zewnętrznymi do krawędzi oczek snapu, a mając średnicę kulki znasz dokładnie szukany wymiar.

Myślę jednak że na tym ustrojstwie wyjdzie Piotrkowi dużo dokładniejszy wymiar. W końcu będzie mierzony tak jak będzie pracował w modelu... Czy można w tym wypadku zmierzyć dokładniej? :)
Super, jest miejsce do montownia 2 popychaczy... Marzenie do ustawiania popychaczy push-pulla! :)
Muszę się wyposażyć w taki przyrząd :mrgreen:
Signed, Bartek as Khiledim - Olsztyn, GG: 3826900
T-rex 550, DX7
Awatar użytkownika
private9
Stały bywalec...
Posty: 210
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: private9 » 19 mar 2010, o 07:32

Gdzieś widziałem suwmiarkę z kulkami i wtedy tak samo można pomierzyć.
Pozdrawiam,
Arek.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 kwie 2010, o 23:00

Sam takich używam, z suwmiarką cyfrową. Zaletą jest możliwość zdjęcia kulek do pomiarów malutkich popychaczy, jak np z 200-tki:

Obrazek

Obrazek
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 9 kwie 2010, o 07:45

Jedyne co mi się nie podoba w tym rozwiązaniu to zastosowanie kulek. Lepszym wariantem byłby stożki (jak na ostatniej fotce) bo nie trzeba wtedy zdejmować i zakładać snapów (co jak wiadomo życia im nie przedłuża)...
Ale to co idei to jest dobra
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
dzu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 25
Rejestracja: 17-05-2010
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 10 razy

Postautor: dzu » 2 cze 2010, o 17:35

Ramotny pisze:...Lepszym wariantem byłby stożki (jak na ostatniej fotce)...

FMP1094 o takim rozwiązaniu piszesz?
pp
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 9 wrz 2010, o 12:25

Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 16 wrz 2010, o 09:01

Powiem szczerze, że dla mnie to urządzenie wygląda na prawdę ekstra, szczególnie, że nie mogę liczyć specjalnie na swoje oczy ze względu na astygmatyzm i szkła cylindryczne (czasem coś mi się wydaje krzywe a tak nie jest ;)).

Pytanie "lajkonika" ... czy wady dotyczącej relatywnego mierzenia kąta nie dałoby się wyeliminować poprzez zblokowanie stabilizatora i wyzerowaniu poziomicy na jego pręcie (oczywiście nie dotyczy to FBL ;))?

Pozdrawiam.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 576
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 16 wrz 2010, o 12:49

Witam w klubie astygmatykow :mrgreen: Ile razy przez to model rozbijalem....

Bevelbox to fajny bajer,nawet wiecej niz bajer bo bardzo ulatwia ustawianie katow w przypadkow FBL,szarpnalbym sie,ale troche drogie....

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 16 wrz 2010, o 13:03

Cena faktycznie jest niezła ale .... widziałem, że produkują bevelbox'a w plastikowej obudowie bez magnesów ale nie znalazłem jeszcze jego ceny. Takie rozwiązanie powinno być tańsze i o wiele lżejsze.

Za to prosiłbym aby ktoś mi powiedział jak się nazywa ten plastikowy element co się go na łopaty zakłada (bo o ile w przypadku BeastX'a jest on w zestawie o tyle w przypadku tego drugiego rozwiązania nie). Ile takie cudo może kosztować?

Pozdrawiam.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 16 wrz 2010, o 15:57

redb pisze:czy wady dotyczącej relatywnego mierzenia kąta nie dałoby się wyeliminować poprzez zblokowanie stabilizatora i wyzerowaniu poziomicy na jego pręcie (oczywiście nie dotyczy to FBL ;))?
pod warunkiem że miałbyś metodę żeby ustawić pręt idealnie prostopadle do wału głównego... Jeszcze lepiej by było gdyby te przyrządy (te uchwyty) pozwalały "zerować" poziomnicę względem wału...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 16 wrz 2010, o 16:34

Ramotny pisze:pod warunkiem że miałbyś metodę żeby ustawić pręt idealnie prostopadle do wału głównego... Jeszcze lepiej by było gdyby te przyrządy (te uchwyty) pozwalały "zerować" poziomnicę względem wału...


W niedokończonym wątku o cyklice tomek68 napisał post. Umieścił tam link do filmu. Czy mógłbyś na niego rzucić okiem? Wydaje mnie się (może się mylę), że tym przyrządem można ustawić flybar równolegle do wału głównego (zachowując te same długości śrubek). Gdyby dodatkowo można było ustawić tą poziomicę na tym przyrządzie, to wtedy można by w ten sposób skalibrować poziomicę do głowicy helika. Mam rację, czy czegoś nie wziąłem pod uwagę?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 16 wrz 2010, o 20:16

redb pisze:
Ramotny pisze:pod warunkiem że miałbyś metodę żeby ustawić pręt idealnie prostopadle do wału głównego... Jeszcze lepiej by było gdyby te przyrządy (te uchwyty) pozwalały "zerować" poziomnicę względem wału...


W niedokończonym wątku o cyklice tomek68 napisał post. Umieścił tam link do filmu. Czy mógłbyś na niego rzucić okiem? Wydaje mnie się (może się mylę), że tym przyrządem można ustawić flybar równolegle do wału głównego (zachowując te same długości śrubek). Gdyby dodatkowo można było ustawić tą poziomicę na tym przyrządzie, to wtedy można by w ten sposób skalibrować poziomicę do głowicy helika. Mam rację, czy czegoś nie wziąłem pod uwagę?

Owszem tak. Mam taki przyrząd i to nawet w wersji Profi (oryginał) - jedyna trudność do ustawienie na tym Bevel-a pownieważ na środku jest śrubka albo grzybek. Niemniej gdyby udało się na tym postawić BB do wyzerowania to tak - tak można by to zrobić.

EDIT: ja mam taki:
Obrazek (F3Csport.PL)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 16 wrz 2010, o 21:47

Mógłbyś zmierzyć jaka jest odległość między śrubą przykręconą w miejsce grzybka a końcem poziomego elementu? BB ma 5cm szerokości/wysokości, nie zmieści się tam?

EDIT:
Jak się fachowo nazywa ten przyrząd?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2086
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 17 wrz 2010, o 18:16

Flybar Lock
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Synthax2
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 19-12-2010
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Synthax2 » 16 sty 2011, o 22:23

Do obliczania zębatek w elektrykach:

http://dhrc.rchomepage.com/calc.htm
http://f3cpl.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3273
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 12 lut 2011, o 20:24

Gwoli dziennikarskiej rzetelności należy dodać że loggery "Emcoteca" (viewforum.php?f=58) to tylko rebrandowane Junsi - już było na ten temat też tu: http://heli-team.pl/index.php?option=co ... &Itemid=94
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Ogólnie o modelach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości