AXN Floater

A tak na prawdę to głównie piankoloty. Bixlery, bety i inne wynalazki.
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 14 mar 2011, o 18:34

..A widzisz jaki parapet jest przyjazny..? :D I jaka w nim wola życia..!
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 2 kwie 2011, o 22:31

Czym kleić EPP ?
Junior po 1,5 minuty lotu zaparkował na plecach :(
Trzeba by tu i uwdzie pokleić...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 3 kwie 2011, o 08:31

Gdzieś już był poruszany ten temat.. Poszukaj dobrze..

Na szybko Ci podpowiem, że najlepszy do EPP i podobnych jest klej cyjanoakrylowy gęsty (dostępny praktycznie wszędzie), z przeznaczeniem do styropianu. Polecam zakupić też aktywator, gdyż wtedy naprawa zajmuje drobną chwilkę.
Dobry jest też klej dwuskładnikowy, 10 - minutowy do tego typu tworzyw (np. Poxipol bezbarwny). Przed użyciem do klejenia modelu zawsze zrób próbę, czy czasem klej nie zżera materiału..

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 7 kwie 2011, o 12:55

To kolejny pomysł. Kurzy mi się żyrko GA-250 kupione za 10$ na HK.
Docelowo pójdzie do taniego modelu dla syna, a na razie pomyślałem że może go skitram do AXNa.
Wiem że to bez większego sensu, bo lata spokojnie i ospale - ale bardziej mnie interesuje nowe doświadczenie.
Na co założyć żyro: ogon, lotki ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 7 kwie 2011, o 14:09

super_mario2 pisze:To kolejny pomysł. Kurzy mi się żyrko GA-250 kupione za 10$ na HK.
Docelowo pójdzie do taniego modelu dla syna, a na razie pomyślałem że może go skitram do AXNa.
Wiem że to bez większego sensu, bo lata spokojnie i ospale - ale bardziej mnie interesuje nowe doświadczenie.
Na co założyć żyro: ogon, lotki ?

Ja swego czasu założyłem żyro Esky0704 na lotki do Cessny - kurcze nawet jak mocno i porywiście wiało model leciał jak po sznurku. Tylko regulacja uciążliwa bo ono stale pracuje.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 8 kwie 2011, o 06:55

Rozumiem, że przy żyro muszę odpuścić dwa kanały na lotkach i wrócić do kabelka Y ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 93
Rejestracja: 15-07-2010
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 8 kwie 2011, o 13:59

super_mario2 pisze:Rozumiem, że przy żyro muszę odpuścić dwa kanały na lotkach i wrócić do kabelka Y ?


Tak
Pozdrawiam
Kasper
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 11 kwie 2011, o 14:19

A tak wyglądało nasze latanie (ja + junior)
Wystartowałem, polatałem chwilę i dałem apkę juniorowi lat 12.
Junior oporny na symulator, ale całkiem dobrze sobie poradził - z wyjątkiem ostatnich chwil :D
Model już poklejony - czekam na pogodę.
Jak polatam sam to go w końcu wytrymuje...


YouTube
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 11 kwie 2011, o 22:45

No muszę powiedzieć, że końcówka była finezyjnie zrobiona :juppi: :vhappy:
Dzięki tobie już wiemy, jaki dźwięk wydaje model tuż przed kretem... Coś takiego jak "łoj..."
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 11 kwie 2011, o 22:55

Widzę, ze dostarczam Wam niezapomnianych wrażeń :rotfl:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 19 kwie 2011, o 20:25

Bartoszko pisze:Na szybko Ci podpowiem, że najlepszy do EPP i podobnych jest klej cyjanoakrylowy gęsty (dostępny praktycznie wszędzie), z przeznaczeniem do styropianu. Polecam zakupić też aktywator, gdyż wtedy naprawa zajmuje drobną chwilkę.
Pozdrawiam.

Widziałem aktywatory w sprayu - jaka jest technologia ich użycia ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 93
Rejestracja: 15-07-2010
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 19 kwie 2011, o 20:47

CA nie musisz kleić z aktywatorem, jeśli jednak chcesz uniknąć dłuższego trzymania elementów to spryskaj element aktywatorem , który przyśpieszy wiązanie kleju ;)

A jeżeli nie masz aktywatora pod ręką to można go zastąpić... wodą :wow2: :thumb:

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kasper
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 19 kwie 2011, o 20:49

Wodą :kopara: ?

Ale to dobry zamiennik, czy lepiej kupić aktywator ?

Spryskać po czy przed nałożeniem kleju ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 19 kwie 2011, o 20:57

..Kup lepiej aktywator. Bedzie pewniej.. Już słyszałem, że można użyć dymu z papierosa, że woda też daje radę itd. Nie radzę testować wody, gdyż zdarzy się, że przyjdzie Ci kleić coś w bliskiej obecności elektroniki (serwo, odbiornik, geulator czy choćby silnik) i jakoś nie widzę żeby rozsądnym było polewać miejsce klejenia wodą.. :D
Poza tym aktywator bardzo szybko odparowuje. A sposób użycia opisał Ci @roki.
I owszem - nie musisz używać do klejenia CA aktywatora, ale kleje "gęste" do styro dość długo odparowują i wtedy aktywator jest nieoceniony.. :)

Po nałożeniu kleju na elementy, dociśni je razem, później spryskaj aktywatorem miejsce klejenia, poczekjaj aż spoina się "zabieli" i można uznać za sklejone :)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 19 kwie 2011, o 21:10

Bartoszko pisze:nie musisz używać do klejenia CA aktywatora, ale kleje "gęste" do styro dość długo odparowują i wtedy aktywator jest nieoceniony.. :)
a czy to nie jest tak ża CA wiążą wskutek "zasysania" wilgoci z powietrza i dlatego woda może być "aktywatorem"?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 19 kwie 2011, o 21:12

Żebym dobrze zrozumiał Jeśli złączę i docisnę klejone elementy, to aktywator praktycznie nie dostanie się do kleju (tylko zewnętrzna krawędź będzie miała kontakt z aktywatorem...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 19 kwie 2011, o 21:18

W pewnym sensie ramotny - masz rację, ale nie do końca.. Owszem - CA potrzebuje wilgoci ale nie przesadzajmy z tą wodą..


super_mario2 - kupuj aktywator i nie zastanawiaj się nad naszymi wywodami..!

I żeby było jasne do końca.. Po dociśnięciu elementów - woda się nie dostanie, a aktywator w postaci "mgiełki" i tak doprowadzi do reakcji chemicznej której efektem będzie związanie kleju..
To tyle jeśli chodzi o wykład klejenia CA.. I uważaj na palce..! ;)
roki
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 93
Rejestracja: 15-07-2010
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: roki » 19 kwie 2011, o 21:24

Ramotny pisze:
Bartoszko pisze:nie musisz używać do klejenia CA aktywatora, ale kleje "gęste" do styro dość długo odparowują i wtedy aktywator jest nieoceniony.. :)
a czy to nie jest tak ża CA wiążą wskutek "zasysania" wilgoci z powietrza i dlatego woda może być "aktywatorem"?


Dokładnie Tak, CA zasycha pod wpływem pary wodnej/wody

Właśnie dlatego sklejają nam się palce, które są wilgotne :wall:
Tutaj ciekawe wątki:
http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=27914&p ... sc&start=0
http://pfmrc.eu/printview.php?t=17628&s ... c628427d82
Pozdrawiam
Kasper
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 20 kwie 2011, o 03:38

Spokojnie... jak na wojnie...
Aktywator to nic innego jak dostawca jakiejś postaci H2O dzięki którym reaguje i zasycha. Przecie to dla Wietnamu wynaleziono :hammer:
Zamiast kolejnego cudownego środka wystarczy psikacz od płynu do naczyń albo podobny wypełniony wodą.
Albo poślinić...
Aktywator przydaje się najczęściej wtedy, gdy chcemy zrobić z kleju "gluta" zamiast żywicy. Narzucamy gluta, psikamy i mamy... twardego gluta :wow2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Bartoszko
Stały bywalec...
Posty: 240
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: Bartoszko » 20 kwie 2011, o 07:22

..A ja powtarzam: - Bierz aktywator..! On szybko odparowuje po użyciu i można go używać w obecności elektroniki.. A myślę, że woda nie ma tych zalet.. ;)
Praktycznie wszystkie elementy (pomijając skrzydła i stateczniki) w SU-34 kleiłem CA plus aktywator.. Nawet regulatory są przyklejone na CA żeby nie "latały".. I tutaj też użyłem aktywatora z racji jego zalet..

A ja się zapytam zwolenników używania wody w roli aktywatora: - A jak używacie CA w pomieszczeniu o dużej zawartości wilgoci..? Mam rozumieć, że wtedy klej jeszcze nie wypłynie, jak już gęstnieje..? :banana:

Wróć do „Szybowce i motoszybowce”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość