APM

Takie FBL-e dla wielowirnikowców. Do tego GPSy, OSD i inne cuda.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7208
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 lut 2017, o 00:20

Walki ciąg dalszy: wlutowałem jakieś inne regle i kalibracja teraz jest ok ale to dziadostwo i tak nie startuje. Po uzbrojeniu (stabilize, ALt Hold) zaczynają się kręcić silniki jak dodam trochę gazu to trochę szybciej ale już od 20% nie przyspieszają i nie idzie tym wystarować. Nie reaguje nawet na inne drągi.

W acro reaguje na inne drągi ale przyspiesza bardzo powoli jak by miał super długi softstart ale i tak nie do takiego poziomu żeby się oderwać.

Rama 550, śmigła 1045, silniki 2312/460KV całość z pakietu 6s.
MP 1.3.36

Baro działa, GPS działa, kompas działa

Zaraz po kalibracji można sobie wachlować gazem i wszystko działa ok, zaczyna się podnosić już przy 30% ale ciężko się lata bez sterowania :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1598
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 9 lut 2017, o 07:00

Wyeksportuj mi cala liste parametrow i wrzuc na gdrive np. Tez tak mialem kiedys i jeden parametr od throttle sie zle ustawil i mialem tylko część gazu.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7208
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 lut 2017, o 09:05

Tak, znalazłem skunksa default jest ustawiony na 80 (8%) i to było w dwóch wersja MP- łącznie z najnowszą. Co za porażka.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4199
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 9 lut 2017, o 21:56

Który to parametr?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7208
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 9 lut 2017, o 21:58

a, sorry, to THR_MAX
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 lut 2018, o 21:41

Jak sprawdzić czy APM dostaje dane z GPSa ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7208
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 lut 2018, o 22:11

Napisz coś więcej.

Oscyloskop, Analizator stanów logicznych?

Czy pytasz gdzie to można zobaczyć w samym MP?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 lut 2018, o 00:24

Oscyloskop czy analizator stanów logicznych raczej pokażą czy dane z GPSa wychodzą ale to czy APM je czy prawidłowo widzi to już nie :P

Czyli chodzi mi MP albo inny soft do diagnozujący APMa
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4199
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 8 lut 2018, o 07:56

Podłącz na sucho samego APM z GPS, daj mu jakieś połączenie z MP (BT, USB, telemetria) wystaw na balkon i zobacz czy złapie pozycję, nie znam innej metody żeby to sprawdzić na żywo po stronie APM. Jakbyś miał badać historię to potencjalnie w logach telemetrii i APM będzie to samo co widzi MP
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 lut 2018, o 08:04

No właśnie nie łapie. Dlatego pytam. Jakby był jakiś terminal to można by było zobaczyć dane tekstowe gdyby było połączenie ok a GPS źle skonfigurowany albo krzaki lub nic gdyby szybkość transmisji się nie zgadzała.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4199
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 8 lut 2018, o 08:30

Chyba zostaje Ci testowo podłączyć inny GPS a ten sprawdzić i ustawić pod APM (np u-center)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7208
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 lut 2018, o 08:43

Możesz jeszcze zdobyć starego MP- on miał terminal- może tam jest jakaś opcja.
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1598
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 8 lut 2018, o 09:48

Tryb passthrough jest w apm. Przynajmniej był kiedyś. Możesz podjrzec dane z uarta po USB.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 8 lut 2018, o 10:06

A gdzie gdzie ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1598
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 8 lut 2018, o 11:04

CTRL F chyba odpalao dodatkowe menu.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4199
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 8 lut 2018, o 23:12

No ale podsłuch uart'a wyświetli samą surówkę, czyli to samo co widać w u-center. To będzie jeszcze nie przetworzone przez APM i nie da odpowiedzi na pytanie czy FC coś z tego rozumie?
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Systemy FC (Flight Controller)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość