Wielowirnikowce - co wybrać?

Nie masz drona a chcesz się udzielić? To miejsce stworzone dla Ciebie!
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 13 cze 2013, o 11:40

Chciałbym zbudować budżetowego quada dla mojego syna w oparciu o HK.

Założenie: ma latać na pakietach 2200mAh 3S i dźwignąć GoPro

Myślałem o czymś takim:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__28592__ST360_Quadcopter_Frame_w_Motors_and_Propellers_360mm.html
+ KK 2.0 Control Board + jakieś regulatory.

Ponieważ jestem newbee w temacie, chętnie przyjmę komplet porad.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 13 cze 2013, o 17:24

CP z aluminium to nie jest dobry pomysł :masakra: Każde twardsze lądowanie i do warsztatu blacharskiego :rotfl2:
Poza tym, rozmiar "360" z tym setupem, będzie się pocić z GoPro.
Rozważ może zakup Quadrotor SM450 V2 Black/Red 2830&30A Combined
I do tego AIOP V2.0 ALL IN ONE PRO Flight Controller z kompletem czujników "na pokładzie"
Wzbogacony o u-Blox CN-06 GPS Receiver V2.0 daje już poważną platformę z funkcjami dostępnymi dla dużo droższych platform typu RTH, carefree, posicion hold....

Nie bez znaczenia jest wysyłka free, a dokładniej to $2 za funkcje tracking dla przesyłki :D
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 13 cze 2013, o 17:48

Artu, czy "tata" tez takim zestawem się pobawi? Przyznam ze $200 za pełnego quada wydaje się być niezłą ceną. Dwa lata bez latania ciągnę i powoli zaczyna mi wracać ochota... Może by tak quadzik?
Piotrek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 13 cze 2013, o 17:58

miszcz_waw pisze:Artu, czy "tata" tez takim zestawem się pobawi?

Jak najbardziej :thumb: To jest już na prawdę solidna "maszyna", której "właściwości" pozwalają na "uratowanie tyłka" w przypadku "pogubienia się" pilota :rotfl2:
Zostały również opracowane "poprawki" do softu przez Misia z forum RC-FPV (linka do tematu)
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 13 cze 2013, o 19:58

Artu, jednak warto pytać mądrych ludzi. Co jeszcze potrzebuję poza zapasem śmigiełek ?
Coś do programowania ?

I pewnie większe pakiety ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 13 cze 2013, o 20:06

super_mario2 pisze:Artu, jednak warto pytać mądrych ludzi. Co jeszcze potrzebuję poza zapasem śmigiełek ?
Coś do programowania ?

Tia, zwykły kabelek MiniUSB :rotfl2: i zapas śmigieł na poczatek.
Później polecam droższe, ale ciche i wydajne Quadrocopter Gaui - Śmigła 10A/10B
super_mario2 pisze:I pewnie większe pakiety ?

Na początek 2200mAh tylko minimum 30C powinny wystarczyć na 6-8min latania.
Później Możesz "zainwestować" w jakieś 4S 4000mAh :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 11 lip 2013, o 10:24

Artu !!!
Help !!!

dostałeś PW ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2111
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 13 lip 2013, o 01:33

A co ty Artura pytasz jak on cały czas ma uziemiony KFS w szufladzie?
:grin2: :grin2: :grin2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 13 lip 2013, o 13:15

Ponieważ Artu jest nieosiągalny, to wrzucam moje pytania. Cześć z nich wynika z lenistwa, a część z nieznajomości tematu.
Oto co mam:

Obrazek

A oto pytania.

1. Rozłożenie sprzętu jak na zdjęciu. Pakiet w środek, odbiornik, satelitka, GPS jak na zdjęciu. Regle pod ramionami. Będą lutowane na stałe.
To dobre ułożenie ?

2.Chcę jakoś zamocować FC. Mam takie metalowe szytfty od płyt głównych. Nie wiem, czy to najlepszy pomysł. Może jakieś plastikowe ? Ewentualnie gdzie kupić ?

3.Strzałka na FC to kierunek przodu ?

4.Kwestie gąbki na barometr - chętnie wysłucham rad...

5.Podłączenie FC - zasila jeden regiel, reszta ma usunięte plusy. GPS pod Serial2, zasilany z I2C. Czy do programowania potrzebne jest zasilanie, czy wystarczy z USB ?

6.Flashować ESC ? Zkiepściłem się trochę, bo za 5 USD więcej były by już od razu z softem SimonK...

7.Jak by mi ktoś łopatologicznie dał linki do instrukcji programowania (tak trochę mi się nie chce szukać :rotfl: ) i ewentualnie na co uważać.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2111
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 13 lip 2013, o 17:50

1. GPS-a to najlepiej zamontować na maszcie. Unikniesz wpływu z kabli zasilających, a na ramieniu będą trójfazowe z silnika. Poza tym NA PRAWDĘ WARTO (sprawdziłem osobiście) założyć alu folię pod GPS-a. Ludzie używają budowlanej, a ja skleiłem trzy warstwy zwykłej do kanapek (fakt że grubsza to było łatwiej) taśmą dwustronną, potem folię do płytki masztu i na to GPS. Efekt? Zamiast 7-8 satelit teraz łapie po 11-12.
W moim poradniku o budowie tri masz pokazany ten maszt, ale ludziska robią to w przeróżny sposób, z przewodami na wierzchu, z pustego pisaka itd.

2. FC i wszelkie inne płytki najprościej montować na plastikowych słupkach. Nie ma problemu z ew. zwarciem no i waga mniejsza. Nie wiem gdzie w PL są ale są np. w HK: http://hobbyking.com/hobbyking/store/__22733__5_6mm_x_14mm_M3_Nylon_Threaded_Spacer_10pc_.html

3. Strzałka na FC to kierunek lotu.

4. Gąbka na baro - tłumi zmiany ciśnienia dynamicznego gdy latasz w wietrzną pogodę. Wystarczy wsadzić kawałek (np. 20x20) dowolnej aby zakryć kostkę bara. Ja wcisnąłem ją tak aby tylko nie zasłaniała portu USB. Ale nie widzę dokładnie, jaki typ FC tam masz?

5. Podłączenie FC - Do programowania wystarczy USB i jego zasilanie

6.Flashować ESC? TAK. Różnica nie jest szalona, ale to nie polega na tym że model dostaje 100% poweru tylko na szybkości korekt. Model szybciej może być korygowany przez FC. No i sama reakcja na gaz też się liczy. Właśnie kończę artykuł do mojego poradnika o programowaniu ESC na SimonK więc będziesz wiedział już wszystko :)

7. Co masz na myśli - programowanie? Czy ustawienie FC czy co?
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 13 lip 2013, o 21:32

AIOP polecane przez Artu.

Chodzi mi o odpalenie tego FC: konfiguracja i sprawdzenie działania w jakimś GUI...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 14 lip 2013, o 09:52

Jedyne 67 stron do poczytania KLIK :thumb:
I softy Misia do tego FC KLIK

W skrócie:
1. Ściągasz Arduino 1.0.5 lub wyższy
2. Pobierasz najnowszy soft Misia z linkowanej wcześniej strony (V2.22)
2. Ustawiasz w sofcie (poprzez Arduino) właściwą konfigurację w config.h
3. Wgrywasz soft do FC
4. Ustawiasz parametry platformy w MultiWinGui...
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 lip 2013, o 13:33

Jestem już w połowie :masakra:
Głowa mi pęka. Ale nic - ogarnę.

Czyli rozłożenie komponentów jest ok ?

To teraz powiedzcie mi jak najlepiej zrobić kopułkę na tej ramie. I czy robić ?
Gdzie zdobyć na szybko nylonowe dystanse pod płytkę.
Czy buzzer może być PCtowy ? Gdzieś mi został taki malutki, wielkości jednogroszówki.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 15 lip 2013, o 14:58

super_mario2 pisze:Jestem już w połowie :masakra:
Głowa mi pęka. Ale nic - ogarnę.

Na szczęście 3/4 postów to sieczka... tylko trzeba je "odfiltrować" :masakra:
Co prawda inne FC, ale wiele tematów jest zbieżnych, więc warto poczytać: Instrukcja użytkownika KFC32

super_mario2 pisze:Czyli rozłożenie komponentów jest ok ?

FC najlepiej się sprawuje, jak jest ułożone centralnie na CP

super_mario2 pisze:To teraz powiedzcie mi jak najlepiej zrobić kopułkę na tej ramie. I czy robić ?

Nie ma takiej potrzeby, ale jeśli koniecznie, to Poszukaj pudełek na kanapki/art.spożywcze w markecie
Miałem quadro z takim fajnym pudełkiem:

Obrazek

super_mario2 pisze:Gdzie zdobyć na szybko nylonowe dystanse pod płytkę.

Na ulubionym serwisie aukcyjnym hmm Słupek TULEJKA 10mm M3

super_mario2 pisze:Czy buzzer może być PCtowy ? Gdzieś mi został taki malutki, wielkości jednogroszówki.

Buzzer musi być z generatorem, więc ten z płyty PC-ta odpada (Buzzer z generatorem 5V)
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 lip 2013, o 15:13

A te metalowe (jeden na moim zdjęciu) się nie sprawdzą ?

Rozumiem, że muszę wykonać cztery symetryczne dziury w płytce i skontrować od dołu nakrętkami ?

Ile ja się namordowałem ze znalezieniem pinu 32 - chyba już jestem za stary... :wall:
Okazuje się, że w mojej wersji to jest tylko miejsce do wlutowania (a ja twardo szukałem szpilki zgodnie z opisem na forum)

Artu please daj do siebie jakiś kontakt na priv, co chwila mam jakieś zagwozdki (cześć pewnie zbyt głupie na forum :P )...
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 15 lip 2013, o 15:22

super_mario2 pisze:A te metalowe (jeden na moim zdjęciu) się nie sprawdzą ?

Lepiej/bezpieczniej dać plastikowe :)

super_mario2 pisze:co chwila mam jakieś zagwozdki (cześć pewnie zbyt głupie na forum :P )...

Nie ma głupich pytań, są tylko... :grin2:
A jak odpowiedzi pojawią się na forum, to będą "dla potomnych" :thumb:
Poza tym, jak napisał "Wrenuś"... to znaczy Gmeruś, mój AIOP jeszcze nie "poleciał" :masakra:
KFC32 zresztą również :wall:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 lip 2013, o 16:25

Chciałeś, to masz:
1. Apka w trybie heli ?
2. Jak to cudo uzbroić ? Filmiki na youtube nie bardzo się sprawdzają, lewy drążek w lewo lub w prawo i nic. Wałczyłem też z zielonym kwadratem ARM. Bez skutku. Kalibrowałem ACC. Nie kalibrowałem MAG.
Dodam, że na razie nie podłączyłem regli.
EDIT: udało się - zwiększyłem zakres do 1000-2000. To pewnie jest też odpowiedź na punkt 3. :D
3. Jakie powinny być zakresy dla kanałów ?
Throttle mam 1115-1901, roll pitch,yaw bardzo podobnie z dokładnością do paru oczek
4. Rozumiem, że multi wii GUI łączy się po pewnym czasie, jak się "podniesie" soft ?
5. Czysto teoretycznie, na tym software co mam powinno polecieć (bez wgrywania misiowego) ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 15 lip 2013, o 18:15

super_mario2 pisze:1. Apka w trybie heli ?

Łatwiej jest ustawiać w trybie "samolotowym", ale heli też ujdzie.
super_mario2 pisze:2. Jak to cudo uzbroić ? Filmiki na youtube nie bardzo się sprawdzają, lewy drążek w lewo lub w prawo i nic. Wałczyłem też z zielonym kwadratem ARM. Bez skutku. Kalibrowałem ACC. Nie kalibrowałem MAG.
Dodam, że na razie nie podłączyłem regli.
EDIT: udało się - zwiększyłem zakres do 1000-2000. To pewnie jest też odpowiedź na punkt 3. :D

Prawie dobrze, Patrz pkt.3
super_mario2 pisze:3. Jakie powinny być zakresy dla kanałów ?
Throttle mam 1115-1901, roll pitch,yaw bardzo podobnie z dokładnością do paru oczek

1020 - 1980.
super_mario2 pisze:4. Rozumiem, że multi wii GUI łączy się po pewnym czasie, jak się "podniesie" soft ?

Prawie natychmiast po kliknięciu Connect
super_mario2 pisze:5. Czysto teoretycznie, na tym software co mam powinno polecieć (bez wgrywania misiowego) ?

Teoretycznie tak, ale po co "ryzykować" hmm
Możesz po podłączeniu silników, ale bez śmigieł zobaczyć jak się będzie zachowywał na oryginalnym sofcie, lecz dla platform z takim jak Twój setup, są dopracowane PID-y i Masz gotową "ściągawkę" na początek.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 15 lip 2013, o 20:00

No i sobie zrobiłem lepiej...
Wgrałem Wersję 2.22 by MIS praktycznie za pierwszym razem.
Przeedytowałem config.h, załadowałem.
Teraz nie mogę uzbroić silników, okienko z widnokręgiem i położeniem samolotu przestało się ruszać, choć odczyty z gyroskopów, acc i mag zmieniają się.

EDIT: Dobra ruszyło, widocznie nie wyszła mi kalibracja za pierwszym razem.
Anyway jest progress, GPS w domu widzi 10 satelit, słupki od silników działają +/- zgodnie z oczekiwaniem. Nie jestem tylko pewien obrotu wokół osi, ale nawet nie chce mi się teraz myśleć, które silniki są lewe, a które prawe. Najwyżej dam sobie rewers na polu.

Czy taki setup jest ok ? (odbiornik 6CH)

Obrazek


BTW, to GUI łączy mi się z płytką za którymś razem. Jeśli pomarańczowa dioda przy porcie USB świeci się w czasie Connect- to się nie połączy, jeśli mruga - to się połączy. Zazwyczaj udaje się za 2-3 razem. Może to wina mojego PC :(
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2983
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 348 razy

Postautor: Artu » 17 lip 2013, o 11:13

I jak postępy w "ulotnieniu" quadroka hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Ogólne dyskusje o "dronach" wszelakich...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość