Carson - CNT

Bo i takie istnieją...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 18 cze 2015, o 07:55

Tak jak odgrazalem sie w watku Wincentowa, tworze temat o tym aucie.

Pozyczylem od kumpla model carson cnt.

Model stal ze 4 lata - moim (przy nieocenionej Wasze pomocy) zadaniem jest uruchomic to i nastepnie wycenic i dogadac sie z kumplem za ile to to pozostanie juz u mnie.

Obrazek

Obrazek

Model jest duzy z tego co wiem to skala 1:7 chyba.
Silnik 4,7ccm

Apka na 8 paluszkow :/ - powyciagalem wczoraj ze wszystkich pilotow zegarkow itd i ruszyly sie serwa.
Dodatkowo koszyczek na 4 paluszki w aucie - tu juz baterie powyciagalem z dzieciecych zabawek :)

niestety jest to 27mhz no ale na poczatek moze byc.

Mam do tego akumulatorowy rozrusznik i kreci silnikiem wiec nie jest zatarty.
Jest tez akumulatorowa grzalka do swiec - niewiem czy dziala.

Ogolnie jak poczytalem to model nie ma jakiejs super opini ale moze dlatego ze jest porownywany z Traxasami itd jest szybki 80km/h wiec pewnie sszybko sie rozpada ... :)

W Wincentowie planuje go uruchomic i zobaczymy co to warte jest.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 cze 2015, o 08:16

a tam jest w miarę równo do jazdy?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 18 cze 2015, o 08:27

Zalezy to masz na mysli mowiac w miare rowno :)
To jest lotnisko dla motolotni wiec dziur i chopek niema.
Jest trawa.
Takie auto "terenowe" da rade spokojnie.
Auto do driftu niebardzo juz.
Ale niedalego jest asfalt i mozna sie przejsc wiec ...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 cze 2015, o 14:09

ma 1/10 WRC z dużym prześwitem (jak na ta klasę) 25mm :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 18 cze 2015, o 16:27

Chłopie, najpierw wycen a potem naprawiaj, jeśli nie chcesz kupić drożej :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 18 cze 2015, o 21:57

wojtekr pisze:ma 1/10 WRC z dużym prześwitem (jak na ta klasę) 25mm :)


Mysle ze spokojnie da rade.
Bierz:)
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 24 cze 2015, o 07:36

Dobra cwaniaki.
Co mi sie popsulo w tym aucie?

Dla nie wtajemniczonych wyjasniam.
Auto 4x4
Pojezdzilem z minute i przestal.
Silnik chodzi ale cos sie walnelo w przeniesieniu napedu.
Od czego zaczac sprawdzanie?
Sprzeglo chyba jest ok.

Czy ewentualnie jesli to jest auto 4x4 mozna jakos zablokowac naped na ktoras os zeby dzialalo tylko na ta ktora zostala sprawna?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 cze 2015, o 08:25

Czy:

1. silnik kręci?
2. któreś koło kręci?
3. któreś koło kręci jak go podniesiesz (nie ma oporów)?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 cze 2015, o 08:39

1. kręci
2. przód

trochę to tak wygląda jak by walnął dyfer centralny, bo wałek na przedni dyfer działa tylko wał na tylni stoi.
Bażant: rozebrał bym tą część na prawo od sprzęgła
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 cze 2015, o 08:41

Wlasnie dyfrencjał obstawiałem, stąd moje pytania... jeśli masz środkowy a tył nie działa to w jego okolicach bym szukał przyczyny.
Gdyby był problem ze sprzęgłem to nie kręciłoby się nic.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 24 cze 2015, o 08:54

wojtekr pisze:Bażant: rozebrał bym tą część na prawo od sprzęgła


A ktore prawo?

Model mam miec bokiem ktoryms tylem przodem?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 cze 2015, o 09:13

tyłem do siebie, na prawo od sprzęgła był taki kręcący się gadżet - tam gdzieś musi być napęd tylengo wału
Helikoptery
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 646
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: AdamP » 24 cze 2015, o 09:32

Przy okazji popraw to gniazdo rozrusznika ;)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 24 cze 2015, o 09:52

Tak tak przykręcę to gniazdo i rozkręcę ten napęd i sprawdzę czy jest coś co wygląda na "zmielone".
Potem sprawdzę cenę tego czegoś bo jak spojrzałem tak pobieżnie to niewiele części (nawet tych najmniejszych) kosztuje poniżej 50zl...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 25 cze 2015, o 06:03

No i chuba naprawilem. On nie jezdzil bo rozdupczyl sie napęd i z przodu i tyłu. Z przodu pół oś przy kole nie przynosiła napędu na koło...trzpień wypadl i dalej to już mechanizm rodziców robił swoje. A z tylu musialem skręcić srube tam.gdzoe wal wchodi w kardan bo sie krecil w kolko.

I teraz pytanie bo pamietam ze Wojtek sprawdza jakim pradem potraktowac swiece przy rozruchu... a ja mam tylko takie cos z bateryjka oj niewiem czy to nie.za.sabe jest. Swieca lekko ciepla sie robi.
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 646
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 81 razy

Postautor: AdamP » 25 cze 2015, o 14:48

Wymień bateryjkę na nową i wpadnij do mnie po paliwko :)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 25 cze 2015, o 18:50

to nie bateryjka tylko aku R14 1.2V NiMh. Albo naładuj albo wymień- będzie działać
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 06:08

Ladowalem... napiecie 1.35 a swieca nic. Lekko ciepla aie robi po paru minutach...
Silnik oczywiscie nie zapalil.
Paliwko dzieki jeszcze toszke mam po zalaniu do pelna przez Wojtka.

Dobra a teraz burza mozgow... czym.zasilic ta swiece... moge rozmontowac ta grzalke co mam i podlaczyc inne źródło pradu. Ale skad?
Az wstyd mowic ale probowalem.z paluszkiem AAA. Napiecie 1.6v ale pewnie prad zamaly i nic. Nawet ciepla sie nie zrobila.

Dywagacja nr2. Bo to chodzi o to zeby silnil byl.goracy? A jakby go tak suszarka potraktowac?....
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1403
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 26 cze 2015, o 06:12

Silnik może być zimny. Świecę wykręcałeś? Ładnie żarzy?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 cze 2015, o 07:04

Pewnie nie żarzy. Zobacz czy dasz radę 2,4 akumulatorkami NiMh, paluszkami tylko połącz równolegle, żeby nie przekroczyć 1,2V. Jak będę jutro to mogę Ci dać takie pakieciki, które zrobiłem kiedyś do żarzenia w 600.

A co do paliwa to tam jest tak, że przy 1/3 zbiornika już zasysa powietrze, dlatego nei mogliśmy zapalić za drugim razem
Helikoptery

Wróć do „Pozostałe modele”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość