Miernik napięć do lipoli

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
Marecki
Stały bywalec...
Posty: 213
Rejestracja: 25-09-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Marecki » 14 paź 2015, o 17:23

Proszę o poradę, który z tych balanserów polecacie kupić :
http://www.banggood.com/Wholesale-3-in- ... 44226.html
http://www.banggood.com/3-in-1-Battery- ... 91370.html
http://www.banggood.com/AOK-3-in-1-50W- ... 93819.html
http://www.banggood.com/SKYRC-LiPoPal-S ... 89431.html

a może jeszcze jakiś inny i dlaczego ?

PS. Nie wiem czy ten temat lepiej w pakietach czy ładowarkach.
W razie czego proszę o przeniesienie :)
Pozdrawiam
Marek
-----
MJX F645, V977, T-Rex 450 Pro DFC, G380, DX8, Runner 250 PRO, F215
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6831
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 260 razy
Podziękowano: 397 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 paź 2015, o 17:25

którykolwiek, ma pokazywać napięcie na celach, a co do pozostałych funkcji to przy rozładowywaniu topi im się obudowa więc nic dużego i tak nie rozładujesz
Helikoptery
Awatar użytkownika
Marecki
Stały bywalec...
Posty: 213
Rejestracja: 25-09-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Marecki » 14 paź 2015, o 17:28

Interesuje mnie tylko pomiar napięcia na celach i ich balansowanie.
Do ewentualnego rozładowania będę używał ładowarki :D
Pozdrawiam
Marek
-----
MJX F645, V977, T-Rex 450 Pro DFC, G380, DX8, Runner 250 PRO, F215
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6831
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 260 razy
Podziękowano: 397 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 paź 2015, o 17:31

to bierz najtańszy, najładniejszy - obojętnie.
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14162
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1406 razy
Podziękowano: 641 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 paź 2015, o 18:08

Ja mam jeden z tych 3 pierwszych, ale w czarnym kolorze i traktuje to głównie jako czytnik napięcia bon pozostałe funkcje działają zbyt wolno i sprawdzają się tylko w pakietach od v977 gdzie nie są mi potrzebne ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 738
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 14 paź 2015, o 18:32

Jeśli satysfakcjonowałby Cię sam miernik napięć do lipoli (bo funkcji balansowania raczej nie ma) to polecam ten produkt:

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _Lipo.html

Obrazek

Mały zgrabny, a przy tym czytelny wyświetlacz i pokazuje napięcia wszystkich cel na jednym ekranie.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6831
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 260 razy
Podziękowano: 397 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 paź 2015, o 18:34

tylko wieczny BO w HK- już parę razy chciałem go kupić.
Helikoptery
Awatar użytkownika
dalton
Stały bywalec...
Posty: 117
Rejestracja: 18-07-2015
Lokalizacja: Konary
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: dalton » 14 paź 2015, o 19:59

Śmiało możesz też brać taki z HK, Mam go już z rok i jestem zadowolony, bardzo mały i ma też funkcję balancera.

http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html

Obrazek
Pozdrawiam,
Artur

Blade 450x / Goblin 380 / Mikado Logo 550 / Goblin Black Thunder / Mikado Logo 700
Rustler Nitro / Summit / 2xTeton
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5021
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 56 razy
Podziękowano: 487 razy

Postautor: Kenobi36 » 14 paź 2015, o 21:16

Po 6 latach korzystania w lipocheckerów dla mnie jest ważny czas reakcji i czytelność ekranu.
Te pierwsze trzy co kolega na początku pokazał, mam takie dwa w czarnej obudowie i kocham je za to że od razu, ok 0,5s po podłączeniu pokazują napięcie na wszystkich celach oraz napięcie łączne.
W przeciwieństwie do tego małego czarnego ze świecącym ekranem ma duże cyfry.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 738
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 15 paź 2015, o 07:35

Oj, nie wiedziałem że jest taki problem z tym back orderem :( Trzeba będzie kupić drugi na zapas jak się w końcu pojawią. BTW: te małe czarne też się włączają w 0,5s albo i krócej (w zasadzie to od razu wszystko pokazuje). Jest kilka trybów pracy wyświetlacza - ja akurat używam ekranu na którym wszystkie napięcia pokazuje od razu. Także przy normalnym użytkowaniu w ogóle nie trzeba dotykać przycisków czy wchodzić w menu. Podświetlenie też się przydaje bo nie raz i nie dwa używałem tego ustrojstwa w kiepskim oświetleniu (noc, jakieś zacienione miejsce w hangarze).
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3853
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 219 razy
Podziękowano: 394 razy

Postautor: Artja » 16 kwie 2018, o 15:02

Wydaje mi się, że to by było potencjalnie zadanie dla Krecika... Mam multimiernik Aligna RCE-MT8, który pomiarem napięcia na celach notorycznie przyprawia mnie o dreszcze. Ostatno dreszcze przeszły w panikę gdy zobaczyłem odczyty 4,28V; 4,25V na celach wykastrowanych z pakietów heavy duty Bola i Kola. Pomiar zwykłym multimetrem wykazał 4,19V-4,20V :masakra:
Da się coś z tym zrobić i jakoś skalibrować ten szajs w granicach opłacalności...? Trzymam diwajsa, bo w w jednym pudełku jest tachmoter, pomiar cel i serwo tester, fajne w sumie :)

Obrazek
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1367
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 111 razy

Postautor: SeKLeS » 16 kwie 2018, o 20:23

To nie jest tak, że się tory pomiarowe rozjechały? Trzeba by rezystory podmienić na nowe. Jeżeli nic to nie da, to może ze starości zmieniły się właściwości ścieżek itd i trzeba by wstawić inne rezystory, z ciut inną rezystancją?
Temat interesujący, ponieważ... Nie mogę zabrać się za mój checker, który przeleżał nockę z zajebistą rosą gdzieś na łące. Od tego wypadku działa, ale zaniża wskazanie na celi 5 i zawyża na 6 :)
Aha, ja nigdy wskazań powyżej 4,2V nie widzę, bo ładuję pakiety do 4,17V na celę
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1064
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 148 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: omcKrecik » 17 kwie 2018, o 01:06

Jeżeli w takim diwajsie nie ma separacji galwanicznej wszystkich mierzonych wejść (to najlepsza, ale kosztowna metoda), to procek po prostu oblicza wynik wejścia nx, odejmując wartość wejścia poprzedniego od tej zmierzonej. Inaczej się chyba nie da, na tę chwilę nie znam innej możliwości. Oznacza to powielanie wszystkich błędów : jeżeli pierwsze od strony masy ogniwko zostało zmierzone z błędem np. 1,5%, to wszystkie "wyższe" ogniwka mają już zapewniony ten sam błąd, plus ewent. kolejne błędy na kolejnych ogniwkach. Na szóstym może być zsumowany błąd pięciu poprzednich plus błąd własny tego szóstego. Kompensacji nie należy oczekiwać, zwykle odchyłka jest w tę samą stronę na wszystkich i się dodaje.
Co mądrzejsze programy sprytnie kombinują z wynikiem, żeby suma się jakoś tam zgodziła... Księgowy i tu maczał palce ;)
Wiele zależy też od jakości i stabilności czasowej samego przetwornika, który może być zawarty wewnątrz procka lub jako zewnętrzny (lepiej, ale duuużo drożej).
Jeżeli użyto właściwych elementów o dobrej stabilności długoterminowej, to i tak ten sumaryczny błąd jest akceptowalny jak na potrzeby modelarza-amatora. Nawet to trzecie miejsce po przecinku nie jest absolutnie konieczne.

@Artja, weż go na spytki ;) ... Zsumuj dokładnie wskazania cząstkowe na poszczególnych celach i każ mu zrobić to samo. Jak pokaże dokładnie sumę algebraiczną, to znaczy, że procek kombinuje z mydłem do oczu, albo masz niespotykanie dokładny przyrząd i niespotykanie wielkiego farta - natychmiast udaj się do najbliższej kolektury Lotto :)
Ale bądż realistą, jak na konstruktora przystało :cry:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1915
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 kwie 2018, o 05:16

SeKLeS pisze:Aha, ja nigdy wskazań powyżej 4,2V nie widzę, bo ładuję pakiety do 4,17V na celę


Z troski o pakiety?
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1367
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 111 razy

Postautor: SeKLeS » 17 kwie 2018, o 05:46

Jop. Przeczytałem kiedyś, gdzieś, jakiś mądry artykuł (typowo naukowy, na poważnie) odnośnie wpływu max napięcia naładowania i czasu przechowywania aku z tym napięciem na ilość cykli i ich pojemność w czasie eksploatacji.

Nasze ładowarki nie są doskonałe i w końcowym etapie ładowania na wyświetlaczu widzimy napięcie do 4,2V. Jakie jest ono naprawdę, nie wiadomo. Może podczas balansowania zdarzają się wyjazdy powyżej górnej granicy?

Strata w czasie lotu żadna, niezauważalna, więc... Dlaczego by nie spróbować?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1064
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 148 razy
Podziękowano: 56 razy

Postautor: omcKrecik » 17 kwie 2018, o 12:53

Kilka mierzonych ładowarek gdy pokazywało 4,20V , to w rzeczywistości było 4,12...4,17V. Enigmatyczne "80% DOD" w opisach to 4,15V na górze i 3,0V lub u innych producentów 3,3V na dole. Także z zastrzeżeniem, że Tcell nie przekroczy 30 lub 35*C w ciągu całego rozładowania.
@SeKleS - czytałeś dobre opracowanie tematu. Z ciekawości napakowałem kiedyś Li-ionkę LG 18650 1900mAh do 4,8V. Przyjęła, oddała, pozornie nic się nie stało. Po trzecim razie zostawiłem taka napakowaną na jedną dobę. To był koniec tego ogniwka ...
Francuski SAFT, przodujący w temacie producent ogniw wtórnych (tak się fachowo klasyfikuje akumulatory) sugeruje nawet 4,10V max. dla wszystkich Li-ionek i Li-polek. Seryjnie produkowane układy scalone do ładowarek też mają "wklepany" na stałe ten wzorzec z tolerancją +/- 0,03V.
Powszechnie spotykane 4,20V dla Li-polek i 4,25V dla Li-ionek to trochę naprężony marketingiem górny próg ładowania okupiony zmniejszeniem żywotności. Większą pojemność klient łatwo sprawdzi albo odczuje w czasie działania czegoś tam, żywotności już nie tak łatwo ani prędko.
Dlatego sugerowałbym unikanie przechowywania naładowanych do pełna pakietów nawet przez jeden dzień. Wiem, wiem - w praktyce trudno tego całkowicie uniknąć, mnie też się zdarza. Ale chociaż trochę rozładować, żeby spadło poniżej 4V na ogniwko, to już dużo pomoże.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość