Drukarki 3D

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16578
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1519 razy
Podziękowano: 731 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 kwie 2017, o 13:07

Dzięki Karol,

Tzn ja raczej nie planuje się wgłębiać. Myślę bardziej o jakimś poręcznym narzędziu, którym czasem druknę sobie jakiś drobiazg, głównie do rc. Kosztowo się nie zwróci na bank i nawet takiego założenia nie brałem pod uwagę.
Do samej drukarki się przymierzam, ale bez parcia jakoś. Traktuje ją z założenia jako "dodatkwy gadżet" w moim przypadku. Do do rozmiaru powierzchni drukowanej to żaden problem. Bardziej mnie zastanawia czy ta rozdzielczość drukowania nie jest zbyt słaba, biorąc pod uwagę właśnie to, że z założenia drukuje małe elementy.
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16578
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1519 razy
Podziękowano: 731 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 kwie 2017, o 13:11

I jeszcze pytanko - poleciłbyś jakiś damorwy program (o ile są takie), który jest w miare przystępny dla nowego w temacie?
Popatrzyłbym jak to sie je...
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2017, o 13:15

A gdzie się zaopatrujecie i w jaki filament do tego ? Tani i żeby nie zapychał?
PLA, ABS or PETG - czy któryś z nich to guma ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 13:20

OK, wiec, mozesz ustawiac rozdzielczosci oraz wypelnienie.

Rozdzielczosci mam takie:

0.1 mm - to jest najlepsza rozdzielczosc
0.2 mm - srednia
0.3 mm - najgorsza

Wypelnienie w procentach %

- 5%
- 20%
- 50%
- 100%

ja mam takie ustawienia, ale moze byc tysiace scenariuszy itp. Oczywiscie najlepsza jakosc oraz wypelnienie == dluzszy czas drukowania.


"Do do rozmiaru powierzchni drukowanej to żaden problem" - tutaj bym uwazal. Poszukaj, ja tak samo mowilem w tym watku. W miare jedzenia apetyt rosnie - niestety i pewnym momencie, zona zapyta, ty a moze bys mi kolczyki, czy jakas inna pierdolke wydrukowal, a ty powiesz: " kurde moglem kupic wieksza :(

Zaufaj mi, pisze to z autopsji. Opisywana drukarka da rade, ale dla mnie blokada byla, mala powierznia drukowania.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 13:31

Z racji tego, ze siedze w linuxie to:

https://www.tinkercad.com/ - tutaj jedziesz z koksem poprzez przegladarke, jest samouczek- uwazam ze najlepszy dla poczatkujaczego

https://www.freecadweb.org/ - duzo tutkow na YT

http://www.openscad.org/downloads.html- moj faworyt, trzaba pisac z palca, ale jak sie cos projektuje i zmienia, to nie ma nic lepszego.

co do:

PLA - dotychczasz tutaj, https://www.aliexpress.com/item/Factory-price-makerbot-reprap-mendel-UP-3D-printer-filaments-ABS-PLA-1-75mm-3mm-1kg-2/32539084575.html?spm=2114.13010608.0.0.yBOh0q jakosc spoko. Nie mialem problemow

ABS kupilem lokalnie w Irlandii - ale nic jeszcze nie drukowalem. glownie drukuje w PLA.

PETG jeszcze nie kupilem,ten jest elastyczny- glownie tutaj chlopaki uzywaja go, do dronow - pokroju space one

np. taki pod powinno sie wydrukowac PETG
https://www.thingiverse.com/thing:1831908

,ale ja druknelem w PLA i przy kraszach daje rade, wiec mysle, ze to bicie piany z tym elastycznym
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 14:09

Kenobi36 pisze:Tani i żeby nie zapychał?

a uzywasz filtra? https://www.thingiverse.com/thing:492067

nie wiem, czy w moim przypadku jest to skutecznie, czy filament jest dobry, nie chce tworzyc bajek, ale napewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 kwie 2017, o 19:40

To bardziej czyścik niż filtr, zawsze z kurzu oczyści wiec powinien troszkę pomagać.
Nie, nie używam bo nie mam drukarki jeszcze :-)
Ale jak mam jakąś zamówić to od razu muszę wiedzieć skąd filament brać.
Dzięki za info. Szkoda ze ten fabricator jest na backorder bo coraz bardziej odczuwam brak takiego urządzenia.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 20:21

spoko, jak cos to pytajcie, dodalem watek do obserwowanych, wiec jak cos, to bede odpisywal na biezaco.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2933
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 341 razy

Postautor: Artu » 11 kwie 2017, o 07:21

Kenobi36 pisze:Ale jak mam jakąś zamówić to od razu muszę wiedzieć skąd filament brać.

Polecam sklep 3Drukarki.pl :thumb:, tym bardziej że Masz w miarę blisko i możesz podjechać, pomacać i uzyskać fachową pomoc od Radka.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4570
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 261 razy
Podziękowano: 443 razy

Postautor: Artja » 26 mar 2019, o 02:02

Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2106
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 8 kwie 2019, o 00:31

Nie słuchajcie Artu. On składa swoją deltę już ponad dwa lata. A ona ciągle nie lata... ;)
Ja tam drukuję na swojej delcie tony dyrdymałów do modeli i domu i powiem wam, że to bardzo fajny dodatek do warsztatu modelarza. Nie, żeby od razu robić modele, bo raczej się nie da, (no dobra, da się, ale to jest na siłę i wymyślanie koła od nowa), ale jako uzupełnienie warsztatu, to jak najbardziej tak.

Przykład?
Ostatnio montuję nowego drona. Prosty problem z zasilaniem. Jak zamontować XT-60 na dupie modelu?
No to se sam zrobię i druknę, bo na rynku nic takiego nie ma.


Projekt w Fusion 360, do tego parę przymiarek i po dwóch dniach jest gotowe. Tak to wygląda w praniu.
Ale tak na marginesie... Drukarki Delta są tylko dla modelarzy. Wymagają dużo dokładności i cierpliwości, ale potem dają najlepszą jakość. Sprawdzone organoleptycznie.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 8 kwie 2019, o 00:37

Gmeracz pisze:Projekt w Fusion 360,.

Tak na marginesie, używacie legalna czy kombinujcie ?

Tak pytam bo chyba tylko Free dla studentów, a ten okres dawno się u mnie skończył :(

A tam delta, do mnie w tygodniu dojdzie Prusa mk3s
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2848
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 227 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 kwie 2019, o 00:39

Może oni się cały czas czegoś uczą. ;)
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 125
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Osa » 8 kwie 2019, o 07:05

Ja używam DSM 4.0 bez kombinowania

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2933
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 75 razy
Podziękowano: 341 razy

Postautor: Artu » 8 kwie 2019, o 07:06

Gmeracz pisze:Nie słuchajcie Artu. On składa swoją deltę już ponad dwa lata. A ona ciągle nie lata... ;)
"Składana" poszła do kolegi, a drukuje Anycubic... już ponad 3kg filamentu przetopiła :juppi:
Osa pisze:Ja używam DSM 4.0 bez kombinowania
Ja również sobie chwalę, bo też używam DSM :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: El Grey » 9 kwie 2019, o 11:20

karol pisze:
Gmeracz pisze:Projekt w Fusion 360,.

Tak na marginesie, używacie legalna czy kombinujcie ?

Tak pytam bo chyba tylko Free dla studentów, a ten okres dawno się u mnie skończył :(

A tam delta, do mnie w tygodniu dojdzie Prusa mk3s

Ja używam licencji dla hobbystów i nic nie kombinuje i od 6 miesięcy nadal można korzystać za darmo.
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 772
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: karol » 9 kwie 2019, o 11:33

El Grey pisze:Ja używam licencji dla hobbystów i nic nie kombinuje i od 6 miesięcy nadal można korzystać za darmo.


Jesli dla ciebie dziala to czemu nie. Ja jednak zostaje przy openscad, a jak cos pilnego to uzywam thinkercada. Caly kod (openscad) trzymam na githubie wiec zawsze mam dostep
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2106
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 9 kwie 2019, o 18:06

Kenobi36 pisze:A gdzie się zaopatrujecie i w jaki filament do tego ? Tani i żeby nie zapychał?
PLA, ABS or PETG - czy któryś z nich to guma ?


Na oponki do auta, flip-flopy (klapki) czy inne mające-być miętkie i niezbyt sprężyste, fajny jest TPU, tyle że trzeba przygotować ekstruder do miękkiego filamentu i drukować znacznie wolniej, niż PLA. Za to się drukuje nawet bez grzania stołu i nie śmierdzi.
PET-G wymaga grzania stołu i wyższych temperatur druku i jest bardziej sprężysty, niż miękki.

Nie wiem, jak w PL z zakupami, bo kupuję przez Amazon.
Ale dla przykładu sprawdzone u mnie firmy:

https://www.amazon.co.uk/stores/node/8856467031?_encoding=UTF8&field-lbr_brands_browse-bin=SUNLU&ref_=bl_dp_s_web_8856467031
https://www.amazon.co.uk/s?k=AMZ3D&ref=bl_dp_s_web_0
https://www.amazon.co.uk/stores/node/11231495031?_encoding=UTF8&field-lbr_brands_browse-bin=Prima%20Filaments&ref_=bl_dp_s_web_11231495031
https://www.amazon.co.uk/stores/page/8278FBDD-A37F-4DE5-BBAE-27A64D0715D0?ingress=2&visitId=d352f3bf-f599-4fcd-96a1-7d93b84a004e&ref_=bl_dp_s_web_8742935031

Ostatnio Amazon zaczął sprzedawać swój brandowany filament. Na szczęście jest teraz coraz więcej konkurencji, więc dla mnie 15-20 funtów za kilo to spoko cena.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość