Drukarka 3D - Alfawise U30

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 779
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 3 lip 2019, o 11:54

miruuu pisze:
1. Złóż drukarkę fizycznie.
2. Odpal
3. Spróbuj wydrukować jakiś próbny wydruk z karty, którą dostałeś w pudle.



Nie znam tej drukarki ale czy nie zapomniales o wypoziomowaniu loza?
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 12:41

A fakt zapomniałem o tym :)
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3061
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 3 lip 2019, o 12:56

miruuu pisze:Jeśli chodzi o slicery, są lepsze od Cury (wg opini w internetach), ale ja osobiście Curę bardzo lubię. Ma dość logiczny interface i łatwo się w niej pobawić parametrami żeby ogarnąć.
Pod warunkiem, że ściągnie się nowszą wersję, a nie grzebie w jakimś starociu i płacze, że są problemy :vhappy:
Używam wersji 4.0.0. bo w nowszej 4.1 coś się na razie krzaczy, i ją poprawiają.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 779
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 3 lip 2019, o 13:15

Artu pisze:Pod warunkiem, że ściągnie się nowszą wersję, a nie grzebie w jakimś starociu i płacze, że są problemy :vhappy:
Używam wersji 4.0.0. bo w nowszej 4.1 coś się na razie krzaczy, i ją poprawiają.


Jezeli chodzi o 3d wydruk, to ja nie updatuje slicera bo akurat wyszla nowa wersja. Najpierw czytam change log i jak nie ma niczego istotnego to nie updatuje. Jak cos mi chodzi spoko, to nie ma sensu miec najnowszej wersji. Ale to tylko moje zdanie.

Do niedawna uzywalem slicera ktorego ostatnia wersja wyszla w 2012 i dzialal spoko dla mnie.
Dopiero przesiadlem sie na prusaslicer po tym jak zmienilem moja stara drukarke na pruse
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 14:42

A ja używam 4.1 od 2 tygodni i jak na razie nic się nie krzaczy. wszystko działa ładnie jak w 4.0. chyba że się krzaczy, ale ja nie wiem że tak nie powinien robić. w kazdym razie jestem zadowolony ;)
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3061
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 3 lip 2019, o 15:19

W 4.1 są podobno problemy z retrakcją i z-hop... podobno.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 16:22

U mnie nie ma żadnych problemów ani z erekcją ani z hopami.
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 218
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Osa » 3 lip 2019, o 16:26

Artu pisze:
miruuu pisze:Jeśli chodzi o slicery, są lepsze od Cury (wg opini w internetach), ale ja osobiście Curę bardzo lubię. Ma dość logiczny interface i łatwo się w niej pobawić parametrami żeby ogarnąć.
Pod warunkiem, że ściągnie się nowszą wersję, a nie grzebie w jakimś starociu i płacze, że są problemy :vhappy:
Używam wersji 4.0.0. bo w nowszej 4.1 coś się na razie krzaczy, i ją poprawiają.


Używam wersji 15.04.6 :roll:
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 lip 2019, o 17:05

Też używałem tej wersji. Zmieniłem na wyższą bo ma więcej opcji, z których korzystam.
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1389
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: ocean_wro » 4 lip 2019, o 21:46

Dobra, drukarka ma gniazdo microsd oraz usb drukarkowe z tyłu w jakimś dupiastym miejscu. Nie pasuje mi to kompletnie i teraz pytanie, czy mam użyć takiego czegoś: https://allegro.pl/oferta/przedluzacz-p ... 7174661653 , czy jakoś przez te usb można się wpiąć korzystając z przejściówki, czy co ????

No nie wierzę, że każdy zagląda w dupę drukarce by jej włożyć maleńką kartę, bo to ani ona nie ma przyjemności, ani wkładający. No chyba, że tylko u mnie będzie stała wyświetlaczem do mnie, a dupskiem do ściany ?

Przepraszam za wulgaryzmy.

Jutro mam nadzieję coś podrukować :-)
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 lip 2019, o 22:48

Mam taką przedłużke (inne też). Do niej drukujesz sobie uchwyt który montujesz w wolne otwory pod ekranem. I masz ładne wejście na przedzie.
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1389
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: ocean_wro » 4 lip 2019, o 22:50

No to poproszę o namiary na uchwyt.
Swoją drogą mogli trochę pomyśleć i dać te gniazdo np. z wyświetlaczem
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 5 lip 2019, o 07:09

Jest tego bez linku, ale jest kilka rozmiarów tych przejściówek, więc musisz trafić w swój. Mi się udało za drugim razem ;)

https://www.thingiverse.com/thing:3501661
https://www.thingiverse.com/thing:3415658
https://www.thingiverse.com/thing:3433613
https://www.thingiverse.com/thing:3393874

Polecam od razu też wydrukować sobiw nakładki na nakrętki od regulacji stołu. Montujesz je na wcisk i zajebiaszczo wygodnie się nimi reguluje stół.
https://www.thingiverse.com/thing:2979733
Wydrukuj sobie 3 duże i jedną małą. Ta jedna mała dlatego, że na jednej śrubie jest mało miejsca i duża nie wchodzi.
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1389
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: ocean_wro » 6 lip 2019, o 12:43

Miruuu dzięki za te linki zaraz druknę

Małe pytanie, leci lisek, ale wiedzę brodę u niego, czyli w tych miejscach j jakby od dołu się krzaczy, resztę jest git. Co jest grane ?

Pytanie nr 2

Chcę skalibrować osie wg kalkulatora kolegi Karola. Kostka druknięta i zmierzona, ale skąd wziąć te stepy????Obrazek
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3061
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 6 lip 2019, o 13:47

ocean_wro pisze:Małe pytanie, leci lisek, ale wiedzę brodę u niego, czyli w tych miejscach j jakby od dołu się krzaczy, resztę jest git. Co jest grane ?
A chłodzenie wydruku włączone/działa hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1389
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: ocean_wro » 6 lip 2019, o 13:53

Działa. Pewnie bez chłodzenia cały by się porypał. Widać, że ewidentnie skopane są te powierzchnie od spodu, czyli brzuszek i bródka.

Dobra, a z tą kostką - mam różnicę w wymiarach. Co robić ?
Obrazek
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 779
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 6 lip 2019, o 14:31

Hej. Musisz znaleźć w firmware swoim. Nie wiem jaki masz tam. Duże masz różnice ?
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1389
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 65 razy

Postautor: ocean_wro » 6 lip 2019, o 14:34

X 20,00
Y 20,28
Z 19,25
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 779
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 6 lip 2019, o 14:44

ocean_wro pisze:X 20,00
Y 20,28
Z 19,25


Os Z bym tylko ustawiał. Słuchaj nie siedzę przy kompie przez weekend ale jak wrócę poszukam jak tam w twoim fw się to znajduje
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17088
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1555 razy
Podziękowano: 753 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 lip 2019, o 15:15

Nie ma mnie teraz przy drukarce, ale wchodzisz w ustawienia i na chyba 5tym ekranie będziesz miał parametry ustawione na 80,80,400
I sa to x, y, z.

Je musisz zmienić proporcjonalnie do błędu po prostu.

Jak np wydruk wyszedł w X na 9 a miał na 10 to mnozysz: 80 x 10 / 9 = prawidłowa wartość...
Mirek

XLPower 550 - idzie... | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fatshark DHO - fajne

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość