Drukarki 3D

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 19 mar 2015, o 14:28

Ne wiem, czy coś takiego zainteresuje kogokolwiek na tym forum, ale zaryzykuję :grin2:, bo projekt fajny :thumb:
Co do przydatności dla modelarzy, to jest publikowane sporo fajnych projektów do "wydrukowania" na stronach Thingiverse, oraz YouMagine
Fajna i zwarta konstrukcja, poprawiona przez Sławka X3D XS COREXY Printer

Obrazek


YouTube
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 19 mar 2015, o 15:05

Sądzę, że mogłoby to być fajne do robienia jakichś detali do modelików. Owiewki, zaslepki na serwa itd. Jak jest z wytrzymałością i ciężarem takich wydrukowanych elementów?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 19 mar 2015, o 19:19

Piękna sprawa. Ale trochę za mała! Łopaty do 500 musiałbym z 2 lub 3 części składać
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 19 mar 2015, o 19:50

Kowal pisze:Jak jest z wytrzymałością i ciężarem takich wydrukowanych elementów?

Wytrzymałość duuuuża, przy właściwych parametrach wydruku, a ciężar... na przykład taki zestaw:

1.jpg


do takiej delty to waga 28g
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 mar 2015, o 19:59

Artu, czy ten wątek to zapowiedź czegoś, co już kiedyś wstępnie zapowiadałes? :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 19 mar 2015, o 20:11

Wstępnie, to ja mam jakieś 95% elementów, aby złożyć drukarkę Mendel90 :grin2: Ło taka mnij wincej bydzie :mrgreen::

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 19 mar 2015, o 21:45

Ja bym poprosił jakiegoś ładnego akrobata F3A, żebyś druknął w wolnym czasie. Taki, żeby się mieścił w kwadracie 2x2m.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 20 mar 2015, o 15:27

A ja już robię listę klamotów.

Coś czuje, że Artu szybko się nie przyzna do uruchomienia maszyny ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 20 mar 2015, o 18:07

Mirku, nie ma problemu na kimś trzeba się uczyć "drukowania" :rotfl2:
Dzisiaj najważniejsze elementy, czyli "elektronika" dotarły do Polski :dance: Brakuje mi właściwie kilku "pierdołek", i pewnie w przyszłym tygodniu rozpocznę montaż całości :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 20 mar 2015, o 20:52

W takim razie czekam na fotorelacje!! :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 22 mar 2015, o 16:58

W nawiązaniu do: viewtopic.php?p=45821#p45821 oraz "zaczepki Mirka:
miruuu pisze:W takim razie czekam na fotorelację!! :)
...

Części do drukarki powoli "spływają", więc postanowiłem otworzyć temat obrazujący budowę tej popularnej drukarki :-D
Może się komuś przyda :dk: A jak nie, to trudno... i tak będę relacjonował postępy w budowie :grin2:

Na początek "sesja zdjęciowa" ramy zakupionej od sympatycznego Kolegi Syntetycznego (linka do sklepu). Otrzymałem "nową wersję", która ma kilka zmian.

Pierwsza jest taka, że otwory pod wpusty "wsporników bramy" nie są frezowane "na wylot":

Obrazek

Dzięki czemu mamy całkowicie gładką ścianę przednią bramy:

Obrazek

Dla porównania "poprzednia wersja:

Obrazek

Dodatkowo, na moje życzenie zostały wywiercone dodatkowe otwory umożliwiające montaż równej długości wałków osi Y, a co za tym idzie, stolika podpartego na czterech łożyskach liniowych.

Reszta zdjęć pokazuje ramę ze wszystkich stron:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Ciąg Dalszy Nastąpi :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 mar 2015, o 17:17

No super, projekt ruszyl! :) teraz to już tylko kwestia czasu... to na ruszam z przygotowaniem listy ;)
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 22 mar 2015, o 20:04

Fajny projekt.

Kurcze, tylko mi się zdjęcia nie ładują w oknie forum? Muszę je odpalać w nowym oknie, dziwne...
Edit: Już chodzą, serwer musiał mieć przycinę.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 22 mar 2015, o 20:39

StRess pisze:Edit: Już chodzą, serwer musiał mieć przycinę.

Bo to Fotopsik :masakra:

To jeszcze nieco o "wyposażeniu":
"Plastiki" zakupiłem okazyjnie od kolegi z RepRap-owa :-D
Silniki "po taniości" z Alledrogo, ale minimum 0,45Nm
Prowadnice liniowe ø12 z Alledrogo, a łożyska jadą jeszcze z AliExpress
"Elektronika" z AliExpress od czwartku jest na "WER Warszawa, Item arrived", więc pewnie jutro odbiorę od pocztyliona.

EDYTA: Zgodnie z przewidywaniami:

1.jpg


Głowica Lama3D od Syntetycznego już leży i czeka :grin2:
Ekstruder na razie Wade, ale ze wskazaniem na późniejszą zmianę na Goliat-a jak pojawi się ponownie w sprzedaży :-P
Zasilacz "serwerowy" HP DPS-700GB 12V/56A Ewentualna "dokładka" drugiego w szereg :mrgreen:

Ciąg Dalszy Nastąpi :thumb:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2015, o 09:14 przez Artu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 mar 2015, o 21:02

Wygląda coraz ciekawiej :)
Myślałem ze będzie zestaw do złożenia a tu jakaś własną konstrukcja zaczyna się wykluwac...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 26 cze 2015, o 19:07

Mały progres :grin2:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 cze 2015, o 20:24

No no no...
Jeszcze z 5 lat i może coś dla mnie wyplujesz... ;)
I nie myśl, że grając na czas się mnie pozbyjesz...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 26 cze 2015, o 22:41

Od zmontowania do poprawnego wydruku to jeszcze dluuuga droga ;)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 27 cze 2015, o 00:00

Nie taka znowu długa. Obecnie "walczę" ze "zgraniem" ekstrudera Goliat z głowicą Lama3D, i jak na razie przegrywam :masakra:

Mam jeszcze jedną "przeszkadzajkę", bo składam równolegle "malucha" Tantillus 3D z małymi modyfikacjami :grin2:
Drukarka o "polu roboczym" 100x100x100mm, z dyszą drukującą 0,2mm, do wykonywania precyzyjnych detali :mrgreen:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 26 lip 2015, o 21:37

Drukarka ukończona... to znaczy poskładana, poskręcana, wszystko połączone... Pozostał strach przed podłączeniem zasilania Obrazek
Prawdopodobnie jutro podejmę ten desperacki krok, ale na razie pokaże jak wygląda, zanim spłonie :lol:

Widok "ogólny":

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Głowica i jej chłodzenie (trzeba jeszcze "dostrugać" jakiś tunel)

Obrazek

Endstop osi Z i Y:

Obrazek Obrazek

Pierdolniczek kabelkowy:

Obrazek Obrazek

Całą instalację, czyli kabelkologię wprowadziłem pod płytę dolną drukarki:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość