Drukarki 3D

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 1 wrz 2019, o 11:17

Artu pisze:Jak to co, Mirkowa manufaktura na półki do pakietów :vhappy:


OK, tak coś myślałem koło holdera do aku :).

Tak szczerze, to chodzi za mną upgrade to XL520/550, na aku właśnie.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 wrz 2019, o 11:22

Te są od alzrc x360o jakim upgradzie mówisz do xl'a?
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 1 wrz 2019, o 12:07

Tak, do XL. 520 niestety nie ma battery tray. 700 ma, i to całkiem fajny. Nie wiem czemu 520 nie...

Może coś pokombinuję w Fusion 360 jak mnie najdzie.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 wrz 2019, o 12:58

Aaa ok. Myślałem że są gotowe projekty już.
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 3 wrz 2019, o 12:36

Pierwsza próba z PETG:

Obrazek

Mówiąc delikatnie wyszło tak sobie, do tego extruder się zapchał w połowie wydruku. Spróbuję jutro z wyższą temperaturą.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2019, o 12:42

Łoj, a to jaką temperaturę dałeś?

A zupełnie przy okazji: ABS z jaką prędkością średnio drukujesz?
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 3 wrz 2019, o 12:52

W połowie zakresu wg zaleceń eSun, czyli 240.

Prędkość musiałbym sprawdzić...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2019, o 13:28

Mi pet wychodzi z reguły dobrze w dolnym zakresie, ok 220°, ale też zależy od kształtu wydruku. Prędkość ok 40-60.

Mimo wszystko najbardziej interesuje mnie TPU ;)

Btw. Widziałem ostatnio wydruki z ABS po obróbce -wygladaly rewelacyjnie, pełna gładź. Na czym polega ta obróbka (chemiczna?) ABSu?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 792
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 3 wrz 2019, o 13:46

Wkladasz do puszki z gaza namoczona w acetonie i trzymasz jakiś czas. Nigdy tego nie robiłem wiec nie wiem. Ale chyba 20-30 minut .


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 3 wrz 2019, o 14:03

ABS+ z eSun leci na 245. ABS+ z Tiertime na 270 bodajże. Jakość nie do odróżnienia, przynajmniej dla mnie. Ale ABS potrafi być bardzo różny temperaturowo.

Obróbka oparami acetonu działa. Ma sens chyba bardziej estetyczny. W zastosowaniach modelarskich za dużo zachodu. Ale do wydrukowania jakiegoś bibelotu czemu nie.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2019, o 14:53

A ten aceton jakiś mocno szkodliwy dla zdrowia?
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 877
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Carson » 3 wrz 2019, o 15:06

Zapytaj zony :) Pewnie korzysta ze zmywacza do paznokci :)
X360 / 450 FBL / FS-i6
When you are dead, you don't know you are dead. It's pain only for others.
It's the same thing when you are stupid.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 792
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 3 wrz 2019, o 16:13

miruuu pisze:A ten aceton jakiś mocno szkodliwy dla zdrowia?

Nie wdychaj go za dużo. Ja go używam do mycia loża jak mi się print zaczyna odklejać


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 wrz 2019, o 06:19

Stół myje gąbka i woda i jakoś wystarcza. Tyle że daje klej jak drukuje.

Wdychać jakoś często nie zamierzam. Bardziej pytam z ciekawości bo niektóre wydruki fajnie byłoby wyładnić.

Ale póki co temat nieaktualny bo alfa sprzedana a nowa drukarka jeszcze nawet nie jest zamówiona :)

Czaje się na ta up mini, ale czekam jeszcze jak MAK w wolnej chwili drukniem cis z TPU - bo to akurat dla mnie istotne żeby guma dobrze szła.

Rozglądam się też nadal nad innymi opcjami, ale z takich biurkowych zamkniętych zbytnio wyboru nie ma :(
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 792
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 7 wrz 2019, o 11:07

miruuu pisze:Stół myje gąbka i woda i jakoś wystarcza. Tyle że daje klej jak


Prusa ma metalowy arkusz magnetyczny z jakimś tworzywem i tutaj aby go odświeżyć właśnie raz na jakiś czas zalecane jest użycie acetonu. Jak drukuje w petg to często muszę używać acetonu be jednak się dobrze trzyma po wydruku element


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 7 wrz 2019, o 12:10

miruuu pisze:...Ale póki co temat nieaktualny bo alfa sprzedana a nowa drukarka jeszcze nawet nie jest zamówiona :)...
Wiesz, rozumiesz, zacząłem pracę w Stolnicy, a drukarka w domu... więc wiesz, rozumiesz :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 7 wrz 2019, o 12:39

miruuu pisze:Czaje się na ta up mini, ale czekam jeszcze jak MAK w wolnej chwili drukniem cis z TPU - bo to akurat dla mnie istotne żeby guma dobrze szła.



YouTube
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 7 wrz 2019, o 14:42

Przestań się czaić tylko kupuj, bo jak widać UP dobrą drukarką jest :D
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 wrz 2019, o 15:08

Dzięki MAK! Ładnie poszło. W takim razie dalej mecze sprzedawcę o cenę - w końcu imię zobowiązuje ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 7 wrz 2019, o 15:14

miruuu pisze:W takim razie dalej mecze sprzedawcę o cenę - w końcu imię zobowiązuje ;)
Zmieniłeś na Cebula :wow2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość