Drukarki 3D

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 2 mar 2016, o 13:58

Karol, najtańsza wysyłka tej drukarki, to $39,12 DHL Cło i VAT, oraz obsługa celna nieuniknione.
$217 + cło 15% = $250 + VAT 23% = $307 to jest mniej więcej 1200zł + obsługa celna pewnie jakieś 200zł....
Bez sensu, za drukarkę o polu roboczym 80x80mm.
Pomyśl o złożeniu takiej z pierwszego postu w tym temacie.... Wyjdzie w tej samej cenie, a nawet taniej, a rozmiar wydruków 200x200mm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 2 mar 2016, o 14:06

Artu pisze:Karol, najtańsza wysyłka tej drukarki, to $39,12 DHL Cło i VAT, oraz obsługa celna nieuniknione.
$217 + cło 15% = $250 + VAT 23% = $307 to jest mniej więcej 1200zł + obsługa celna pewnie jakieś 200zł....
Bez sensu, za drukarkę o polu roboczym 80x80mm.
Pomyśl o złożeniu takiej z pierwszego postu w tym temacie.... Wyjdzie w tej samej cenie, a nawet taniej, a rozmiar wydruków 200x200mm


Wyszlo mi 256.13Euro (1108.80zl na dzien dzisiejszy) z transportem i z jednym 0.5kg krazkiem,

Wiem, ze samorobka wyjdzie taniej lub tak samo, ale nie mial bym umiejetnosci i czasu aby to ogarnac. Moje zastosowania sa male. Chociaz pewnie by urosly, ale mi spokojnie to 8x8x8 wystarczy.

BTW.
Juz kupilem :)
Chcialem sie uczyc we freecadzie (co pewnie i tak zrobie) a tu https://www.thingiverse.com taka baza projektow :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 2 mar 2016, o 15:04

Artu pisze:Brakuje mi właściwie kilku "pierdołek", i pewnie w przyszłym tygodniu rozpocznę montaż całości :grin2:


Hej Artu

Jakiego softu uzywasz do projektowania swoich wlasnych projektow? FreeCAD ?
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Extra330
Stały bywalec...
Posty: 249
Rejestracja: 23-05-2015
Lokalizacja: Jabłonna
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Extra330 » 2 mar 2016, o 16:16

Moim skromnym zdaniem, na dzień dzisiejszy to drukarki 3D na tym poziomie cenowym to tylko zabawki. Jedyne co można sobie wydrukować to jakieś bzdety do postawienia na telewizorze. Nie wiem czy chociaż podwozie do helika będzie się nadawać. Zacznę się tematem interesować jak będzie można w tych pieniądzach drukować z węgla lub z takiego tworzywa jak POM o metalach nie wspomnę. Również projektowanie, rysowanie oraz drukowanie detalu i materiału podporowego to wcale nie takie proste rzeczy jakby to wyglądało z reklam.
Pozdrawiam Władek
Gaui X2, X5, X7, MX3
Goblin 420, 500HPS3, 700C
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 2 mar 2016, o 16:21

karol pisze:Jakiego softu używasz do projektowania swoich własnych projektów? FreeCAD ?
DesignSpark Mechanical :thumb:

Extra330 pisze:Moim skromnym zdaniem, na dzień dzisiejszy to drukarki 3D na tym poziomie cenowym to tylko zabawki...
Władek, napiszę krótko: Jesteś w dużym błędzie :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 2 mar 2016, o 16:38

Artu pisze:Władek, napiszę krótko: Jesteś w dużym błędzie :grin2:


Panowie, spokojnie bez klotni.

Ja wiem, ze zadnych czesci do helika nie zrobie, ale juz:

- uchwyty do mobiusa,
- uchwyty odbiornika,
- uchwyty pod antenke
- niektore elementy ramy (heliki, quadro. samochody)
- arduinio obudowy
- obudowy do roznych sensorow arduinio jak dhd11, bmp085

Ogolnie przydatna sprawa jak sie robi np wlasnej roboty stacje pogodowa lub ledowa lample z czujnikiem ruchu, lub maly czujnik gazu, Wszystko lezy zrobione teraz tylko musze to zapakowac do obudowy.

Wiem, ze za cene drukarki moglbym kupic tone tych obudow, Ale ... czlowiek sie uczy cale zycie. I taka nauka freecada napewno cos da.,

pozatym naprawde jak odwiedzilem strone podana kilka watkow wczesniej, To pomysly same sie rodza.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 2 mar 2016, o 16:48

U mnie właśnie się drukuje pudełko do eLeReS-a :grin2: O takie:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 2 mar 2016, o 17:09

Artu pisze:U mnie właśnie się drukuje pudełko do eLeReS-a :grin2: O takie:


Sam rysowales? Kurde moze zrobimy baze wlasnych projektow na forum i kazdy projekt bedzie mial wytloczone "by heli-tem.pl" :D
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 2 mar 2016, o 17:47

Artu. Modelik F3A potrzebuję. Rozpiętość 1,5m. Drukniesz?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 2 mar 2016, o 18:07

Artu pisze:DesignSpark Mechanical


Kurde to tylko pod windowsa. Co wy wszyscy macie z tym windowsem? Przeciez to zlo wcielone :(
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 mar 2016, o 18:39

A mi co wydrukujecie?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 mar 2016, o 18:40

karol pisze:Sam rysowales? Kurde moze zrobimy baze wlasnych projektow na forum

jakby was bardziej wzięło to i dzial sie wydzieli pozniej :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1948
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 2 mar 2016, o 20:23

karol pisze:
Artu pisze:DesignSpark Mechanical


Kurde to tylko pod windowsa. Co wy wszyscy macie z tym windowsem? Przeciez to zlo wcielone :(

A pod Linuxem + emulator Wine nie da rady tego uruchomić :?:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3098
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 2 mar 2016, o 20:25

Kowal pisze:Artu. Modelik F3A potrzebuję. Rozpiętość 1,5m. Drukniesz?
Se qp drukarkę, i se wydrukuj :swir:

karol pisze:Kurde to tylko pod windowsa. Co wy wszyscy macie z tym windowsem? Przeciez to zlo wcielone :(
To wszystko przez Gatesa... czy jakoś tak... :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
telemaniak
Elita forum...
Posty: 734
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: telemaniak » 2 mar 2016, o 21:15

Skoro Linux to może osx? ;) Masz tam Autodesk Fusion 360 - polecam, zawodowy soft i do tego darmowy dla hobbystów oraz startupów.
JR XG8, GAUI X5, GAUI255, MX3 > facebook.com/tufframes
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 2 mar 2016, o 22:11

Artu pisze:
Kowal pisze:Artu. Modelik F3A potrzebuję. Rozpiętość 1,5m. Drukniesz?
Se qp drukarkę, i se wydrukuj :swir:


Kufa, jeszcze kiedyś coś w kadzie umiałem, koło, okrąg, kufel do piwa. Teraz to znam to tylko z nazwy. Wydrukowałbym NIC. :-(. To tylko skromny modelik. Przecież nie proszę o pełną makietę F-14 rozpiętości 5 metrów.....
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 3 mar 2016, o 01:18

Spoko. Zasiadlem nad freecadem i zrobiłem projekt uchwytu/stojaka do anteny odbiornika "V". 30 minut i jest. Więc nie jest tak zle

Sent from my Nexus 5
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 4 mar 2016, o 00:17

Wlasnie z jakich programow korzystacie?
Ja projektowalem w googlowskim SketchUp z dodatkiem do skl (za free wszystko).
Zaraz obczaje Designspark tylko juz mi jakies "Buy Purchase Donate Order" mignelo wiec musze doczytac jak to jest :)
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 4 mar 2016, o 01:23

Ja probuje w freecad, ale wiem, ze ludzie tez uzywaja blendera. Ogolnie jest troche tutkow ma YT, jeden jest fajny do freecada. Niemiec nawija po angielsku ale spokojnie mozna go zrozumiec

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 5 mar 2016, o 23:42

Hej, troche poogladalem jak tworzyc i juz sobie zrobilem uchwy to antenek odbiornika do q250. Nie wydrukowalem bo czekam na przesylke. Ale juz cos tam tworze.

Obrazek
Mozecie otworzyc plik tutaj http://www.viewstl.com/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Karol

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość