Drukarki 3D

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17327
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 cze 2016, o 18:31

Jak bedziesz drukowal ogony za pół ceny to kupie EVO ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 15 cze 2016, o 19:23

Ta wygląda ciekawie DRUKARKA 3D PrintO H2 :thumb: Można "zabudować" boki, a z przodu zrobić drzwiczki zamykane na kluczyk :grin2: Ma to dwie zalety, a mianowicie "dziecko" nie wsadzi łapek do środka i się nie poparzy, a po drugie, bezproblemowe drukowanie większych elementów z ABS-u.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2836
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 154 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 15 cze 2016, o 19:29

Miałeś jakieś doświadczenia z tą drukarką?

Wysłane z mojego SGP612 przy użyciu Tapatalka
Oxy4, Gaui X3, Oxy 4 Max, XL Power 550
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 15 cze 2016, o 22:56

Ja to tylko z moją Mendą mam doświadczenia :grin2: To znaczy z drukarką Mendel90 :thumb: Ale ona nie jest DIY :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 17 cze 2016, o 09:43

Szkoda że nie chcesz kompletować samodzielnie bo jest coś takiego jak drukarka opensource RepRap (jak nie dla Ciebie to to info przyda się innym )

Tania i bardzo prosta w budowie - można ją szybko i prosto złożyć i ustawić. RepRapów jest kilka rodzajów:


YouTube

YouTube


Ale zwykłe drukarki 3D są teraz fo-pa, jest leprze rozwiązanie drukarki projekcyjne (fotolitografia) - koncept jest taki że od spodu masz projektor który wypala kształt w płynie (utwardza go) za pomocą obrazu.

Zalety:
- dużo większa szybkość wydruku
- większa dokładność i prostota konstrukcji jak również w niektórych przypadkach niższa cena w stosunku do tradycyjnych konstrukcji.
- są projekty DIY

//Edit
A tu macie więcej info > http://www.designfutures.pl/?p=683



YouTube

a z bliska wygląda to tak

YouTube


Porównanie drukarek komercyjną 4000$ vs DIY 400$


YouTube
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 17 cze 2016, o 14:52

W tej chwili aktywne sa (przynajmniej mi znane) trzy fora dotyczące drukarek 3D:
1. Fabrykator.pl
2. Reprapy.pl
3. Reprapowo
Warto tam zajrzeć, i poczytać o najróżniejszych konstrukcjach drukarek 3D, jak również przejrzec opinie o "fabrycznych maszynach" :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 10 lip 2016, o 19:21

Hej Artu

Moglbys spisac wszystkie czesci jakie uzyles do budowy? Mysle aby sobie taka zbudowac. Moj fabrikator pracuje pelna geba, wsiaklem w temat strasznie :)
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 10 lip 2016, o 20:35

karol pisze:Mógłbyś spisać wszystkie części jakie użyłeś do budowy?

To żart... hmm Ile drukarek, to tyle różnych rozwiązań, a co za tym idzie części :grin2: Ale "główne elementy" to:
1 x Rama Mendel90 MDF 18mm wałki fi12
1 x Plastiki Mendel90 pod wałki 12mm, wersja acc
5 x Silnik krokowy NEMA 17 nowy - seria SX 0.5Nm
1 x "Elektronika" + "mechanika" z AliExpress
1 x "Zapasowe" stepstick-i :mrgreen:
2 x Łożyska liniowe LM12UU
6 x PROWADNICA WAŁEK LINIOWY W 12; fi 12 mm L=500 mm
1 x PRĘT GWINTOWANY KWASOODPORNY M8 1000mm A4
2 x NAKRĘTKA DŁUGA NIERDZEWNA M8 x 35
I jeszcze worek pierdółek :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 10 lip 2016, o 20:37

Dzieki,

Posilkowales sie moze tym? http://reprap.org/wiki/Mendel90#Advantages
Jest tam instrukcja, zastanawiam sie tylko czy jest ona wystarczajaca.

Mam spis czesci :) http://reprap.org/wiki/Mendel90_Buyers_Guide#Auto-Generated_Bill_of_Materials
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 11 lip 2016, o 08:15

Tylko to jest do M90 na wałkach 8mm, a nie 12mm :grin2: I rama z płyty akrylowej 6mm :masakra:
Drukarka wymaga wtedy kombinowania ze wzmocnieniami :masakra: tak jak ta: [S] Mendel90 dibond do dokończenia
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 11 lip 2016, o 08:43

Artu pisze:Tylko to jest do M90 na wałkach 8mm, a nie 12mm :grin2: I rama z płyty akrylowej 6mm :masakra:


Artu spoko, narazie kombinuje i troche czytam. Sciagnelem cale repozytorium i lookam. Problem w tym ze sciaganie ramy z polski podwoji mi koszt (wysylka itp). Wyslalem zapytania tutaj do firm co wycinaja w MDF. Zobaczymy wkrotce co i jak.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 11 lip 2016, o 11:05

Jak by coś, to na GitHub Masz projekty ramy Syntetycznego pod wałki 12mm: https://github.com/syntetyczny/M90
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17327
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 kwie 2017, o 10:46

Używa ktoś może Fabrikatora z HK: https://hobbyking.com/en_us/fabrikator- ... -m100.html ?

Warty uwagi w ogóle?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 7 kwie 2017, o 15:33

To samo co Karola, tylko V2 właśnie niedawno "wypuścili". Obudowa z amelinium zamiast plexi.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 09:02

Czesc

No ladne cacko, Widze, ze zwiekszyli powierzchnie drukowania 100 x 100 x 100mm- niby nic ale roznica jest :D
Tutaj masz filmik


YouTube


Ja juz swojego nie mam, kupilem Malyan M150 3D - jakos byla promocja w UK i zaplacilem 170-180 euro.

Jednak musze powiedziec ze fabrikator v1.5, mial bardzo dobra jakosc wydruku, czego nie ma Malyan M150 3D, ale on ma za to wieksza powierzchenie wydruku. Jak zawsze, cos za cos.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17327
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 kwie 2017, o 09:57

A napiszesz coś więcej o swoim fabrikatorze? Zakładam ze v2 nie będzie gorszy. Zastanawiam się czy to w ogóle zabawka która ma sens, czy z założenia jeśli brać się za takie zabawki to sobie odpuścić i nie zawracać sobie dupy przegladaniem w tym przydziale cenowym?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 10 kwie 2017, o 11:02

Miruuu, nie chcę burzyć Twojego świata, ale drukarka sama nie drukuje... :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17327
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 kwie 2017, o 11:07

Jak nie sama? Nastawiasz i zostawiasz. Jak pranie (jeśli masz pralke) :D
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3099
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 97 razy
Podziękowano: 350 razy

Postautor: Artu » 10 kwie 2017, o 11:33

W pralce tez trzeba umić ustawić odpowiedni program... no chyba, że Masz "Franię" lub "Światowida", to tylko włącznik :vhappy:
Z drukarką 3D tak się nie da :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 783
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: karol » 10 kwie 2017, o 11:38

Sluchaj, uwazam, ze jest warta swojej ceny. Moja wersja 1.5 drukowala naprawde z dobra jakoscia, looknij https://www.thingiverse.com/1karcio/designs wszystkie rzeczy ktore zrobilem, byly drukowane wlasnie tym maluchem. Oczywiscie plus dla drukarek jest taki, ze sam mozesz sobie robic/projektowac upgrady etc.

Musisz sobie zadac nastepujace pytania:

1. Czy nie przeszkadza Ci mala powierzchnia drukowania
2. Czy wiesz co bedziesz drukowal (pamietaj ze ta technologia nie zastapi ci profesjonalnch plasikow)
3. Czy zamierzasz sie w ta przygode wglebic, czyli samemu cos projektowac i poznawac swiat 3d, czy bedziesz tylko sciagal projekty ze stron
4, Czy nie boisz sie ciagle ulepszac drukarke


Wiec.

ad1
w pewnym momencie blokowal mnie do tego stopnia, ze np rame przeprojektowalem tak abym mogl ja w czesciach drukowac, ale to jednak nie to.

ad2
jesli tylko do samego rc to moze gra nie warta swieczki.

ad3
ja wpadlem po uszy, robie sobie wszystko od podstaw itp. uzywam adruino + jakies tam czujniki + lcd od nokia 5110, projektuje jakas obudowe i kopara mi sie cieszy, ze zrobilem cos sam. Oczywiscie podobne pierdolki kupisz w lidlu za mniejsza cene itp - ale jaka satysfakcja jak ci ktos da "like" na thingverse :)

ad4
ja caly czas cos dodaje ciekawa zabawa

No i nie zapomnij jeszcze o kosztach, srednia 1kg rolka kosztuje 20 euro. Podobno sa programy (slicery) gdzie w konfiguracji mozesz wpisac koszty rolki i program sam ci poda ile wydruk kosztuje. Ja sam napisalem apke na andka do obliczania kosztow wydruku, bo mam linuxa a takie rzeczy to tylko w "windzie". Musze jeszcze dodac, ze sama drukarka rowniez ciagnie troche pradu. Jeszcze nie sprawdzalem ile ciagnie przez 1h.


Ja ogolnie polecam przygode z 3d, nie szukal bym jednak oszczednosci, ale wlasnie proces projektowania - drukowania - uzywania

Jak pisze jakies pierdoly to zadawaj wiecej pytan
Pozdrawiam, Karol

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość