Logger prądowy

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2016, o 10:27

Tak się ostatnio zastanawiam co mógłbym niepotrzebnego mi kupić... i pomyślałem o logerze, którym mógłbym posprawdzać wygodnie prądy w czasie lotu.

Doradzicie coś?
Najbardziej to mnie oczywiście interesuje relacja ampery/volty, waga klamota i wygoda obsługi..
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 13 maja 2016, o 10:51

miruuu pisze:Tak się ostatnio zastanawiam co mógłbym niepotrzebnego mi kupić...

Miru zazdroszczę Ci - chciałbym mieć takie "problemy" :approve: :lol:

A odnośnie tematu to może coś takiego?
rozmiar niewielki, zastosowań sporo (tylko czujniki potrzebne chyba)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Amps.html

Fajnym rozwiązaniem jest również J-Log (kontronik) tylko, że chyba nie ze wszystkimi systemami i reglami współpracuje. Wiem na bank, że działa z TM1000 którą mam u siebie. A niedawno założyłem czujnik RPM Hobbywinga, który po przeróbce też wpiąłem w TM100. RPM mam podpięty do Braina (możliwość latania z GOV z FBL) i równolegle podpięty do telemetrii (możliwość monitorowania RPM w czasie rzeczywistym i idealne ustawienie obrotów)
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2016, o 11:55

Dzięki!

Ten akurat jest out of stock :(

Popatrze jeszcze.

Generalnie to podoba mi się ten:
http://www.nastik.pl/graupner-czujnik-u ... -5984.html
Pasowałby do nadjanika od razu, ale nigdy go nie ma na stanie i nie mam pewności czy da się te logi jakoś potem zgrać z opóźnieniem.

Fajnie żeby można było z pamięci zczytać kilak ostatnich logów i przejrzeć wykresy na kompie..
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 281 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 maja 2016, o 16:33

jest taka telemetria QUANUM w HK mierzy V, A, A/s etc
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 maja 2016, o 17:00

Ech wy... wyznawcy HK...
Kolega na forum sprzedaje rewelacyjny logger EagleTree V4 a wy szukacie po HK.
Ten logger mierzy prąd, napięcie, obroty i wiele innych. Ma bardzo duze mozliwosci.

Wątek "Całkowita wyprzedaż modelarska"

viewtopic.php?t=5632

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 13 maja 2016, o 17:11

No widzisz Miru - czyli logger, który Ci proponowałem z HK :approve: ... i w tej samej wersji V4.
Kupuj, montuj i lataj. Relacja, wady i zalety po oblotach mile widziane.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2016, o 17:29

No dobra, a juz nic wiecej godnego polecenia nie ma?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 13 maja 2016, o 17:45

Ja mam i używam i polecam Eagle Tree logger
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 maja 2016, o 18:24

miruuu pisze:No dobra, a juz nic wiecej godnego polecenia nie ma?


Ale maruda :nono: Przecież masz Graupnera :)

Możesz kupić takie cudo, albo jak chcesz mogę ci takie cudo pożyczyć na testy.
http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... s_id=12861

Tyle, że niestety tylko do 40A, więc trochę mało.

Jest też do Graupnera taki czujnik:
http://www.nastik.pl/graupner-czujnik-u ... -5984.html

W obu przypadkach, wszystkie paramatry elegancko zarejestruja ci sie na karcie SD w nadajniku. Takie cuda panie :thumb:

Logger Eagle Tree jest do 150A i 12S więc nawet od biedy 700-sete pomierzysz.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 13 maja 2016, o 18:51

Panowie a jak odczytac dane z logow spektrum z TM1000. Dane maja zapis na karcie SD. Tylko czy to odczytac?
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 281 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 maja 2016, o 18:53

A to nie jest plik tekstowy?
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2016, o 19:17

Kula, nie jestem maruda (to znaczy jestem :D) tylko bardziej niz sam zakup zainteresowal mnie sam temat tego urządzenia, ktorym jeszcze sie nie bawiłem. Stąd dopytka ;)

Jesli kupie to jakis mocniejszy, zeby ogarnął G500 jesli mnie pogrzeje :) wiec ze 120A powinien mieć?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2016, o 19:20

Ten czujnik z drugiego Twojego linku jest ciekawy, ale:
- go nie ma
- nie ma informacji czy mozna z niego zczytac historie na kompa...?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 maja 2016, o 19:26

Dlatego wg mnie, lepszym wyjściem jest logger Eagle Tree, bo jest bardzo uniwersalny i ma super oprogramowanie na kompa.
Pozwala na bardzo różne pomiary, łącznie z podłączaniem GPS, rejestrowaniem wychyleń serw, temperatur itd.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 14 maja 2016, o 19:11

wojtekr pisze:A to nie jest plik tekstowy?

Nie - to są pliki *tlm Tu jest link do pobrania aplikacji TlmVieer: http://www.tlmviewer.com/
W sumie to przed chwilą się dowiedziałem o tym.

Pulpit aplikacji wygląda tak:
pulpit.jpg

po wybraniu jednego z logów i kliknięciu funkcji "graph data" ukazuje nam się wykres graficzny przebiegu wszystkich funkcji.
U mnie jest bałagan bo jeszcze nie miałem ustawionych ratio, sekwencji (co ile ma robić zapis) i czas uruchamiania zapisu...
graphdata.jpg


Edit: Niech ktoś podpowie jak wstawić zdjęcie w normalnej rozdzielczości bo to jest jakiś śmiech na sali :masakra: a są to zrzuty ekranu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15770
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1458 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 maja 2016, o 19:35

Mozesz je pomniejszyc w paincie. Glupie ale szybkie jesli o jedna fotje chodzi.
Ale niech sie madrzy w temacie wypowiedzą - ja do nich nie naleze..
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 225
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: dismalK » 14 maja 2016, o 20:16

Miru to nie pomoze. Musze uruchomic picassa i bede wrzuty robil z google+
Jak ogarne ta TM1000 to zrobie temat oddzielny dla zainteresowanych. Amperaz tez mozna wrzucic do logow. Nie wiem tylko jakie parametry sie tam znajda bo dopiero sie z tym zapoznaje.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość