Skrzynka startowa dla "elektryków"

Bo modelarze prądu potrzebujo...
Awatar użytkownika
szymonstempien
Stały bywalec...
Posty: 139
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: szymonstempien » 27 paź 2016, o 21:03

Na przykład tak jak piszesz zwykła taśma izolacyjna na pewno zmniejszyła by ryzyko
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 27 paź 2016, o 22:13

:thumb:
Ile waży ta skrzynka? Sama - bez "wyposażenia"?
Wzmacniałeś jakoś podstawę czy trzyma się na samym kleju? hmm Warto było by dorzucić jakieś konfirmaty chyba.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15404
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 paź 2016, o 04:53

No właśnie aikus, kiedy malowanie?? :D wiem ze nie możesz się doczekać ostatniego etapu swojej roboty. My też ;)

Nie myślałes żeby dać tam parę wkrętów? Nie znam się na tych klejach ale chyba czułbym się pewniej dając w kluczowe punkty po mega wkręcie, tym bardziej ze jak zapakujesz pakiety to wszystko zaczyna ważyć.

No właśnie, ile waży sama skrzynka?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2016, o 08:17

Mati pisze::thumb:
Ile waży ta skrzynka? Sama - bez "wyposażenia"?


Nie wazylem.
Troche niestety wazy... Nie wazylem ile dokladnie.
Dla mnie nie duzo, ale dawalem dziewczynie to mowila, ze za ciezkie by to bylo dla niej... No ale to dziewczyna, wiec ... wiadomo.
Bylaby ze sklejki to by sklejka wazyla mniej sama z siebie i plyty moglyby byc cieńsze...

Mati pisze:Wzmacniałeś jakoś podstawę czy trzyma się na samym kleju? hmm Warto było by dorzucić jakieś konfirmaty chyba.


narazie sie trzyma na samym kleju i nie ma sie ochoty nigdzie rozlazic.
Licze na to, ze jakby miala sie rozlazic to zacznie sie rozlazic stopniowo a nie pierdolnie mi wszystko nagle na srodku ulicy :D:D
Klej jest taki, ze jak odrywalem zle poprzyklejane tulejki ... te poucinane rurki na narzedzia to rzeczywiscie dosc mocno trzymal, ale nie jest to to, co by bylo gdyby to byla sklejka i wikol.
Gdyby to byla sklejka i wikol to dalbym glowe za takie klejenie... a tutaj to jest tak... no powiedzmy pol malego palca... od nogi to moze...
;)


miruuu pisze:No właśnie aikus, kiedy malowanie?? :D wiem ze nie możesz się doczekać ostatniego etapu swojej roboty. My też ;)


Miru, bo Ci piwnice zaleje!! :mad2:


miruuu pisze:Nie myślałes żeby dać tam parę wkrętów? Nie znam się na tych klejach ale chyba czułbym się pewniej dając w kluczowe punkty po mega wkręcie, tym bardziej ze jak zapakujesz pakiety to wszystko zaczyna ważyć.


Wkretow nie ma jak - trzebaby takie metalowe narozniki w czterech miejscach zrobic, albo w dwoch, zeby przymocowac plyte podlogowa do tych dwoch wysokich przegrod, bo na tym sie wszystko trzyma.
Bo wkret w ta plyte mozna wkrecac tylko z plaskiej strony. Wkret wkrecony w taka plyte z boku, w powierzchnie czolowa powoduje rozwarstwienie plyty i w ogole nie trzyma.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15404
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 paź 2016, o 08:28

aikus pisze:
miruuu pisze:No właśnie aikus, kiedy malowanie?? :D wiem ze nie możesz się doczekać ostatniego etapu swojej roboty. My też ;)


Miru, bo Ci piwnice zaleje!! :mad2:
Przepraszam.
Zalej mnie. Piwnice zostaw, ona jest taka niewinna.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 28 paź 2016, o 08:39

aikus pisze:
Przyszlo mi to do glowy, ale ostatecznie uznalem, ze raczej prawdopodobienstwo jest male, poza tym nawet gdyby, to mysle ze ta folia, jest tak cienka ze blyskawicznie sie przepali, a ewentualny pozarek w srodku skrzynki natychmiast zgasnie z braku tlenu.


Niestety mocno się mylisz. Li-pole palą się bez dostępu tlenu z zewnątrz bo tlen jest dostarczany z rozkładu chemii w czasie pożaru. Wystarczy poszukać sobie za YT filmików z pożarów i wybuchów zamkniętych skrzynek. Dlatego dla bezpieczeństwa przeciwwybuchowego skrzynka NIE MOŻE być hermetyczna. Ja w swojej wyrwałem kawałek uszczelki.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2016, o 09:02

Kula pisze:
aikus pisze:
Przyszlo mi to do glowy, ale ostatecznie uznalem, ze raczej prawdopodobienstwo jest male, poza tym nawet gdyby, to mysle ze ta folia, jest tak cienka ze blyskawicznie sie przepali, a ewentualny pozarek w srodku skrzynki natychmiast zgasnie z braku tlenu.


Niestety mocno się mylisz. Li-pole palą się bez dostępu tlenu z zewnątrz bo tlen jest dostarczany z rozkładu chemii w czasie pożaru.


Lipole - tak, ale to czarny scenariusz, jak sie lipole zajaraja to juz ciul z cala zawartoscia ogniochronu. Ogniochron ma ochronic to co jest dookola niego i tyle.

Ja mowie o malym pozarku wywolanym krotkim zwarciem i od ktorego moze zapalic sie izolacja na kablach albo rzeczona izolacja na tasmie aluminiowej - izolacja ktorej jeszcze nie ma.
Wczoraj sprawdzilem - tasma nie jest lakierowana... przewodzi prad badzo dobrze... To dosc powazne issue, ze tak powiem...

Kula pisze:Wystarczy poszukać sobie za YT filmików z pożarów i wybuchów zamkniętych skrzynek. Dlatego dla bezpieczeństwa przeciwwybuchowego skrzynka NIE MOŻE być hermetyczna. Ja w swojej wyrwałem kawałek uszczelki.


Oczywiscie, oczywiscie, tez mam rozszczelniona.
Budujac skrzynke startowa wzialem pod uwage kierunek uchodzenia ewentualnych gazow spalinowych z ogniochronu, tak zeby np. nie szly w aerozole albo w apke.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 28 paź 2016, o 09:06

Widzę że projekt przemyślany ;) jeszcze jakieś kółka zamontuj i uprząż dla psa. Będzie ciągnąć jako wózek
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2016, o 09:23

miruuu pisze:Zalej mnie.


Chryste mac... Miru... Ja Cie prosze, ja wszystko rozumiem... Nawet rozumiem, Twoje ukryte pragnienia erotyczne, ale blagam nie wyjaszczurzaj sie z nimi tak publicznie...
Pomijajac juz fakt, ze i tak nic z tego nie bedzie, bo - niestety - jestem hetero - ale jak bardzo chcesz to na priwie mozemy o tym pogadac...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 28 paź 2016, o 09:32

aikus pisze:Wkret wkrecony w taka plyte z boku, w powierzchnie czolowa powoduje rozwarstwienie plyty i w ogole nie trzyma.

Wywierć otwór o średnicy rdzenia wkręta

wkręt.jpg


Wymaziaj wkręt klejem, i wkręć. Na pewno płyta się nie rozwarstwi :thumb:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2016, o 09:46

Artu... te plyty rozwarstwiaja sie czasem nawet same z siebie...
... no ale moze sprobuje...
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 28 paź 2016, o 09:57

Jak chcesz Aikus, to mogę Ci konfirmaty i wiertło z frezem do nich na Reguły podrzucić. Nawet i bezpośrednio na lotnisku możemy to skręcić, bo wkrętarkę już dawno na lipole przerobiłem.
Wtedy nie będzie szansy, żeby płyty na łączeniach puściły.
Prędzej ta płyta się sama rozpadnie.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 28 paź 2016, o 11:03

Nie nie, dzieki ja wszystko mam co potrzeba, nawet takie cienkie wkrety mam, wiec luz... No moze powkrecam...
heh... konfirmaty ;) nawet nie wiedzialem, ze to sie tak nazywa...
;)
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 28 paź 2016, o 23:19

aikus pisze:heh... konfirmaty ;) nawet nie wiedzialem, ze to sie tak nazywa...
;)

Aikus - daj się namówić -potraktuj to jako denkosaver. Jeśli zacznie puszczać to poleci lawinowo i pieprznie wszystko na ulicy. Jak można sie spodziewać w najmniej pożądanym momencie. :) A tak - cała operacja potrwa 5 minut i nie dołoży jakiegoś znaczącego ciężaru. Wiertło z frezem jest bardzo wygodne bo nie trzeba stosować dwóch wierteł do przygotowania otworów w celu "nierozwarstwiania" płyty.
Dopiero wtedy malowanie. :grin2:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 29 paź 2016, o 00:11

Mati dobrze gada.
To co wkleił Artu to standardowy wkręt.
Konfirmata to wkręt meblowy do płyt wiórowych. Jak masz to poklejone to naprawdę 5 minut roboty wkrętarką, a nie ma bata, że się to rozpadnie przy przenoszeniu. Nawet jak kopniesz, to się nie rozpadnie.
Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7191
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 29 paź 2016, o 00:11

Mati pisze:Dopiero wtedy malowanie. :grin2:


a wcześniej szpachlowanie :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 557
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: bizon220 » 29 paź 2016, o 00:19

Szpachle też bym znalazł. Nawet naklejki meblowe na konfirmaty, tylko że pewnie białe.
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 500, Protos 380, Gaui X3 380,Quad 220 FPV, Bixler 3,Maverick Strada
Taranis
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7163
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 680 razy
Podziękowano: 475 razy

Postautor: aikus » 29 paź 2016, o 12:59

OK spoko spoko widze roznice pomiedzy tymi konfirmatami a wkretami co Artu podlinkowal, wiem jak wygladaja konfirmaty... zawsze mowilem na to poprostu wkrety meblowe.
No i tak: Konfirmaty nie przejda na bank! Ta plyta ma 8mm grubosci. nie ma bata, zeby to mialo sens.
Cienkie wkrety - owszem.
No i OK, przekonaliscie mnie, obiecuje, ze przed najblizsza wizyta na lotnisku, skrzynka bedzie poskrecana.
;)
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 1 lis 2016, o 09:30

aikus pisze:No i tak: Konfirmaty nie przejda na bank! Ta plyta ma 8mm grubosci. nie ma bata, zeby to mialo sens.
Cienkie wkrety - owszem.

No to lepsze cokolwiek niż nic. :)
bizon220 pisze:Szpachle też bym znalazł.

Tylko szpachla jakaś lekka i elastyczna bo w OSB trochę tego wejdzie. Ja bym zastosował cienką strukturę z akrylu. Mniej polerowania i szlifowania wyjdzie. :mrgreen:
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 1 lis 2016, o 09:36

Trysnąć "barankiem"... takim do zabezpieczania podwozi samochodowych :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Elektro-narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość