Drukarka 3D - Alfawise U30

Kup drukarkę, wydrukuj drukarkę, zwróć drukarkę...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 20 lut 2019, o 09:48

miruuu pisze:A te prędkości nie odbijają się na jakosci?


jezeli o mnie chodzi, to mniejsze rzeczy drukuje wolno, bo odklejaja sie. Nie sprawdzalem stosunku redkosci do jakosci.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 20 lut 2019, o 09:55

Symulator, flaszka, drukarka... żyć nie umierać :banana:

karol pisze:jezeli o mnie chodzi, to mniejsze rzeczy drukuje wolno, bo odklejają się.

Ja "zbieram" małe elementy, i drukuję kilka/naście na raz :thumb: Lub "dokładam" do większych :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 20 lut 2019, o 10:13

Ale to chodzi o to, żeby zdążyło wystygnąć przed kolejną warstwą, tak?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 20 lut 2019, o 10:37

Dokładnie o to chodzi, że się chłodzi :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 lut 2019, o 15:15

Chyba pytałem, ale już nie pamiętam. Jakiś darmowy program do projektowania ONLINE polecicie?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 21 lut 2019, o 15:48

Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 26 lut 2019, o 11:43

@Artu jak bys mial budowac nowa, drukarke DIY, jaka by to byla? Wiem, ze kiedys budowales mendel 90. Mysle aby sobie zbudowac prosta drukarke do PLA tylko a na flexi zostawic Maylana
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 26 lut 2019, o 12:07

Ja obecnie jestem zakochany w Delcie, ale bym takiej nie budował :rotfl2: Myślę, że przy obecnych cenach, sens budowy drukarki "od zera" mija się z celem. Aby skonstruować coś naprawdę dobrego, na miarę Prus-y, to trzeba poświęcić Duuuużo czasu i zaangażowania.
Jeśli ma być tylko do PLA, to kupuj taką jak Mirka :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 26 lut 2019, o 12:44

Artu pisze:Ja obecnie jestem zakochany w Delcie, ale bym takiej nie budował :rotfl2: Myślę, że przy obecnych cenach, sens budowy drukarki "od zera" mija się z celem. Aby skonstruować coś naprawdę dobrego, na miarę Prus-y, to trzeba poświęcić Duuuużo czasu i zaangażowania.
Jeśli ma być tylko do PLA, to kupuj taką jak Mirka :thumb:


Cos powiem Ci Artu, ze chyba jednak pruse wciagne :juppi: przekonalem zone, ze jest mi to niezbedne do zycia. Tzn czesciowo ja przekonalem.

Wiec strategia sie zmieni i pewnie sprzedam Maylana.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2019, o 12:47 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 26 lut 2019, o 12:45

karol pisze:Cos powiem Ci Artu, ze chyba jednak pruse wciagne :juppi:

W tej "półce cenowej", to ciężko znaleźć coś lepszego :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3771
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 305 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 lut 2019, o 01:17

miruuu pisze:Chyba pytałem, ale już nie pamiętam. Jakiś darmowy program do projektowania ONLINE polecicie?


Nie online, ale darmowy i absolutnie wystarczający jest FreeCAD.

Dla mnie bomba bo metoda szkicowania bardzo przypomina CATIA na której się uczyłem ale której nigdy sobie nie kupię.

Są też zwolennicy Sketchup'a , choć mi nie podszedł
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 lut 2019, o 08:41

A sparkdszajna machanikala patrzyłes?
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 27 lut 2019, o 09:44

mwx pisze:
miruuu pisze:Chyba pytałem, ale już nie pamiętam. Jakiś darmowy program do projektowania ONLINE polecicie?


Nie online, ale darmowy i absolutnie wystarczający jest FreeCAD.


Swoje pierwsze projekty na drukarki robilem we freecad, bardzo fajny soft. Znalazlem na YT jakis tutorial, gosc mowil po angielsku z niemieckim akcentem, ale za to fajnie tlumaczyl. Zarzucilem freecada na rzecz openscad, ale to juz inny rodzaj tworzenia projektow.

Ale jak online to ten tez czasami uzywam, jak chce jakis stl przerobic na szybko ti uzywam https://www.tinkercad.com/
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3771
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 305 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 lut 2019, o 10:22

Sparkdizajna nie macałem.

FreeCAD dla mnie jest bardzo OK, tylko trzeba cholernie uważać na kolejność wykonywania działań i wynikające z niej drzewo. Jak zaczniesz coś robić "pod prąd" albo grzebać w operacji na podstawie której wykonałeś już kilka kolejnych operacji to jest dramat, zaczyna się wykrzaczać. Nie pamiętam już jak CATIA sobie z tym radzi, ale chyba jest w jakiś magiczny sposób bardziej debiloodporna. Tylko te $15'000 za licencję... no nie wiem, nie wiem...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 kwie 2019, o 18:31

Dorzuciłem wczoraj 3 smoothery. Muszę przyznać, że różnica jest odczywalna, zarówno w jakosci jak i dźwięku.

Kabinka puszczona z prędkością 100, warstwą 0.2. Niestety ciężko odzwierciedlić realnie jakość bo z lampą się dziwnie błyszczy a bez lampy aparat usilnie wprowadza antypryszczowe wygładzanko.

Ale jest ok.



Obrazek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 kwie 2019, o 21:19

Chlopy, z czego miga brać się takie głupie kreski na płaskich powierzchniach od góry?

Obrazek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 27 kwie 2019, o 06:09

Dopisz to pytanie tutaj: http://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=9082 :rotfl2:
A tak na poważnie, to spróbuj włączyć funkcję:
2019-04-27 07_10_43-Cura Ultimaker.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 kwie 2019, o 08:05

Ok. Ale nie od razu bo właśnie się spierdzielil ekran i nie dziala :/
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 27 kwie 2019, o 08:18

Napisz tutaj: https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=34&t=3347&p=74807#p74807. Jest tam więcej fachowców od takich złomów :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17592
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 kwie 2019, o 10:25

Przejrzalem gniazda taśmy. Pomimo iż z zewnątrz wyglądała na wpiętą prawidłowo, po ponownym podłączeniu ruszyło wszystko prawidłowo :) problem pojawił się w tym gnieździe po stronie płyty, nie ekranu. Pewnie dlatego że ostatnio sporo przenosiłem i musiałem obtrząsnąć.

Tak czy inaczej THANKS dla naszego link-mastera!

Wróć do „Druk 3D”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości