Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3008
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 251 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 maja 2019, o 08:14

aikus pisze:@maciek w opentx też tak może być.
Jeszcze bardziej tak może być.
Bo może być na przykład tak że każdy idle będzie miał do wyboru trzy krzywe skoku które uruchamiasz poszczególnymi pstryczka mi..
... albo każda Krzywa skoku będzie miała do wyboru trzy idle.
Jak kto chce.


W OpenTX domyślnie od początku nic z niczym nie działa, więc zakładam że ktoś kto zaprogramował krzywe od zera wie co się w nadajniku dzieje. Dlatego piszę o klasycznych nadajnikach, które działają od wyjęcia z pudełka, ale jak ktoś nie do końca je ogarnia to mogą zaskoczyć czymś takim jak np. wspomniane krzywe.
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 158
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Osa » 10 maja 2019, o 20:43

No więc (tak nie zaczyna się zdania od no więc)
No więc chwilę powalczyłem zrobiłem w nadajniku nowy "czysty" model i mam taką sytuację:
[youtube]https://youtu.be/4QRLDGNna7Y[/youtube]
Wstępnie przeleciałem programem vstabi ale nie wiem co mam zrobić z tą czkawką przy wychyleniach RUD i AIL, pewnie wychodzę poza zakres ale jeszcze nie znalazłem w Turnigy tej opcji ustawiania. Soft to ERsky czyli taki stockowy.
jeszcze sporo ustawiania i nauki ale ma jakiś postęp.
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 595
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 127 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: gcze » 10 maja 2019, o 20:49

Tak, masz nie ustawione zakresy kanałów, to początkowe zakładki. Zakładka Transm.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8908
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 777 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 10 maja 2019, o 23:45

Jaaaaaa, Panowie, MacGyverek w szczegółności, paczajcie co odkryłem właśnie!!


YouTube

Sławny model jest w mojej flocie!!!
:D:D
Jakby nie wiele to zmienia, bo to, że ten model poleci zanim stanie się ozdobą biurka w robo to sprawa honorowa - tak obiecałem i tak będzie (póki co go w dalszym ciągu nie tknąłem - leży jak przyszedł).
Ale teraz - mam ochotę ulotnić go do tego stopnia, że poleci 3D.
Pakieciki już mam - trochę mniejsze, ale dość mocne - ze trzy minutki wytrzymają, spoko.
A jak już to się wydarzy (postaram się na wincentów) to na Twojej głowie MacGyverek będzie, żeby to dotarło do pierwszego właściciela małej gaueczki, czyli Kapitana Darka (którego nota bene filmy też wyrywkowo oglądam i tak właśnie trafiłem na ten filmik powyżej).
Jak już zobaczyłem filmik to skojarzyłem, że już go w zeszłym roku oglądałem, ale ...
... ale wtedy jeszcze nie miałem tej gaueczki.
...
Ten świat jest jednak naprawdę bardzo mały ...
;)



No!!! A z innej beczki i w temacie zasadniczym wątku.
Dziś zacząłem i skończyłem projekt lekkiego szybowca piankowego bez napędu.
Po długich długich przymiarkach i rozważaniach wybór padł na skrzydełko Zeta Z-84 a inspiracją było skrzydełko Multiplexa Xeno sprzedawane jako... szybowiec! Z możliwością zamontowania silnika.
Tak więc nie wiele myśląc kliknąłem w Europejskim magazynie HK Zetkę i dziś przyszła.
nie było na co czekać tym bardziej, że Zeta nie jest fabrycznie przystosowana do latania bez silnika i miałem pewne wątpliwości odnośnie wyważenia.
Ale udało się.
Wyciachałem też gondolę silnika i zrobiłem gładki spływ, żeby zredukować do minimum opory powietrza.
Punktem kulminacyjnym było zamontowanie leżakującego od kilku lat w hangarze Vario Graupnera, które kiedyś obywatel Kula w ramach jakiegoś rozliczenia mi sprzedali (czemu chwała mu za to i Bóg Zapłać)... i do tej pory nie trafiła się para, zeby się z tym Vario zaprzyjaźnić.
no to teraz się trafiła.
Jutro - obloty.

Fotki wstawię może jutro - już mi się dziś nie chce.
Tak czy siak skrzydełko jest mega lekkie jak na hamską piankę bądź co bądź...
Planuję klasycznie wystrzał z procy no i dalej...
... niech się dzieje wola Bernouliego czy też Newtona - w co tam kto wierzy.
Trzymajcie kciuki!!
:piwo:
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1363
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: dawo » 11 maja 2019, o 08:42

Po wystrzale pewnie poleci kwestia jak długo.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8908
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 777 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 11 maja 2019, o 09:35

Nie no co ty.....
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: oki188 » 15 maja 2019, o 19:41

Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną.
A no wymieniłem silnik z Os 50 na Redline 53H ciekawi mnie czy poczuję te więcej mocy :)
20190515_164744.jpg

20190515_130816.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3008
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 251 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 maja 2019, o 20:51

Tak... o ile dasz radę go jakoś wyregulować z gaźnikiem od TT.
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: oki188 » 15 maja 2019, o 21:26

Właśnie ostatnio dużo czytałem o tym silniku i przynajmniej wiem że mam gaźnik wersji drugiej poprawionej bo ponoć największe problemy były z pierwszą.
Dlatego zdecydowałem się go zamontować a jak wyjdzie... Polatamy zobaczymy :)
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3008
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 251 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 maja 2019, o 22:01

Nie wiem ktora to byla wersja, ale ten z czerwoną głowicą był, delikatnie mówiąc, upierdliwy w regulacji.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8908
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 777 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 15 maja 2019, o 22:57

Obrazek

Obrazek

Będzie do latania po ciemaku w Wincentowie.
:)
140W led (w rzeczywistości pewnie trochę mniej - nie mierzyłem, ale jasność jest jak trza, zdjęcie tego nie oddaje.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 833
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 51 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: mikegsx400 » 15 maja 2019, o 23:52

przyznaj sie, że nie chodzi o żadne latanie po ciemku tylko o:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4630
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 16 maja 2019, o 00:42

Literówka się wkradła w trzecim rzędzie i czwartej kolumnie ledow
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 672
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Bi0ly » 16 maja 2019, o 20:26

Ja w oczekiwaniu na reanimacje zakupiłem takiego redoxa :P. 17 stopni, bez wiatru nie dało mi :P. Na chwile tyłek poratuje :)
Obrazek
Trochę dziwnie się zachowuje , 6s pakiety maksymalnie ładuje mi prądem 2.2A - trochę mało przy 6 podłączonych pakietach. 3s 850 mAh maksymalnie ładowarka dojechała do 4.3A - Już nieźle, no ale, ja chcę full. Nie kojarzycie czy ona ma jakieś zabezpieczenia na dany pakiet. Da się to jakoś przeskoczyć ? Jak nie to taka trochę licha, no ale do dwóch tygodni można oddać :twisted: , dołożyć sztówke i będzie drugi antimater :). A w moim ehem ,,sklepie modelarskim " to był szczyt szczytów :lol: S
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \ - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8908
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 777 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 16 maja 2019, o 20:46

Moc Panie Bioly.

Jeśli ładowarka ma powiedzmy 50W (a strzelam, że jakoś tak ma) to przy pakietach 6s (napięcie ca. 24V) wychodzi ... .jak w morde strzelił 2A z niewielkim kawałkiem ;D

Cudów nie ma - jest tylko prawo ohma i równanie na moc prądu stałego.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 672
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Bi0ly » 16 maja 2019, o 21:04

Czyli ładowarka działa poprawnie. Dzięki aikus za douczenie, jestem zielony w tych prądach :mrgreen: . Zostanie do ładowania pakiecików do oksiaka :).
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \ - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 595
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 127 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: gcze » 16 maja 2019, o 21:23

Ja podobnej bestii używam właśnie do ładowania pakietów 3S 800mah do 250. To max co potrafi uciągnąć przy ładowaniu równoległym 6 sztuk w okolicach 1C.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8908
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 777 razy
Podziękowano: 548 razy

Postautor: aikus » 16 maja 2019, o 21:58

Takie ładowarki średnio sprawdzają się jeśli się od nich za dużo oczekuje.
Ładowanie przy użyciu płytek równoległych jest skazane na rozczarowanie.
Kluczem do sukcesu jest ... dużo takich małych ładowarek ;)
I kiedyś miało to sens - przy cenach iChargerów 250W /300W itp.
Ale dziś przy cenach Reaktorów / Antimeterów i innych iSDTów / bZDTów ... ładowarki 50W mają sens jeśli się trafi na mega okazję i kupi je mega tanio.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3008
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 251 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 maja 2019, o 22:29

Przy cenie 300-wattowej Q6, która na dodatek jest 3x mniejsza to chyba jednak można uznać te 50-wattowe za zabytki warte niewiele.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 595
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 127 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: gcze » 16 maja 2019, o 22:46

Noo zależy do czego jest używana. Ja cały czas katuję imaxa 60W bo często latam pierdółkami w parku obok. Imax stoi na stole z malutkim zasilaczem, a po reaktora muszę sięgnąć do szuflady, no i jeszcze drugą ręką sięgnąć po zasilacz, to wszystko podłączyć do prądu, kupa roboty :-) Pewnie kolejnym moim zakupem, będzie jednak ładowarka ze zintegrowanym zasilaczem o mocy ok 150-200W. Coś co może zawsze leżeć na stole i nie przeszkadzać.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość