Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 17 kwie 2019, o 21:30

Zasilanie serw podpinałeś przez Braina, czy prowadziłeś oddzielnie zasilanie? Tak się zastanawiam ile potrafią znieść te ścieżki, z tego co mi się telepie po głowie, to wtyczka serwa potrafi strawić max 3A, więc wyglądałoby na to, że lepiej oddzielnie dać zasilanie na serwa.
Widzę, że te serwa to mają już tak porobione wtyczki, oddzielnie sygnał, oddzielnie zasilanie. Na giełdzie jest wystawiony bec 20A Hercules pro. Warto go brać, czy lepszy Castle?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 17 kwie 2019, o 22:13

Gdyby nie fakt, że tego Herculesa miałem kiedyś ja to bym się wahał, ale to najlepszy BEC ever jakiego kiedykolwiek miałem.
I to pewnie nawet ten sam egzemplarz ;)
Bierz - nie pożałujesz.

Oddzielne zasilanie serw dobra sprawa.
Co prawda w swojej krówce nie mam... zadbałem tylko o grube kable i jakoś wszystko gra, ale ...
... ale.

A tego...
ja dzisiaj porządziłem trochę inaczej

Obrazek

Wszystko gra, nic nie rozwaliłem.
Takie tam parapeciarskie wieczorne robótki...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 17 kwie 2019, o 22:16

A wracając do BECa: Będziesz w szoku jak zajebiscie może być pomyślany BEC do helika.
Ale więcej Ci nic nie powiem ...
...
No albo dobra, powiem.
Masz cztery serwa.
W BECu - osiem gniazdek.
Cztery kable z BECa idą do Braina, cztery do serw.

zaje**sty BEC?
;)
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 17 kwie 2019, o 22:20

No właśnie to mnie w nim zainteresowało, te wyprowadzenia. Chociaż nie do końca wiedziałem o co chodzi :-)
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 17 kwie 2019, o 22:27

No... genialny BEC, naprawdę GENIALNY.
W sumie to nawet był moment, że żałowałem, że go sprzedałem, bo potem jak składałem krówkę to go nie było w sprzedaży ani u producenta, Adamowi nie udało się takiego samego drugiego sprowadzić i tym sposobem moja krówka obecnie ma beca takiego ... też Herculesa, ale raczej ubogiego krewnego tamtego.
Było minęło, nie narzekam, ale wiesz...
;)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 kwie 2019, o 22:52

aikus pisze:Sorry za cytat zdjęcia ale....
Obrazek


Filmowane z drona: Aikus skąd u Ciebie w domu dorn? Zasnąłeś na chwilę i tu masz :masakra:
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 17 kwie 2019, o 23:00

Nie no pozowane... Kasia wlazła na kanape żeby zrobić...
Ale serio - nie dużo było udawania ;)
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 17 kwie 2019, o 23:35

Fajne są te powerboxy, wyprowadzenia i rozdzielenia. Ale czy ktoś widział kiedyś upalone ścieżki zasilania w FBLu? Bardziej bałbym się idącej za zastosowaniem powerboxa zwiększonej ilości połączeń które mogą się rozpiąć.
Brain ma wersję HD - ok, jest spoko bo jest wygodna złączka do zasilania i półprzewodnikowy wyłącznik zasilania (nie używam). Ale setki siedemset latają ze zwykłym Brainem albo vBarem NEO.
Wcześniej lataliśmy z serwami wpiętymi w odbiorniki, a w nich te ścieżynki były chyba jeszcze cieńsze.
Nie ma co popadać w paranoję. Jak już to rozdzielić zasilanie na 2 wtyczki, tak żeby wpiąć w 2 wolne gniazda w Brainie i tyle.
W 600 i 700 mam na jednej. 600 ma starsze serwa, ale 700 ma dość mocne i szybkie potforki. Nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 kwie 2019, o 23:45

Dokładnie, rozbierałem to kiedyś i mierzyłem - generalnie marketing. Zwłaszcza, że temat wysokich prądów jest tylko aktualny w peak'ach (czyli peeeeeaaaaaak'ach, takich nawet 1 sekundowych ) i nie wpływa znacząco na obciążanie całego układu. Zagrożeniem są wibracje (nie tylko w nitro) i sposób mocowania płytek. Co ciekawe problemy raczej występowały w IKON'ach a nie w Brainach.

Tu powstałą koncepcja, ze IKON to budżetówka Braina ale w sumie nikt tego nie pociągnął jakoś specjalnie.
Helikoptery
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 17 kwie 2019, o 23:55

Bo też nie sądzę aby tam coś się mogło upalić, jak już to trochę zasilanie przysiądzie na serwach i to pewnie o jakieś niewielkie wartości. Ciekaw jestem jakie obciążenie może się w ogóle pojawić na sterowaniu cykliką. 3 takie JRy dają łącznie 42kg, to 10x więcej od wagi całej 600 nitro. Nie ma tutaj na pewno takich sił jak w samolotach na dużych powierzchniach sterowych podczas akrobacji.

Tak jeszcze na marginesie, w 600 na tarczy jest zwyczajne łożysko, które ją spaja w całość i wszystko co leci na serwa przechodzi przez to łożysko. Gdyby tam były takie siły to kurcze co drugi lot byłoby do wymiany :-)
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 17 kwie 2019, o 23:58

Jak bardzo się boisz to zablokuj tarczę ręką i molestuj drążek. W locie nigdy takie obciążenie nie powstanie więc jak nic się nie stanie przy takim teście, to tym bardziej w locie.

Wojtek - płytka w środku IKONa jest identyczna z tym co siedzi w Brainie. Te same napisy (Brain V...), to samo wykonanie. Rozbierałem IKONa i Braina w tym samym momencie jak dopadła mnie paranoja i postanowiłem polakierować płytki po tym jak zwodowałem 420.

Amerykańce więcej latają nitrusami, stąd pewno więcej przypadków ukruszonych lutów w jankeskim wydaniu Braina. W ogóle rynek jest większy, więc nie zdziwił bym się, gdyby Ikonów było więcej niż Brainów, a to odpowiednio ukształtowało by statystykę usterek.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2019, o 00:02 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 kwie 2019, o 00:01

gcze pisze:dają łącznie 42kg, to 10x więcej od wagi całej 600 nitro.


To błędny trop. Nie statyczna masa ma znaczenie tylko zmiany kątów, przyspieszę, powierzchni łopat i innych tematów, opory, które są w kwadracie prędkości, prędkości, które są kątowe itp - nie mam o tym pojęcia ale wiem, że to nie chodzi o masę modelu podnoszoną na trzech serwach.

A finalnie chodzi o to, że im mocniejsze i szybsze serwa tym robisz szybciej figury. A co do samolotów, to też nie wiem ale nie zdziwił bym się jak by się okazało, ze siły (albo jakieś momenty) są większe niż ta.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7693
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 kwie 2019, o 00:02

mwx pisze:Jak bardzo się boisz to zablokuj tarczę ręką i molestuj drążek. W locie nigdy takie obciążenie nie powstanie więc jak nic się nie stanie przy takim teście, to tym bardziej w locie.

Wojtek - płytka w środku IKONa jest identyczna z tym co siedzi w Brainie. Te same napisy (Brain V...), to samo wykonanie. Rozbierałem IKONa i Braina w tym samym momencie jak dopadła mnie paranoja i postanowiłem polakierować płytki po tym jak zwodowałem 420.



Wiem, też rozbierałem ale awaryjność IKON'a jednak jest większa niż Braina - a to niby to samo - podejrzewam, że IKON to odpady jakościowe z BRAIN'a
Helikoptery
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 18 kwie 2019, o 00:15

Nie, no to by był strzał w stopę i marketingowa porażka na najważniejszym rynku dla sprzętu RC. Nie ma takiej opcji. MSH Electronics to teraz już oficjalnie i całkowicie amerykańska firma, ale nawet wcześniej, za czasów włoskich development był już oparty na amerykańcach. Jak już to spodziewał bym się prędzej bardziej macoszego traktowania naszego małego euroryneczku, chociaż to też byłoby bez sensu.

Środowisko jest małe, każda kicha od razu odbija się dużym echem, nie opłaca się świadomie wypuszczać kaszany dla jakichś znikomych oszczędności.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 18 kwie 2019, o 00:20

@MWX - OK, fakt faktem, nie pomyślałem, że qcze chce to do spaliny a tam minimalizacja ilości połączeń to jeden z kluczy do uniknięcią katastrofy.
Tym nie mniej BEC jest naprawdę wypasiony.
Może i na wyrost, ale jest wypasiony.

Poza tym:


mwx pisze:Jak bardzo się boisz to zablokuj tarczę ręką i molestuj drążek. W locie nigdy takie obciążenie nie powstanie więc jak nic się nie stanie przy takim teście, to tym bardziej w locie.




Nooo właśnie.
Bzdura.
Jak chcesz wygenerować maksymalne obciążenia awioniki to szarp serwami.
NIEOBCIĄŻONYMI
Możliwie wszystkimi czterema na raz (czyli lewy drążek po skosie).
Im szybciej tym lepiej.
I w tym samym czasie monitoruj napięcie.

Też się kiedyś mocno zdziwiłem.
Zablokowane serwa nigdy nie wygenerują takiego obciążenia.

Tłumaczę to sobie tak, że chodzi o to, żeby kazać się krecić silnikowi w serwie w stronę przeciwną do tej w którą się kręci z rozpędu.
I takie sytuacje - owszem - mają miejsce w locie.
Mogą mieć.



wojtekr pisze:

Tu powstałą koncepcja, ze IKON to budżetówka Braina ale w sumie nikt tego nie pociągnął jakoś specjalnie.



Aa... To właśnie poznałem kolejną koncepcję czym właściwie jest IKON (był)...
Tyle, że zawsze był w tej samej cenie co Brain.


wojtekr pisze:
Wiem, też rozbierałem ale awaryjność IKON'a jednak jest większa niż Braina - a to niby to samo - podejrzewam, że IKON to odpady jakościowe z BRAIN'a


... i kolejna teoria, poniekąd spójna z poprzednią.

A ktoś jeszcze pamięta jedyną wiarygodną wersję?
Że twórcy Braina rozstając się z MSH dogadali się, że bedą robić sobie swojego FBLa pod nazwą IKON, a MSH będzie dalej robił tego samego FBLa pod nazwą Brain?

Źródeł niestety nie znam (poza tym, że gdzieś na tym forum ktoś to pisał... )


Anyway co do meritum
wojtekr pisze:
To błędny trop. Nie statyczna masa ma znaczenie tylko zmiany kątów, przyspieszę, powierzchni łopat i innych tematów, opory, które są w kwadracie prędkości, prędkości, które są kątowe itp - nie mam o tym pojęcia ale wiem, że to nie chodzi o masę modelu podnoszoną na trzech serwach.

A finalnie chodzi o to, że im mocniejsze i szybsze serwa tym robisz szybciej figury. A co do samolotów, to też nie wiem ale nie zdziwił bym się jak by się okazało, ze siły (albo jakieś momenty) są większe niż ta.



Z tym się zgadzam bez dwóch zdań.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 18 kwie 2019, o 00:23

mwx pisze:
Środowisko jest małe, każda kicha od razu odbija się dużym echem, nie opłaca się świadomie wypuszczać kaszany dla jakichś znikomych oszczędności.



FAkt. MSH zaczęło oszczędzać na produkcji, robić tarcze z luzami, rozsypujące się łożyska i co?
... i nie ma już MSH.
Nie wiem czy dwa fakty miały bezpośredni związek, ale sądzę, że pośredni - owszem.
Makaroniarze chcieli za dużo wyciągnąć kasy z rynku który zwyczajnie nie ma dostatecznie dużego potencjału, oraz pojechać na opinii w rynku, który nie ma wystarczającej bezwładności.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 18 kwie 2019, o 00:39

To już dawno zostało powiedziane i przewałkowane na HF i grupie FB.
Brain i Ikon to jest ta sama jakość i ten sam hardware prócz obudowy.
Ikon to po prostu jest Brain na rynek amerykański z licencją dla HeliDirect.
Przez chwilę był jeszcze TrackX z licencją dla Compassa i to też było to samo w innej budce.
Ikon jest lekko faworyzowany bo występuje Ikon2 w budzie aluminiowej a Braina2 na stronie nie widziałem Alu.

Co do MSHE to firma jest nadal raczej włoska bo wykupił ją i zarządza nią RIK czyli BrainDev czyli włoch - jeden z głównych developerów MSH.
Możliwe, że są w tym jakieś udziały i pomoc z USA ale firma jako taka oficjalnie pozostaje włoska.
MSH Electronics S.r.l. Via G. Sidoli, 11 Milano (20129) Italy CF/PI: 10146070965 REA: 2509537
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 18 kwie 2019, o 00:59

To co oni tylko przestali heliki produkować? Protosy?
I teraz robią co... Tylko Brainy?
...
W sumie tu jeszcze dupy nie dali...
Jeszcze i oby jak najdłużej...
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 596
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Carson » 20 kwie 2019, o 10:02

Dlubanko na szybko przed wypadem na lake:
ObrazekObrazekObrazek

Pomalowane na zolto podwozie dla lepszej orientacji na plecach i zmiana paskudnego lacznika podpor :) Dzisiaj testy! :juppi:
X360 - w drodze / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 20 kwie 2019, o 12:48

Po święceniu pojechałem uśpić Córkę i wylatać kilka pakiecików. Oxy2 rulez.
@pkali NIE sprzedawaj!!!

Obrazek

Wesołych Świąt i mokrego dyngusa!!!
Ciekawe kto utopi helika w poniedziałek??
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości