Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 10:25

Carson pisze:A to samoloty nie lataja generalnie same? hmm :mrgreen:



Trochę tak, a trochę nie.
Znaczy się generalnie samoloty są mniej wymagające od helików, zawsze jakoś tam polecą, jakoś wylądują, ale ...
...
Np wczoraj na Regułach helikiem w zawisie telepało po kilkadziesiąt cm w górę i w dół - takie porywy i uskoki wiatru były.
Wylądować w takich warunkach ŁADNIE i MIĘKKO samolotem to naprawdę nie byle co.
Skrzydełko które nie ma żadnej stabilizacji nie ma szans w tym ładnie latać...
Generalnie ... po latach stwierdzam, że latanie helikopterem - owszem - jest zajebiste, wymaga mega ogarnięcia psychomotoryki, orientacji w przestrzeni i tak dalej, ale z takim prawdziwym lataniem więcej wspólnego mają samoloty...
Nie wiem, może za mało latałem, ale ostatnio mam tak, że po każdym niepowodzeniu samolotem biorę helika, żeby się odwkurwić.
... A kiedyś było odwrotnie - ale wymagania w stos. do samego siebie miałem na innym poziomie ;)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2279
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 154 razy
Podziękowano: 184 razy

Postautor: pkali » 4 maja 2019, o 10:34

Jeśli podasz mi przepis jak na powierzni ze zdjęcia prócz sześciu helików upchnąć jeszcze jakieś samoloty to się skuszę :)
A na poważnie, mam skrzydło, które w powietrzu było może z pięć razy. Jakoś ciągle nie ma czasu po lataniu helikami albo za bardzo wieje...
ObrazekObrazek

Tapatalk
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 10:41

pkali pisze:Jeśli podasz mi przepis jak na powierzni ze zdjęcia prócz sześciu helików upchnąć jeszcze ja :piwo: kieś samoloty to się skuszę :)


No nie nie - przestrzeń to bezapelacyjnie musisz trochę powiększyć. Ale tylko trochę.
Musisz znaleźć w domu miejsce na JEDEN samolot. Jeden.
Dalej już będzie prosto...
;)

pkali pisze:A na poważnie, mam skrzydło, które w powietrzu było może z pięć razy. Jakoś ciągle nie ma czasu po lataniu helikami albo za bardzo wieje...
ObrazekObrazek




Nooo własnie właśnie... Ja pamiętam to Twoje skrzydełko z wincentowa i ono mnie całkiem kusi...
ale to inna sprawa.
Zasadnicza jest taka, że ... Co to znaczy "za bardzo wieje?!?!" :hammer:
Twardym trza być!!
:piwo:
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2279
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 154 razy
Podziękowano: 184 razy

Postautor: pkali » 4 maja 2019, o 11:27

Z tym skrzydłem jest taki problem, że miało służyć jako platforma fpv. Podczas pierwszych lotów okazało się, że przy wietrznej pogodzie bardzo nim bujało i trochę się zniechęciłem. Windcatcher twierdzi, że to kwestia za lekkich pakietów i złego wyważenia. Muszę kiedyś do niego wrócić.
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 11:35

A nie no to dobra - znaczy, że te skrzydełka tak po prostu mają.
Moja Zeta Z-84 ma dokładnie to samo, a to jest podobnej klasy platforma.
Co więcej nie jestem przekonany czy np. dwukrotne zwiększenie rozpiętości cokolwiek jakoś diametralnie poprawi, a na pewno przysporzy dużo kłopotu jeśli chodzi o transport i przechowywanie.

Tym nie mniej, do FPV - jak narazie (spośród płatowców) to chyba najlepsza platforma.
W czasie silnego porywistego wiatru trzeba po prostu dawać w palnik na maksa i tyle, a lądowanie - no cóż... zawsze się uda. Lepiej lub gorzej ;D
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2111
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 6 maja 2019, o 19:48

Klasyczny problem - czy latać takim maluchem, gdzie pierdnięcie komara wywala go z równowagi, czy robić coś większego/cięższego.
A tu jak zwykle na płynność lotu wpływa obciążenie jednostkowe powierzchni nośnej.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 6 maja 2019, o 20:21

no ale powyżej pewnego obciążenia masz cegłe a nie samolot...
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 149
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Osa » 6 maja 2019, o 20:34

aikus pisze:no ale powyżej pewnego obciążenia masz cegłe a nie samolot...


Albo niezły przecinak, co kto lubi :nw:
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 6 maja 2019, o 20:46

Tak, ale do przecinaka jest jeszcze wymagana duża moc, która wyklucza długi czas lotu.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 7 maja 2019, o 16:01

Jaki jestem teraz śliczny, mogę bez kabinki latać ;-)
Obrazek
Obrazek
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 825
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: mikegsx400 » 7 maja 2019, o 16:28

A te dętki to co to? :D
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 7 maja 2019, o 16:30

No dobra, może nie jestem aż tak śliczny ;-) górna to osłona na wiązkę kabli do kbara, a dolna to antena i osłona na przewód antenowy, jest tam zawinięty. Trzeba było zrobić zdjęcie z drugiej strony.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 7 maja 2019, o 22:15

Nie no śliczny śliczny.
Stanął mi.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4624
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 7 maja 2019, o 23:22

aikus pisze:Stanął mi.

Bo pasek masz za mocno naciagniety :hammer:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 568
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: gcze » 8 maja 2019, o 00:19

aikus pisze:Nie no śliczny śliczny.
Stanął mi.


Eee, to ja na wszelki wypadek jednak założę kabinkę :wow2:
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4624
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 262 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 8 maja 2019, o 01:56

Załóż jeszcze jakieś dobre gumy, i to szybko zanim trafisz na wątek o wyciszaniu kabinek... :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 149
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Osa » 9 maja 2019, o 20:39

Pany...
Programuję mojego Oxiaka i mam małe pytanko. Czy przełącznik ID0, ID1, ID2 wpływa oprócz obrotów na skok ogólny? Wygląda, że czym wyższe położenie ID to mam mniejszy skok ogólny.
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 maja 2019, o 21:29

Jakieś szczegóły dotyczące rodzaju nadajnika by pomogły, ale w większości klasycznych (nie OpenTX) jest tak, że każdy idle ma swoją krzywą gazu i swoją krzywą skoku.
Awatar użytkownika
Osa
Stały bywalec...
Posty: 149
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Osa » 9 maja 2019, o 22:10

Sorry popieprzyło mi się. Niestety teraz córcia ma pierwszeństwo i dopiero jutro się dopadnę do nadajnika. Ale chyba wiem gdzie błądzę.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 8863
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 773 razy
Podziękowano: 547 razy

Postautor: aikus » 10 maja 2019, o 04:13

@maciek w opentx też tak może być.
Jeszcze bardziej tak może być.
Bo może być na przykład tak że każdy idle będzie miał do wyboru trzy krzywe skoku które uruchamiasz poszczególnymi pstryczka mi..
... albo każda Krzywa skoku będzie miała do wyboru trzy idle.
Jak kto chce.

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości