Co dziś zrobiłeś ze swoją (nie tylko) latającą maszyną

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 925
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 11 wrz 2019, o 15:50

Ejj , jakim VHSem, jak już to S-VHS ale tego prawie nie było. Zwykły VHS nie miał startu do telewizyjnej jakości, miał 240 linii. Człowiek czyścił te głowice, regulował a i tak niewiele to dawało. Dopiero DVD się wszyscy jarali, że jakość super. Kurcze na VHS nie dało się człowieka rozpoznać ze średniej odległości.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10517
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 622 razy

Postautor: aikus » 11 wrz 2019, o 23:28

S-VHS był domeną kamer - fakt, rzadko spotykany w odtwarzaczach a adaptery z kaset S-VHS- robiły automatycznie zwykłego VHSa.

Natomiast nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że prawidłowo działający VHS był tak nędzny.
trzeba tylko było mieć dobry, naprawdę dobry sprzęt i nie jedno profejonalne studio zajmujące się digitalizowaniem nagrań analogowych Ci to dziś udowodni.
Zrobi się DVD z Twojego ślubu sprzed 20 lat tak, że Ci szczęka opadnie.
A potem wiesz co Ci powie?

"niech Pan zachowa tę kasetę. Bo ta płyta DVD jak ją pan połozy przez nieuwagę nasłońcu na chwilę, albo po prostu bez opakowania na stole na kilka dni to szlag ją trafi i może Pan zapomnieć o swojej pamiątce.
I wtedy właśnie przyjdzie pan do nas znów z tą starą zjeżdżoną kasetą i My panu znów zrobimy taki super czyściutki zaje**sty remake."

tam pozailością linii było naprawdę wiele czynników... Trzeba pamiętać, żę ten zapis był wciąż analogowy...
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 900
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bi0ly » 15 wrz 2019, o 00:46

Po ostatnim razie jak w locie wypięła mi się wtyczka z govem od breina mini ( dobrze że nie serwa ) postanowiłem temu zaradzić. Zadupcyłem wszystko hot glutem i teraz żadne wibracje nie straszne , Najwyżej wypnie się wszytko na raz :rotfl: . Bardzo ladaco siedzą te wtyki w porównaniu do klasycznego brajana :| .
Obrazek
Obrazek

Teraz można fikać 8-)
MSH 380 \XL 380\ X360\2 x Oxy 2 - DX9

Pozdrawiam Bi0ly :)
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1423
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 67 razy

Postautor: ocean_wro » 15 wrz 2019, o 17:34

A kiedyś obiecałem, że jak lidlolot nie będzie chciał współpracować to skończy swój żywot.

Dziś nie chciał współpracować....

Póki co śrut, strzały z łuku, nóż, kamienie

Syny miały pociechę, tato tyż :-)

Się jeszcze franca trzyma, prawie zdolny do lotu (ARF)

To be continued....ObrazekObrazekObrazekObrazek
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 900
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Bi0ly » 15 wrz 2019, o 18:27



Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
MSH 380 \XL 380\ X360\2 x Oxy 2 - DX9

Pozdrawiam Bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17958
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 wrz 2019, o 19:55

Nie lepiej było w locie???
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 16 wrz 2019, o 11:18

Dziś dzięki większej ilości czasu wolnego, Postanowiłem się zabrać za oględziny zasilacza Power X-40 13V 40A który odmówił mi posłuszeństwa 1.5 roku temu lub więcej . Po po oględzinach powierzchownych nic nie stwierdziłem nic nie dostrzegłem. Natomiast dopiero po odkręceniu całej płyty od obudowy ujawniła się usterka, przepalone ścieżki.
Chyba będzie trzeba jakieś druciki lutować bo innego wyjścia nie ma , a może ktoś już naprawiał podobną awarię.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 281
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 16 wrz 2019, o 15:58

Samo z siebie się nie spaliło do sprawdzenia ewentualnej wymiany.
* Mostek gretza
* Tranzystory przełączające części pierwotnej
* rezystancja rezystorów po stronie pierwotnej (szczególnie małe wartości czy się zgadza)
999e8e371ef16d1c2010ee3d52c5326f.jpg


Jak chcesz się bawić to można go reanimować małym kosztem.
Lub poszukać jak uruchomić i nabyć takie zasilacze.
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-ds45 ... 8410256282 37A przy 12V
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-serw ... 8381262697 59A przy 12V
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N-DFC / T-rex 450L-DFC / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 16 wrz 2019, o 16:27

Nie zależy mi na tym zasilaczu , leżał 2 lata jak wcześniej pisałem. Bardziej z ciekawości chcę spróbować czy mi się uda uruchomić . Czyli mówisz że zrobienie mostka z przewodu nie pomoże!

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 281
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 17 wrz 2019, o 00:12

Po takim upaleniu ścieżek jak poprawisz je i dasz 220 będą fajerwerki na 100%
T-rex 600N-DFC / T-rex 450L-DFC / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10517
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 622 razy

Postautor: aikus » 17 wrz 2019, o 17:32

Eee no to fajnie!!!!
Rób!! I nagrywaj.... :)
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 21 wrz 2019, o 06:22

oki188 pisze:Po takim upaleniu ścieżek jak poprawisz je i dasz 220 będą fajerwerki na 100%
W sumie racja, dam sobie siana z tym chińskim szrotem bo i za bardzo czasu nie mam.
Na brak zasilaczy nie narzekam, a że wpadł w ręce przypadkowo to pomyślałem że się może udać. więc prawdopodobnie ląduje w koszu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 21 wrz 2019, o 06:34

aikus pisze:Eee no to fajnie!!!!
Rób!! I nagrywaj.... :)
Żeby zbadać sprawę bez fajerwerków wystarczy na przewód dać bezpiecznik .

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10517
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 622 razy

Postautor: aikus » 21 wrz 2019, o 07:48

Ale jak ścieżki są popalone to nic nie będzie... Obwód nie zamknięty....
A potem - wiadomo, drut na bezpiecznik i ognia!!!
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4840
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 463 razy

Postautor: Artja » 21 wrz 2019, o 16:33

Ty Aikus chyba dawno w garażu nie byłeś, co? ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10517
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 622 razy

Postautor: aikus » 21 wrz 2019, o 18:57

Nooo daaaawno.....
Awatar użytkownika
PiotrMichal
Stały bywalec...
Posty: 113
Rejestracja: 19-01-2019
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: PiotrMichal » 21 wrz 2019, o 21:09

A my z Michałkiem dziś naprawialiśmy nadgryzionego Shining-a, o tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
i może jutro to sprawdzimy w boju.
Pozdrawiamy,
Piotr & Michałek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1048
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: mikegsx400 » 21 wrz 2019, o 21:54

PiotrMichal pisze:... i może jutro to sprawdzimy w boju.


No pewnie że sprawdzimy :D
Zasadniczo, każdy gość przynosi do twojego domu radość... jeden przy wejściu, inny przy wyjściu.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1725
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 30 wrz 2019, o 12:52

Powoli dłubię. Dziś instalacja paliwowa.
Obrazek
Wystarczy dociąć wężyk tankowania. Nie wstawiłem jeszcze nigdzie filtra paliwa. Może być na wejściu do zbiornika, czyli na przewodzie tankowania? Czy koniecznie wpiąć pomiędzy zbiornik i iglicę regulacyjną?

Btw, guma z dętki wytrzyma w nitro?
Obrazek
Nie miałem innego pomysłu na montaż trójnika, aby nie był na sztywno i zarazem jakoś to się trzymało kupy.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4086
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 30 wrz 2019, o 14:58

SeKLeS pisze:Powoli dłubię. Dziś instalacja paliwowa.
Obrazek



Piękny motorek :piwo: posmarowałeś delikatnie powierzchnię styku tłumika z blokiem silnika sylikonem? Jeśli nie to będziesz miał już po pierwszym locie straszną tłustą kaszanę pod maską, a na dodatek ciśnienie w zbiorniku nie będzie stabilne.

SeKLeS pisze:Wystarczy dociąć wężyk tankowania. Nie wstawiłem jeszcze nigdzie filtra paliwa. Może być na wejściu do zbiornika, czyli na przewodzie tankowania? Czy koniecznie wpiąć pomiędzy zbiornik i iglicę regulacyjną?


Wstaw tylko na przewodzie do tankowania. Nie ma potrzeby na pokładzie go wozić. Jak dasz filcowy ssak do zbiornika to już w ogóle nie będzie problemu, tylko wtedy raczej trzeba tankować przez dodatkową rurkę prowadzącą do zbiornika.

SeKLeS pisze:Btw, guma z dętki wytrzyma w nitro?


Jakiś czas wytrzyma, jak puści to nic się nie stanie. Postaraj się żeby to było wszystko szczelne, żeby ciśnienie nie uciekało. Podczas tankowania zawsze całkowicie zamykaj przepustnicę, będzie mniejsza szansa że się silnik zaleje w cholerę. Idealnie byłoby podczas tankowania zaciskać wężyk prowadzący do gaźnika, ale zakładam że będziesz miał założoną maskę więc nie da rady. Gaźnik jest w dole, więc nie powinien się zalać. Będzie za to problem z odpalaniem, bo przy każdym nawet najmniejszym przelaniu paliwo będzie się lało wprost na świecę - o tym chyba już gadaliśmy.

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości