Usprawnienia forum: Wy mówicie - my robimy :)

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 kwie 2018, o 20:07

Myślę, że warto rozważyć taki wątek jaki widziałem na forum swiatelka.pl :masakra: :masakra:

Rozumiem, że latanie helikami na bani nie jest żadnym problemem, a niektórym nawet pomaga ale rzeczywiście świecenie latarkami po pijaku to już kryminał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Helikoptery
Awatar użytkownika
angry trex
Domownik forum...
Posty: 356
Rejestracja: 24-05-2016
Lokalizacja: Swaj - beverly hills Poznania
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: angry trex » 24 kwie 2018, o 20:10

Oczywiście jestem za, żadnego picia na forum :rotfl: :piwo2:
Pozdrawiam, Sławol

Urodzony by latać...
zmuszony do pracy.

.................................
Goblin 700 C, Goblin 570 Full Carbon, Goblin 420, Devil 380
Taranis X9D Plus Special Edition
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 kwie 2018, o 22:24

Jestem za. Dlatego wczoraj czytałem o poważnych problemach natury życiowej na pfmrc...

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 651
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 120 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 25 kwie 2018, o 08:31

wojtekr pisze:Myślę, że warto rozważyć taki wątek...

Albo nawet zrobić upgrejda:
"Żeby zalogować się na naszym forum - dmuchnij w balonik podłączony do Twojego portu COM. ;)
W celach weryfikacji przeciwnarkotykowej skontaktuj się z adminem Qrzycho.
Jeśli chcesz wejść w głębsze pokłady naszego forum - skontaktuj sie z Kodeini
Jeśli szukasz czegoś konkretnego przypnij do swojego nicku [SZ] np: [SZ]pawel

W razie problemów po fakcie:
Zaburzenia sensoryki: ElSorZab
Kompleks wielkości: miDitoWer.
Nauka odruchów odmowy: LerNing"

EDIT:poprawki drobne nieistotne.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 cze 2018, o 14:51

Nie wiem czy to odpowiedni dział (w razie czego proszę przenieść), ale mam pytanko - czy też macie problemy z poruszaniem się po forum ?
U mnie od kilku dni forum ładuje się po kilka minut na każdą stronę (czasami kończy się na niczym) - np dzisiaj przed kilkoma minutami żeby się zalogować straciłem około 10 minut.
Sprawdzałem na kompie z Win-10 przeglądarka FF oraz Edge, komp z Win-7 przeglądarka FF, komp z Linux mint przeglądarka FF, no i telefonek z Androidem i przeglądarką FF
Na wszystkich urządzeniach taki sam efekt :(

Nie dzieje się tak cały czas - na przykład teraz jest OK
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
angry trex
Domownik forum...
Posty: 356
Rejestracja: 24-05-2016
Lokalizacja: Swaj - beverly hills Poznania
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: angry trex » 14 cze 2018, o 14:55

Ja mam to samo, wczoraj myślałem ze mnie coś trafi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam, Sławol

Urodzony by latać...
zmuszony do pracy.

.................................
Goblin 700 C, Goblin 570 Full Carbon, Goblin 420, Devil 380
Taranis X9D Plus Special Edition
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 cze 2018, o 15:13

angry trex pisze:Ja mam to samo, wczoraj myślałem ze mnie coś trafi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Pocieszające jest to, że problem nie leży po stronie użytkownika ;)
Pozostaje mieć nadzieję że sytuacja przestanie się powtarzać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 cze 2018, o 15:29

Taaa. Cos się psuje. Wiemy i myslimy ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3262
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 14 cze 2018, o 16:16

Bardzo przepraszamy za pojawiające się "zwiechy" forum spowodowane po stronie hostingu - jeśli będą się powtarzały (oby nie) zmienimy providera.
Jeśli macie jakieś doświadczenia z hostingiem (jakością serwera, jakością obsługi) to chętnie wysłuchamy propozycji...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2798
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 14 cze 2018, o 16:24

Grzesiu, a na czym obecnie jesteśmy hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 24 cze 2018, o 00:49

Czy tylko ja przestałem dostawać powiadomienia o nowych postach w obserwowanych wątkach?
Bo chyba przestałem.
Cisza na forum i cisza... zaglądam, a tu pełno nieprzeczytanych.
I to już tak od ... chyba od przedwczoraj z trzeci raz.

Ciekawe czy tu dostanę powiadomienie jak mi ktoś odpisze...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 24 cze 2018, o 01:40

Dobra, update. Tylko ja.
RODO - nie zaakceptowałem zgód na koncie pocztowym interii zaimportowanym do gmaila.
I wszystko jasne.
Już działa.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2018, o 11:47

Ramotny pisze:Bardzo przepraszamy za pojawiające się "zwiechy" forum spowodowane po stronie hostingu - jeśli będą się powtarzały (oby nie) zmienimy providera.
Jeśli macie jakieś doświadczenia z hostingiem (jakością serwera, jakością obsługi) to chętnie wysłuchamy propozycji...


Chciałem tylko zgłosić, że zwiechy się powtarzają, przed chwilą miałem "service unavaileble" i straciłem dość długiego posta.
Jeśli chodzi o hosting, to dołączam się do pytania Artu "Na czym obecnie jedziemy".
Mam jakieś rozeznanie, ale nie wiem czy to co znam będzie jakkolwiek konkurencyjne, bo wiadomo, że polecając coś - biorę jakąś tam odpowiedzialność za to.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3262
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 3 lip 2018, o 15:32

Obecni mamy dzierżawiony VPS w firmie OGICOM (znanej też pod nazwą BLINK albo H88). Nie jesteśmy ortodoksami - możemy zmienić.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2018, o 19:55

... i rozumiem, że z jakichś względów to MUSI być VPS?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lip 2018, o 20:09

Nie, musi działać i musi działać w miarę szybko.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2018, o 20:52

... to może wziąć na testing jakiś tydzień w home.pl albo w czymś takim? przeważnie mają wszędzie jakiś tydzień za free czy coś takiego...
Pytanie jakie to nasze forum ma wymagania...
No bo jeśli chodzi o VPSa to, jeśli nie ma uzasadnionej potrzeby żeby to był VPS, to ... wydaje mi się (ale może mi się tylko wydawać), że to armata na muchę na takie forum. w sensie lepszy byłby zwykły hosting www, bo za mniejsze pieniądze dałby więcej...

Problem w tym, że tu ciężko zrobić w miarę miarodajne testy, bo jeśli by uruchomić wersję testową na takim np. home, no to mało kto tam będzie klikał.
A jak się przeniesie produkcję - to może się okazać, że się wjechało osobówką w zaorane pole... :)

Z drugiej strony, jeśli teraz jedziemy na VPSie, to znamy jego parametry i możemy poobserwować obciążenie maszyny. To powinno dać jako-takie rozeznanie odnośnie tego czego potrzebujemy na nowym hostingu.

Co do VPSa to znam tylko jedną firmę z którą mam doświadczenia ... jakieś tam (w sensie konkretnie: generalnie jest OK, maszynka jak najbardziej parametry trzyma, obsługa OK chociaż tu nie jestem miarodajny pewnie bo oni sie mnie boją :D, ... Stoi u nich jeden krytyczny serwer z firmy którą się opiekuję... No i coż. Jedna tylko rzecz: BEZAPELACYJNIE trzeba mieć swoje backupy. Pięć lat współpracy i już dwa razy wyjebka była taka, że gdyby nie własne backupy to firma by leżała...
Niby truizm, ale znam kilka firm, które przez coś takiego przestały istnieć z dnia na dzień.
Bo w jakiejś firmie hostingowej chmura poleciała w piach i odzyskali wszystko po 3 dniach... prawie wszystko. Stracili jakieś 3% danych.
No i te 3% danych to były całe trzy firmy.
Straszno i śmieszno.
Więc ... niby generalnie OK, ale żebym miał ich polecić i wziąć za nich odpowiedzialność, to ... tego...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2316
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 3 lip 2018, o 21:03

byłem w home przez wiele lat
ostatnio miałem awarię serwera i dzwonili do mnie, czy przypadkiem backupu nie robiłem sam, bo oni nie bardzo mogą odtworzyć z własnych zasobów :gas:
byłem bez strony przez 2 dni
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7403
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 702 razy
Podziękowano: 484 razy

Postautor: aikus » 3 lip 2018, o 21:52

No bo generalna zasada dla klienta jest taka: Chmura chmurą, ale swój backup trzeba mieć.
I to najlepiej nie jeden.
Bo 1 - 1 = 0.

I nie ważne czy to rzeczywiście chmura czy zwykła platforma wirtualizacyjna czy jakakolwiek usługa - nie ważne co dostawca twierdzi, ważne, że w razie W de facto odpowiedzialności nie bierze żadnej.

Po tamtej wpadce wykupiliśmy sobie dodatkową usługę backupu po NFS, ale to nie znaczy, że zrezygnowaliśmy z własnego backupu. Po prostu odtworzenie backupu po NFS (jeśli zadziała) będzie szybsze niż wypychanie całej maszyny przez 10Mbps łącze.

Inna sprawa jest taka, że jako provider usługi hostingowej stawałbym na rzęsach, żeby nie dopuścić do takiej sytuacji, żeby klient odzyskiwał zasoby ze swoich backupów, ale czy by mi się to zawsze udało?
Nie wiem.
A czemu nie wiem?
Bo jak mi biznes powie, że nie dostanę dodatkowego storydża na backupy to z własnych pieniędzy go nie kupię - proste. :dk:
I w sumie to jak się to wypierdoli to nie powinienem się nawet przejmować.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3262
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 3 lip 2018, o 22:17

VPS jest mniej więcej od połowy 2016 - wcześniej był serwer ogólny współdzielony ale w miarę jak ilość użytkowników rosła zwiększało się obciążenie procesora i ilość wątków PHP aż zaczął się zatykać. Operator zasugerował że lepszym (czyt. wydajniejszym) rozwiązaniem jest VPS. W międzyczasie od tamtej pory już dwa razy rozszerzaliśmy go i co ciekawe ile razy dzwonię na infolinię to w logach jest niby wszystko ok czyli zasoby serwera (poza www) nie są wyczerpane a mimo to sa zwiechy. Poprzednia (połowa VI) była podobno "złymi nastawami serwera" ale na moje wyczucie i znajomość tematu to mnie olali. Dziś zagroziłem że albo to definitywne naprawią albo zmieniam(y) operatora. Póki co działa...
Oczywiście rozważaliśmy też postawienie własnego fizycznego serwera ale do tego oprócz HW trzeba jeszcze mieć dobre, wydajne, redundantne i stabilne łącze internetowe tak więc to na razie odpadło...
Tak więc będziemy obserwować co się dzieje a w razie problemów informujcie mnie/nas od razu na admin(at)heli-team.pl i będziemy interweniować.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mirek1410 i 13 gości