Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3797
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 305 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 sty 2019, o 00:02

omcKrecik pisze:To wszystko prawda. Z wyjątkiem:

mwx pisze:Silnik ma wyższą sprawność gdy zasilany jest wysokim napięciem - czyli mamy więcej energii mechanicznej z takiej samej "ilości" energii elektrycznej.


omcKrecik pisze:Nie mam pewności... Mógłbyś uzasadnić, czemu tak sądzisz (lub czemu tak jest) ?


Masz rację, zagalopowałem się z tym silnikiem. Dwa identycznie zbudowane silniki różniące się tylko kv będą miały bardzo zbliżoną sprawność.

Nie będę tłumaczył swojego przewodu myślowego żeby się nie pogrążać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 9 sty 2019, o 08:42

No widzisz Carson... I Teraz weź to wszystko podklej...
To jest jakiś dziwny temat.
Strach się go dotykać.
Niby prosta sprawa a zawsze wybucha ztego flejm na kilka stron.
Najmadrzejsze osoby zaczynają brrdzic duby smalone.
Diabeł z aniołem siadają za stołem.
PO i PiS w jednym spają domu.
Ogień krzepnie.
Blask ciemnieje.
Ma granice nieskończony...
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1777
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 9 sty 2019, o 13:41

aikus pisze:Ma granice nieskończony...

Jak to ? Albo nieskończony, albo ma granice. To autor tego tekstu przysmalił :rotfl2:
aikus pisze: wybucha ztego flejm na kilka stron.

Żeby tam zaraz flejm... Wymieniamy się wiedzą i tyle, fajnie jest. Ale rozszerzę mój skromny apel do Was - uwierzcie w możliwości własnych głów, nie polegajcie wygodnie na tym, co ktoś tam gdzieś w necie napisał. To jest zwykle dość łatwo zweryfikować, puścić trochę prądu po własnych neuronach i może być ciekawie i wesoło. Przykład jest w temacie o liposkrzynce i to wytłuszczony.
mwx pisze: Dwa identycznie zbudowane silniki różniące się tylko kv będą miały bardzo zbliżoną sprawność.

W praktyce różnice dochodzą do 4% w obszarze spotykanych kV.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 9 sty 2019, o 14:17

omcKrecik pisze:
aikus pisze:Ma granice nieskończony...

Jak to ? Albo nieskończony, albo ma granice. To autor tego tekstu przysmalił :rotfl2:


No co Ty... Przesz nieskończony ma granice!
W nieskończoności.
O co Ci chodzi...
:swir:
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1777
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 9 sty 2019, o 14:22

aikus pisze:W nieskończoności.

Jest tam jakiś adres ?
:lol:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 9 sty 2019, o 14:28

FFFFF... i tak dalej (do nieskończoności).
:)
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1046
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 14 sty 2019, o 15:56

Potrzebuje pozyczyc takiego programatora: https://hobbyking.com/en_us/usb-program ... r-esc.html
Niestety na hobbyking jest juz niedostepny a nie wiem jaki moglbym uzyc w zastepstwie. Chcialem sobie wgrac do regla od xk k110 soft blheli (wlacza gov'a) :) -->> https://www.helifreak.com/showthread.php?t=794458

Ma ktos z Was moze przypadkiem taki programator? :D
X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 14 sty 2019, o 16:37

A to nie jest zwykły UART?
Tak samo jak programator do ZYXa... albo ... cokolwiek...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1857
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 14 sty 2019, o 17:11

To zwykły UART z podłączonym ze sobą tx i rx z diodą i rezystorem pociągającym. W dokumentacji blheli jest schemat. Mam taki i działa.

Edit. Hobbywing tak samo można odczytać tym przerobionym uartem. Podobnie da się flashowac graupnera. Testowałem ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1046
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 14 sty 2019, o 17:23

Mam programator zyxa. Nada sie? :D
X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 14 sty 2019, o 17:29

Nada się tylko pytanie jak tam ten rezystor i diodę podłączyć - żeby MacGyverek ten schemat podlinkował...
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1046
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 14 sty 2019, o 17:59

"I have a device similar to the KINGKONG one shown - however it is for use after the BLHeli firmware has been flashed onto the ESC, it plugs into the servo connector and connects with BLHeli - but only after it has been flashed.

The KingKong adaptor does not support the C2 interface that is needed to communicate with "unflashed" SiLab ESCs like the K110 ESC - for that you need something like the HobbyKing device to flash the ESC with BLHeli.

Once the ESC is flashed with BLHeli (using the C2 interface) you can use either device to "talk" to it - the HobbyKing device will still work with the C2 pins, or you can use the KingKong device to communicate via the usual "servo" lead"

mysle, ze ten moglby zadzialac https://pl.aliexpress.com/item/ESC-USB- ... 56437.html
X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3797
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 305 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 sty 2019, o 09:06

Tylko że na niego będziesz czekał miesiąc a i tak trzeba lutować. To chyba przyjemniej od ręki kupić usb->uart gdzieś w PL za te 5 PLN i dolutować wspomniane oporniczek i diodkę. Satysfakcja nieporównywalnie większa :)
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1046
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 15 sty 2019, o 10:39

A ten interfejs C2, o ktorym pisza na helifreaku? przy dostępnych w sklepach usb->uart nigdzie nie wspominaja o interfejsie C2, ktory jest konieczny.
X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 27 lut 2019, o 16:35

Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 186
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Zybidk » 27 lut 2019, o 16:43


Fake. Lipo nie wybucha jak sztuczne ognie


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zybidk
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10008
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 850 razy
Podziękowano: 590 razy

Postautor: aikus » 27 lut 2019, o 16:51

W ogole nie wybucha. Rozszczelnia się, dymi, pluje ogniem - tak.
Wybucha - nie.
W kazdym razie nie nasze modelarskie lipole w miękkich obudowach.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4757
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 267 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 27 lut 2019, o 17:43

. Smutne filmiszcze o elektryku, który chciał być spaliną. A może już był, i właśnie wywaliło resztki zbiornika po zwarciu w esc? Prund to zuo.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3128
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 27 lut 2019, o 20:45

czwartek.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17609
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1598 razy
Podziękowano: 782 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 lut 2019, o 10:54

Z ciekawostek facebooowych to fajne mają filtry na market placu. Już dwa razy mi zablokowali ogłoszenia ponieważ sprzedając drona użyłem sformułowania "brudny, ale szczęśliwy" a sprzedając pakiety napisałem "po przejściach"... JPRDL :rotfl2:

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości