Hydepark - czyli bardzo brudny brudnopis (idealne miejsce na bzdury :) )

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1777
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 28 lut 2019, o 15:05

Może to przez google translate przeciskają ? :masakra:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 1 mar 2019, o 00:14

Zawsze jak o takich kwiatach czytam to sie ciesze ze moje zdrowie psychiczne nie cierpi w powodu obecności tego kurestwa w moim życiu i momentalnie przechodzi mi jakakolwiek ochota żeby próbować jednak jakoś coś...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 6 mar 2019, o 18:49

Mam zagwozdkę... czemu silnik nie lubi śmigła :dk: :wall2:


YouTube
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4738
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 460 razy

Postautor: Artja » 6 mar 2019, o 18:53

Bo to zły silnik jest :> ma luzy na łożysku i przetarte uzwojenie które po założeniu smigla ociera o korpus?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 6 mar 2019, o 18:58

Nie ma luzów NIGDZIE :hammer:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 mar 2019, o 19:02

Też obstawiam uzwojenie, poza tym jakoś rzęzi przy zatrzymaniu
Helikoptery
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1461
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: dawo » 6 mar 2019, o 19:05

Objawy jakby któraś faza doniemagała - jak jest to nowy silnik to dobrze sprawdź uzwojenia i ich wyprowadzenie czy gdzieś nie ma uszkodzeń. Na próbę zamień kable na połączeniu z reglem, zmieni kierunek działania silnika ale może jakoś pomoże choć wątpię, a może w reglu przestaw opcje timingu?
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1777
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 6 mar 2019, o 19:07

Raczej nie uzwojenie. Zmienić w programie ESC na miękki start, powinien ruszać. Jeżeli nadal nie, to zmniejszyć wyprzedzenie przełączania (timing). Jeżeli ESC jest w trybie AUTO, to zmienić ESC.
Dawo, rozminęliśmy się.
Artu, każdego traktujesz młotkiem, gdy niezbyt trafnie coś przypuszcza ?
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 6 mar 2019, o 19:54

omcKrecik pisze:Artu, każdego traktujesz młotkiem, gdy niezbyt trafnie coś przypuszcza ?

Bez wyjątku :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
omcKrecik
Maharadża Pendżabu
Posty: 1777
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 216 razy
Podziękowano: 82 razy

Postautor: omcKrecik » 6 mar 2019, o 19:59

A wiesz, że są tu takie misie, co całkiem nieżle siekierką miotają ? :mrgreen:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4738
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 460 razy

Postautor: Artja » 6 mar 2019, o 21:43

Artu pisze:
omcKrecik pisze:Artu, każdego traktujesz młotkiem, gdy niezbyt trafnie coś przypuszcza ?

Bez wyjątku :grin2:

Jak tam Twoje kolano? ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2019, o 00:01

Artu, dopiszę się do tego co napisał krecik - bardziej jako praktyk:
Co to za regiel?
Zwiększ startup power jeśli możesz.
Resztę napisał Krecik więc nie będę go dublował.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 mar 2019, o 09:00

Moim zdaniem coś jest zrypane, ale abym się mylił.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 mar 2019, o 09:06

Artu a jak go rozkręcisz ręką i potem włączysz to co robi?
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2019, o 09:57

Nie Wojtuś niekoniecznie coś jest zrypany.
Startup Power To jest to co regiel wysyła do silnika tak jakby na ślepo zanim silnik zacznie się kręcić na tyle szybko że regiel będzie wiedział jakie jest położenie i będzie że tak powiem świadomie przełączał te fazy.
Duża masa czyli duża bezwładność może powodować taki efekt miałem tak kiedyś z jakimś ciężkim śmigłem na małym silniku.
Ręką możesz mi dać radę rozkręcić silnika do wymaganej prędkości.
Poza tym to może nic nie dać bo niektóre regle są głupie i nawet jeżeli silnik się kręci to jeżeli dajesz gaz od zera to i tak najpierw wysyłają tą taką sekwencje startup i i dopiero łapią synka i zaczynają kręcić.
W ten sposób z kolei spaliłem Kiedyś jeden silnik. Rozpętałem samolot w locie w pionowej pice bez gazu a potem leciutko dodawałem gazu. Robiłem tak bo się zastanawiałem co ten Regiel odpierdala bo nie zachowało się to normalnie.
No i zrobiłem to kilka razy z rzędu i z silnika poszedł dym.
To było na reglu aerostar....
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 7 mar 2019, o 10:21

Dobra, Pany, regulator był kiedyś przeprogramowany... nie wiem "na co"... nie wnikam :swir:
Zamontuje jakiś "normalny" jak się zwrócę z roboty :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2019, o 11:58

Przeprogramowywany? W sensie jakoś ... firmware był zmieniany w nim?
... no to dupeńka jak nie masz oryginalnego...
Bo jakby tylko coś było że tak powiem w setupie grzebane, no to factory reset i jedziesz...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 mar 2019, o 12:02

A czy manual pozwolił na takie zabiegi?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 7 mar 2019, o 12:10

Z tego co kojarzę, to regulator/y w ilości kilku sztuk, kupiłem kiedyś, kiedy jeszcze rzucali kamieniami w dinozaury :vhappy: od kogoś z FVP... i coś mi się kojarzy, że mają wgrany soft Fast PWM Silabs hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 7 mar 2019, o 12:12

Uuu to juz panie.... Do mocarzy w FPV....

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości