Forum helpdesk - mobilny internet LTE

Na każdy temat. Byle kulturalnie...
Regulamin forum
Jakiekolwiek wulgaryzmy, obrażanie innych użytkowników i wszelkie inne działania sprzeczne z powszechnie przyjętymi normami społecznymi będę automatycznie eliminować posty, wątki a nawet autora.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 2 wrz 2019, o 10:30

Jaki jest obecnie najbardziej opłacalny (GB/PLN), i dobry jakościowo mobilny internet LTE w Stolnicy hmm
Chodzi mi ofertę "na kartę", bo nie chcę się za bardzo wiązać umową na 24 miesiące :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 wrz 2019, o 10:58

Nie wiem czy to LTE czy nie, ale ja mam orange free na kartę i przy doładowaniu za 100 dostaję 8GB na wykorzystanie. Przy moich potrzebach uzbierałem już ponad Terabajta i ciągle rośnie.
Ładuję za 100 raz na 3 miesiące bo za 30 zł mam wykupioną usługę darmowych rozmów i pisań do wszystkich.

Nie wiem czy to najtańsza opcja, ale chyba dość korzystna. Sam jestem ciekawy co obecnie lepszego można zgarnąć.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 2 wrz 2019, o 12:39

W Plusie jest oferta 50GB za 50zł na 90 dni, albo 20GB za 25zł na 30dni... Tylko jak długo jeszcze będzie :dk:, bo to oferta "PODWAJAMY GB PRZY KAŻDYM DOŁADOWANIU" wraz z "GigaBank nie tracisz GB"

Korzysta ktoś z internetu na kartę w Plusie hmm
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 2 wrz 2019, o 16:02

50GB za 50zł. to dokłądnie jak w Playu 10GB za 10 złotych.
Nie wiem czy to jeszcze sprzedają, ale kiedyś tak jak Ty, nie chcąc wiązać się żadną umową, wziąłem sobie Playa na testy.
Wyszło, że działa, więc wziąłem sobie taką ... kartę, która właśnie tak działa.
Niby jest to umowa, w sensie, nie jest to prepaid tylko postpaid i chyba coś tam podpisałem, ale płacę tylko za faktycznie zużyty transfer.
10złotych za 10GB.
Transfer automatycznie się powiększa jeśli wykorzystam aktualne 10GB, do limitu który ustawię sobie w panelu sterowania na stronie play (tam trzeba się zarejestrować zalogować i tak dalej).
I teraz najważniejsze: Jeśli mi sie play znudzi, to po prostu niszczę kartę i umowa się sama dezaktywuje po miesiącu niekorzystania. (czy tam po trzech miesiącach), do tego nie ma żadnej stałej opłaty, czyi jeśli wyjmę kartę z routera i przez kalendarzowy miesiąc nie będę korzystał to nic nie płacę.

Na początku porównywałem liczniki danych na routerze i na stronie (znając przejścia emasa wolałem dziadów kontrolować) ale wyszło, że zliczają te kilobajty bardzo uczciwie, wręcz lekko niekorzystnie dla siebie, to znaczy wg. routera miałem już ponad 10GB, a w liczniku danych na stronie playa dobijałem dopiero do 10GB.

No i tyle. Mam dwie takie karty, jednej używam jako mojego firmowego internetu, drugiej jako monitoringu serwerowni w lokalizacji zdalnej.
Tam, w tej drugiej lokalizacji lecą jakieś kilkaset Mega miesięcznie, więc generalnie marnuję te prawie 10GB transferu, ale ... no już trudno - 10 złotych miesięcznie - do przeżycia, taniej i tak nic nie znajdę raczej a net jest potrzebny.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 2 wrz 2019, o 17:29

Muszę sprawdzić jaki jest zasięg Play w moim nowym miejscu noclegowym ;)
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 wrz 2019, o 17:44

Artu pisze:w moim nowym miejscu noclegowym ;)
kazała wybierać "ja albo samoloty?"??
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 2 wrz 2019, o 17:56

Nie Mireczku, MOJA nie jest taka :grin2: Będę się szlajał autobusami miejskimi po Stolnicy, i nocował na Płochocińskiej (dawna giełda samochodowa), bo nie chce mi się codziennie jechać 45km w jedną stronę :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
utopia
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 11-01-2012
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: utopia » 5 wrz 2019, o 16:01

Artu opinie musisz zbierać od "lokalsów" bo co "wioska " to inaczej net chodzi . Właśnie szukaliśmy internetu dla siebie bo na Plewiskach(sypialnia Poznania) Play chodzi podle na starym urządzaniu. Przy okazji zawierania nowej umowy na telewizję miły pan zapytany o wiązaną ofertę z netem powiedział wprost że zaprasza nas do konkurencji pod logo w kolorze magenta .Podobno oferta z Play na naszym terenie to wielka ściema..Stary router chodzący na 3G -kompletna porażka. W centrum Poznania-12km od aktualnego miejsca śmigał jak złoto.
I tak to jest Panie -raz trafisz na kogoś uczciwego innym razem na handlowca...

Nic jednak nie znaczy tyle co opinie miejscowych
Jedni twierdzą ze jestem hoojem inni przeciwnie że anioł . Wszyscy mają rację. Traktuję ludzi z wzajemnością. ;-)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 16:46

No dobra ale kto dzisiaj używa 3G???

Przecież na dzisiejsze standardy to jest coś co nigdzie nie ma prawa chodzić dobrze Po prostu technologia na to nie pozwala...
To nawet ja, jaskiniowiec to w końcu wiem...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 3120
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 98 razy
Podziękowano: 352 razy

Postautor: Artu » 5 wrz 2019, o 18:00

Na razie zapierdziel, że nawet nie mam kiedy poszukać modemu :mad2: Uczę się tras linii jeżdżąc "na drugiego", i już mi nogi weszły w pewną część ciała do kolan :masakra:
Kupiłem kartę Play, i muszę przetestować w miejscu "obecnego/przyszłego przebywania", ale jak na razie nie mam kiedy :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
utopia
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 11-01-2012
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: utopia » 5 wrz 2019, o 19:49

Aikus -spokojnie tu nic innego niż 3G nie sięga a jednak chodzi..
Nie daj sie oszukać reklamom z 5G bo nic takiego w zadnej sieci nadal nie pracuje .Propagandowa ściema .
800 metrow od domu analizator skacze mi pomiedzy 3i4 G ...
Pomimo stabilnego 3G nadal mam transfer w granicach 80-100Gb .Niby niemożliwe a jednak .
Jaskiniowcy też nie wierzyli że można latać ;)
Mała antena kierunkowa i mam neta lepszego niż światłodrut z orange za 1/4ceny
Swoją drogą ciekawostka... Orange dociągneło juz światłodruta pod płot ale za domek jednorodzinny życzą sobie co miesiac 15.90 netto extra ?
To spuściłem ich na drzewo .Tym bardziej że gdyby brać usługę łączoną tzn TV plus net musiałbym zaplacić za to samo co mam prawie 80zł netto wiecej plus te sławne 15.90 ...czyli 120zl co miesiac wiecej bez gwarancji stałego łącza ... Teraz mam w zasiegu 11stacji BTS i nigdy nie mialem przerwy
Jedni twierdzą ze jestem hoojem inni przeciwnie że anioł . Wszyscy mają rację. Traktuję ludzi z wzajemnością. ;-)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 wrz 2019, o 20:23

80-100Mb?
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 21:38

utopia pisze:Aikus -spokojnie tu nic innego niż 3G nie sięga a jednak chodzi..


No ... pfff. ... wiesz... i modem analogowy chodził i jakbyś go dziś zestawił to pewnie też by chodził...

utopia pisze:Nie daj sie oszukać reklamom z 5G bo nic takiego w żadnej sieci nadal nie pracuje .Propagandowa ściema .


Dopsz.
Nota bene w całym wątku pierwsza wspominka o 5G jest Twojego autorstwa - właśnie zacytowałem.

A o 4G słyszałeś?
O czymś takim jak LTE?

Róznica pomiędzy 3G a 4G jest taka, że 3G - owszem, wystarczy Ci do przeglądania stron, pisania i czytania maili oraz postów, wyświetlania filmów w jakości mobilnej, w 4G pozwala oglądać w czasie rzeczywistym filmy HD (tak, ok, oszukane HD, interleaved i tak dalej - kto ma telewizor 50"" plus - ten zobaczy różnicę - kolejny temat rzeka, mniejsza o to.)
Tak czy siak coś takiego jak telewizja internetowa na LTE działa, na 3G - nie.




utopia pisze:800 metrow od domu analizator skacze mi pomiedzy 3i4 G ...
Pomimo stabilnego 3G nadal mam transfer w granicach 80-100Gb .Niby niemożliwe a jednak .



CSSSO TY MASZ????
sto giga czego???



utopia pisze:Mała antena kierunkowa i mam neta lepszego niż światłodrut z orange za 1/4ceny


Bzdura.
To nie CB Radio.
Antena nie przeskoczy ograniczeń technologicznych.

utopia pisze:Swoją drogą ciekawostka... Orange dociągneło juz światłodruta pod płot ale za domek jednorodzinny życzą sobie co miesiac 15.90 netto extra ?


Pytasz mnie? A skąd ja mam wiedzieć... Nie mam i nie chcę mieć z Orange nic do czynienia.

[/quote]
To spuściłem ich na drzewo .Tym bardziej że gdyby brać usługę łączoną tzn TV plus net musiałbym zaplacić za to samo co mam prawie 80zł netto wiecej plus te sławne 15.90 ...czyli 120zl co miesiac wiecej bez gwarancji stałego łącza ... Teraz mam w zasiegu 11stacji BTS i nigdy nie mialem przerwy[/quote]


No dooobra dobra... ciesz się i już.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 21:42

wojtekr pisze:80-100Mb?



tia... na 3G.
Jasssssne.

I jeśli już to Mbps.
Bo mega bitów to można sobie ściągnąć i całe miliardy... w odpowiednio długim czasie.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 wrz 2019, o 21:55

wszystko jedno, generalnie nie 800Gb a że ps to chyba dla każdego jest jasne, nie?
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 22:02

Jak czytam o 100 Gb na 3G to dla mnie nic nie jest jasne...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7770
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 wrz 2019, o 22:05

Swoją drogą skąd wiadomo, że to 3G a nie 4g? Te ustrojstwa się same przełączają a to co wyświetlają to se można wsadzić w...
Helikoptery
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 22:26

To też prawda i może to wyjaśnia jakim cudem Utopia wyciąga 100MBps na 3G...
Wydaje Mu się, że na 3G.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 871
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 5 wrz 2019, o 22:29

To łatwo sprawdzić, wystarczy puścić ping na jakąkolwiek stronkę, to coś co z miejsca odróżnia LTE od 3G, niskie opóźnienia. Na LTE można pograć w strzelanki online, na 3G nie da rady.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9676
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 835 razy
Podziękowano: 586 razy

Postautor: aikus » 5 wrz 2019, o 22:58

Ale to zależy, wiesz... Znaczy generalnie - tak, ale akurat czasy odpowiedzi zdarzało mi się mieć naprawdę akceptowalnie niskie również na 3G.
Bo jak puszczasz pinga na stronę to jeszcze od ilości hopków zależy...
jeśli już chodzi o czasy odpowiedzi to istotniejszą różnica jest jitter.
Jak w czasie powiedzmy minuty, puścisz 60 pingów (typowo - ping na sekundę) i róznica pomiędzy najszybszym a najwolniejszym czasem odpowiedzi jest powiedzmy 20 ms to nie jest źle - zestawisz na tym VOIPa, a nawet kartoflaste video, choćby średni czas wynosił 100ms.
Ale jak jitter wynosi 100ms... no to dupeńka. (a tak właśnie typowo było na 3G).
Taki net nadaje się tylko do zastosowań sprzed 20 lat.

... Pamiętam z czasów 3G, że duuużo miałem problemów z Jitterem. Nawet OpenVPN mi się czasami wyburaczał - bo on domyślnie leci po UDP - wyższa warstwa zapewnia integralność.
Wyjsciem było przestawić go na TCP. Działał jeszcze wolniej - ale skuteczniej ;)

Wróć do „Brudnopis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość