Devil X360

Devile i inne śmiglaki
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 7 lip 2019, o 22:22

Rozholdowany był...
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 655
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 8 lip 2019, o 08:41

A może poprzestawiać wszystko na inne parametry i zacząć od początku krok za krokiem ? W innym reglu miałem tak, że po prostu niby miał wbite parametry, ale typ pakietu mu się nie zgadzał (mimo że świeciło się LiPo) i też tak pikał i cholera wie czego chciał ? Taka luźna myśl.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 8 lip 2019, o 09:07

Chyba będę musiał wszystko od początku ustawiać, ale zanim zacząłem próbować ustawiać/wylaczać gova w reglu to działało wszystko ok (tak jak pisałem kilka stron temu). Prawdopodobnie włączyłem regulator przy wychylonym throtle i wprowadziłem znowu regulator w tryb programowania i lipa bo nie mogę ustawić najważniejszej rzeczy tj. Zakresu drążka.
Będę chyba musiał wszystko zresetować jakoś i od nowa zabawa brrrr
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 lip 2019, o 09:09

Nie wszystko tylko regiel. Wrzuć mu ustawienia domyślne. Tam nie am co zbytnio ustawiać później.

Jedynie an początek skalibrować poprawnie gaz a później wybrać brak gova (nie ruszajac ządncyh P żadnych I ani niczego więcej).
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 8 lip 2019, o 20:04

Ciąg dalszy zabawy. Wróciłem do ustawień fabrycznych i wówczas sytuacja jest jak poniżej za nim zacząłem próbować wyłączyć gova w reglu. tj. "Helika załączam po uprzedni włączeniu radia, aparatura zaholdowana, rozholdowuje i po chwili wirnik się rozpędza do Idle 1 ale osiąga najpierw obroty 2500 a dopiero potem sam spada do zadanych 1900, dalej przełączając obroty 2 i 3 też działają poprawnie od razu na zadany poziom i nie większy w początkowej fazie."
Gdy w programatorze ustawiam mode heli line thr by wyłączyć gova zabawa się powtarza i znowu regiel/uzwojenie silnika ciągle pika i nie da się nic zrobić na programatorze ani przez pc ani przez ESC . Powrót na ustawienia flight mode fabryczne powoduje odzyskanie możliwości włączenia helika. Teoretycznie mógłbym go oblatać bo na kącie łopat zero może się on rozpędzić do maksa i wejść w dół z obrotami , ale nie jest to normalne zachowanie. CO mogę jeszcze zrobić by wyłączyć gova regla i by wszystko działało jak trzeba ?
r
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1418
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 76 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: kubacki » 8 lip 2019, o 22:09

Kup regiel od mirka i wszystko będzie ok ,ja biore 20% prowizji jak cos
Oxy 4 Max
Oxy 4 Pro 325
Spektrum IX12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 lip 2019, o 23:20

A dlaczego właściwie nie chcesz ustawić gova w reglu?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 lip 2019, o 23:39

Jaki to FBL?
Regulatory HW/ALZRC na linii RPM mają dużo zakłóceń, nie każdy FBL sobie z tym radzi.
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 9 lip 2019, o 05:58

FBL mam: System Flybarless MSH Brain 2 Bluetooth ... i na moje powinno to działać. A mogę oblatac helika z tą opisaną wcześniej dysfunkcją czy nie ryzykować ? Pytam bo ile można się powstrzymać. Nie chcę kupować. Nowego regla a co do breina po to go mam by działał.
R
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2019, o 06:10

Wyłącz gova w fblu i ustaw w reglu.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 lip 2019, o 06:54

Wyślij fotę pokazującą gdzie i jak masz wpięte kable od ESC (ten biało-czerwono-czarny i ten żółty)
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 9 lip 2019, o 07:09

Oki wieczorem podeslę
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 9 lip 2019, o 14:13

Oto foto...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2019, o 14:18

Olej tego braina. Wstaw kabel od regla prosto w odbiornik w kanał od gazu a gova ustaw z regla. Już od dawna byś fajnie latał zamiast sie z tym męczyć :)
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 787
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Carson » 9 lip 2019, o 14:21

Ale gumki na bolce juz naciagnete :mrgreen:
X360 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 9 lip 2019, o 14:31

Odbiornik to satelitki wpięte w breina ....
Awatar użytkownika
flyszman
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 78
Rejestracja: 08-04-2019
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: flyszman » 9 lip 2019, o 19:40

...i co Chłopy da się coś jeszcze u mnie z tym reglem i z brainem i z x360 zrobić ?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2019, o 21:25

A nie masz jakiegoś normalnego odbiornika? Powiedziałbym Ci wtedy jak działa to u mnie.

Nie korzystalem nigdy z regla za pośrednictwem fbla, jakoś zawsze wolałem bezpośrednio... :(
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 812
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 9 lip 2019, o 21:30

A to nie wystarczy w brainie kliknięciem wyłączyć gov? Czy to jest tam jakaś większa filozofia? Przynajmniej byś sprawdził, czy bez niego i z govem w reglu jest wszystko ok.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2019, o 21:45

Nie wiem,ja nigdy nie podłączałem regla do braina. Esc daje przez odbiornik bo lubię mieć podwójne zabezpieczenie przed elektro bubą:
1. Jak zwariuje esc to brainem przynajmniej ściągnę helika w bezpieczne dla ludzi miejsce
2. Jak przestanie mnie słuchać brajan to przynajmniej odetne niezależnie obroty.

Podobno gov na brainie działa lepiej. Ma to swoje uzasadnienie. Jednak HW ma na tyle dobrego gova że nigdy nie czułem żadnego niedostatku.

Wracając do Twojego problemu...

1. Wyłącz gova w brainie.
2. Upewnij się że zakres kanału throttla w brajanie jest dobrze ustawiony (0-100 skali)
3. Dla pewności ustaw defaultowe ustawienie na reglu
4. Jeszcze raz skalibruj throttle na reglu (najlepiej nagraj filmik jak to robisz)
5. Wybierz w reglu throttle liniowe (ani gov store, ani gov elf - to trzecie którego nie pamiętam nazwy :) )
6. Zdejmij łopaty i łopatki
7. Włącz kamerę
8. Nagraj co się dzieje jak merdasz gazem

I zobaczymy co jest.

Wróć do „Alzrc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość