Devil X360

Devile i inne śmiglaki
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 908
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 2 maja 2019, o 14:29

MacGyverek pisze:Próbowałem. Mam 3 wały. Jeden tylko akceptowalny. Jakby łożyska nie były w osi to by wal nie wchodził luźno w każde pozycji.


Tak by było w idealnym świecie, w naszym może być tak :

Obrazek

Łożyska też mają swoje luzy. Ba, są one fabrycznie zaprojektowane i muszą tam być.

U góry masz łożyska nie w osi troszeczkę, będzie pasował tam tylko idealnie prosty wał. Niżej są zamontowane w osi i będzie pasował idealny wał, oraz te mniej idealne, krzywe o jakieś tam setki.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 3 maja 2019, o 15:56

Wie ktoś jak zresetować regla V4 50A bez żadnej karty czy czegokolwiek innego? Coś mi się zesrało, a mianowicie chciałem sobie coś zmienić w vasabi, ale pakiety 6s miałem w innym pomieszczeniu, więc wziąłem 3S. Oczywiście nie rozkręcałem wirnika bo nawet by się nie dało z takim zasilaniem, wszystko na holdzie. Generalnie to nawet nic w vasabi nie zmieniałem tylko patrzyłem jakie wartości mam ustawione. Następnie poszedłem na oblot. Rozkręcam wirnik i zanim jeszcze osiągnął ustalone 65% wystartowałem, ale wirnik cały czas się rozkręcał, aż do maksymalnych obrotów przez co o mało nie rozbiłem dziada (bo gyro jest ustawione pod niskie obroty i ogon zaczął masakrycznie telepać gdy wirnik się rozkręcił na maksa)
Ustawiłem zatem liniową krzywą gazu, podpinam model, gaz na full (beep beep) potem gaz na sam dół ( beep x6) i myślę że wszystko okej. Rozkręcam dziada na normalu i faktycznie działa. Ustawiam zatem z powrotem (bez odłączania zasilania) zamiast normala liniowego to idla 65% i rozkręca się prawidłowo, ale wystarczy, że tylko odłącze zasilanie i znowu rozkręca się do maksa mimo tego, że ma ustalone 65%. Bawiłem się tak dłuższą chwilę i żadnego rezultatu. Zauważyłem jednak, że przy idlu 40% helik rozkręca się tak jak wcześniej przy 65%, czyli tak jakby regiel się przestawił i zgubił punkt referencyjny. Analogicznie przy idlu 60% helik rozkręca się do maksimum.

Zauważyłem także dosyć ważną chyba rzecz. Dawniej gdy odpalałem apkę bez holda i podłączałem pakiet to helik się uruchamiał i zaczynał pikać co jedną sekundę (ponieważ esc nie może się aktywować kiedy po podłączeniu pakietu krzywa gazu nie jest na zero lub holdzie) czyli (podpinam pakiet - beep....beeep....beeep....beeep.... itd) Dopiero po włączeniu holda aktywował się regiel (szybkich 6 beepów)
Teraz natomiast gdy robię to samo czyli odpalam apkę bez holda to następuje taka sytuacja: podpinam pakiet - beep..beep.. przerwa 5 sekund i zaczyna bardzo szybko pikać bez przerwy beep.beep.beep.beep.beep.beep tak jakby regiel czekał, aż go zaprogramuję, ale nie mam ani karty, ani tego regla chyba się nie da z poziomu apki programować.
Nie mam już pomysłu jak dziada zresetować, a może to nie regiel tylko apka/kbar wysyłają jakieś dziwne sygnały do regla i on nie może się uzbroić?

Mam nadzieję, że ktoś zrozumie to co napisałem, bo zdaję sobie sprawę, że nie jest to łatwe :D
Ostatnio zmieniony 3 maja 2019, o 16:08 przez TomRar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 908
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 3 maja 2019, o 16:07

To raczej nie od podlączenia pakietu 3s, robilem to wielokrotnie i nic sie nie przdstawilo.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 3 maja 2019, o 19:27

Zostawiłem helika w spokoju na godzinkę, może dwie i sam się naprawił... Podłączam pakiet i zaczął pikać jak dawniej, rozkręcam wirnik i faktycznie naprawił się :D
Nie wiem co mu odwaliło, ale cieszę się, że jest to tak mądra technologia, że sama znajduje i usuwa błędy czy awarie :)
Grzebiąc w tych krzywych gazu odkryłem, że x360 lata świetnie na niskich-średnich obrotach. Do tej pory latałem praktycznie cały czasem na 80-100% IDLE co skutkowało tym że BARDZO często ogon głupiał to znaczy, przy pompkach lub fikołkach na plecy ogon zaczynał mocno rybkować, ale po zjechaniu gainów zaledwie o kilka procent ogon zaczynał dosyć mocno uciekać i nie utrzymywał stabilniej pozycji. Nie dało się na wysokich obrotach znaleźć optymalnych gainów. Po zmniejszeniu obrotów nie dość że pakiet wytrzymuje dłużej to i ogon zaczął bardzo ładnie pracować. Sądzę, że rybkowanie na wysokich obrotach może być spowodowane drganiami, bo nawet na oko widać jak podczas zawisu płozy podwozia drżą, więc jednak nawet delikatnie krzywy wał może psuć całą robotę.

Wcześniej wspomniałem, że x360 jest na tyle tani i prosty, że trzeba nim latać albo na maksymalnych obrotach albo wcale. Przyznaję, myliłem się - średnie obroty są o niebo lepsze (chyba że zredukujecie drgania do minimum, żeby ogon ciągle dobrze pracował)
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:26

Devil X360 V2!!!! Wreszcie jest z silnikiem strumieniowym na ogonie Obrazek

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 10:30

Co żeś blać zrobił... :D:D
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:32

Resuce w Brain e jak zwykle zawiodło hyhy

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 10:37

Kuźwa ja nie wiem jak wy to robicie Ja co prawda dopiero teraz zaczynam tego używać ale jeszcze nigdy mnie nie zawiodło.
Tyle że ja nie używam Rescue ja używam tylko auto levela...
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:39

Po prostu za długo próbuję coś zrobić sam i zbyt mało czasu zostawiam systemowi na naprawę mojego błędu i tak to się kończy hyhy

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:40

Do tego lubi latać na niskich obrotach A to jeszcze bardziej pogłębia problem Rescue Idealnie działa na wysokich

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17679
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1604 razy
Podziękowano: 783 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 maja 2019, o 10:42

wojtanek pisze:Resuce w Brain e jak zwykle zawiodło hyhy

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
aikus pisze:Kuźwa ja nie wiem jak wy to robicie Ja co prawda dopiero teraz zaczynam tego używać ale jeszcze nigdy mnie nie zawiodło.
Tyle że ja nie używam Rescue ja używam tylko auto levela...
To proste, Ty aikusku nie latasz na Spektrumie :D
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 10:46

No dobra dobra, ja wiem, że spektrum to gówno i tylko leszcze na tym latają, ale co ma jedno do drugiego...

(naprawdę wpierdol dostanę w tym Wincentowie hihihi )
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:49

No i ktoś dostanie w ryj

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 10:50

Spektrum jest zajebiste tylko ja jestem p****

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 11:08

Nie no wojtanek, ale tak serio to w takiej sytuacji to nie mów, że Rescue w Brainie zawiodło... Kuźwa żaden system nie może łamać praw fizyki żeby robić swoją robotę.
To tak jakbyś samochodem rozpędził się do 100km/h, zaczął hamować 10 metrów przed betonową ścianą a potem powiedział, że ABS zawiódł...
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 11:13

To właśnie jest mój problem że zamiast jak coś jest nie tak od razu zapinać Rescue to Próbuję jeszcze sam coś zrobić A jak zapinam Rescue to już jestem 2 metry nad ziemią i dupeńka

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 11:20

No no... za długo walczysz... Standard...
Ale czasem się uda i się wybronisz...
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1098
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 4 maja 2019, o 11:43

Mam to samo tylko że bez rescue :) z tym że mi często udaje się wyratować helika z 99% kreta. Pewnie gdybym miał rescue i kombinował to byłoby gorzej. Hadkory walczą do końca! :piwo2:
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
wojtanek
Domownik forum...
Posty: 319
Rejestracja: 18-11-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: wojtanek » 4 maja 2019, o 11:53

Yyyeeeesssssss

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
DX8 IIG: KDS CHASE 360x2, KDS AGILE5.5x2, GOBLIN 420, DEVIL X360 x2 , 2x SAMOLOT

Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10171
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 851 razy
Podziękowano: 597 razy

Postautor: aikus » 4 maja 2019, o 12:00

Carson pisze:Mam to samo tylko że bez rescue :) z tym że mi często udaje się wyratować helika z 99% kreta. Pewnie gdybym miał rescue i kombinował to byłoby gorzej. Hadkory walczą do końca! :piwo2:


:)
Ale tak szczerze to idziesz w trochę nie najlepszym kierunku...
Wiem o czym mówię bo szedłem tą samą drogą.
Latałem na systemach bez autolevela i jedyny odruch awaryjny jaki miałem to Hold.
A potem miałem już braina i duuużo czasu i dużo kretów zajęło zanim nauczyłem się jako tako używać autolevela...
No ale...
cóż;)

Wróć do „Alzrc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości