F.port - czyli s.bus i s.port po jednym kablu

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 gru 2019, o 00:13

Zapewne wszyscy bardzo dokładnie czytający release notes z Braina już wiedzą, że developerzy położyli ostatnio duży nacisk na współpracę z OpenTX. Dostaliśmy pełną telemetrię z ESC via Brain, potem tzw. "integrację", czyli ustawianie wszystkich parametrów Braina z nadajnika, na koniec, przy ostatniej aktualizacji - wyproszone przez nas dekodowanie sygnału po F.port.

Dotychczas łączenie Braina z telemetrią FrSky było o tyle upierdliwe, że wymagało 2 przewodów - telemetria s.port do CH3 i s.bus do SAT1, za pośrednictwem inwertera. To sprawiało że bezpieczeństwo maszyny zależało w całości od jakości złącza SAT1, a wiemy że wśród Spektrumiarzy przytrafiały się z nimi problemy. Tylko oni zazwyczaj mają 2 satelitki, więc awaria jednej złączki nie kasuje od ręki modeli.

Teraz mamy F.port.

Prosty o tyle, że łączymy już odbiornik z Brainem tylko jednym kabelkiem, do CH3, zapominając o nieszczęsnym złączu SAT. S.bus i telemetria lecą po jednej żyle, Rx komunikuje się z Brainem dwustronnie z nawet nieco większą szybkością.

Trudny o tyle, że na ten moment brak odbiorników fabrycznie posiadających wyjście F.Port o odpowiedniej "polaryzacji". To się za chwilę zmieni, ale dla niecierpliwych jest rozwiązanie.

Bardzo łatwo przerabia się mój ulubiony X4R. Jest na stronie FrSky do pobrania do niego firmware, który powoduje że w miejsce s.port otrzymujemy f.port. Niestety nie możemy użyć fabrycznej złączki, bo Brain potrzebuje nieodwróconego sygnału - czyli przed inwerterem.

Można po prostu przylutowac przewód do wejścia inwertera, ale ja chciałem mieć to bardziej "po modelarsku" i wyciągnąłem ten sygnał na złącze zamiast s.busa. najpierw usunąłem opornik "zerowy" z toru s.bus (oznaczony jako R35 na płytce X4RSB i jako R34 na X4R) a potem do pinu który kiedyś był wyjściem s.bus poprowadziłem f.port.

20191201_001829.jpg


Oczywiście po testach ten fragmencik kynaru został zalany klejem B7000 żeby nigdzie nie poleciał nawet pod wpływem dużych wibracji.

No i to działa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17670
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1604 razy
Podziękowano: 783 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 gru 2019, o 00:38

A tak ładnie mi poinwerterowałeś moje braino-odbiorniko-połączenia :D
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 gru 2019, o 02:05

Musisz teraz podesłać na kosztowne modernizacje.

Ten nowy setup na jeden minus - w przypadku X4R tracimy możliwość podpięcia dodatkowych czujników s.port, no bo tracimy s.port.

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość