FrSky ACCST D16 v2

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 06:51

Heh, jak tak czytam własny post powyżej, to jednak jest to nieco skomplikowane. Ale jakby podobnie szczegółowo rozpisać protokoły Spektrum, Futaby czy Jeti to pewnie też można by napisać parę linijek opisu .
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 06:57

MacGyverek pisze:Jeszcze wracając do nowego updatu. Wg mnie powinno się zrobić dodatkowy protokół d16v2 do wyboru w menu fros czy opentxa by mieć możliwość kompatybilności wstecz. Chyba że ten protokół tyle zajmuje że flasha brakuje. Hmm.


Niestety brakuje. Z tego powodu nie ma tam D8 ani LR12.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1930
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 21 sty 2020, o 07:01

Spektrum to dsm2 i dsmx. Potem zrezygnowano już z dsm2 w nowszych aparaturach i został dsmx. To był stan na rok 2018 ;)

Twój post jest fajnym podsumowaniem, ktoś ogarnięty skuma, nowym użytkownik złapie się za głowę. Dlatego Frsky będzie trafiał do węższej rzeszy użytkowników bardziej ogarniętych. Już u nas na lotnisku modelarze +50 się gubią z tym i pytają co za odbiornik kupić i "Adam wygrasz mi odpowiedni fw do odbiornika??" Z drugiej strony funkcjonalności i jakość linku Frsky mi dużo bardziej pasuje niż Spektruma. Tylko ta niekompatybilność denerwuje coraz bardziej.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 07:28

MacGyverek pisze:Spektrum to dsm2 i dsmx. Potem zrezygnowano już z dsm2 w nowszych aparaturach i został dsmx. To był stan na rok 2018 ;)


To jednak nieco prościej :).

MacGyverek pisze:Twój post jest fajnym podsumowaniem, ktoś ogarnięty skuma, nowym użytkownik złapie się za głowę. Dlatego Frsky będzie trafiał do węższej rzeszy użytkowników bardziej ogarniętych. Już u nas na lotnisku modelarze +50 się gubią z tym i pytają co za odbiornik kupić i "Adam wygrasz mi odpowiedni fw do odbiornika??" Z drugiej strony funkcjonalności i jakość linku Frsky mi dużo bardziej pasuje niż Spektruma. Tylko ta niekompatybilność denerwuje coraz bardziej.


Posiadacze starszych odbiorników wiedzą pewnie to wszystko co napisałem, z wyjątkiem D16 v2 - to jest news sprzed czterech dni.

Nowi użytkownicy będę mieli prościej z ACCESS. Będzie ACCESS - kropka.

W serii R9 musi być rozgraniczenie częstotliwości, bo są różne dozwolone pasma dla EU i innych krajów. Tego nie ma w ogóle w Spektrum, Futabie, Jeti - etc, bo po prostu nie mają nadajników w paśmie innym niż 2.4GHz. Ale seria R9 istnieje 99% dla pasjonatów dalekiego latania FPV. Dla tradycyjnych modelarzy R9 nie jest żadnym problemem i tym samym nie jest komplikacją. Choć ciekawą opcją jest link R9 868MHz jako backup. Działa znakomicie z odbiornikami redundantnymi master / slave. Nie dosyć, że masz odbiornik zapasowy, to jeszcze pracuje on na zupełnie innym paśmie.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1930
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 21 sty 2020, o 08:02

Tak na marginesie FRSKY wydał plik updatu dla X10S dla OpenTxa. Nie trzeba już wygrywać FrOSa by wgrać update pod warunkiem, że ,mamy wgrany OpenTx 2.3.x
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 08:06

MacGyverek pisze:Tak na marginesie FRSKY wydał plik updatu dla X10S dla OpenTxa. Nie trzeba już wygrywać FrOSa by wgrać update pod warunkiem, że ,mamy wgrany OpenTx 2.3.x


Dzięki - właśnie na to patrzę. Do X10S Express jeszcze nie ma...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17966
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1631 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 sty 2020, o 08:25

Dzięki MAK za świetny opis. W wolnej chwili pozwolę sobie go wrzucić do osobnego wątku i podwiesić.

Chyba że zrobimy inaczej - zmienimy nazwę tego wątku np na "Wszystko o Frsky" i w pierwszym poście zedytowalbym na treść podsumowująca o co tu chodzi. Za chwilę się zakopiemy w gadaniu a to w sumie takie podstawowe info, które ciężko znaleźć w sieci z opisem całościowym i za razem spójnym

A teraz dwa pytania uzupełniające na moim przykładzie:

1. Mam opentx wersja chyba 2.2.2 i system FCC. Czy przy updacie softu (jak rozumiem muszę mieć 2.3.x żeby móc dalej się accessować) stracę jakieś dane, ustawienia, czy będę musiał coś na nowo bindować, ustawiać skróty, widoki, whatever?

2. Czy zostawiając obecny system accts I nie przechodząc na Access, czekają mnie jakieś utrudnienia w przyszłości? Najbardziej obawiam się dostępności odbiorników, które będą spójne z moim nadajnikiem (bo np Frsky zacznie produkować tylko te accessowe a stare zwyczajnie się skończą)

3. Czy jeśli przejdę na access, czy będę mógł latać dalej na obecnych odbiornikach, czy będę musiał każdego wybebeszac z modeli celem zmiany softu na nich?

4. Czy jeśli przejdę na Access to mój whoop Betafligh Meteor65 nadal poleci (ma zintegrowany odbiornik FCC z FC na płytce)?

Kurła, miały być dwa pytania, więc na dwa pozostałe nie musisz odpowiadać
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1930
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 21 sty 2020, o 09:15

2.3.x musisz mieć jeśli chcesz mieć możliwość ACCESS, przyczym musisz też wymienić moduł wewnętrzny. Jeśli chcesz zrobić update do D16v2 to masz dwa wyjścia. Albo wrócić do FrOS i wgrać najnowszy firmware do modułu nadawczego, a potem powrócić do OpenTXa 2.2.x. Drugie wyjście to zrobić upgrade do OpenTX 2.3.5 pozostawiając i nie naruszając dotychczasowych ustawień i zrobić upgrade modułu wewnętrznego. Dopiero w 2.3.x dodali taką możliwość dla Horusów. Na resztę ptań nie znam odpowiedzi. Zastanawiam się tylko dlaczego siedzisz na FCC a nie na tęczowej "LGBT" (EU-LBT):)

A moje pytanie:
1.Ile kosztuje moduł wewnętrzny do ACCESSa??
2. Czy mając ACCESSa to czy mogę mieć ACCTS w R9M czy muszę zachować kompatybilność: ACCTS w IXJT i ACCTS w R9M.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 09:21

miruuu pisze:Dzięki MAK za świetny opis. W wolnej chwili pozwolę sobie go wrzucić do osobnego wątku i podwiesić.

Chyba że zrobimy inaczej - zmienimy nazwę tego wątku np na "Wszystko o Frsky" i w pierwszym poście zedytowalbym na treść podsumowująca o co tu chodzi. Za chwilę się zakopiemy w gadaniu a to w sumie takie podstawowe info, które ciężko znaleźć w sieci z opisem całościowym i za razem spójnym


Od dawna wisi u mnie na stronie to: https://77hobby.pl/firmware-nadajnikow- ... -n-21.html

Ale faktycznie nie ma tam jeszcze o ACCESS, R9 i D16 v2. Chyba wrzucę ten opis "pigułkowy" także tam :). Oczywiście wydziel wątek jak chcesz.

miruuu pisze:1. Mam opentx wersja chyba 2.2.2 i system FCC. Czy przy updacie softu (jak rozumiem muszę mieć 2.3.x żeby móc dalej się accessować) stracę jakieś dane, ustawienia, czy będę musiał coś na nowo bindować, ustawiać skróty, widoki, whatever?


Dopóki nie będziesz miał modułu ACCESS daj sobie spokój z serią 2.3. Seria 2.3 została wydana wyłącznie po to, aby ogarnąć nowe nadajniki 2019+. Na razie wrzuć ostatni 2.2.4 i tyle, nic nie będziesz musiał robić. OpenTX 2.3 rozważyłbym dopiero jak poprawią błąd nie działania telemetrii w symulatorze Companion 2.3.

miruuu pisze:2. Czy zostawiając obecny system accts I nie przechodząc na Access, czekają mnie jakieś utrudnienia w przyszłości? Najbardziej obawiam się dostępności odbiorników, które będą spójne z moim nadajnikiem (bo np Frsky zacznie produkować tylko te accessowe a stare zwyczajnie się skończą)


Jeśli nie masz odbiorników D8 ani LR12 nic nie stracisz przechodząc na ACCESS. Z drugiej strony odbiorniki D16 będą jeszcze produkowane przez dłuższy czas, więc nie martwiłbym się bardzo, ani nie spieszył. Dla mnie ACCESS ma jednak dwie zalety: OTA i bezprzewodowe bindowanie. Zwykle jak już odbiornik zamontuję, to nie chcę go wyciągać :). ACCESS z OTA to umożliwi.

Także na razie moższ zostać w ACCST, ale kupuj odbiorniki RX, np. Rx4R, R-XSR, – one działają w D16 i będą działały w ACCESS. Tutaj jest lista odbiorników, które będą wspierane w ACCESS (oczywiście poza odbiornikami nowej serii Archer) https://www.frsky-rc.com/frsky-advanced ... l-release/

Pamiętaj jednak, że tylko odbiorniki oznaczone OTA będą wspierały funkcjonalność bezprzewodowego uaktualniania. Jeśli Ci na tym bardzo zależy, musisz przejść na ACCESS, kupować odbiorniki OTA i przejść na OpenTX 2.3.

miruuu pisze:3. Czy jeśli przejdę na access, czy będę mógł latać dalej na obecnych odbiornikach, czy będę musiał każdego wybebeszac z modeli celem zmiany softu na nich?


Niestety tak. Patrz wyżej :).

miruuu pisze:4. Czy jeśli przejdę na Access to mój whoop Betafligh Meteor65 nadal poleci (ma zintegrowany odbiornik FCC z FC na płytce)?


A jaki tam jest odbiornik?
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 21 sty 2020, o 09:32

MacGyverek pisze:1.Ile kosztuje moduł wewnętrzny do ACCESSa??
2. Czy mając ACCESSa to czy mogę mieć ACCTS w R9M czy muszę zachować kompatybilność: ACCTS w IXJT i ACCTS w R9M.


Jeszcze nie mam ustalonych polskich cen. Zawsze robimy to dopiero po odprawie celnej, a będziemy je zamawiać w następnej dostawie. Poza Polską kosztuje US$80, więc jakiś poziom odniesienia masz.

Bez żadnego problemu możesz mieć dwa zupełnie różne moduły nadawcze.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4088
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 sty 2020, o 15:26

To jeszcze ja, bo zadałem pytanie Michałowi przez messengiera a tu przynajmniej trafi do szerszego grona.

Chcę wykorzystywać F.Port do połączenia X4R/X4RSB z FBLem. Na stronie FrSky jest firmware który na to pozwala, ale podejrzewam, że jest oparty na "starym" D16 v1 i nie zadziała ze zaktualizowanym nadajnikiem?

f.port.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1930
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 21 sty 2020, o 15:28

Ja olewam update ;) też olej i będziesz szczęśliwy że masz mniej problemów ;)

Kolega lata na Frsky modelem w skali 1:2 i mu nie zerwało linka. Będzie dobrze
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4088
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 sty 2020, o 15:31

UI nas ostatnio były jakieś jaja i podejrzewamy trochę własnie problemy z linkiem albo nadajnikiem, stąd lekka panika.

Świstak elegancko uratował Logasa po tym jak zgłupiał i wbił się w FailSafe, ale kolejnym razem może się nie udać.

Tego samego dnia spadł mu drą bo coś oszalało

Tak czy inaczej chciałbym mieć opcję korzystania z F.Port na tym D16v2
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 22 sty 2020, o 02:06

mwx pisze:Chcę wykorzystywać F.Port do połączenia X4R/X4RSB z FBLem. Na stronie FrSky jest firmware który na to pozwala, ale podejrzewam, że jest oparty na "starym" D16 v1 i nie zadziała ze zaktualizowanym nadajnikiem?


Wskazany firmware na pewno nie jest D16v2. Wysłałem już zapytanie o firmware D16v2 FPort. Zakładam, że wypuszczą, ale poczekajmy na odpowiedź.
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 83
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 22 sty 2020, o 02:16

mwx pisze:Świstak elegancko uratował Logasa po tym jak zgłupiał i wbił się w FailSafe, ale kolejnym razem może się nie udać.


Sprawdź jeszcze te rzeczy Maciej:

- W praktyce objaw występuje tylko i wyłącznie (i niestety) w EU-LBT. Wersja FCC ma ten sam błąd, ale objaw praktycznie nie występuje, tj. występuje ale nie ma żadnego wpływu na położenie serw / kanałów.
- Problem dotyczy korekcji błędów i jako taki występuje niezwykle rzadko, zawsze w sytuacjach silnych zakłóceń i mnogości nadajników. Jeśli występuje, to częściej w ten "bezbolesny" sposób (bardzo krótkotrwałe i ledwie zauważalne drgnięcie serw, rzadziej ten z zamrożeniem serw na 0.9 sek. Jeśli w danym miejscu nie ma wielu nadajników RC, WiFi, jakiś ogólnych źródeł silnego promieniowania elektromagnetycznego - problem nie wystąpi.
- Aktywacja failsafe nie jest objawem. Problem objawia się podobnie do failsafe HOLD (co jest domyślną, ale niestety najgorszą opcją ustawiania failsafe). Jeśli failsafe był ustawiony prawidłowo, tj. na jakieś predefiniowane pozycje kanałów (np. wyłączenie silnika, auto-poziomowanie, cyklika na zero, etc.) to aktywacja takiego failsafe nie jest objawem problemu. Tym niemniej oczywiście wtedy trzeba sprawdzić co się dzieje (ułożenie anten, sprawdzić zasięg nadajnika, jakieś zakłócenia na pokładzie, niedoceniane ale częste problemy z zasilaniem, etc.).
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 678
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: gumi » 22 sty 2020, o 10:49

"W szczególności technicznie można mieć firmware FCC modułu nadawczego i wersję EU OpenTX / FrOS. Lub odwrotnie, co jest dosyć często stosowane do odblokowania trybu D8, przy zachowaniu EU-LBT dla D16".

I tutaj jest zawarte meritum całej sprawy. Lecz jak widać nie jest to ważne dla producenta systemu.

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron