Odbiorniki FrSky

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: marketleader » 10 paź 2020, o 12:57

Mam nadajnik FrSky DJT i odbiornik: https://hobbyking.com/en_us/ks-servo-7ch-frsky-accst-compatible-receiver.html?queryID=f7e665e409c478dafe9cbfcdb3d77fdb&objectID=22765&indexName=hbk_live_magento_en_us_products
Kiedyś zdarzały mi się na tym zestawie zaniki sygnału i przejście do failsafe: wszystkie kanały na neutrum, silnik na zero. Kładłem to na karb słabości odbiornika, bo jakiś specjalnie mistrzowski to on nie jest. Ale ostatnio zdarza mi się to bardzo często, nawet kilka razy na jednym pakiecie. Co gorsza zdarza się włączenie wszystkich kanałów na max. W samolocie oznacza to silnik na max i drąg od siebie - na niskiej wysokości jest to nie do odratowania i kończy się wbiciem dziobem w ziemię po pachy ;) Przy czym na "dorosłym" odbiorniku D8R takie coś się nie zdarzało. Myślałem, że to kwestia odbiornika więc przełożyłem na inny egzemplarz, ale niestety było to samo.
Nie potrafię początku problemów skojarzyć z jakimś zdarzeniem czy momentem w czasie - jesienią i zimą latałem mało, a wiosną wiadomo co. Dlatego początkowo nie kojarzyłem - mianowicie gdzieś tak jesienią wymieniłem komórkę na nową. Więc testowo ostatnio włączyłem w phonie tryb samolotowy i o dziwo od 3 pakietów nie zdarzyło się zupełnie nic.
Czy wydaje się Wam możliwe, że transmisja komórkowa, te wszystkie wi-fi, 5G, itp. w phonie mogło prowadzić do takich zakłóceń? Zdarzyło się komuś coś takiego?
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11860
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1076 razy
Podziękowano: 711 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2020, o 15:31

Milczenie nic nie oznacza, wiec odpowiadam, ze absolutnie nigdy nie zanotowalem zadnego wplywu komorki na link RC a komorke prawie zawsze mam przy sobie jak latam.
Ale u Ciebie objawy wydaja sie pokazywac zwiazek jednoznacznie.
Natomiast o ile jestem w stanie usprawiedliwic failsafe, o tyle wszystkie kanaly na maksa jak dla mnie oznaczaja zjebany odbiornik i tyle, zwlaszcza ze na drugim odbiorniku sie to nie dzieje. A ze na trzecim sie dzieje...? No coz, moze masz dwa zjebane odbiorniki...?
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: marketleader » 10 paź 2020, o 18:13

Hmmm. Zakłócenia są normą w takim sprzęcie cyfrowym i z pewnością mmiej niż 100% danych dociera do odbiornika. Więc w protokołach transmisji są mechanizmy typu nadmiarowość, sumy kontrolne, itp. pozwalające działać w środowisku zakłóceń. Kwestia tylko "dobroci" odbiornika i jego softu w radzeniu sobie z zakłóceniami.
Podejrzewam, że ten firmowy D8R jest lepszy i sobie radzi, a ten mój raczej tani i słaby, więc przy zwiększonym poziomie zakłóceń niestety poległ.

Powiedziałbym więc raczej, że oba są sprawne, bo mało prawdopodobne jest uszkodzenie niemal jednocześne dwóch egzemplarzy, z tego jeden w szufladzie. Ale może mają skopany soft. Nic to. Będę kontynuował obserwacje i dam znać.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11860
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1076 razy
Podziękowano: 711 razy

Postautor: aikus » 10 paź 2020, o 21:48

No właśnie właśnie - o ile jestem w stanie zaakceptować w tanim odbiorniku to, że np. ma kiepską czułość, albo brak funkcjonalności FS co powoduje po prostu zanik sygnałów PWM po zaniku zrozumiałego dla niego linka - to OK, natomiast ustawienie w tej sytuacji wszystkich kanałów na maksa nie jest IMNSHO usprawiedliwione w żadnym odbiorniku i w związku z tym odbiornik jest zjebany, a mówiąc zjebany mam na myśli cokolwiek co powoduje niezdatność jego do użytku.
I nie ważne, czy on taki przyszedł z fabryki, czy Ty go tak popsułeś i czy to jest skutek błędu w sofcie czy w sprzęcie.
Kwestia semantyki, czy w tej sytuacji odbiornik świeżo rozpakowany z firmowego opakowania nazwiesz sprawnym, czy zjebanym, ale mi nazywanie czegoś takiego sprawnym sie nie podoba.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: marketleader » 11 paź 2020, o 11:45

Ok. Kwestia doboru odpowiedniego słowa :) Sprawny/uszkodzony to faktycznie w znaczeniu był dobry i się zepsuł, więc to nie ten case. Z kolei zjebany może oznaczać:
https://pl.m.wiktionary.org/wiki/zjebać
zarówno uszkodzony (bo się sam zjebał) jak i od początku źle zrobiony (bo ktoś zjebał jego koncepcję lub wykonanie). Ja myślałem o tym pierwszym znaczeniu, Ty o drugim. Ach to bogactwo polskiego języka :)

Czy w takim razie zna ktoś inny tak mały odbiornik pasujący do FrSky co najmniej 5 kanałowy? Te firmowe FrSky niestety są za duże.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11860
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1076 razy
Podziękowano: 711 razy

Postautor: aikus » 11 paź 2020, o 13:01

No dobra tu juz nie pomoge, ale z ciekawosci do czego to potrzebujesz, ze musi byc takie malutkie?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4722
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 383 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 paź 2020, o 13:27

G-RX6 jest malutki a na dodatek ma wbudowany wariometr.

Najlepiej jakbyś zaktualizował moduł na XJT albo jeszcze lepiej zorganizował legitny nadajnik FrSkaja.
Używki kosztują grosze, nowe z resztą też nie są drogie.

Pod D8 za dużo nie znajdziesz bo ten protokół już od dawna został porzucony ze względu na sprawy związane z legalnością transmisji.
Zostają leżaki magazynowe FrSky albo różne chinskie klony losowej jakości z którą właśnie masz problem.
Awatar użytkownika
marketleader
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Postautor: marketleader » 20 paź 2020, o 19:33

Ciekawe. Kolejny lot z phonem w trybie samolotowym i na razie to działa. Te próby to i tak dla sportu bo nowy odbiornik już jedzie.

aikus pisze:No dobra tu juz nie pomoge, ale z ciekawosci do czego to potrzebujesz, ze musi byc takie malutkie?

Bo mam tak mało miejsca w przedziale awioniki ;)
Obrazek

mwx pisze:Najlepiej jakbyś zaktualizował moduł na XJT

Dzięki. Rozważę. Ale na razie to zbyt kłopotliwe: przełączanie trybu nadajnika między X i D, pozbycie się całkiem dobrego modułu DJT i konieczność przepisania aplikacji wariometru. Póki są dostępne odbiorniki serii D lub V to tak zostanie.

Ostatecznie kupiłem taki:
https://hobbyking.com/en_us/frsky-v8r7- ... s_products

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość