FrSky i Brain - telemetryczna kabelkologia

Najlepsze bo ma miruuu
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 24 lip 2019, o 08:43

Opiszę to tu, żeby każdy komu szkoda 8 minut na przeczytanie instrukcji miał na talerzu.

OPCJA 1 - bez telemetrii z Braina

Współczesne odbiorniki FrSky mają wyjscie S.BUS. Jeśli chcemy zwyczajnie podpiąć Rx do Braina to wybieramy opcję S.BUS:

sbus.JPG


A następnie łączymy zgodnie ze schematem, wpinając S.BUS do CH3 w Brainie:

sbus kabelki.JPG


I tyle. Uważamy na polaryzację, bo kabelki da się wpiąć odwrotnie, ale o ile nie mamy pokręconej kolejności przewodów we wtyczkach to nic nie powinno się zjarać. Czerwony zawsze ma być na środku.

OPCJA 2 - z telemetrią z Braina2

Ta opcja dotyczy odbiorników z telemetrią i S.PORT'em. Przydaje się praktycznie wyłącznie wtedy, jeśli mamy mądry ESC, potrafiący wysłać informacje do Braina2. Nie da się na ten moment "wyciągnąć" telemetrii z ESC bez pośrednictwa Braina2. Telemetria z Braina2 jest niezależna od innych czujników telemetrycznych - jeśli chcesz wykorzystywać FrSky'iowy czujnik napięcia na ogniwach, albo jakiś GPS czy inny wynalazek, to nie potrzebujesz łączyć się z Brainem2 za pośrednictwem S.PORTU - wystarczy zwykłe połączenie jak w przypadku OPCJI1, czujniki podpinasz do Rx niezależnie od Braina2. Jedyny powód żeby łączyć Brain2 z Rx po S.PORT w przypadku spaliny to możliwość wyciągnięcia zeń obrotów silnika, jeśłi wykorzystujemy Brainowy GOVernor.

Jeśli pomimo wątpliwej użyteczności zdecydowaliśmy się wykorzystać to połączenie, to w menu Braina2 wybieramy taką opcję:

sport.JPG


Łączenie Braina2 z Rx FrSky jest trochę skomplikowane, bo trzeba zmienić filozofię kabelkologii.
Połączenie telemetrii wymaga komunikacji dwustronnej, a w Brainie2 mamy niedobór takich złącz. Jedyne dostępne złącze tego typu to CH3. Dlatego zamiast wtykać tam S.BUS, jak wcześniej, musimy podpiąć w to miejsce S.PORT. Niektórych pewno zaskoczy fakt, że można zaobserwować ten schemat w instrukcji.

sport kabelki.JPG


Problemem/wyzwaniem pozostaje dostarczenie do Braina2 sygnału sterującego z Rx. Wolnych wejść już nie ma, więc musimy wykorzystać badziewiajskie złącza SAT. Zgodnie ze schematem wpinamy się w SAT1. Problem polega na tym, że normalny S.BUS to sygnał szeregowy poddany na wyjściu z Rx "odwróceniu". SAT1 nie poradzi sobie z odwróconym sygnałem, więc musimy S.BUS jakoś z powrotem "odwrócić".
Wyjścia są dwa:
1 - montujemy dodatkowy inwerter na przewodzie S.BUS - gotowiec z MSH o numerze części podanym na schemacie, albo jakikolwiek inwerterek S.BUS od chińczyka za $2 z przesyłką. Minusem tego rozwiązania jest to, że dodajemy 2 połączenia na najważniejszym kablu w całym modelu, czyli podwajamy ryzyko złego styku. No i cena kabelka MSH jest oderwana od rzeczywistości, no ale przecież stać Was na bezsensowne drogie hobby :D
2 - wyciągamy z Rx S.BUS jeszcze przed odwróceniem. Procek na każdym Rx generuje S.BUS jako normalny szeregowy sygnał, dopiero przed "wyjściem" trafia do osobnego inwertera na płytce. Praktycznie z każdego FrSky'owego odbiornika można wyciągnąć S.BUS jeszcze przed odwróceniem, trzeba tylko wiedzieć gdzie się wlutować. Jest jeden odbiornik, który bardzo to ułatwia, bo dostarcza nam możliwość lutowania do gotowych wyjść. Mowa o X4R/X4RSB:

frsky-x4r-sb-subs-uninverted-hack-naze32.jpg


Pozostałe odbiorniki wymagają lutowania do nóżek, albo pól na płytce, ale to nie jest tak banalnie proste jak w przypadku X4RSB.

X4RSBSBUS.JPG


(wersja robocza, hotglut został oczywiście zastąpiony właściwym klejem)

Tak wygląda X4RSB z gotowymi obydwoma połączeniami:

X4RSBSBUSSPORT.JPG


UWAGA POPIERDIZELIŁEM KOLEJNOŚĆ PRZEWODÓW WE WTYCZCE - NIE SUGEROWAĆ SIĘ.
(Brain2 HD BT i Rx spłonęły w imię nauki)

Kolejność przewodów we wtyczce do SAT1 podpatrz sobie z "oryginalnego" kabla:

msh51645.JPG


Nie łącz pod żadnym pozorem napięcia VCC z portem SAT1. Sygnał (żółty) absolutnie wystarczy. Dla usztywnienia przewodu można też puścić przewód masowy (czarny). Przed podłączeniem napięcia sprawdź 3x czy kolejność przewodów w gniazdach jest prawidłowa - jeśli nie będzie to z Brainia i odbiornika uleci magiczny dym. Wiem bo sprawdziłem :wall2:

Podstawowym problemem związanym z tym połączeniem jest konieczność użycia złączki JST-ZH do wykonania najważniejszego połączenia w całym układzie. Jest to w moim przekonaniu połączenie niepewne i odpowiedzialne za sporo problemów w maszynach wykorzystujących satelitki spektrum. Tyle, że w tym przypadku nie mamy dwóch satelitek, tylko jedną. Jak szlag trafi to połączenie to nie mamy zapasu i bardzo nieprzyjemna gleba jest nieunikniona. Fail-safe nie zadziała, bo nie ma jak.

Dlatego przewód MSH51645 wykonany jest z kabelków o większym przekroju niż standardowe spektrumowe siki pająka. Chodzi o to, żeby zmniejszyć ryzyko ukruszenia przewodów przy wejściu do wtyczek. Tak czy inaczej - jakiś glut z kleju i tak powinien się tam znaleźć.

Łączenia ESC z Brainem2 nie będę opisywał. Wszystko jest w zakładce MANUALS -> TELEMETRY. Za dużo jest opcji żeby się powtarzać. Niektóre ESC wymagają niezwykle skomplikowanych operacji związanych z wlutowaniem opornika na przewód łączący z Brainem, albo usunięcia pinów z wtyczki, więc jest pole do popisu dla niszczycieli.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2019, o 09:29 przez mwx, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2019, o 09:05

Dzięki dobry człowieku!!!

Jako uzupełnienie/ciakawostkę/dodatek wrzucam link do artykuły naszego kolegi MAK: https://forum.77hobby.pl/topic/214-open ... nie-tylko/
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 sie 2019, o 07:31

Gdzieś już wrzucałem, ale zostawię tutaj dla potomnych bo Profesjonalny Maciej przygotował to niebagatelnie:

Obrazek

Pomimo, że wydaje się że już wszystko podłączone zgodnie z logiką (ba! nawet wtyczki załadowane na piny a nie obok - dzięki mwx ;) ) nadal coś nie bangla. O ile nadajnik widzi telemetrię z odbiornika to jakby brain nie widzi danych z regla. Znaczy widzi, że są, ale wartości pozostają zerowe.

Jak się uda ustawić, opiszę co tak namiętnie mnie blokowało. Na ten moment podejrzewam(y) wersję hobbywinga. Mam inną niż podana -tyle, że nowszą...

A może ktoś to już przerabiał i mial podobny problem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 sie 2019, o 09:35

HW-BRAIN-FRSKY.JPG


MSH zrobiło sobie żarcik i umieściło tą informację w przypadkowym miejscu, 6 stron po opisie kabelkologii.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 sie 2019, o 10:07

To chyba jedyna juz kombinacja, której wczoraj nie przeszliśmy :)
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 812
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 9 sie 2019, o 11:27

Gdyby brain obsługiwał fport, wystarczyłby jeden kabelek do wszystkiego, ciekawe czy mają to w planach.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 sie 2019, o 11:54

No obecna kabelkologia jest jakaś chora. Ale jest trop, licze że zadziała.

Wróć do „Frsky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości