Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7729
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 298 razy
Podziękowano: 442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 kwie 2019, o 17:58

To jest tłumaczenie z googla? Jak potrzebujesz pomocy to poczytaj ci Ci piszą i nie pisz jakichś bredni:
apartament208 pisze:rozbindowałem i zbindowałem bez zworki i nie działa silnik serwa z nadajnika ale zalogowały sie potrząsając i przy poruszeniu modelu reagują prawidłowo , taka sytuacja


Przeczytaj i zastosuj się do tego co Ci Artja napisał:
Artja pisze:Tu się wszyscy znają :) tylko nikt nie wie co ty właściwie podłączyłes i gdzie. Rozlacz to w cholere, rozkręc i poskładaj model i setup od początku. Weź do pomocy filmiki Kruku i powinno zadziałać


Wklej zdjęcia filmy, opisy i wtedy możemy gadać.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7729
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 298 razy
Podziękowano: 442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 kwie 2019, o 18:03

apartament208

scaliłem te dwa watki, które byłeś łaskaw założyć
Helikoptery
Awatar użytkownika
apartament208
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 31-03-2019
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: apartament208 » 29 kwie 2019, o 05:30

Dzięki panowie za zaangażowanie ale jeszcze nie ogarniam tematu bo jestem na etapie zawisów i nie potrafię tu wklejać filmików ale powoli do siedemdziesiątki 9 już niedługo ) dam radę .
Derek
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 54
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 10:36

Panowie podepnę się pod temat ale nie wiem czy dobry dział. Bo sprawa dotyczy i DX9 i Braina 2.
Mianowicie mam taki problem. Na kanale 5 gear mam do nie go przypisany przełącznik "D." Jeżeli go wyłączę nie działa mi kompensacja ogona. jeżeli go włączę to w pozycji 0 i 2 kompensacja działa ale w pozycji jeden nie działa.To samo sie dzieje kiedy przypisze inny przełącznik.
Dlaczego tak się dzieje?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1303
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lip 2019, o 12:08

nozone pisze:Panowie podepnę się pod temat ale nie wiem czy dobry dział. Bo sprawa dotyczy i DX9 i Braina 2.
Mianowicie mam taki problem. Na kanale 5 gear mam do nie go przypisany przełącznik "D." Jeżeli go wyłączę nie działa mi kompensacja ogona. jeżeli go włączę to w pozycji 0 i 2 kompensacja działa ale w pozycji jeden nie działa.To samo sie dzieje kiedy przypisze inny przełącznik.
Dlaczego tak się dzieje?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a wrzuć jeszcze screen z ekranu Monitor jak wygląda kanał GEAR we wszystkich trzech pozycjach przełącznika

Sent from my G3412 using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 54
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 12:47

Nic się nie zmienia . Zmienia sie tylko jeżeli zmieniam tryb lotu pomiędzy normal ,idle 1, idle2. Pokazuje wartości przypisane dla gyro 50 normal 40 ide1, 40 ide2.

Do czego w heliku używany jest kanał 5 i co znaczy wybór opcji gear.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1303
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lip 2019, o 14:15

No właśnie zazwyczaj gear jest używany do ustawiania czułości żyroskopu ogonowego, i jeśli dobrze pamiętam to w Brainie też to jest domyślnie ustawione, ale w DX9 jak masz ustawiony model type na heli to ten kanał nazywa się Gyro a nie Gear (chociaż w ustawieniach Gyro nazywa się Gear :) pewnie zapomnieli zmienić w tym miejscu).

Sam żyroskop zazwyczaj powyżej wartości 50% sygnału na tym kanale ustawia sobie dodatkowo tryb HH (Head-Lock), czy tam AVCS, czy jak tam sobie jeszcze inaczej producent nazwie. Rozumiem, że to to właśnie miałeś na myśli pisząc o kompensacji?

Jeśli zmiana położenia jakiegoś przycisku (w Twoim przypadku "G") włącza lub wyłącza ustawienie Head-Lock w brainie - to nie ma siły - musi iść sygnał o tym na jakimś kanale. A to będzie widać na monitorze. A rusza Ci sie jakikolwiek inny kanał niż 5 jak zmieniasz położenie tego przełącznika? Bo to mogłoby oznaczać, że Brain ma czułość żyroskopu przypisaną na innym kanale. Może ten przełącznik ma jeszcze jakiegoś mixa ustawionego? Możesz wrzucić też screnn z Braina jak masz zmapowane kanały (advanced menu > receiver)? I jak zmienia się tail gain jak zmieniasz ten przełącznik?
Piszesz też, że zmieniają się wartości gdy zmieniasz idle - czyli masz to ustawione poprawnie. Nie wiem w takim razie po co masz przypisany przycisk G w "Channel Input Config" w nadajniku?

Ja mam (dla modelu, który lata na Brainie) ustawione tak:

System Setup > Channel Assign > Rx Port Assignmets > 5 GEAR: Gyro (tutaj nie mam opcji "Gear" - może masz ustawiony typ modelu na Samolot?)
System Setup > Channel Assign > Channel Input Config > 5 GEAR: Inh (tutaj nie ustawiasz żadnego przełącznika, bo robisz to potem w ustawieniach Gyro)
Function List (zwykłe menu modelu) > Gyro:
Normal: 35.0%
Stunt 1: 31.0%
Stunt 2: 27.0%
Hold: 25.0%
Chan: Gear
Switch: Flight Mode

Może to Ci pomoże :)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 54
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 18:20

Dzięki. Teoretycznie na apce ogarnąłem zobaczymy jak będzie fizycznie z modelem ale to dopiero za dwa tygodnie jak wrócę z wakacji. Pozdro
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 182
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: oki188 » 13 lip 2019, o 22:15

Elo.
Naszła mnie ostatnia myśl co by w końcu zmienić aparaturę z DX6i na wyższy model. Jako iż używam odbiorników DSM2 oraz DSMX raczej nie jestem zainteresowany nową czarną serią bez obsługi starszego protokołu.
Zastanawiam się poważnie nad DX8 w dodatku jest jedna na Alledrogo według sprzedawcy praktycznie nie używana w ładnym stanie. (od dłuższego czasu wystawiana)
https://allegro.pl/oferta/super-dx8-spe ... 7911950044
Z DX6 nigdy nie miałem problemów typu zerwany link czy brak kontroli (oprócz problemów z potencjometrami ale to wszyscy wiedzą o co chodzi - temat ogarnąłem )
Dlatego prosił bym użytkowników DX8 o informacje na jej temat czy jest awaryjna czy są problemy z zasięgiem i tym podobne oraz ogólne informacje czy ją polecacie do heli.
Systemy innych firm mnie nie interesują.
Pozdro.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4709
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 265 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 14 lip 2019, o 00:31

Z linkiem na DX8 nie miałem żadnych problemów przez blisko 9 lat. Apke używałem dość intensywnie i bezceremonialnie również w środowisku spaliny. W końcu coś zaczęło złośliwie niedomagać na płycie głównej, i nie są to złącza ani kable, bo te zostały sprawdzone i przelutowane. W każdym razie potrząchanie apką losowo powodowało jej restart i w efekcie mniej lub bardziej spektakularnego kreta. Mimo wszystko zostałem przy Spektrum, lecz drugiej generacji, obecnie IX12 i DX9. Odbiorników DSM2 i tak pozbyłem się w międzyczasie, więc modele nie odczuły zmiany.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 182
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: oki188 » 15 lip 2019, o 12:32

Dzięki za info zadałem pytania sprzedającemu i apka jest z 2015r (data produkcji) a jak czytam na zagranicznych forach to 4-5 letnie DX8 mogą stwarzać problemy hmm chyba jednak czas pożegnać DSM2 i wybiorę najnowszą wersje DX8
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX6i

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość