Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 kwie 2019, o 17:58

To jest tłumaczenie z googla? Jak potrzebujesz pomocy to poczytaj ci Ci piszą i nie pisz jakichś bredni:
apartament208 pisze:rozbindowałem i zbindowałem bez zworki i nie działa silnik serwa z nadajnika ale zalogowały sie potrząsając i przy poruszeniu modelu reagują prawidłowo , taka sytuacja


Przeczytaj i zastosuj się do tego co Ci Artja napisał:
Artja pisze:Tu się wszyscy znają :) tylko nikt nie wie co ty właściwie podłączyłes i gdzie. Rozlacz to w cholere, rozkręc i poskładaj model i setup od początku. Weź do pomocy filmiki Kruku i powinno zadziałać


Wklej zdjęcia filmy, opisy i wtedy możemy gadać.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 kwie 2019, o 18:03

apartament208

scaliłem te dwa watki, które byłeś łaskaw założyć
Helikoptery
Awatar użytkownika
apartament208
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 31-03-2019
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: apartament208 » 29 kwie 2019, o 05:30

Dzięki panowie za zaangażowanie ale jeszcze nie ogarniam tematu bo jestem na etapie zawisów i nie potrafię tu wklejać filmików ale powoli do siedemdziesiątki 9 już niedługo ) dam radę .
Derek
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 61
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 10:36

Panowie podepnę się pod temat ale nie wiem czy dobry dział. Bo sprawa dotyczy i DX9 i Braina 2.
Mianowicie mam taki problem. Na kanale 5 gear mam do nie go przypisany przełącznik "D." Jeżeli go wyłączę nie działa mi kompensacja ogona. jeżeli go włączę to w pozycji 0 i 2 kompensacja działa ale w pozycji jeden nie działa.To samo sie dzieje kiedy przypisze inny przełącznik.
Dlaczego tak się dzieje?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lip 2019, o 12:08

nozone pisze:Panowie podepnę się pod temat ale nie wiem czy dobry dział. Bo sprawa dotyczy i DX9 i Braina 2.
Mianowicie mam taki problem. Na kanale 5 gear mam do nie go przypisany przełącznik "D." Jeżeli go wyłączę nie działa mi kompensacja ogona. jeżeli go włączę to w pozycji 0 i 2 kompensacja działa ale w pozycji jeden nie działa.To samo sie dzieje kiedy przypisze inny przełącznik.
Dlaczego tak się dzieje?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a wrzuć jeszcze screen z ekranu Monitor jak wygląda kanał GEAR we wszystkich trzech pozycjach przełącznika

Sent from my G3412 using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 61
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 12:47

Nic się nie zmienia . Zmienia sie tylko jeżeli zmieniam tryb lotu pomiędzy normal ,idle 1, idle2. Pokazuje wartości przypisane dla gyro 50 normal 40 ide1, 40 ide2.

Do czego w heliku używany jest kanał 5 i co znaczy wybór opcji gear.
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 97 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 6 lip 2019, o 14:15

No właśnie zazwyczaj gear jest używany do ustawiania czułości żyroskopu ogonowego, i jeśli dobrze pamiętam to w Brainie też to jest domyślnie ustawione, ale w DX9 jak masz ustawiony model type na heli to ten kanał nazywa się Gyro a nie Gear (chociaż w ustawieniach Gyro nazywa się Gear :) pewnie zapomnieli zmienić w tym miejscu).

Sam żyroskop zazwyczaj powyżej wartości 50% sygnału na tym kanale ustawia sobie dodatkowo tryb HH (Head-Lock), czy tam AVCS, czy jak tam sobie jeszcze inaczej producent nazwie. Rozumiem, że to to właśnie miałeś na myśli pisząc o kompensacji?

Jeśli zmiana położenia jakiegoś przycisku (w Twoim przypadku "G") włącza lub wyłącza ustawienie Head-Lock w brainie - to nie ma siły - musi iść sygnał o tym na jakimś kanale. A to będzie widać na monitorze. A rusza Ci sie jakikolwiek inny kanał niż 5 jak zmieniasz położenie tego przełącznika? Bo to mogłoby oznaczać, że Brain ma czułość żyroskopu przypisaną na innym kanale. Może ten przełącznik ma jeszcze jakiegoś mixa ustawionego? Możesz wrzucić też screnn z Braina jak masz zmapowane kanały (advanced menu > receiver)? I jak zmienia się tail gain jak zmieniasz ten przełącznik?
Piszesz też, że zmieniają się wartości gdy zmieniasz idle - czyli masz to ustawione poprawnie. Nie wiem w takim razie po co masz przypisany przycisk G w "Channel Input Config" w nadajniku?

Ja mam (dla modelu, który lata na Brainie) ustawione tak:

System Setup > Channel Assign > Rx Port Assignmets > 5 GEAR: Gyro (tutaj nie mam opcji "Gear" - może masz ustawiony typ modelu na Samolot?)
System Setup > Channel Assign > Channel Input Config > 5 GEAR: Inh (tutaj nie ustawiasz żadnego przełącznika, bo robisz to potem w ustawieniach Gyro)
Function List (zwykłe menu modelu) > Gyro:
Normal: 35.0%
Stunt 1: 31.0%
Stunt 2: 27.0%
Hold: 25.0%
Chan: Gear
Switch: Flight Mode

Może to Ci pomoże :)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
nozone
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 61
Rejestracja: 21-07-2015
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Postautor: nozone » 6 lip 2019, o 18:20

Dzięki. Teoretycznie na apce ogarnąłem zobaczymy jak będzie fizycznie z modelem ale to dopiero za dwa tygodnie jak wrócę z wakacji. Pozdro
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 13 lip 2019, o 22:15

Elo.
Naszła mnie ostatnia myśl co by w końcu zmienić aparaturę z DX6i na wyższy model. Jako iż używam odbiorników DSM2 oraz DSMX raczej nie jestem zainteresowany nową czarną serią bez obsługi starszego protokołu.
Zastanawiam się poważnie nad DX8 w dodatku jest jedna na Alledrogo według sprzedawcy praktycznie nie używana w ładnym stanie. (od dłuższego czasu wystawiana)
https://allegro.pl/oferta/super-dx8-spe ... 7911950044
Z DX6 nigdy nie miałem problemów typu zerwany link czy brak kontroli (oprócz problemów z potencjometrami ale to wszyscy wiedzą o co chodzi - temat ogarnąłem )
Dlatego prosił bym użytkowników DX8 o informacje na jej temat czy jest awaryjna czy są problemy z zasięgiem i tym podobne oraz ogólne informacje czy ją polecacie do heli.
Systemy innych firm mnie nie interesują.
Pozdro.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 14 lip 2019, o 00:31

Z linkiem na DX8 nie miałem żadnych problemów przez blisko 9 lat. Apke używałem dość intensywnie i bezceremonialnie również w środowisku spaliny. W końcu coś zaczęło złośliwie niedomagać na płycie głównej, i nie są to złącza ani kable, bo te zostały sprawdzone i przelutowane. W każdym razie potrząchanie apką losowo powodowało jej restart i w efekcie mniej lub bardziej spektakularnego kreta. Mimo wszystko zostałem przy Spektrum, lecz drugiej generacji, obecnie IX12 i DX9. Odbiorników DSM2 i tak pozbyłem się w międzyczasie, więc modele nie odczuły zmiany.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 15 lip 2019, o 12:32

Dzięki za info zadałem pytania sprzedającemu i apka jest z 2015r (data produkcji) a jak czytam na zagranicznych forach to 4-5 letnie DX8 mogą stwarzać problemy hmm chyba jednak czas pożegnać DSM2 i wybiorę najnowszą wersje DX8
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 29 lip 2019, o 07:13

Ponieważ borykam się z problem przerejestrowania radia postanowiłem opisać sytuację co by w przyszłości jak ktoś miał taki problem to wiedział jak to rozwiązać ale od początku.
Legenda:
X - pierwszy właściciel
Y - drugi właściciel
Z - trzeci właściciel (ja)
Aparaturę nabyłem jako trzeci właściciel (Z) i chciałem ją przerejestrować na siebie co by mieć dostęp do najnowszych wersji oprogramowania i pełnego wsparcia producenta.
Problem pojawił się gdy na stronie spektrumrc.com wpisałem wszystkie dane poprawnie a system wyrzucił błąd:
Problem.jpg

Skontaktowałem się z poprzednim właścicielem (Y) który oznajmił że nigdy nie potrzebował jej rejestrować i tego nie robił.
No to kontakt do pierwszego właściciela (X) który aparaturę już dawno wyrejestrował ze swojego konta.
No ale dalej widnieje jako zarejestrowana ale chyba przez krasnoludki hmm
Na RCGroups.com skontaktowałem się z użytkownikiem "AndyKunz"który jest jednym ze Spektrum Dev Team
Polecił opisanie sytuacji i wysłanie maila na adres airware@horizonhobby.com co uczyniłem ale zastrzegł że może to potrwać miesiąc lub dwa :wall2:
Dziś planuję zadzwonić do Scorpio Polska który jest importerem Spektrum ale też prowadzą ich serwis może coś poradzą aby szybciej rozwiązać ten problem.
O wynikach będę informował a myślę że jeśli ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem to dzięki temu wpisowi będzie wiedział jak go rozwiązać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2429
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 29 lip 2019, o 07:23

Znam rozwiązanie Twojego problemu. Jesteś czwartym właścicielem. Poproś o dezaktywację kolegę @donia ;)

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 29 lip 2019, o 08:52

Dzieki za info PW wysłałem. Ale dawno się kolega nie logował na forum więc nie wiem czy odczyta :( oby się zaraz nie okazało że jestem 5 lub 6 właścicielem.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2429
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 29 lip 2019, o 09:11

Wysłałem doni smsa z prośbą o sprawdzenie PW.

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2429
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 197 razy

Postautor: pkali » 29 lip 2019, o 17:24

Wyrejestrowane.

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 29 lip 2019, o 20:41

Dzięki za info :piwo2:
Już zarejestrowałem aparaturę i wgrałem najnowszy firmware :banana:
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 955
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 50 razy

Postautor: mikegsx400 » 30 lip 2019, o 11:10

To przy okazji zapytam, czy nowy airware coś daje konkretnego?
Mam dx7 G2, airware:1.01.05
Jestem zwolennikiem teorii, że jak coś działa, to żeby nie ruszać, ale hmm może warto ruszyć? :)
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 30 lip 2019, o 12:13

Coś tam pewnie zmienili
Miałem wersję 1.11.15
SPM_0007.jpg

Obecna wersja 2.01.02
SPM_0000.jpg


Skoro producent coś dodaje ulepsza to według mnie warto łatać dziury :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 955
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 50 razy

Postautor: mikegsx400 » 30 lip 2019, o 14:02

Z tym "ulepsza" to po aktualizacjach braina z rok czy dwa lata temu to byłbym ostrożny :D

Zauważyłeś jakąś różnicę względem poprzedniej wersji?
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość