Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1361
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 102 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 23 mar 2020, o 07:39

Clad pisze:Model nadajnika tego co obsługiwał dsmx i dsm2 to dx6i dsm2, a te odbiorniki dsmx to były chyba AR600 i AR610 z tego co pamiętam. Sprzedałem je komuś z forum ale też nie pamiętam komu i nie mam w historii. Wiem, że Arkos coś chyba wziął to mógłby napisać jak jeszcze go ma. I tak jak pisałem... N dsmx nie udało mi się połączyć z O dsm2, ale N dsm2 z O dsmx bez problemu.


OK, to jeśli to był nadajnik w DSM2, a te odbiorniki to AR6200 i AR6210 to z obydwoma zadziała. AR6200 jest DSM2, a AR6210 DSM2/DSMX. Z obydwoma da się zagadać w DSM2 i podejrzewam, że ten drugi odbiornik wszedł w tryb DSM2. Mimo, że ma napisane DSMX, to DSM2 też obsługuje. Nadajnik DSMX (mający tylko DSMX bez DSM2) rzeczywiście nie zagada z tym AR6200, ale z AR6210 powinien.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Artz
Stały bywalec...
Posty: 178
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Artz » 29 maja 2020, o 14:30

Spektrum DX8G2 - nie mogę zmienić FrameRate w ustawieniach, instrukcja mówi że musze zacznaczyć opcję fabryczną 22ms i wciskając rolkę zmienić ustawienie.
Ale ja nawet nie mogę tego zaznaczyć, rolka nie przechodzi przez pozycję 22ms - zmiany tej wartości. Mam najnowszy firmware.
Instrukcja mówi też że mogę zmienić niżej modulację DSMX, ale nawet tej opcji tam nie ma.
Podobny problem opisany bez rozwiązania jest tu https://www.modelflying.co.uk/forums/po ... ?th=145007

Spotkaliście się już tym?
XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
A gov z brania jest znacznie najlepszy...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 29 maja 2020, o 15:06

Dsmx na pewno nie zmienisz w G2, a 22ms na 99% nie.
Taki wybór był w poprzedniej generacji, w czarnych jest dsmx i 22ms i wuj.
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
Artz
Stały bywalec...
Posty: 178
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Artz » 29 maja 2020, o 16:16

DSMX to tylko jako ciekawostkę dodałem.

Dziwne, bo w specyfikacji pisze że jest 11ms i 22ms. https://rcforever.pl/product-pol-2907-S ... e-1-4.html
Czy jest jakakolwiek różnica w sterowaniu między 11/22ms? Czy tylko prohardcore 3d można zauważyć?
XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
A gov z brania jest znacznie najlepszy...
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 29 maja 2020, o 16:36

Zauważa każdy kto wie ;)
A z tych co nie wiedzą... Pewnie tareq :)
Awatar użytkownika
Artz
Stały bywalec...
Posty: 178
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Artz » 29 maja 2020, o 16:40

Dzięki, na taką odpowiedź liczyłem.
XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
A gov z brania jest znacznie najlepszy...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 29 maja 2020, o 16:43

No wiadomo że jest różnica, przecie 22ms to 2x wolniej od 11ms ;)
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
Artz
Stały bywalec...
Posty: 178
Rejestracja: 06-04-2015
Lokalizacja: Skawina
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Artz » 30 maja 2020, o 15:35

Dobrze że mój statecznik jest prawie czerwony, czerwony zawsze jest szybszy więc nadrabia starty tych 11ms.
XLPower 550; Traxxas Xmaxx; Parkzone P-51D Mustang; Przeszłość: T-Rex 600ESP; T-Rex 450Pro; Beta 1400
A gov z brania jest znacznie najlepszy...
toom
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 2 razy

Postautor: toom » 19 cze 2020, o 20:51

Co wybrac? nowe dx8 czy cos innego?
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 335
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: oki188 » 20 cze 2020, o 00:27

DX9 lub wyżej z serii DX bo IX12, IX20 nie polece ZŁOMMMM problemy z androidem, problemy z płytą główną jednym słowem BADZIEWIEEEEEEEEEE !!!!!
Andoidowi w tych aparaturach stanowczo, zdecydowanie NIEEEEEEEEE i nie sprzeczać się wiem jakie problemy ma kumpel z lotniska sam mu ciągle ogarniam to ustrojstwo, już dawno by nią cisną o ścianę tak go wkór*** !!! i mnie też.
Poniżej też nie ma co schodzić. A chroń Cię przed okjrojoną wersją E (eco).
U nas mają różne 6, 7, 8, 9, 18QQ, IX12 i tylko 9 jest sensowną dopracowaną apką.
T-rex 600N-DFC / T-rex 450L-DFC / Spektrum DX9 Black
toom
Stały bywalec...
Posty: 110
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 2 razy

Postautor: toom » 20 cze 2020, o 10:29

Ok. Dzieki, myslalem ze dx8 w zupełności wystarczy bo nie wykorzystam mozliwosci dx9
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2613
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 218 razy

Postautor: pkali » 20 cze 2020, o 10:56

A ja przewrotnie spytam czym na tle dx8 drugiej generacj wyróżnia się dx9 (oczywiście prócz jednego kanału) ?

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2,
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 335
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: oki188 » 20 cze 2020, o 16:21

T-rex 600N-DFC / T-rex 450L-DFC / Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2613
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 218 razy

Postautor: pkali » 20 cze 2020, o 16:43

Te różnice to drobnostki, widziałem porównanie. Co wg Ciebie dyskwalifikuje dx8?

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2,
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 20 cze 2020, o 16:44

Może i sporo, ale istotnych prawie wcale...
Jak dla mnie tylko alarm wibracyjny, reszta to pierdoły dla grzebaczy.

Ed:
Literówki, słownik mnie oszukał :)
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4972
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 20 cze 2020, o 17:32

Wszystkie Spektrum powyżej dx8 mają jeden feler. Na porcie trenera ppm wystawiają tylko 8 kanałów. To bardzo przykre jeśli chciałoby się używać któregoś z zewnętrznych modułów np long range UHF. Ix12 nie sprawia mi problemów, dx9 v2 jest bardzo ok odkąd przesiadłem się na nią z dx8 v1. Jeśli dx8 v2 ma te same funkcje co dx9, szczególnie możliwość mapowania kanałów, to dx8 v2 w ogólnym przypadku uważałbym za najlepszy wybór. Większa ilość kanałów to już bardziej makietowcy albo szybolki ze skomplikowana awioniką.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 335
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: oki188 » 20 cze 2020, o 21:19

Doceniam DX9 za slidery których brak w DX8 a używam ich do klap w samolotach, do włączania oświetlenia, są wygodne w użytkowaniu. Alarm wibracyjny też się przydaje.
Nie wiem czy dobrze widzę ale skoro "DSMX always uses 2048 mode" to DX8 ma obsługę tylko 6kanałów ?? tak wynika z tego porównania. Ogólnie po przesiadce z DX6i na DX9 jestem mega zadowolony. Zmieniłem 9 na kolejną 9 tylko dlatego że chciałem mieć wersje czarną, hehe zaraz ktoś mi napisze że mogłem sprejem pociągnąć :)
Ogólnie DX8 oprócz paru braków ma też troszkę okrojony soft w niektóre funkcje albo ich ilość. Nigdy nie powiem że jest zła ogólnie wolę mieć parę funkcji więcej w zanadrzu bo nigdy nie wiem kiedy się przydadzą a nie samymi helikami człowiek żyje
T-rex 600N-DFC / T-rex 450L-DFC / Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4361
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 349 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 21 cze 2020, o 08:59

___uuu pisze:Zauważa każdy kto wie ;)
A z tych co nie wiedzą... Pewnie tareq :)


A widział Ty kiedy Tareq'a ze spektrumem w łapie?
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 4 lip 2020, o 00:05

Witam. Miał ktoś kiedyś problem z radiem spektrum DX6 p.t. niedziałająca apka?
Kilka dni temu właczalem i było ok wszystko. Aku odpiete na czas przechowywania i dzis podłączyłem i mam tylko światełko w wyświetlaczu. Aku 2s lipo naładowane , nie zalana, nie spadła, nic nie śmierdzi w niej. Batka podłaczona zgodnie z wytycznymi plus z plusem itd. Myslałem że wyświetlacz padł lecz właczyłem heli i nie łaczy się.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4972
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 4 lip 2020, o 00:46

W dx6 nie, ale w dx8 miałem coś podobnego. Apka była tak brutalnie wyeksploatowana, że pod wpływem losowo zorientowanych wstrząsów na chwilę się wyłączała i był reset. To trwało chwilę, w tym czasie był kret i rozpaczliwie patrzyłem na spadający model. A kiedy spojrzałem już na wyświetlacz wszystko było ok z wyjątkiem zresetowanego timera. Po tym doszedłem ze nawala mi radio. Krótko mówiąc puknij to pudło z boku z góry itd i zobacz, może twój przypadek jest pochodna tego co było u mnie
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość