Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4463
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lip 2020, o 13:55

A najlepiej puknij tym pudłem o dno śmietnika ;)
Nigdy bym nie zaufał nadajnikowi który odwalił jakikolwiek numer.
Pomijam fakt że Rektumom w ogóle nie ufam przez przygody jakimi wzbogaciły moją bazę wspomnień.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 5021
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: Artja » 4 lip 2020, o 15:19

Maciek weź idź wyrzuć śmieci ;) jest relatywnie niewielki wybór dobrych sprzętów. Ich egzystencja, tak jak mówisz, opiera się na zaufaniu. A zaufanie to wiedza i doświadczenie. To co tu wypisujemy to jest wiedza, a doświadczenia każdy ma swoje. W oczekiwaniu na nowego spektruma zabawiałem się tym walniętym dx8 w ratowanie kombata po przypadkowym failsafe. Przy wysokości powyżej 100m było dość czasu żeby się radio podniosło po resecie i link wrócił. Potem wziąłem helika i zaprosiłem rodzinę na piknik w jakimś parku w piękny słoneczny dzień. No dobra, żartowałem, wziąłem helika ale już z nowym radiem, też spektrumem :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4463
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lip 2020, o 15:34

Wyrzuciłbym ale kubeł na zewnątrz już pełen.
Noworodek generuje takie ilości odpadów w postaci zasranych pieluch, że nie wcisnął bym tam nawet małego flajskaja, nie wspominając o czymś większym.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 5021
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: Artja » 4 lip 2020, o 16:02

Zadziwiająca zbieznosc. Zostawiłbym taka sama ilość pampersów jakbym miał wspominać wszystkie te momenty z lotów, te nalociki na siebie, podlatywanka, zawisiki. I dało się to zrobić radiem które resetowało się od uderzenia denkiem o brzuch. Najciekawsze że nie wiem od kiedy tak się stało, i nie zamierzam tego rozkminiac bo MPO nie ma takich dużych kontenerow
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 4 lip 2020, o 20:33

Prawdopodobnie Ldo moze byc walniete. Mierzylem i mialem tam 8v na nożce i 6 V a powinno byc chyba 3.3v ? Jeden z modelarzy mi podpowiedzial.
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 355
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: oki188 » 4 lip 2020, o 21:06

Ja ci to pisał na fejsie, wymieniaj układ i zobacz czy wstanie może jeszcze jest szansa że nie padło na amen. A jeszcze podaj oznaczenie co pisze na tym układzie to zaraz dojdziemy co to za układ.
T-rex 600N-DFC BEASTX // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 4 lip 2020, o 21:32

Dzis mam zamiar to zobaczyc bo to jest tak małe że lupke potrzebuje :) Tak na FB pisał .
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 355
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: oki188 » 4 lip 2020, o 21:43

Lupe do czego ja to normalnie oczami czytam :rotfl:
T-rex 600N-DFC BEASTX // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4463
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lip 2020, o 22:09

Ja ci pisał to samo na messengierzu - i weź tu się teraz połap kto jest kto w realu :vhappy:
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 5 lip 2020, o 00:32

No wiadomo ze to wy mi pisaliście oki188 i mwx :) już wymontowalem i w pon jade kupic do sklepu. Tu tez pisałem nie tylko na fb dla przyszlych spektrumowiczów ;)

rt9161a-33gg nap min. wejsciowe 4.5V max 12V , wyjscie 3.3V
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 5021
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 472 razy

Postautor: Artja » 5 lip 2020, o 09:09

Maciek no i co teraz? Polatalbys radiem w którym kolega za chwilę będzie lutował jakiegoś dynksa? :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 355
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: oki188 » 5 lip 2020, o 15:38

MariuszKrak pisze:rt9161a-33gg nap min. wejsciowe 4.5V max 12V , wyjscie 3.3V


A dostaniesz oryginał w PL on ma dość duże napięcie wejściowe 12v a zamienniki które znam max 7 mają.
T-rex 600N-DFC BEASTX // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 5 lip 2020, o 17:18

Jest taki fajny sklep w Poznaniu na chwaliszewie i nie raz mi ratowali tyłek zamiennikami. Myślałem o czymś takim lecz to mądra głowa musi zobaczyć.

https://www.maritex.com.pl/polprzewodni ... s-3_3.html



https://kamami.pl/stabilizatory-ldo/431 ... ej-1a.html
Awatar użytkownika
oki188
Domownik forum...
Posty: 355
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: oki188 » 5 lip 2020, o 20:05

A więc tak:
Układy LM1117 oraz ams1117 mają taki sam pinout który różni się od oryginalnego układu.
dodatkowo
LM1117 max napięcie wejściowe: 7V
ams1117 max napięcie wejściowe 15v
obu nie zastosujesz w miejsce oryginału
układ.jpg


Znalazłem układ który może podejść bez przeróbek (mcp1703-3302edb) niestety ma tylko 200mA na wyjściu czyli podstawić można na test ale docelowo trzeba dać inny
https://www.tme.eu/pl/details/mcp1703-3 ... -3302e-db/

W sumie tego ams1117 metodą na pająka możesz podstawić i zobaczyć czy aparatura zaskoczy czy nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N-DFC BEASTX // Spektrum DX9 Black
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4463
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 lip 2020, o 22:13

MariuszKrak pisze:Jest taki fajny sklep w Poznaniu na chwaliszewie i nie raz mi ratowali tyłek zamiennikami. Myślałem o czymś takim lecz to mądra głowa musi zobaczyć.

https://www.maritex.com.pl/polprzewodni ... s-3_3.html

https://kamami.pl/stabilizatory-ldo/431 ... ej-1a.html




W Poznaniu na skrzyżowaniu Siemiradzkiego/Chełmońskiego (niedaleko Parku Wilsona) masz zagłębie elektroniczne - kilka sklepów obok siebie, po jednym na każdym rogu skrzyżowania.

Mają tam wszelaką drobnicę tego typu, ale musisz wiedzieć czego Ci trzeba, bo będą patrzeć na cię jak na debila (taka elektroda.pl w realu)

Musisz wbić na pewniaka, udawać że takie LDO to ty co tydzień kupujesz i ogólnie znasz się na rzeczy. Każdej.

Jak zadasz jakieś pytanie to w ogóle nie zdziw się jak komuś w kolejce wymsknie się "BYŁO! Użyj funkcji <<szukaj>>", przy akompaniamencie wzdychania całej reszty. To normalne, takie nawyki.
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 6 lip 2020, o 00:29

oki188 pisze:A więc tak:
Układy LM1117 oraz ams1117 mają taki sam pinout który różni się od oryginalnego układu.
dodatkowo
LM1117 max napięcie wejściowe: 7V
ams1117 max napięcie wejściowe 15v
obu nie zastosujesz w miejsce oryginału
układ.jpg

Znalazłem układ który może podejść bez przeróbek (mcp1703-3302edb) niestety ma tylko 200mA na wyjściu czyli podstawić można na test ale docelowo trzeba dać inny
https://www.tme.eu/pl/details/mcp1703-3 ... -3302e-db/

W sumie tego ams1117 metodą na pająka możesz podstawić i zobaczyć czy aparatura zaskoczy czy nie.



Zauważyłem że są pozamieniane nózki. Jeśli chodzi o max V to nawet jeśli znajde 7V też bedzie ok. Wróciłem do org zasilania zwykłego bateryjnego AA wiec tam bedzie napiecie 6V lub 4.8 V z akusów.

Maciej dzieki że mi przypomniales o tych sklepach. Zupełnie wyleciały mi z głowy.
Awatar użytkownika
MariuszKrak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 09-01-2020
Lokalizacja: Poznań

Postautor: MariuszKrak » 6 lip 2020, o 17:18

Oki188 i mwx dziekuje za piprowadzenie i zauważenie błedu w wlutowaniu ldo. Mam.nadzieje że jakoś bede mógł się odwdzięczyć kiedyś za te pomoc.

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron