Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 28 kwie 2017, o 08:38

Rolki są alu w kilku rodzajach i kolorach, gorzej z całym mechanizmem, który bywa do kupienia ale pojawia się i znika.

Jeśli ktoś wyceniał w Scorpio Polska to niech napisze z ciekawości.

Tym czasem Ci kiedyś mieli:

http://www.eastrc.org/estorerollerbutton.htm

A same rolki:
http://www.hawk-creation.com/index.php? ... x%20button
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 9 maja 2017, o 06:01

W wątku Braina zacząłem pluć na wskazania rpm telemetrii TM1000 niesłusznie podejrzewając jakiś związek przyczynowo skutkowy z aktualizacją softu Braina. Niesłusznie, bo problem leży w module TM1000, i nie jestem jedyny który się z tym spotkał
https://www.helifreak.com/showthread.php?t=737701

Zabieram się za rozkminkę problemu. Na początek stawiam hipotezę że TM1000 nie radzi sobie z setupem HV i zbyt wysokie napięcie na linii data port ogłupia czujniki. Wcześniej miałem setup na 6V i wszystko było OK, obecnie jest zasilanie bezpośrednio z 2S i zaczęły się cyrki :/

Brain jest niewinny, odczyty z czujnika RPM ma poprawne i to jest dobra wiadomość :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2038
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 6 lip 2017, o 21:24

Jacek a może podłącz przez stepdown.
...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 lip 2017, o 21:47

zwłaszcza, że TM1000 nie bierze jakichś dużych prądów - to wystarczy byle liniowy. Jest to o tyle ciekawe, że z tego co pamiętam to system jest HV zgodnie z dokumentacją.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 6 lip 2017, o 22:15

Śkedztwo narazie utknęło w martwym punkcie bo skończyły mi się helikoptery i moduły TM. Nie chcę psuć 600N więc na nim nie będę eksperymentował, a gasser najpierw mus powalczyć z zasięgiem telemetrii orange zanim da jakieś miarodajne wyniki ;) Lada moment wznowię badania, czekam już tylko na odbiorniki do Kasamy w której telemetria będzie miała zasilanie bezpośrednie z opcjonalnym przełączeniem na step down z setupem HV. Manual TM1000 wskazuje że napięcia do 8,4V nie powinny zrobić mu krzywdy, ale mam obawy co do wbudowanego stabilizatora 3,3V który zasila czujnik obrotów. Tego napięcia nie ma jak monitorować w locie.., Najlepsze rezultaty odczytu obrotów mam wtedy, gdy zasilanie czujnika idzie z Braina, a TM dostaje tylko sygnał i masę
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 lip 2017, o 22:24

to nie możesz tak zastawić? Albo byle 7805+100nF przy In i Out
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 6 lip 2017, o 22:32

Zasadniczo mógłbym zostać przy zasilaniu z Braina, ale zmierzam do tego żeby mieć telemetrię i czujnik obrotów całkowicie odseparowane w układzie z pełnym odbiornikiem. W tym przypadku governor Braina jest bezużyteczny, chociaż w sumie nic nie stoi na przeszkodzie żeby wykorzystać jego port do zasilania. To tylko kwestia dodatkowego okablowania którego redukcja jest jak najbardziej wskazana
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 lip 2017, o 22:36

Brain 1 czy 2?

Jedynka ma w porcie governora chyba 3.3V i dziadowsko małą wtyczkę co w gasserze jest tematem ciężkim.

Czemu gov jest zbyteczny?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 6 lip 2017, o 22:39

Obydwa brainy mają 3,3V na porcie governora, różnią się tylko wtyczkami i ich usytuowaniem. Godząc sie na wtyczki satelitek governor nie jest już taki krytyczny. Trzeba cały ten szajs owinąć taśmą, zero wiszących kabli i jest OK
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 6 lip 2017, o 23:46

wojtekr pisze:Czemu gov jest zbyteczny?


Nie zbyteczny lecz bezużyteczny. W konfiguracji z pełnym odbiornikiem nie skorzystasz z governora Braina bo kanał gazu przez niego nie przechodzi. W tej sytuacji trzeba użyć zewnętrznego gova. Z tych które znam wszystkie posiadają zasilanie czujnika Halla, a potencjalnie w rezerwie zostaje jeszcze zasilanie oferowane przez Braina
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 13 lip 2017, o 14:11

wojtekr pisze:to nie możesz tak zastawić? Albo byle 7805+100nF przy In i Out


Dałbyś radę wystrugać mi taki stabilizator z napięciem na wejściu 6-7V? Napięcie na wejściu chyba nie musi być ustalone na sztywno?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 lip 2017, o 14:49

nie musi być sztywne ale >7V

mogę Ci zrobić ale to są 3 elementy

Obrazek
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 lip 2017, o 14:50

a jak 6V to raczej coś Low Drop lub Ultra Low drop

Obrazek

Założyłem, że 500mA wystarczy ale sprawdź- tu masz jakieś modele

http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... 3A86790%3B
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 13 lip 2017, o 15:08

500mA wystarczy, zadowoliłby mnie układ na 7V. Potencjalnie zeby mieć na 6V obniżę przez step down.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 lip 2017, o 15:16

nie ma sensu- jak robić stabilizator to taki jak trzeba-

napisz/narysuj co potrzebujesz i jakiej mocy

Chodzi o to, że na stabilizator zwykły 7806 podajesz U-in gdzie dla I =1A Uin-Uout>2 czyli żeby uzyskać 5V to musisz podać 7V ale dla wersji Low Drop i I=1A LDF lub inny ma spadek tylko 200,300mV więc możesz podać U-in>5.3V czyli 6V jest ok
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 lip 2017, o 15:17

Reasumując weź stabilizator LD, dodaj 3 kondensatorki i gotowe albo daj znać to Ci zrobię
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 21 sie 2017, o 12:12

Wie ktoś może jaki lipo wchodzi do DX6 drugiej generacji?

Znalazłem coś takiego :
https://www.akumulatoryrc.pl/pl/p/SLS-XTRON-RTX-4000mAh-2S1P-7%2C4V-2C4C/330

Ale nie mam pewności czy podejdzie bo w opisie nie ma tego radia.
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 26 sie 2017, o 13:29

Sory za posta pod postem ale inny temat. Co do baterii to tak zmieści się ;). Powracając do tematu. Na aparaturze na 3 pozycyjnym przełączniku D mam zapisane czułości GYRO -80%, 0, 80 %. Za nim to odkryłem latałem cały czas na -80% - model zachowywał się w miarę dobrze może przy szybkich skrętach troszkę ogon rybkuje ale zdarza się to rzadko. Moje pytanie brzmi co się stanie jak przełączę czułość na 0 albo 80 %. Będzie lepiej ogon trzymał ?
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1671
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 130 razy

Postautor: SeKLeS » 26 sie 2017, o 21:54

Nie będzie trzymania ogona w ogóle (0%) lub będzie tylko RATE (80%)? Szczelam.

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 26 sie 2017, o 22:43

Kumam, nie wiem po co to ktoś tak ustawił a byłem ciekawy.
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość