Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 30 lip 2019, o 22:00

Za krótko używam tą DX9 (od kilku dni) aby zobaczyć różnicę pomiędzy nowszą a starsza wersją.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 3 sie 2019, o 15:20

To było pytanie z Seri: Jestem głupi ? :masakra: , Poznałem odpowiedź więc yyy... pytania nie było :mrgreen:
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 4 sie 2019, o 15:42


YouTube

Co to za smar gościu daje pod te blaszki, wy czego używacie przy takich zabiegach?

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 4 sie 2019, o 16:44

Teflonowy można dać lub zrobić teflon moda z odpowiednio dobraną taśmą teflonową.

Pogoogluj spektrum dx teflon mod.

Wtedy gaz chodzi jak po maśle (teflonie) i nie ma nic co będzie łapać kurz i inne śmieci...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 6 paź 2019, o 19:02

Czy ktoś z was rozbierał baterie Lithium Ion 2000mAh spektrum ??
A może natknęliście się gdzieś na zdjęcia po zdjęciu koszulki termo ??
Spektrum.jpg

Do czego zmierzam... a chciałbym wymienić ogniwa na mocniejsze. Tak wiem jest kupa zamienników o pojemności 4000 ale Li-po a ja wolę Li-Io.
Interesuje mnie czy w tym ustrojstwie producent zastosował układ BMS. Wiadomo w ostateczności mogę użyć oryginalny po jego demontażu z obecnej baterii.
Jeśli natomiast go nie ma to nie będę rozpruwać oryginału.
Co do ogniw to zamierzam użyć o pojemności 3500mAh i prądzie rozładowywania max 10A firmy LG
Koszt sprowadzenie dwóch nowych ogniw to 23zł, zaletą są przyspawane blaszki do lepszego połączenia w pakiet i dolutowania przewodów.
Li-ion.jpg

Co o tym sądzicie.?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 paź 2019, o 19:17

W aparaturze te 10A nie ma znaczenia, i tak ma małe prądy rozładowania, BMS jest praktyczne jak działa ok (te tanie moduły BMS z allegro działają chujowoo).
Naprawdę potrzebne Ci jest więcej niż et 2000?
A co do pojemności to tylko ogniwa z porządnego źródła mają deklarowaną pojemność - bardzo często to ściema a powyżej 3000, 4000 to praktycznie mit. Unikaj wszystkich ogniw z TRUST lub FIRE w nazwie. Ale jak pisałem powyżej w aparaturze to i tak nie ma znaczenia.

Najlepsze rozwiązanie to ten pakiet LiPo 4000 z hobbykinga a wszelki inne kombinacje to trochę rzeźba w g...nie, kosztuje niewiele więcej niż te, które wklejasz a działa i jest ok (i rzeczywiście jest protected w odróżnieniu od allegrowych BMS'ów)

(zobacz tu: ...https://hobbyking.com/en_us/turnigy-4000mah-spektrum-compatible-dx9-dx8-dx7s-intelligent-transmitter-pack-1.html?wrh_pdp=3)
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 6 paź 2019, o 19:20

Nie znam tych LG ale jak się upierasz przy 18650 to rozważ te: https://pl.aliexpress.com/item/32793701336.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fIsVKVk są wiarygodne, ostatnio wsadziłem je do elektronarzędzi Bosch i dają radę
Helikoptery
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 6 paź 2019, o 19:58

Te co dałem linka już zamówione z testów jakie widziałem realnie mają od 3400 do 3500 więc są OK fakt prądy nieważne bo aparatura bierze mało prądu.
Układ BMS w oryginalnym pakiecie jest (wyczuwam go wzdłuż pakietu) więc czeka mnie rozwałka oryginału aby go zastosować skoro te moduły tanie są do dupy.
A mam takie na stanie 2 sztuki i o nich myslałem je w takim razie odpuszczę.
s-l1600.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 paź 2019, o 08:14

oki188 pisze:Co do ogniw to zamierzam użyć o pojemności 3500mAh i prądzie rozładowywania max 10A firmy LG


Z LG to te Daweikala Dolidada mają co najwyżej mniej-więcej wspólny kształt :vhappy:

Pomijając już absurdalnie niską cenę (oryginalne używki LG z demontażu są droższe) to na samym zdjęciu nawet masz ogniwo które ma absolutnie fejkowe oznaczenia. Z resztą nigdzie w opisie nie jest nawet napisane ze to LG.

Nie rozbieraj tego oryginalnego pakietu bo będzie zdecydowanie pewniejszy i lepszy niż te wynalazki z AliExpress.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 955
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 50 razy

Postautor: mikegsx400 » 7 paź 2019, o 10:01

A zapytam z ciekawości, jaka przewagę w nadajniku ma Li-ion nad Li-po, że nie chcesz użyć tego drugiego? hmm
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 7 paź 2019, o 10:04

Li-ion może być naładowany do 100% i przynajmniej nie spuchnie jak długo będzie leżał :D

mwx pisze:
Z LG to te Daweikala Dolidada mają co najwyżej mniej-więcej wspólny kształt :vhappy:

Pomijając już absurdalnie niską cenę (oryginalne używki LG z demontażu są droższe) to na samym zdjęciu nawet masz ogniwo które ma absolutnie fejkowe oznaczenia. Z resztą nigdzie w opisie nie jest nawet napisane ze to LG.

Nie rozbieraj tego oryginalnego pakietu bo będzie zdecydowanie pewniejszy i lepszy niż te wynalazki z AliExpress.


Na pewno je przetestuje na ładowarce jak przyjdą więc zobaczymy ile wbija i ile wybija :)
Oryginalnego jeszcze nie rozbieram zamierzam przetestować je na tym układzie zabezpieczającym który posiadam - z ciekawości.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 955
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 50 razy

Postautor: mikegsx400 » 7 paź 2019, o 11:06

oki188 pisze:Li-ion może być naładowany do 100% i przynajmniej nie spuchnie jak długo będzie leżał :D



Pierdu pierdu :D
Mam w dx7 sls 4000, który leżał naładowany ponad dwa lata kiedy nie latałem, wczoraj ładowałem go drugi raz w sezonie, weszło ponad 3800. Także daj sobie spokój z rzeźbieniem, bo są na rynku dobre bezobsługowe rozwiązania. No chyba że rzeźba dla samej rzeźby, wtedy luzik :)
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 7 paź 2019, o 13:50

Hmm pozostaje przemyśleć wszystko a zamówione cele w razie czego przydadzą się do grzałki świecy.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: dawo » 7 paź 2019, o 15:47

Popieram LiPo - mam i jest bezobslugowo - nic nie puchnie - mam dokładnie taki pakiet jak linkował Wojtek. Ładowanie to tak 2 razy na senzon :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17512
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 paź 2019, o 16:04

W taranisie też jechałem na lipo, nie miałem z nim problemów przez cały okres użytkowania. Warto stawiać na niskie C bo więcej przestrzeni na mAh.
xrut
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 1
Rejestracja: 11-10-2019

Postautor: xrut » 11 paź 2019, o 20:36

Spektrum DX6i służył mi przez dwa lata. Potem była długa przerwa i aparatura leżała sobie w walizce razem z helikiem. Wydobrzałem i próbuję wrócic do latania, a tu nagle zonk. Aparatura nie odpaliła. Świeżo naładowane aku włożyłem do apki, włączyłem i pokazał sie ekran z wyświetlonym, ostatnio latanym ( czyli 3 lata temu) helikiem. Włączył się bez dźwięku, ale nie pamiętam, czy kiedyś nie wyłączyłem brzęczyka. Ekran wywświetlił się, ale nic nie mogłem zmienić na ekranie. Myślałem, że sie zawiesił, choć nigdy wcześniej to się nie zdarzyło. Wyłączyłem. I nic już nie mogłem zrobić, bo drugi raz się nie włączył. Sprawdziłem napięcie baterii. Jest 5,45V. Sprawdziłem napięcie wchodzące na włączniki wychodzące z włącznika. Jest takie samo 5,45V. I nie mam pojęcia co sie stało.
Spotkaliście się kiedyś z takim przypadkiem. Może ktoś ma jakiś pomysł, co sie mogło stać. Ew gdzie jest, jeśłi jeszcze jest serwis tych aparatur?
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2192
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 206 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » wczoraj, o 22:47

A co to za głośne pierdzenie z lipolami, że puchną? Sugeruję poczytać, co powoduje, że lipole puchną... I od razu rozważyć sytuacje, kiedy się zapalają same. Bo próbowałem nawet młotkiem i nie chciały.
Miałem prawdopodobnie za mały młotek... :hammer:

To są jakieś niesprawdzone "urban legends", powielane z innych forum.

Mam całą "szafę" starych lipoli. Tak przez sentyment i kabelki.
Niektóre są starsze, niż uczestnicy tego forum, a które się nie palą, nie puchną, trzymają pojemność i kiedy chcę, to są całe dla mnie... ;)
OK, mają prawo spuchnąć. Ale przez niewłaściwą obsługę, a nie przez samo "bycie lipolem w tym niewdzięcznym świecie...".
Albo, bo chciało mi się poświrować helikiem i je przydusiłem poniżej 2V. No to pojszły do recyklingu. I tyle. Ale nie słyszałem nigdzie, żeby się jakiś magazyn w UK spalił przez to.

A teraz fakty - używam w swojej Futabce od wielu lat i nigdy nie miałem jaj. Ale ładuję poza apką. To fakt.
Ale sobie chwalę, jak koledzy. Bo mniejsza i wydajniejsza. No i szybko się ładuje :banana:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » dzisiaj, o 08:12

Mojemu koledze z pracy spłonął od LiPo garaż z samochodem. Już nie bawi się w RC.

Puchną jak się je przegrzewa, albo zostawia na długo naładowane. Szczególnie te wysokoprądowe. Te z niskim C dużo wolniej się psują, chociaż jak mają napis ALIGN to nawet zimując w storage potrafią się napuszyć. Ten od napędu serw w 600N tak mi zrobił.

Gmeracz pisze: Ale ładuję poza apką. To fakt.



Ale po co, skoro mówisz że Twoje są niepalne?

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość