Spektrum DX6 / DX7 / DX8 / DX9

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 6 mar 2010, o 19:03

Nadajniki Spektrum DX6i i DX7 mają zaczep do smyczy ustawiony w złym miejscu (dla długiej anteny 35MHz) i są niewygodnie - zbyt pionowo - pochylone. Ładne fabryczne zawieszki są drogie więc postanowiłem zrobić coś sam.
Użyłem śruby M5x40 z łbem walcowym (imbus), nakrętki kołpakowej, dwóch rurek alu 7x6x32 i 6x5x32 oraz kawałka blaszki alu - wszystko z Leroy-Merlin za parę złotych.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tu porównanie z fabryczną zawieszką Spektrum

Obrazek

Widać że punkt zawieszenia jest w tym samym miejscu. Zaletą mojego rozwiązania jest mniejsza wysokość całości (poniżej końców drążków) co pozwala przechowywać i przenosić nadajnik nawet w płytkich walizkach.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 515
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 6 mar 2010, o 20:02

Pan Słodowy byłby z Ciebie dumny.
Powtórzę pytanie, które zadałem Ci także na EpHeli: czy nie obawiasz się, że taka zawieszka może spowodować wyłamanie oczka aparatury? Zwróć uwagę, że fabryczna po montażu opiera się również o korpus aparatury powodując, że oczko nie musi tak ostro walczyć z ogromnym momentem gnącym.

Hmm?

Ł.
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
tomek68
Domownik forum...
Posty: 339
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Drogheda
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Postautor: tomek68 » 6 mar 2010, o 20:17

Z braku zajęcia też kiedyś popełniłem tanią zawieszkę.
Kawałek aluminiowego złomu + śruba M6 i nakrętka. Zalety dobre dojście do włącznika. Wady troszkę za szeroka może kiedyś będzie V2.
Obrazek Obrazek
Heli pilots live in a world full of vibration
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 6 mar 2010, o 21:24

@tomek: proste, i skuteczne. No i dobre dla smyczy z dwoma karabińczykami.

@luke: owszem zawieszka spektrumowa opiera sie o stopę zaczepu ale nie zmienia to w żadnym stopniu momentu działającego przez zaczep (ucho) na obudowę. A o ewentualne wygięcie zaczepu też się nie boję ponieważ rurka aluminiowa jest wewnątrz otworu zaczepu i prędzej ona się wygnie (wgniecie) niż wygnie zaczep.
Obrazek

Co więcej są jeszcze inne rodzaje zawieszek ale ich konstrukcja nie ma znaczenia - zawsze będzie istniał moment na zaczepie.

Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 11 mar 2010, o 20:21

KIedyś też coś takiego zorbiłem... ale zdemontowałem po tym jak zacząłem trzymac apke na "klejnotach".
Jednak musze znowu to zmaontować bo smyczka to jest to... :)

Obrazek
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 11 mar 2010, o 23:03

Zaczep do smyczy to samoróbka czy jakiś gotowy element?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 12 mar 2010, o 06:35

Jest do dokładnie element "trzeciej ręki" lekko wygiety.

Obrazek
exTeam Gaui
Dlugi

Postautor: Dlugi » 12 mar 2010, o 16:00

To ja też dorzucę swoją samoróbę.
Elementy to kawałek płaskownika alu, śruba i nakrętka samokontrująca.
10 min. obróbki czyli wywiercenie otworów i ich sfazowanie grubszym wiertłem, zagięcie pod kątem.
Na koniec jeszcze dodanie efektu szczotkowania przy pomocy grubego papieru ściernego i gotowe. Sprawdza się znakomicie i nic nie kosztuje a wygląda IMO całkiem fajnie do mojej apki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 kwie 2010, o 20:25

Niektóre nadajniki DX6i mają z wadliwe potencjometry które się "rozjeżdżają" albo "płyną" - tak czy siak nie działają poprawnie ... Jeśli ktoś nie ma już gwarancji a chce to szybko i tanio sam naprawić to poniżej jest pełna recepta.
Jedyne co trzeba nabyć to lakier przewodzący (zawierający srebro) do naprawy pasków ogrzewania tylnych szyb samochodowych za 9 PLN.

Problem jest w marnym kontakcie pomiędzy ścieżką potencjometru a blaszką podłączeniową - wywiercili za duży otwór i za słabo znitowali - na obrazku zaznaczyłem felerne miejsce:

Obrazek

Uwaga! Przy otwieraniu potencjometru trzeba ostrożnie odginać wąsy obudowy żeby ich nie połamać bo potem będą problemy ze zmontowaniem potencjometru.

Zakupionym uprzednio lakierem przewodzącym zakropliłem oba miejsca styku padów ze ścieżką. UWAGA! należy uważać żeby lakier (zworka) nie dotykała wewnętrznej ścieżki potencjometru jak również nie dochodziła do zewnętrznego brzegu bazy - inaczej będą zwarcia i aparatura zgłupieje. Jeśli naniesie się za dużo lakieru nadmiar należy usunąć np przez delikatne zeskrobanie - oczywiście z bakelitu a nie ścieżki oporowej.

Tak to wyglądało po naniesieniu a przed usunięciem nadmiaru lakieru (co za niechluj Wink):

Obrazek

i po oczyszczeniu

Obrazek

Na koniec trochę WD40 albo innego przeznaczonego do potencjometrów środka smarnego i po rekalibracji (ang.) wreszcie wszystko wróciło do normy.

Przed naprawą kalibrator pokazywał zakres zmian 303-999 (przy czym dla DOWN powinien się mieścić 000-126 i to nie działało) a po naprawie 096-932.
Ostatecznie parametry ustaliły się na 096-491-932. Omomierz też pokazywał strony świata a po naprawie to co trzeba.

Tak więc naprawa się udała i jest ok. Wreszcie monitor apki pokazuje wskaźniki tam gdzie powinny być przy 0% i 100% - na pierwszym i ostatnim ticku (z dokładnością do piksela).

(opracowanie własne)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 kwie 2010, o 20:41

Nie wiem czy komuś się to przyda ale ja czasami dłubie przy moich modelach w nocy i nie chciałem żeby rodzina się złościła że mi coś piszczy więc postanowiłem zrobić modyfikację DX6i żeby móc włączać i wyłączać piszczek.

Warunek był taki żeby nie kaleczyć obudowy w sposób widoczny a jednocześnie żeby dostęp do przełącznika był w miarę prosty i wygodny a podłączenie nie kolidowało z elementami wewnętrznymi nadajnika.

Padło na pojemnik na akumulatory/baterie - jest tam kilka "naturalnych" otworów które wystarczyło odpowiednio "skonfigurować":

Obrazek

Najpierw powiększyłem nieco otwór doprowadzenie kabla do blaszki bateryjnej za pomocą rozgrzanego ostrza lutownicy a nadlewy obciąłem ostrym nożem.

Obrazek

Następnie przykleiłem miniaturowy przełącznik suwakowy wykorzystując znów lutownicę i wcześniej "uzyskane" odłamki tworzywa obudowy. Oczywiście można to przykleić klejem ale przy tak mało intensywnej eksploatacji przełącznika wielka wytrzymałość nie jest niezbędna.

Obrazek

Potem przeciąłem i odizolowałem jedną ze ścieżek zasilających buzzer...

Obrazek

Przylutowałem ok 15cm przewodu a na drugim końcu założyłem wtyczkę. Do przełącznika przylutowałem dwa bolce, podłączyłem.... I DZIAŁA!

Obrazek

Metody, materiały i szczegóły wykonania zależą od osobistych umiejętności i preferencji.

Dodam jeszcze że zastosowałem badziewny przełącznik który pomimo rozłączenia trochę "przepuszcza" (albo coś jeszcze zostało na płytce) i apka bardzo cichutko ale jednak piszczy... pozytywny efekt uboczny partactwa... ;)

(opracowanie własne)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 03-03-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 3 kwie 2010, o 21:16

Super sprawa :mrgreen:
Będę musiał pomyśleć o czymś takim do DX7 :)
Bartek, Olsztyn.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 kwie 2010, o 21:16

Tłumaczenie oryginalnego postu z forum RCGroups http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=905561

Użycie na własną odpowiedzialność - jeśli musisz skorzystaj ale nie bierzemy odpowiedzialności jak coś nie wyjdzie...

Ustaw przełączniki "AIL D/R", "FLAP/GYRO", "ELEV D/R", "GEAR/F MODE", "RUDD D/R" w pozycji 0 (do góry) a MIX/TH HOLD w pozycji 1 (dół).

1. Wyłącz nadajnik
2. Przytrzymaj jednocześnie oba trymery poziome w stronę włącznika zasilania (POWER) - lewy w prawo a prawy w lewo. Trzymaj je i włącz nadajnik

Jeśli jeszcze trzymasz trymery zobaczysz informację o wersji. Gdy je puścisz przejdziesz do ekranu podsumowania kalibracji który bedzie wyglądał mniej więcej tak:

-------T-----A----E----R
U-----915--956--947--956
M-----472--504--508--544
D-----043--067--082--060

T - drążek THRO
A - drążek AILE
E - drążek ELEV
R - drążek RUDD
U - górna pozycja drążka
M - środkowa pozycja drążka
D - dolna pozycja drążka

Teraz najciekawsze

- przełącz AIL D/R w dół żeby wejść do kalibracji GÓRNEJ pozycji drążka. Porusz drążki do pozycji skrajnej aby ustawić nowe wartości krańcowe. System pokaż tylko wartości maksymalne. Wróć do ekranu podsumowania przełączając AIL D/R w górę.

- przełącz FLAP/GYRO w dół żeby wejść do kalibracji ŚRODKOWEJ pozycji drążka. Porusz drążki wokół neutrum aby ustawić nowe wartości środkowe. Wróć do ekranu podsumowania przełączając FLAP/GYRO w górę.

- przełącz ELEV D/R w dół żeby wejść do kalibracji DOLNEJ pozycji drążka. Porusz drążki do pozycji skrajnej aby ustawić nowe wartości krańcowe. System pokaż tylko wartości minimalne. Wróć do ekranu podsumowania przełączając ELEV D/R w górę.

- jeśli przełączysz MIX/TH HOLD w góre a potem w dół (wyświetlacz zgaśnie w górnej pozycji) zostaną przeładowane wcześniejsze dane kalibracyjne

- wyjście z kalibracji następuje przez przełączenie MIX/TH HOLD w górę (zgaśnie wyświetlacz) i naciśnięcie rolki wybieraka.
Nadajnik zapiszczy kilka razy i przejdzie do standardowego menu SETUP.

- dodatkowo przełącznie MIX/TH HOLD w górę oraz GEAR/F MODE w dół przeniesie do menu SW TEST (test przełączników).

Pamiętaj! Używasz na własne ryzyko i odpowiedzialność! (faktem jest że sam używałem i działa).
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 kwie 2010, o 21:42

Jak poczekasz moment do będziesz miał "gotowca"... tylko foty zrobię...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 3 kwie 2010, o 23:04

Użycie na własną odpowiedzialność - jeśli musisz skorzystaj ale nie bierzemy odpowiedzialności jak coś nie wyjdzie...

Ustaw wszystkie przełączniki w pozycji 0 choć to nie ma znaczenia

1. Wyłącz nadajnik
2. Przytrzymaj jednocześnie SCROLL-DOWN i SELECT i włącz nadajnik (normalne menu wyboru modelu). Przewiń menu do MODEL RESET
3. Przełącz AIL D/R na 1, naciśnij ADJUST INCREASE i puść
4. Przełącz AIL D/R na 0, naciśnij ADJUST DECREASE i puść
powtarzaj przełączanie AIL D/R i naciskanie INC/DEC (ok 5 razy) aż ekran zrobi się cały czarny - jesteś w menu serwisowym w teście LCD.
Naciskając SCROLL (UP) przejdziesz do:
- Test przełączników
- Poziom alarmu i wskaźnik baterii
SELECT przełącza pomiędzy ustawianiem poziomu alarmu i korektą wskaźnika napięcia, ADJUST zmienia wartość parametru
- Kalibracja neutrum drążków
CLEAR ustawia środek drążków UWAGA! zeruje również skrajnie drążków i wymaga wykonania następnej funkcji
- Kalibracja skrajni drążków
SELECT wybiera oś (ST1 prawy pionowy, ST2 prawy poziomy, ST3 lewy pionowy, ST4 lewy poziomy), CLEAR ustawia skrajnię wybranej osi (wychyl drążek do jednej skrajni CLEAR, wychyl do drugej CLEAR)
- Zatwierdzenie zmian
CLEAR jeśli zatwierdzasz zmiany - wyjdzie do normalnego ekranu.
Tyle dla normalnego użytkownika. Poza tym jest jeszcze (jeśli nie naciśniesz CLEAR w poprzednim kroku)
- Funkcje serwisowe
- Funkcje serwisowe
- HEX dump
- monitor
-> od nowa - Test LCD ....
Jeśli chcesz wyjść z menu serwisowego bez zmian - po prostu wyłącz nadajnik.

Użycie na własne ryzyko! Ja na moim sprawdziłem i działa ale nie biorę odpowiedzialności za poprawne działanie na innych nadajnikach DX7 czy DSX7.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 12 kwie 2010, o 22:41

Jeden z popularniejszych nadajników - Spektrum DX7 - ma rozbudowane miksery ale w instrukcji są potraktowane bardzo skrótowo. My opiszemy je nieco szerzej.

W trybie HELI są dostępne trzy miksery ale nie są całkiem identyczne - różnica dotyczy MIX2 i włączników nim sterujących innych niż MIX1 i MIX3. Poniżej przedstawiamy czym się one różnią.

Wejścia/wyjścia ("......->......")
MIX1: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, PIT., AUX2
MIX2: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, PIT., AUX2
MIX3: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, PIT., AUX2

Włączniki ("SW:........")
MIX1 ON, ......., F-NR, F-S12, F-S2
MIX2 ON, HOLD,......., F-S12, ....., GEAR
MIX3 ON, ......., F-NR, F-S12, F-S2

Włączenie (aktywacja) miksera:

* ON - zawsze
* HOLD - gdy włączony ("1") jest tryb HOLD
* F-NR - gdy włączony jest tryb lotu NORMAL
* F-S12 - gdy włączony jest tryb lotu STUNT1 lub STUNT2
* F-S2 - gdy włączony jest tryb lotu STUNT2
* GEAR - gdy włączony ("1") jest przełącznik GEAR

-----------------------------------------------------------

W trybie ACRO są dostępnych jest sześć mikserów ale również nie są całkiem identyczne - różnica dotyczy MIX3 i MIX4 i włączników nimi sterujących innych niż MIX1, MIX2, MIX5 i MIX6. Poniżej przedstawiamy czym się one różnią.

Wejścia/wyjścia ("......->......")
MIX1: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2
MIX2: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2
MIX3: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2
MIX4: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2
MIX5: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2
MIX6: THRO, AILE, ELEV, RUDD, GEAR, FLAP, AUX2

Włączniki ("SW:........")
MIX1 ON, MIX, ......., FLAP2, FLAP0
MIX2 ON, MIX, ......., FLAP2, FLAP0
MIX3 ON, ....., GEAR, FLAP2, FLAP0
MIX4 ON, ....., GEAR, FLAP2, FLAP0
MIX5 ON, MIX, ......., FLAP2, FLAP0
MIX6 ON, MIX, ......., FLAP2, FLAP0

Włączenie (aktywacja) miksera:

* ON - zawsze
* MIX - gdy włączony ("1") jest tryb MIX (przełącznik HOLD/RUDD-D/R na apce z opisami HELI)
* FLAP2 - gdy przełącznik FLAPS jest w poz 2 (przełącznik F.MODE na apce z opisami HELI)
* FLAP0 - gdy przełącznik FLAPS jest w poz 0 (przełącznik F.MODE na apce z opisami HELI)
* GEAR - gdy włączony ("1") jest przełącznik GEAR

-----------------------------------------------------------

Należy również pamiętać że parametr RATE miksera odnosi się do sygnału sterującego odniesionego do neutrum tj: dla mikserów przełączniki GEAR i AUX2 (oraz FLAP dla ACRO) są widziane nie jako załącz/wyłącz (0/1) ale -100/+100 przy czym żeby było "łatwiej" pozycja wyłączona "0" = +100 a załączona "1" = -100 (dla rewersów kanałów w pozycji NORMAL) - stąd ujemne wartości parametru RATE (nie mylić z trybem pracy żyroskopu). Jeśli REVERSING SW w menu ADJUST dla kanału GEAR zmienimy z NOR na REV to wartości parametru RATE mikserów muszą być ze znakiem przeciwnym.

Parametr OFFSET przesuwa cały sygnał wyjściowy o zadaną wartość.

-----------------------------------------------------------------

Przykłady poniżej opisują MIX1 w trybie HELI ale w zależności od używanego (lub nieużywanego) włącznika miksera może to być dowolny z dostępnych o ile spełnia nasze wymagania).

Uwaga! Żeby móc zmieniać wartość parametru RATE mikser musi być włączony (aktywny) przypisanym mu włącznikiem!

Przykład 1: przełącznik AUX2 jak sterownik żyroskopu ze wzmocnieniem HEADLOCK 40% w pozycji "0" i 60% w pozycji "1"

MIX1
AUX2->GEAR
RATE: + 40, -60 (bo "0"=+100 * +40 = 40%, "1" = -100 * -60 = +60%)
SW: ON
OFFSET: 0

Przykład 2: przełącznik GEAR jak sterownik żyroskopu ze wzmocnieniem RATE 30% w pozycji "0" i HEADLOCK 65% w pozycji "1"

MIX1
AUX2->GEAR
RATE: -35, -65
SW: ON
OFFSET: 0

Przykład 3: przełącznik GEAR jak sterownik żyroskopu ze wzmocnieniem RATE 30% w pozycji "0" i HEADLOCK 45% w pozycji "1" aktywny w trybie NORMAL oraz AUX2 ze wzmocnieniem HEADLOCK 40% w pozycji "0" i 60% w pozycji "1" aktywny w trybie STUNT

MIX1
GEAR->GEAR
RATE: -30, -45
SW: F-NR
OFFSET: 0

MIX3
AUX2->GEAR
RATE: +40, -60
SW: F-S12
OFFSET: 0

Przykład 4: przełącznik GEAR jak sterownik żyroskopu ze wzmocnieniem HEADLOCK 30% w pozycji "0" i 45% w pozycji "1" oraz AUX2 jako modyfikator wzmocnienia o 5% w pozycji "0" i 10% w pozycji "1"

MIX1
GEAR->GEAR
RATE: +30, -45
SW: ON
OFFSET: 0

MIX3
AUX2->GEAR
RATE: +5, -10
SW: ON
OFFSET: 0

Tabela wyników (wartości się odpowiednio sumują/odejmują bo oba miksery są stale "ON"!):
GEAR AUX2 Wyjście
0 0 30%
1 0 45%
0 1 35%
1 1 55%

Włączenie dla MIX3 np "SW: F-S2" spowoduje że "modyfkator" AUX2 będzie aktywny tylko w trybie STUNT2 przełącznika F.MODE i wtedy:
GEAR FMO AUX2 Wyjście
0 0/1 n.d. 30%
0 0/1 n.d. 30%
1 0/1 n.d. 45%
1 0/1 n.d. 45%
0 2 0 30%
0 2 1 35%
1 2 0 45%
1 2 1 55%

Jeśli wykorzystujemy wyłącznik GEAR i/lub AUX2 w mikserach należy je wyłączyć w menu SETUP (AUX2->INH, GEAR->INH)

Analogicznie możemy wykorzystywać miksery w trybie ACRO.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 10 maja 2010, o 07:32

Wczoraj korzystając z chwili dobrej pogody postanowiliśmy z Lukiem przetestować połączenie Trener-Uczeń dwóch apek - do testu poszedł DSX7 Luka, moja DSX9 i samolot. Po pierwszych problemach z setupem (okazało się że na apce ucznia nie trzeba włączać SLAVE/P-LINK tylko po prostu ją wyłączyć i wpiąć wtyczkę), samolot poszedł w powietrze a potem przekazałem stery Luke'owi...
Trochę mi się nogi ugięły jak w kilka sekund po przejęciu sterów Luke powiedział że to jego PIERWSZY lot samolotem w życiu - ale doświadczenie zdobyte na (słynnym) T500 się przydało i lot przeszedł bez zakłóceń.
W sumie fajna zabawa i na pewno jeszcze to powtórzymy...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 515
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 18 maja 2010, o 15:30

Znaczy, że taka zdolna jestem i mądra, czy co?!
Ł.
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 18 maja 2010, o 15:54

Luke Skywalker pisze:Znaczy, że taka zdolna jestem i mądra, czy co?!
Ł.

zdolna i owszem ... ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 03-03-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 18 maja 2010, o 15:55

Luke Skywalker pisze:Znaczy, że taka zdolna jestem i mądra, czy co?!
Ł.

To znaczy że musiałeś się pomylić skoro nie spadłeś :D
Bartek, Olsztyn.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3327
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 18 lip 2010, o 15:29

Nie dawało mi spokoju do czego służą i jak działają w Spektrum DX7 tymery HOVER THROTTLE, HOVER PITCH i trymer gazu oraz ich wzajemne relacje. Wyniki moich badań poniżej...

Wszystkie trzy trymery działają wyłącznie w trybie NORMAL a trybach STUNT są nieaktywne (w DSX9 działają w każdym trybie niezależnie).
Jak łatwo się domyśleć HOVER PITCH zmienia/przesuwa krzywą skoku, HOVER THROTTLE ? krzywą gazu a trymer gazu ? punkt L krzywej gazu.

Obrazek

HOVER PITCH przesuwa punkty 1-2-3 krzywej skoku +/- 15 ticków.

Pozycja wyjściowa (krzywa 0-50-50-50-100):

Obrazek

Przesunięta w dół

Obrazek

Przesunięta w górę

Obrazek

To samo dla krzywej 0-25-50-75-100 gdzie 25 i 75 (punkty 1 i 3 zostały załączone na 25 i 75)

Obrazek

Obrazek

Znacznie częściej używana jest krzywa gdzie punkty 1 i 3 nie są zdefiniowane (INH). Wtedy krzywa w tych punktach jest pośrednią pomiędzy odpowiednio L-2 lub 2-H. Uwzględniane jest również czy EXP-o jest włączone.

Krzywa wyjściowa (0-INH-50-INH-100)

Obrazek

Przesunięcie w dół ? przesuwa się tylko pkt. 2 ? pkt 1 i 3 są przesuwane proporcjonalnie a nie bezwzględnie

Obrazek

Przesunięcie w góre

Obrazek

HOVER THROTTLE analogicznie do HOVER PITCH przesuwa punkty 1-2-3 krzywej gazu o +/- 15 ticków.

Krzywa gazu 0-50-50-50-100 przesunięta w górę

Obrazek

Krzywa gazu 0-INH-50-INH-100 przesunięta w dół (tylko pkt 2. - pkt.1 i/lub 3 proporcjonalnie)

Obrazek

Krzywa gazu 0-INH-50-INH-100 przesunięta w górę (tylko pkt 2.)

Obrazek

Ostatni trymer ? trymer gazu.
Jego działanie polega (to oczywista oczywistość) na przesuwaniu punktu L krzywej gazu.

Krzywa 0-50-50-50-100 z HOVER THROTTLE do góry +15 oraz trymerem gazu maksymalnie do góry (+15)

Obrazek

Krzywa 0-50-50-50-100 z trymerem gazu maksymalnie do góry (+15) oraz HOVER THROTTLE do dołu -15

Obrazek

Analogicznie jak w poprzednich przypadkach ? gdy pkt 1 krzywej gazu nie jest zdefiniowany (INH) wyznaczany jest jako pośredni między L a 2.

Obrazek

Pkt 1 wyłączony (INH), trymer gazu na dole

Obrazek

Pkt 1 wyłączony (INH), trymer gazu na górze

Obrazek

Co ciekawe - jeśli punkt 3 jest wyłączony (INH) i przy przesuniemy krzywą gazu/skoku o +15 do góry (HOV THRO/HOV PIT) a następnie naciśniemy INC/DEC - tak jak gdybyśmy chcieli ustawić punkt 3 wtedy jako domyślna wartość ustawi się 82.5. Jest to domyślne 75 (z krzy + 1/2 z 15 ticków czyli 7.7 stąd 82.5.

Jeszcze ciekawsze że gdy ustawimy pkt 3 na 100% i przesuniemy HOV THRO/PIT do góry to - mimo że wyświetlacz graficzny tego nie pokazuje - dostaniemy wartość wyjściową 115 - jak na to zareaguje odbiornik/serwo nie sprawdzałem bo to przypadek ekstremalny i raczej nie spotykany.

Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość