Odbiorniki Spektrum

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3334
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 266 razy

Postautor: Ramotny » 31 maja 2010, o 08:17

Horizon Hobby ostrzega przed masowo pojawiającymi się podróbkami odbirników Spektrum AR6100/AR6100e - "niestety są tak dobrze podrobione że trudno je odróżnić od oryginału. Jedyna metoda żeby być pewnym że kupuje się oryginalny, sprawdzony i dobry sprzęt to kupować w renomowanych sklepach. Jedyna cecha wyróżniająca podróby to brak charakterystycznego opakowania - podróbki są wysyłane w woreczkach foliowych lub piankowych.

Ponadto pojawiły się również odbiorniki 'kompatybilne' z technologią Spektrum lub DSM2 - Horizon Hobby i Spektrum Team informują że żadna inna firma nie ma autoryzacji i/lub certyfikatu zgodności/kompatybilności z wyrobami Spektrum/DSM2. Horizon Hobby nie ponosi żadnej, najmniejszej odpowiedzialności za używanie odbiorników 'jak-Spektrum' lub 'Spektrum/DSM2-kompatybilnych' - całą odpowiedzialność ponosi użytkownik."

Tyle Horizon Hobby
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Faktycznie można już kupić w sieci odbiorniki AR6100 (a przynajmniej tak się nazywające) za ok 100zł - cechą odróżniającą je jest strasznie badziewna i delikatna "obudowa" praktycznie rozsypuje się pod naciskiem palca oraz wyczuwalnie cieńsze (i bardziej wiotkie) antenki.
Przy czym używam dwóch takich od ok 2 tygodni i jak na razie nie zauważyłem najmniejszych problemów poza tymi mechanicznymi - "obudowa" jest absolutnie badziewna i pierwsza rzecz to trzeba ją okleić taśmą, choćby przeźroczystą biurową. Pierwszy docisk do rzepa przy mocowaniu i się rozsypie. Sprawdzone.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 31 maja 2010, o 08:39

Ja sobie kiedys kupie taki odbiornik,moze i nie jeden. Trzeba poczekac na pierwsze opinie,mysle ze do shockflyerfow,lodek czy samochodow jak znalazl...
Horizon nie martwi sie o bezpieczenstwo nasze czy naszych modeli tylko o zarobki,sprzedaz oryginalnych odbiornikow moze mocno spasc...
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3334
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 266 razy

Postautor: Ramotny » 31 maja 2010, o 08:57

:D no właśnie... jak nie wiadomo o co chodzi to o babę albo kasę...
Tak jak napisałem: mam dwa takie odbiorniki - chyba podróby bo były bez opakowania a obudowa wiotka jak papier i już się rozsypała ale jak na razie znakomicie się sprawdza w T500 a drugi w samolocie...
Teraz kolej na FASST-y ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 31 maja 2010, o 15:20

Przeglądałem właśnie dziś ebay-a y się zdziwiłem potwornie widząc AR6100 za 20-30$. No i sprawa już jasna. Musze przyznać że bardzo ciekawa sprawa. Dzięki temu osoba która już posiada apke DSM2 może sobie poskładać naprawdę taniego helika. Jakiś KIT HK, 4x serwa 9g, żyro 401B, odbiornik za 20$, regiel i silnik z ebay i za około 100$ latadło gotowe.
Piotrek
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 892
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 121 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: Wiktor » 31 maja 2010, o 17:37

ja mam ten http://www.targethobby.com/spectrum-ar6 ... 61774.html

i mam z mim problem taki że często nie chce się zalogować. Mruga wtedy dioda tak szybko jak po założeniu zworki do bindowania (ale to nie jest bindowanie) i co najgorsze potrafi tak powykręcać serwa że same się uszkadzają :(

co do wyglądu to faktycznie kropka w kropkę jak oryginał

edit:
teraz jak popatrzyłem na jeden i drugi to widać różnice w czcionce ...
środków jeszcze nie porównywałem
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 599
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 14 lip 2010, o 10:27

Może kiedyś się to komuś przyda - swojego czasu mając "luźny" AR6200 z satelitką planowałem go użyć z Gaui 200 V2, ale z oczywistych powodów byłem zainteresowany użyciem go bez satelitki (viewtopic.php?f=24&t=310).

Padło, więc pytanie - czy można tak korzystać z AR6200? Było kilka odpowiedzi, ale postanowiłem sprawdzić kwestię u źródła, czyli za wielką wodą u producenta w HH.

Trochę to trwało zanim dostałem (moim zdaniem) wyczerpującą odpowiedź i żeby było śmieszniej to w US ludziska w każdej odpowiedzi zawierali inne (czasem sprzeczne) informacje. W końcu sprawa zatoczyła koło i trafiła... do niemieckich fachowców :rotfl:

Oto oficjalna i (chyba) ostateczna odpowiedź na proste pytanie: czy można używać AR6200 bez satelitki i jakie są tego konsekwencje?
Odpowiedź - zgodnie zresztą z oceną Ramotnego - jest taka, że można z tym, że w takiej konfiguracji otrzymujemy odbiornik klasy Park Flyer (o zmniejszonym zasięgu). Logika podpowiada, że de facto mamy wtedy zwykły odbiornik klasy AR6XXX.


-----Original Message-----
From: Stefan Wilhelmi [mailto:s.wilhelmi@horizonhobby.de]
Sent: Tuesday, July 06, 2010 5:20 PM
To: Jedrusik, Pawel
Subject: AW: Contact from Spektrum RC.com

Hello Pawel!
Sorry for all this confusing answers!
Just to make it clear: the AR6200 is a receiver which can be used with or without satellite.
But remember to bind it in the configuration you want to use it! So, if you want to use it as a park flyer receiver with a reduced range, bind it without satellite. If you want to use it as a full range receiver, you have to bind it with the satellite connected!
I hope, that this answers your questions! If you need any further information, just let me know!

Mit freundlichen Grüßen

Stefan Wilhelmi
Leiter Technischer Service / Servicemanager

Hamburger Str. 10
D-25337 Elmshorn
Fon: +49(0)4121-46 199 67
Fax: +49(0)4121-46 199 70
Mail: s.wilhelmi@horizonhobby.de
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3334
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 266 razy

Postautor: Ramotny » 12 lis 2010, o 11:06

O tym jaka jest jakość (a raczej jej brak) odbiorników "prawie" jak oryginalne może świadczyć przypadek jaki miałem w sierpniu (fotki zrobił kolega i dopiero teraz je dostałem) - kret był na pełnym gazie w locie odwróconym dziobem w glebe a od uderzenia odbiornik "wyleciał" z "obudowy":

Obrazek

Obrazek

PS: co ciekawe w sumie niewiele ucierpiało bo gros energii poszło w wygięcie wału głównego i połamanie łopat. Winowajcą był pilot a nie radio.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 12 lis 2010, o 16:54

No ale dziala dalej :D

Moj wpadl do wody 2 razy i po osuszeniu smiga,jak na razie.
exTeam Gaui
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 892
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 121 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: Wiktor » 13 lis 2010, o 00:20

Mój nie łapie połączenie w temperaturach poniżej +10c :x
rodos
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 2
Rejestracja: 28-04-2010

Postautor: rodos » 30 gru 2010, o 20:53

Witam,

Mam problem z odbiornikiem Spektruma AR6200, do mojej nowej 550-tki postanowiłem włożyć dla bezpieczeństwa zewnętrzny BEC. Wybór padł na Herkulesa High Current (WRL-HBECHC). Niestety BEC jak to powiedzieć jest tragiczny. Odbiornik potrafi się wyłączyć (zaczynają mrugać diody) zaraz po podłączeniu pakietu – obciążenie generują centrujące się serwa… !!! Co najśmieszniejsze wewnętrzny BEC działa bez problemu.

Moje pytanie do kolegów, co zrobić? zostawić helika bez zewnętrznego BEC-a / zastosować innego BEC-a / może inny patent.

550-tka ma konfiguracje standardową (3 x ds610+ds620+gp780).

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 599
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 30 gru 2010, o 22:02

Jeżeli to jest to: http://www.helidirect.com/western-robotics-hercules-bec-high-current-p-4666.hdx to IMHO albo BEC jest zwalony albo coś Ci nie kontaktuje i pod obciążeniem traci połączenie. Zakładając oczywiście, że podłączyłeś zgodnie z instrukcją (m.in. odłączając BEC regla) i ustawiłeś napięcie wyjściowe na 5,3V lub 6V tak jak tu: http://www.western-robotics.com/pdf/BECHC_MANUAL_PRINT.pdf
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 515
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 30 gru 2010, o 22:53

Moim zdaniem BEC trafiony - tym bardziej, że sprawdziłeś i na wewnętrznym śmiga ok. Lepszego testu nie przeprowadzisz.

Luke
Outrage 550 ("Youngtimer")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...
Posty: 282
Rejestracja: 30-06-2010
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Max S » 30 gru 2010, o 23:20

rodos pisze:Co najśmieszniejsze wewnętrzny BEC działa bez problemu.


Zakladam ze masz Align 70A ESC, tysiace ludzi uzywa go i nie maja problemow.
Miedzy inny ja go mam w mojej 550 i jak to tej pory (dotykam nie malowane) dziala ok.

Dlaczego naprawiac/ulepszac cos co nie jest zepsute/zle ? :dk:

100A jest znany z problemow (przeszlo 3 przez moje rece w jednym heliku) dlatego A wypuscilo nowy model 100ki ale reszta w mojej opini jest calkiem niezla :)
Maciek

TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH
rodos
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 2
Rejestracja: 28-04-2010

Postautor: rodos » 31 gru 2010, o 07:35

No właśnie tak się zastanawiam czy obecnie w ogóle warto stosować zewnętrznego BECA....

Też mam podejrzenia, że BEC jest zwalony, czy jest dobry test żeby to definitywnie stwierdzić ?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3334
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 266 razy

Postautor: Ramotny » 31 gru 2010, o 10:22

rodos pisze:No właśnie tak się zastanawiam czy obecnie w ogóle warto stosować zewnętrznego BECA....

Też mam podejrzenia, że BEC jest zwalony, czy jest dobry test żeby to definitywnie stwierdzić ?

Tak - trzeba wziąć woltomierz, amperomierz i regulowane obciążenie podłączyć to wszystko do BECa i sprawdzać jak się zachowuje napięcie przy różnym poborze prądu. To da dokładną informację o wydajności i jakości BECa. Opcjonalnie można jeszcze mierzyć jego temperaturę.
Trzeba jednak brać poprawkę że w warunkach statycznych wszystko może "hulać i buczeć" ale przy wibracjach może uaktywnić się zimny lut lub wadliwy element i dopiero wtedy mogą zaczynać się szaleństwa.
Jednakże pomiar statyczny też da pojęcie o klasie zasilacza (BECa).
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Yoda
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 32
Rejestracja: 31-05-2010
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Yoda » 15 sty 2011, o 08:49

Używam ten BEC Herculesa od dłuższego czasu w 90tce i żadnych kłopotów , ale czy napewno odłączyłeś czerwony kabel z wtyczki regulatora do odbiornika tak jak kolega wspomniał? bo to może mieć duże znaczenie !!Czy jak całkiem odłączysz regulator z odbiornika też jest taki objaw?
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 599
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 18 kwie 2011, o 21:06

W nawiązaniu do dyskusji nt. umiejscowienia satelitki Spektrum oraz kwestii anten z tego wątku: viewtopic.php?f=22&t=1033&start=30 a w szczególności poniższego:

Wizza pisze:Ok. I'll try and explain this better. Look at a JR/Spektrum Satellite receiver. You will see two little wires, one poking out each side of the satellite receiver. Only ONE of these wires is an ANTENNA. The other wire is called a ground plane/element and it is NOT an active antenna. The radio signal from your transmitter is received on the left-hand wire/antenna of the satellite - the active antenna.

Obrazek

Therefore, you need to very carefully think about how you position and orientate your satellite receivers so that they receive optimum signal.

The short of it - the little wire on the left-hand-side is an ANTENNA. You need to position your satellite so that this antenna (LHS) is pointing out in free air and not against carbon or aluminium....

The little wire on the right-hand-side is NOT an active antenna - it is a ground, and does not actively receive the radio signal.
wraz z detalami na http://www.helifreak.com/showthread.php?t=279713&page=2 oraz http://www.archeli.com.au/forums/showth ... p?t=136223


pozwolę sobie dodać dwa filmy, które wynalazł Kolega z HF:


YouTube


YouTube


I jeszcze jeden od siebie:


YouTube
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3334
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 266 razy

Postautor: Ramotny » 19 kwie 2011, o 08:36

It's called "ground"
gwoli ścisłości to nie "masa" tylko "przeciwwaga" - tą samą funkcję w CB spełnia buda auta dlatego nie jest bez znaczenia jak i gdzie jest mocowana antena do karoserii...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 15 cze 2013, o 14:53

Witajcie

Majstrowalem dzisiaj przy moim rexiu i niechcaco :( ulamalem antenke, lub tez odpadla ze zuzycia, nie wiem. Mniejsza z tym, czy ktos z kolegow ma taki odbiornik: SPEKTRUM AR 6200 DSM2 ???

Jezeli tak to poprosil bym o zmierzenie dlugosci kabelka i byc moze orientuje sie ktos jaki to jest przekroj, 0.35mm, 0.5mm ?? nie wiem sam.


W uzupelnieniu dodam ze kebelek ulamal mi sie od glownego odbiornika, nie od satelitki.

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 15 cze 2013, o 15:20

Według tego wpisu powinna mieć 30.7mm (stosunek 1/4)

Rearranging the formula gives us:

Wavelength = V/F therefore 2.998 E8 divided by 2.44 E9

This gives us 122.869 E-3 or 122.869mm for a FULL wavelength.

Note that our common RC antenna for 2.4GHz is actually a ¼ wavelength type so we need to divide by 4 for the final answer which gives us 30.7mm – Simple!

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość