Spektrum iX12

Najlepszy sposób na powiększenie... anteny...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4630
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 18 kwie 2018, o 17:00

Mati pisze:Co ona ma czego inne nie mają?

Przede wszystkim ma natywne 12 kanałów, do tego androida z komunikacją wifi i BT. Jak dla mnie fajna sprawa, jako że na jakiś czas odpadła mi konieczność kupowania srajfona, taszczenia na pole tableta albo laptopa żeby coś poustawiać w Brainie albo w APM czy Pixhawku. Bezpośrednio na ekraniku jest pełna telemetria mavlinka i obsługa Mission Plannera (Tower).
Mam pod ręką podgląd zapisu czarnej skrzynki video zsynchonizowany z logami telemetrii, albo mogę od ręki obejrzeć film z karty kamery. Nie ma też większego problemu dostać obraz live (co akurat zbytnio mnie nie rajcuje).
Można na ekraniku odpalić androidowego symka.
Apkę mam włączoną od 10 dni, wybudzam ją tylko z uśpienia i wstaje szybciej niż DX8. Szybkość zmiany profilu faktycznie może drażnić, ale chyba tylko samym swym istnieniem, bo w praktyce te dodatkowe dziesiątki sekund powinna wypełnić checklista przy modelu.
Na tą chwilę apka u mnie się sprawdza, mam co prawda kilka uwag odnośnie interfejsu, ale to kosmetyka. Ważniejsze jest to, że chcąc pozostać przy RC Spektruma i nie przezbrajać floty w nowe odbiorniki nie muszę wyskakiwać z jeszcze większej kasy na aparaturę spełniającą moje kryterium minimum 12 kanałów. Następna w typoszeregu jest DX18 droższa ok.1000zł
Odnośnie ergonomii, obsługi i trwałości ekranika póki co nie będę polemizował. Dajcie mi dowolną apkę i zakończę jej żywot w 10 sekund, czyli szybciej niż iX12 uruchamia się z zimnego startu ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 18 kwie 2018, o 17:25

Kliknęło mi się zamówienie wtyczek i pinów.... ;)
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 18 kwie 2018, o 17:29

Damdodo pisze:Kliknęło mi się zamówienie wtyczek i pinów.... ;)


O jak miło :)
Wliczyłeś mnie?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 18 kwie 2018, o 17:32

10 wtyczek i 100 pinów - chyba starczy dla nas obu.... ;)
Nikt inny nie zgłaszał zapotrzebowania....
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4630
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 18 kwie 2018, o 18:07

Mam wątpliwości co do zaciskania kabelków na konektorach. Póki co zarobiłem kable na kostce z gumy i działa. Kable z żeńskimi wtyczkami wydłubałem ze złączy do pixhawka, mam tego trochę w zapasie ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 18 kwie 2018, o 19:49

Też sposób :thumb:

Pożyjemy, zobaczymy co przyjdzie i co uda się z tego zrobić ;)
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 18 kwie 2018, o 19:58

Dziś pojawił się wyczekiwany update Braina z poprawkami różnistymi (changelog wkleiłem do wątku B) a między innymi poprawkami wizualnymi aplikacji android dla IX12.
Co prawda aplikacja android i ios pewnie wyjdzie z opóźnieniem jak obsługi sklepów przetrawią nową wersję.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 19 kwie 2018, o 07:07

:oops: Przepraszam. Rzeczywiście zabrzmiałem jak dzieciak "hejtera". Cały czas mam problem ze stabilnością przekazu. Wybaczcie to Touretopodobne hmm zapytanie. które sam odebrał bym jak zestaw twierdzeń mających na celu jakieś głupawe zaczepki :wall:. Nie chciałem nikogo urazić, ani tym bardziej krytykować iX12
Jednocześnie dziękuję za Waszą cierpliwość i wyłuszczenie najciekawszych funkcji tego radia. Więcej na ten temat już sobie doguglam i dosprawdzam w miarę potrzeb.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 19 kwie 2018, o 07:57

No @Mati! Ogarnąłeś się! :thumb:
Ale żeby mi to było przedostatni raz :nono:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 24 kwie 2018, o 07:06

Tadaaam. Teraz tylko zamienić na odpowiednie złącza
ObrazekObrazek

Pozazdrościłem też zaciskarek YAC4. Też już doszły....
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 24 kwie 2018, o 07:49

Damdodo pisze:
Pozazdrościłem też zaciskarek YAC4. Też już doszły....


Zaciśnij testowo ze dwa te małe i pokaż YAC wyszły :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 24 kwie 2018, o 19:21

windcatcher pisze:Obrazek

Dokładniejsza rozpiska z fejsa zdjęta.

No to patrzę na tę rozpiskę i na zdjęcie adaptera Spektrum (http://www.scorpio-polska.pl/images/800 ... jpg?v=Yu4I) i zastanawiam się... Na zdjęciu adaptera widać we wtyczce trzy piny:
2. PPM
3. ANALOGID
8. GND
I teraz pytanie:
Ponieważ standardowy kabel trenera na wtyczce mono mini jack ma tylko GND i sygnał to analogID jest zwarty do masy czy do PPM aby otrzymać sygnał?
Czy jest tu jakaś analogia do gniazda trenera np w DX7 czy DX9 gdzie wpięcie wtyczki w gniazdo na wyłączonej apce powoduje jej aktywację i wysyłanie sygnału PPM? hmm
Na samym układzie GND i PPM nie ma sygnału. Patrzyłem....
Zakładam, że tutaj będzie to działać tylko na włączonej apce bo air ware soft jest na androida. Poza tym na wyłączonej apce już sprawdzałem że połączenie pinów nie aktywuje apki jak w DX9... :dk:
Na włączonej boję się nieco zwierać żeby czegoś nie uwalić :cry:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 25 kwie 2018, o 20:30

A uaktywniłeś tryb symka?
Ja się tym jeszcze nie bawiłem ale zakładam, że trzeba coś poustawiać w opcjach aby uaktywnić to gniazdo do trybu symulatora.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 26 kwie 2018, o 07:50

Trybu symka nie ma. Jest natomiast tryb trenera przewodowego z wyborem kilku opcji. Niestety nie dostaję sygnału PPM na wyjściu...
Ten diagram z fejsssa dotyczy gniazda czy wtyczki? Dla pewności tak tylko pytam..... ;)

Co do zaciskarek YAC4 i pinów do tej wtyczki to jest słabo :dk:
Sczęki zaciskarki są nieco za szerokie i gniotą kwadraturę pina ;) Niby bardzo później nie przeszkadza ale jednak nie jest profesjonalnie. Część zaciskana na izolacji przewodu jest jak zgnieciona 8 tzn. plaskata i nie mieści się w kwadratowym otworze wtyczki. Trzeba poprawiać szczypcami. Próbowałem jeszcze poprawić zaciskarką do tulejek kablowych (mam taką profi zaciskającą na kwadrat) ale gniecie równocześnie izolację przewodu - blaszka pina jest cienka. No i też dupeńka... :gas:
Nie żebym kwestionował YAC4 bo wygląda solidnie, ale do tego rozmiaru pinów a konkretnie długości jego zaciskanej środkowej części nie bangla.
No i YAC4 testowałem jak na razie tylko na tych pinach. Na pewno do D-SUB-ów pasuje, tak napisali na opakowaniu :grin2:

Nie wiem jak ze złączami serw i innymi podobnymi. Na pewno spróbuję :lol: I spodziewam się lepszych efektów :thumb:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 26 kwie 2018, o 08:06

Czułem, że tak będzie bo jakość i dokładność tego YACA jest jako taka. Spróbuj się jeszcze pobawić siłą docisku +/- bo to chyba działa w kontrze. Dodatkowo rozmyślałem czy by farby z zacisku nie wybrać. Można też ściskać nie do końca i otwierać zawleczką.

A co do kabla to musi się ktoś mądry wypowiedzieć. Kto wie - może jakiegoś scalaka na którąś linię dorzucili...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 793
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 26 kwie 2018, o 08:25

Siłę docisku mam na minimum. Po prostu nie są zaprojektowane do takiego pina. Jakoś zaciśniesz ale trzeba poprawiać. I tyle.

Co do samego kabla SPMA3091 to na zdjęciach nie widać nic specjalnego.
Dla porównania rozkręciłem DX7. Gniazdo trenera jest trzy "pinowe". GND, PPM i coś jeszcze. Po włożeniu wtyczki to coś jeszcze zwierane jest do GND co powoduje aktywację apki w trybie trenera (nie nadaje radiowo). Pomiędzy tą parą i trzecim pinem dostajesz odwrócony sygnał PPM. Patrzyłem na oscyloskopie.
Natomiast w iX12 nie dostaję nic poza szumami, bez względu na ustawiane opcje przewodowego trenera. Coś trzeba jeszcze zrobić. Tylko co? hmm
Może ktoś wie po co jest to analogID w gnieździe?
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 2 maja 2018, o 09:16

Artja pisze:Mam wątpliwości co do zaciskania kabelków na konektorach. Póki co zarobiłem kable na kostce z gumy i działa. Kable z żeńskimi wtyczkami wydłubałem ze złączy do pixhawka, mam tego trochę w zapasie ;)


Miałbyś chwilę aby poeksperymentować ze zrobieniem kabla do symulatora na audio jack?

@damdodo próbował bez sukcesu a na hf chyba jeszcze nikomu to nie przyszło do głowy...


Udało Ci się jakiś moduł zewnętrzny dopiąć do ix12 i polatać?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4630
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 2 maja 2018, o 15:20

Podpiąłem na krótko kable z pinami wydłubanymi z wtyczek JST, mam sygnały PPM na module extendera wszystkie 12 kanałów, Z symkiem jeszcze nie próbowałem, ale wygląda na to że jest OK skoro jest PPM. Mój patent ma jednak wadę że wtyczka z gumy wypada z gniazda i złącze jest niepewne. Aktualnie czekam na oryginalne wtyczki z zarobionymi kablami. Aa... i tradycyjnie już, spektrumowe PPM i iX12 jest słabiutkie. Żeby podbić sygnał wstawiłem na kablu opornik 47k między sygnał a masę tak jak miałem to zrobione w DX8. Zapewne w piątek przyjdą wtyczki, porobię fotki z opisem
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 2 maja 2018, o 15:31

Artja pisze:Podpiąłem na krótko kable z pinami wydłubanymi z wtyczek JST, mam sygnały PPM na module extendera wszystkie 12 kanałów, Z symkiem jeszcze nie próbowałem, ale wygląda na to że jest OK skoro jest PPM. Mój patent ma jednak wadę że wtyczka z gumy wypada z gniazda i złącze jest niepewne. Aktualnie czekam na oryginalne wtyczki z zarobionymi kablami. Aa... i tradycyjnie już, spektrumowe PPM i iX12 jest słabiutkie. Żeby podbić sygnał wstawiłem na kablu opornik 47k między sygnał a masę tak jak miałem to zrobione w DX8. Zapewne w piątek przyjdą wtyczki, porobię fotki z opisem


Super :) czekamy :)

@Damdodo ma wtyczki i piny jakby co!
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4630
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 450 razy

Postautor: Artja » 4 maja 2018, o 16:03

Bazując na rozpiskach pinów wyjścia crossfire iX12 wykorzystałem kabel jacka, który dotychczas używałem z DX8. Na foci widać miejsce wlutowania oporniczka 47k między masę a sygnał. Zasilanie (+) tego złącza idzie bezpośrednio z pakietu apki. W przypadku iX12 można wykorzystać 9V ze złącza cossfire

Obrazek

Oryginalny kabelek Spektrum posiada rzeczony oporniczek już wlutowany. W każdym razie tak wskazuje multimetr i oględziny koszulki, narazie jeszcze nie chcę jej pruć ;)

Obrazek

Do eksperymentów z iX12 wykorzystałem PPM Extender produkcji Misia z forum rc-fpv.pl Dynks jest świetnie oprogramowany, dzięki czemu można z sygnałem PPM zrobić praktycznie wszystko. Jeśli ta płytka zrozumie PPM który dostaje na wejściu, to każde inne urządzenie również nie powinno mieć problemów.


YouTube

Skoro działa PPM Extender to symek też musi działać, i każde inne urządzenie również. Póki co, z zewnętrznych urządzeń interesuje mnie tylko to, że działają eleresy :)


YouTube
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Spektrum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość